Şimdi Ara

|||Vista neden çok fazla ram kullanıyor (CEVABI BURADA) |||

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
4.125
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Netten buldum.. umarım yardımcı olur size ..ben yorum yapmıyorum.. yorumları size bırakıyorum. çünkü zaten hiç Vista kullanmadım... ama en azından cahilce yapılan Vista yorumlarını belki biraz azaltır..



    ""Vista RAM'imin hepsini yiyor!

    Ne gariptir “tüketmeyi” veya “harcamayı” , “yemek” diye çevirmişiz sokak dilimize…

    Deneğimiz Barış’la tanışın. Barış yeni bir Vista kullanıcısı. Uzun zamandır Windows XP kullanmış Barış, arada bir Linux kurmuş kaldırmış, yani kısaca Windows’unda RAM’ini kontrol etmek için CTRL + ALT + DEL tuşlarının ne işe yaradığını bilen biri. Barış, Vista’sında XP’sine göre muazzam bir performans düşüklüğü yaşamıyor ama bilgisayarını açtıktan ve hiçbir program başlatmadan önce Görev Yöneticisi’nde gördüğü manzara onu hayretler içinde bırakıyor. Kara kara düşünüyor: “Vista şimdiden benim belleğimde %10 RAM bırakmış, bi oyun açmaya kalksam hiç çalıştıramam” diyor. Sağa sola forumlara koşuşturuyor Barış, girebildiği her forumda Vista sorularına “Aman aman, acayip RAM yiyor” diyerek yanıt veriyor. Psikolojik olarak gördüğü manzara onu karamsarlığa itiyor ve performans sorunlarının olduğunu canlandırıyor kafasında. Çünkü aynı bilgisayar, XP kuruluyken Görev Yöneticisinde sadece 350 mb RAM kullanılıyor gösteriyorken, sadece CHIP Online’ın ana sayfasını açtığında Vista’sında 850 mb RAM kullanıyor gösteriyor.


     |||Vista neden çok fazla ram kullanıyor  (CEVABI BURADA) |||



    Ama Barış’ın ve Barış gibi bir çok Vista kullanıcısının bilmediği bir gerçek var Microsoft’un ancak Vista’da akıl edebildiği bir gerçek: “Kullanılmayan zeka, ziyan edilmiş zekadır” , daha iyi anlatmak gerekirse:

    “Kullanılmayan RAM, ziyan edilmiş RAM’dir”

    Peki nedir bu gerçek?
    Tabii ki Windows Vista’nın XP’ye göre bir çok albenisinin XP’ye göre biraz daha kaynak tüketimi olduğu bir gerçek, örneğin Aero arabirimi Windows XP’ninkine göre biraz daha fazla kaynak tüketse de, XP + Windows Blinds kurulmuş bir sisteme göre çok daha az bellek tüketiyor. Peki nerden geliyor böylesine inanılmaz bir RAM tüketimi(!)

    İşte gerçeği açıklıyorum: Windows Vista, belleği sürekli bilerek DOLU tutuyor. Neler dolduruyor? En çok açtığınız programlar örneğin internet tarayıcınız (ne olursa olsun) , Messengerınız, Posta okuyucunuz, medya oynatıcınız veya artık bilgisayarınızda en sık ne kullanıyorsanız onların en sık kullandıkları kütüphanelerini ve yeri kalırsa kendileri.

    Daha önce bir çok yerde ve CHIP Online’da da bahsettiğimiz ReadyBoost özelliği aslında sadece bunun bir yan ürünü. Yani Vista, RAM’inizi de ReadyBoost’un USB belleğinize yaptığı gibi bir “SuperFetch” için kullanıyor. Yani Firefox’unu açtığınız zaman Firefox’un kütüphaneleri diskinizden değil, RAM’inizden okunuyor. Böylelikle uygulama çalıştırma zamanları, XP gibi sabit diskinizden okumadığı için XP’ye göre saniyelerce daha hızlı oluyor ve program çalışırken dahi, gerekli kütüphanlerini RAM’den sağlıyor.

    Peki Gigabytelarca RAM isteyen bir uygulama açılmaya çalışınca ne oluyor? Örneğin yeni çıkan bir oyun veya programcılık açısından sistem kaynağı optimizasyonu sıfır olan Adobe Photoshop. Açılan uygulamaya yeterli belleği sağlayabilmek için kullanım sıklığınızla orantılı kısımları RAM’inizden harddiskinize (veya ReadyBoost kullanıyorsanız, SuperFetch dosyasına) yavaşça aktarıp, açılmak istenen uygulamayı RAM’e doldurmaya başlıyor. Uygulamanın istediği RAM miktarı düşünce, yine düşük öncelikli bir işlem olarak RAM’deki dengelemeyi sağlamak için yedeklediği ön belleği RAM’inize yüklüyor. Kısaca RAM’inizde sürekli olarak bir balans ayarı mevcut ve harddiskinizi mümkün olan en az şekilde kullanma telaşı yaşanıyor.

