Şimdi Ara

Wacom Bamboo Tabletler Hakkında...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
15.149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese selam,

    Geçtiğimiz günlerde edindiğim Wacom Bamboo tabletlerle ilgili olarak amatör bir inceleme yazmak istedim. 1 haftaya yakın bir süre internette (ingilizce-türkçe) araştırma yapmama rağmen, gerçekten ayrıntıları açıklayan bir inceleme bulamadım. Sonunda bu forumdan bir arkadaşın tavsiyeleriyle tableti aldık. vereceğim bilgiler rakamlardan ziyade, kullanım ve olası sorunlarla ilgili olacak...rakamları zaten her yerde bulabiliyorsunuz.

    bamboo serisinin a5 boyutundaki fun modeli 280 tl, pen ve pen-touch vs gibi modelleri de 200 tl civarında. tabletlerin arasındaki tek fark, fun modelinin gri olması...ki ben siyahı tercih ettim. ama fun modelinin içinden photoshop elementsin tam sürümü çıkıyor. o yüzden yanılıp fun serisi almayın. aradaki fiyat farkı sadece programdan kaynaklı. tabletin boyutu veya teknik özellikleri tamamen aynı.

    benim fun modelinin a4 boyutu da 400 tl civarında...bilgi olsun diye yazıyorum.

    Benim aldığım model, Wacom Bamboo Pen&Touch! Wacom'un Bamboo serisinde ayrıca Pen, Touch, Fun, Craft modelleri de var. Bunların bazıları sadece parmakla dokunmayı hissederken, bazıları sadece kalemi hissediyor. Bazıları da her ikisini de hissediyor. Öncelikle hem parmak, hem de kalemi destekleyen modellerin parmak, yani touch özelliği bir düğme ile kapatılabiliyor. açıkken de tablete kalemi yaklaştırırsanız tablet parmak özelliğini iptal ediyor, böylece elinizi koyup çizebiliyorsunuz. kalemi bırakınca parmak özelliği aktif hale geliyor. wacom yeni driverlar ile 3 ve 4 parmaklı dokunuşları da destekler hale getirmiş ama henüz deneme fırsatım olmadı.

    tabletin hassasiyeti yeterli düzeyde. bamboo serisi kalemin açısını hissetmediği için kalemi çok yatay tuttuğunuzda algılamayabiliyor. ama bunun için oldukça yatay tutmanız lazım! sorun olacak bir durum değil. kalem diğer tabletlerin aksine pilsiz çalışıyor. baskı hassasiyet mekanizması tablette değil kalemde. kalem ÇOK kaliteli değil, düğmeler zıngırdıyo, ucu da çok az oynuyo, ama rahatsız eden bi durum yok. Belki intuos serisinin kalemlerini görmediğim için rahatsız olmuyorum, ama mümkünse şimdilik görmemek daha iyi :))

    tableti bilgisayara takmadan önce driver cd'sini takıp setup'ı çalıştırmak gerekiyor. kurulum bi noktaya gelince setup bize "hadi tak len tableti" diyor, orda tableti takıştırıyoruz, setup kendiliğinden kuruluma devam ediyor.

    fotoşopta yaptığım ilk denemelerde baskı hassasiyetinin çalışmadığını veya çok zor çalıştığını fark ettim! menülerde ayarları inceledim, fotoşopu kurcaladım filan olmadı. google amcaya sordum, yurtdışından bi kardeşimizin yazıdklarına bakarak, driver güncellemesi yaptım. ATI kartlarda bu sorun yaşanabiliyormuş, son driverda halletmişler bu sorunu. o yüzden tableti kullanmadan önce mutlaka son driver'ını kurmanızı tavsiye ederim. zaten herkes kuruyordur mutlaka :))

    yeni alacaklar için; tabletin çizim alanında bir dikdörtgen var. orası "pen" alanı, o dikdörtgen ve etrafındaki kısımlar da "touch" alanı. yani touch alanı biraz daha büyük. aleti parmakla kullanırken, normal bir laptop mouse'u gibi kullanıyorsunuz. ama işin içine kalem girince işler değişiyor. tabletin yüzeyi sizin monitörünüz gibi oluyor. yani kalemi sağ üst köşeye yaklaştırdığınızda mouse oraya ışınlanıyor. mouse'u ite ite götürmek diye birşey yok.programı kapatmak için illa tabletin köşesine uzanıp basmanız gerekiyor. ilk başlarda alışmak biraz zaman alıyo ama alışınca sorun yok. bu yüzden bir çok profesyonel başlangıç aşamasında A4 yerine A5 tabletleri öneriyor. çünkü mouseu ilgili yere götürmek için oraya basmanız gerekiyor mutlaka. A4'te alan büyük olduğu için yorucu olduğunu söylüyorlar. ben bu a5'te bile biraz zorlandım, birçok yerde kalemi bırakmadan mouse'u kullanıyorum hatta. henüz tam olarak alışamadığımdan olsa gerek.