    “Ne yani aslında RAM’im var mı full görünse bile?”

    Aynen öyle. RAM’inizin bir yere gittiği yok veya bir uygulamayı çalıştırmak istediğinizde “YETMEME” tehlikesi. Sadece PC sistemlerin belki de en hızlı parçasını kullanmamak aptallıkmış diyerek performansını arttırmak için bu hızı ziyan etmiyor. Bilmeyenler için söyleyeyim. Standart bir masaüstü ev bilgisayarındaki parça erişim hızları : RAM > USB 2.0 > Sabit Disk şeklinde sıralanabilir.

    “Ben yine de sinir oldum, performans arttırmak istemiyorum, sadece RAM’im boş gözüksün, inat değil mi?” diyen varsa, Kayıt defterinden HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters içindeki Enable SuperFetch anahtarındaki değeri 0 yapabilirler. Kayıt defterinizi eğer bilmiyorsanız, karıştırmanızı önermiyorum.


    Microsoft bu sistemin mucidi değil elbet, ilk kullanan da değil. Bazı Linux sürümleri bu sistemi yıllardır kullanıyor ve performanslarını buna borçlular. Ama bu zamana kadar Windows’larda böyle bir optimizasyonun yapılmaması asıl ilginç olan ve beni de meraka düşüren. Kısacası Windows Vista önceki Windows’lara göre Belleği çok daha agresif bir şekilde kullanıyor, keşke kullansaydı da bu zamana kadar.""


    ALINTI



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Darkchild -- 12 Kasım 2007; 22:49:57 >







  • sana diecek bi lafim yok Darkchild , neticede alinti yapmissin

    ama o Barışı gordugum yerde

    quote:

    """Tabii ki Windows Vista’nın XP’ye göre bir çok albenisinin XP’ye göre biraz daha kaynak tüketimi olduğu bir gerçek"""


    o birazi alip tobe tobe, ayrica prefetch ayari zaten xp den itibaren var, ram konusu sadece bi prefetchle cozulse idi ne ala.......

    ayrica vista acilir acilmaz 750mb ram yiyiro, yada içiyor, bununda prefetch ayari yapsaniz dahi, eger 768mb ram kullaniyorsaniz fazzzzzzzzzzzzlasi ile hisseder, 1gb ram kullaniyorsaniz ziyaaaadesi ile anlarsiniz. Barisa 512ramli eski bilgisayarimi verip ona vista kur demek lazim, eger temiz calisirsa o bana, calismazsa ben ona giriselim. Neticeden eminim

    linux a atif yapilip karalanmış, halt edilmiş, linux kullanicisi diilim ama linuxun gucune yakinen şahidim, elimde acil durumlar icin slax livecd hazir bulunuyor zaten, tvkartim dahil herseyi de sorunsuz tanidi.

    Tam bir MS propagandasi, Barış yada onu yazan kişi MS den ne kadar para almış çok merak ettim.

    uzerine cok uzun bi yazi yazilabilir ama kisaca sunu soleyelim Barış pis bi yalanci.




  • bARIŞA NEDEN BU KADAR YÜKLEniyosun ki.. sonuçta Barış bilgisiz sıradan bi kullanıcı.. çok ram yiyio abi bu diyip XP ye dönmüş işte... böyle binlerce kullanıcı var... olağan bişi bu.. önemli olan bunun nedeniini herkese duyurmak...


    quote:

    Barisa 512ramli eski bilgisayarimi verip ona vista kur demek lazim, eger temiz calisirsa o bana, calismazsa ben ona giriselim. Neticeden eminim


    ne yani 512 ram li PC de vistanın iyi çalışacağını mı sölemeye çalışıyosun.. ?? lancelot biraz daha açık yazarsan sevinirim... inan msjın biraz üstü kapalı gibi olmuş... ben zaten bişii savunmuyorum ..anlamak iç.in soruyorum sana ...
  • Vista zaten ramine göre çalışıyor
    512 mb min ihtiyaç

    1GB da yapsan 2 de yapsan görev yön de % 30 altına düşmüyor ram kullanımı
  • açık olamamış kusura bakma,

    barış o kadar masum diil cunku yaziyi kaleme alan MS propagandası yapıyor,
    o yuzden yazanada barişada eyvallah dedim zaten.........(burasını açamıyacam)

    diger konuyu açalim: 512 ramli bilgisayarda vista temiz çalışmaz, prefetch ayarı yapılsa dahi,
    burda temizden kasıt, ram yetmediginden windows takas dosyasina yuklenecektir
    ve harddisk senfonisi eşliginde windows çalışacaktir.
    (denemedim ama belki 256 ramle bile buyuk ihtimal bu şekilde çalışabilir )
    hatta bu sekilde dusuk ramle (512) eski hd varsa (ide-sata1),
    senfonide keman sesi kulak tirmaliyabilir.