    kalemin ucunda dandik bi plastik parça var. bu parçanın teknolojik bi özelliği yok. kibrit çöpü gibi bişey yani. tabletin yüzeyi kağıda benzediği biraz pütürlü. kalemi sürttükçe bu "Nib" dedikleri parça eriyor. kutudan biri kaleme takılı olmak üzere "4" adet uç çıkıyor. yine forumlarda yazılanlara göre, günde bir iki saat kullanmayla 18 ay kadar kullanılabiliyormuş. bir başkası da "2 ayda eridi" diyor...sanırım bazı insanlar öküz gibi bastırıyolar kalemi :))) inşallah ben de onlardan biri olmam. yabancı forumlarda "kalemi aşırı bastırmadan kullanmaya alıştırın" kendinizi diyorlar. bu uçların kullanılamaz hale gelmesi durumunda nereden uç temin edilebileceği konusunda bi bilgim yok, wacom siteden satış yapıyor ama türkiye elden alma şansımız olsa çok daha iyi olurdu. bu arada wacom'un sitesinde 5 uç 5 dolar!

    ben yaptığım denemelerde tabletin üzerine a4 kağıt vs koyarak kullanmayı denedim, herhangi bir sorun olmuyor. sanırım eskiyen yüzeylerin değiştirilmesi mümkün, ama Türkiye'de bulunur mu bilemiyorum! ama tableti korumak için üzerinin birşeyle kaplanmasını öneren yazılar okudum. yüzeyde derin çiziklerin oluşması vs durumunda şeffaf ojeyle doldurun demişler bi forumda ama ne kadar doğrudur bilemiyorum. tabletin yüzeyinin "mylar" dedikleri bi malzemeyle kaplanarak kullanılmasını önermişler. kimisi "mylar kayar siz en iyisi kağıtla kaplayın" demiş. deneyip görmek lazım. bu arada mylar dedikleri meret, kalın plastik gibi birşey. merak edenler için, tabletin üstüne ince bi cam bile koysanız, baskı hassasiyeti kalemin üzerinde olduğu için, herhangi kullanım sorunu olmaz.

    bu arada tablet kalemi yaklaşık 1 cm'den algılıyor. isteğe bağlı olarak kalemi tablete değdirmeden, üzerindeki düğmelerden birine basarak kullanma şansımız var menüdeki ayarlarda.

    düğme demişken...kalemin üzerinde 1 tane düğme var. bunlara neredeyse her özelliği atayabiliyorsunuz. "ctrl+z" gibi bi kısayol da olabilir, tabletle ilgili bi özellik de olabilir. program geçişleri filan bile atanabiliyor. ama bamboo'nun kalemindeki düğmeler biraz zıngırdıyor dediğim gibi.

    bu arada intuos serisi kalemin açısını da hissediyor, ayrıca tabletin üzerinde daha fazla düğme ve dokunmatik tekerlek gibi şeyler var.

    ayrıca "cintiq" dedikleri ayrı bir seri daha var. (bu seriyi alacaksanız bu yazıyı okumaya ihtiyacınız yoktur zaten ama bilin diye söylüyorum sadece...) bu cintiq dedikleri seride de kalemin hem açısını, hem de kendi etrafında dönmesini hissediyormuş. cintiq serisi aslında tablet değil, 21,5 inçlik, 1600x1200 çözünürlüklü bir monitör. ama üzerine kalemle çizim yapılabiliyor işte. daha küçük modelleri de var...

    benden bu kadar...bilgi ekleyen, yanlışım varsa düzelten olursa sevinirim...

    herkese kolay gelsin

    :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi parkinsonsniper -- 11 Temmuz 2011; 14:35:24 >







  • Benim için faydalı bir inceleme oldu. Emek vermişsiniz çok teşekkürler. Çizim yapmayı düşünüyorum alırsam karakter çizimi gibi çizim konusunda başarılı mıdır? Yani bu konuda iyi mı bu model?
  • Karakter çizimi olarak özel bir yorum yapamam, ama kalem hassasiyeti iyi diyebilirim. hareketlerinizi birebir takip ediyor, takılma atlama filan olmuyor. gerisi size kalmış :)
  • Tablet üzerine daha önce konuşmuştuk, yeni tabletiniz hayırlı olsun.
  • Sirneo, yardımların için teşekkürler :)
  • Bende yarin teknosadan pen modelini alicam.
    Indiim varmis 160 kusurden 125 e dusmus haberiniz olsun.
  • Öncelikle merhabalar bende wacom tablet almayı düşünüyorum acaba İstanbulda nereden alabileceğime dair bir fikriniz var mı diye merak ettim.Yardımcı olursanız çok sevinirim....
  • Selam...cep telefonundan yaziyorum o yuzden pek uzun yazamicam. Ben tableti vatan bilgisayardan almistim. Yani teknoloji marketlerinde bulabilirsiniz sanirim. Simdiden gule gule kullanin :)

    Bu arada neremden uydurduysam, kalemin uzerinde 1 dugme var diye yazmisim. Tamamen yalan! Kalemde iki dugme var. Ayrica kalemin arkasi, destekleyen programlarda silgi gorevi goruyor.

    Baska markalar kullanan arkadaslarimin hesi sikayetci. Sanirim wacomdan sasmamak en iyisi!

    Herkesin Cumhuriyet Bayrami kutlu olsun :)
  • Biraz geç gördüm pardonHangi vatan bilgisayar olduğunu semt olarak ta belirtebilir misiniz acaba?Çünkü her seferinde eli boş dönmekten artık çoook sıkıldım.En son anadolu yakasındaki optimum outletteki media markt ta sordum ama sonuç yine aynı malesef :S
  • Rica ederim...ben Elmadağ Vatan Bilgisayar'dan almıştım. Ama alalı çok oldu...stoklar çoktan değişmiştir. İnternet sitesinden bakın, çağrı merkezinden hangi şubelerde olduğunu öğrenin, öyle gidip alın derim ben.
  • elmadağ'da yokmuş, yeni aradım, ne zaman stoğa girer bilmiyorlar, bulan varsa nerede bulduğunu söyleyebilir mi?
  • teşekkürler
    bir soru sormak isterim geçikme var mı ? aslında şöyle söyleyeyim bir konu açtım orda etraflıca sordum vaktiniz olursa bkz:

    http://forum.donanimhaber.com/m_55667891/tm.htm
  • Arkadaşlar, Bamboo One tablet aldım, kurdum.. Fakat büyük bi problemim var, normalde kalemi tablete yaklaştırdığımda algılamaya başlıyor fakat aynı zamanda yazmayada başlıyor.. Yani kalem yaklaşır yaklaşmaz tablete dokunmuş gibi işlev görüyor, dolayısıyla da ben hiç bi şekilde verimli olarak kullanamıyorum.. Araştırmadığım yer kalmadı, bi yardım edin lütfen...
  • Herkese Merhaba, ben de wacom bamboo pen & touch almayı düşünüyorum, yalnız sanırım yeni nesilleri çıkmış, CTL 470K, tipi biraz farklı ama sanırım özellikleri tamamen aynı. fiyatı da değişken, bir bu 470k daha pahalı oluyor bir cth 460. bir de bu ctl 470 yeni çıktığı için sanırım hiç yoruma da rastlamadım. İçinizde kullanan ya da bir bilgisi tahmini olan var mı? Yardımlarınız için teşekkürler.
  • Tablet ihtiyacı olan varsa yurtdışından Türkiye'dekinin %25 altında fiyata getirebilirim.
  • Arkadaşım bu inceleme yazın için çok teşekkür ederim. Ben de Pen serisi ile Pen&Touch serisi arasında ikilemde kalmıştım. Tedirgin olduğum nokta ise kalem kullanırken elimi de algılayıp algılamayacağı idi. Çünkü çizim yaparken elimi yüzeye yaslamazsam olmaz.. Ancak senin verdiğin bilgiler sayesinde içim rahatladı çok teşekkür ediyorum. Kalem ucunun eskimesi yüzey güvenliği vs tüm anlatım çok güzel olmuş. Emeğine sağlık arkadaşım.

    Ayrıca bu konunun 2011 de açılmış olduğunu biliyorum , yine de buralardaysan çok teşekkür ederim :)
  • grafik tasarımda öncü marka wacom grafik tabletler stoklara gelmiştir

    Wacom CTH-470K-EN Bamboo Pen & Touch English Grafik Tablet
    http://www.reyonburada.com/urun/wacom-cth-470k-en-bamboo-pen-touch-english-grafik-tablet.aspx

    Wacom CTL-470K-EN Bamboo Grafik Tablet + Kalem
    http://www.reyonburada.com/urun/wacom-ctl-470k-en-bamboo-grafik-tablet-kalem.aspx

    Wacom PTH-450-EN Intuos5 Touch Small Grafik Tablet
    http://www.reyonburada.com/urun/wacom-pth-450-en-intuos5-touch-small-grafik-tablet.aspx

    Wacom PTH-650-EN Intuos5 Touch Medium Tablet English
    http://www.reyonburada.com/urun/wacom-pth-650-en-intuos5-touch-medium-tablet-english.aspx

    Wacom PTH-850-EN Intuos5 Touch Large Tablet English
    http://www.reyonburada.com/urun/wacom-pth-850-en-intuos5-touch-large-tablet-english.aspx




  • Ya wacom tableti kullanmak için yazıcı felan lazım mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar wacom bambo tabletim kalemi gördüğü halde oynamıyor sadece yukarı aşağı yapabiliyorum . Kalemi kullanmak için ne yapmam lazım?



    < Bu mesaj 18.9.15 tarihinde kaybolan verilerden kurtarılmıştır >
  • @red_ref ----- Biraz geç cevap veriyorum ama...hayır yazıcıya gerek yok tabii. Tablet dediğimiz şey aslında mouse'un gelişmişi gibi bişey aslında.

    @kreynian57 ----- Tablet neden öyle bişey yapar bilemedim gerçekten. Benim yapabileceğim en fazla sürücüsünü kaldırıp sıfırdan kurmak, olmuyorsa da teknik servis. Yapacak bişey yok..Menüsüne az çok hakimim, menüde öyle bir kısıtlama yok çünkü..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.