    vista icin tavsiyem: minimum kullanici icin 1gb ramdir, (ev ofis msn vs vs)
    biraz daha ustu icin 2, daha da rami zorlayacak uygulama kullanan zaten 4 e cikar.

    ben 2 kullaniyorum. yaptiklarim icin fazlasi ile yeterli.

    linux a gelince:
    windowsun yapilandirdigi gibi yapilandirip linuxunda cok ram yemesini sagliyabilirsin (yinede o kadar cok yiyecegini sanmiyorum, ama neden olmasin)
    aero da zaten linuxta varolan bi masaustu gosteriminin windows a uyarlanmış hali.

    ayrıca 2 işletim sistemi arasında son kullanıcı tarafinda tabiki bi etkileşim var, yani kim neyi kimden aldıgının yarışına girmeye gerek yok.

    neticede gelecekte heryerde vista gorecegiz bu ulkede, sadece aero oldugu icin diil, bagzi yapisal degisiklikler icinde durum ayni. bugun satilan standart bi pc yada laptop vista calistiracak duzeyde. yani herkes en son vista kullanacak, ama vistanin yaptiklarini yapmak icin bu kadar yuksek ram, islemciye gerek varmi dersen hayir, ama yapisal durumu yuzunden ms de bole olmak zorunda.

    vsvsvsvs

    umarim bilgilendirebilmisimdir (fazlasi internette var zaten) ve yanlis anlamalari zimparalayabilmisimdir.




  • güncel..

    herkes vistadan ..fazla ram yemesinden şikayet ediyo.. böyle bi konu açtık hiçbişi yazan yok ?? nasıl iş bu anlamadım.. tartışma ortamı olur dedim ama ....
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Darkchild

    güncel..

    herkes vistadan ..fazla ram yemesinden şikayet ediyo.. böyle bi konu açtık hiçbişi yazan yok ?? nasıl iş bu anlamadım.. tartışma ortamı olur dedim ama ....


    bak sana bu ram hadisesi ile alakali ilginc bisi daha,
    forumdan biri dert olarak yazinca dikkatimi cekti,
    vista64ult de,
    hicbisi yapmayip durdugunda dahi hd ışıgı şar şar yanıp sonuyor,
    (2gb ramim var, ramda boş yer ziyadesi ile bulunuyor)
    takas dosyasindan kaynaklayiyor herhalde,
    foruma yazan arkadaşın çok sinirini bozmuş,
    benim umursadigim yok,
    bilgi bilgidir,sorun sorundur, bunuda buraya yazayim dedim.

    not:bildigim kadari ile diger windowslarda sorun yok, şu an xp de bu yaziyi yaziyorum, hd işigi bi kere bilem yanmadi.

    yine yazayim, benim bu hd ışığı olayını umursadigim yok, maksat paylaşmak.




  • Tespit doğru. Aslında hdd veri aktarım hızı usb 2.0 dan daha yüksek ama burada önemli olan randon access denilen olay ki mekanik disklerde usb ye göre çok daha yüksek bu yüzden readyboost olayı var (aktarım hızı düşük ama erişim çok daha hızlı, olay elektriksel. Mekanik diskte diskin dönüp verinin olduğu yere uşalması gerekiyor kafa diye tabir edilen diski okuyan parçanın)
  • Microsoft bu sistemin mucidi değil elbet, ilk kullanan da değil. Bazı Linux sürümleri bu sistemi yıllardır kullanıyor ve performanslarını buna borçlular.




    O uzun yazının altında okumayanlar olabilir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: PongoLLe

    Tespit doğru. Aslında hdd veri aktarım hızı usb 2.0 dan daha yüksek ama burada önemli olan randon access denilen olay ki mekanik disklerde usb ye göre çok daha yüksek bu yüzden readyboost olayı var (aktarım hızı düşük ama erişim çok daha hızlı, olay elektriksel. Mekanik diskte diskin dönüp verinin olduğu yere uşalması gerekiyor kafa diye tabir edilen diski okuyan parçanın)


    iide bu durum hd nin omrunu kisaltir,
    eger bole ise vistayi kullanan herkes usb kullanmak zorunda,
    hani ben bole yaptim dielim, laptop kullananlar ne yapacak?

    ayrica bu is icin usb kullanacaksakta usb modelleri veri aktarim hizina gore fiatlari yukseliyor, iyi bisi almak ta pahaliya patlar.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: PongoLLe

    Tespit doğru. Aslında hdd veri aktarım hızı usb 2.0 dan daha yüksek ama burada önemli olan randon access denilen olay ki mekanik disklerde usb ye göre çok daha yüksek bu yüzden readyboost olayı var (aktarım hızı düşük ama erişim çok daha hızlı, olay elektriksel. Mekanik diskte diskin dönüp verinin olduğu yere uşalması gerekiyor kafa diye tabir edilen diski okuyan parçanın)


    iide bu durum hd nin omrunu kisaltir,
    eger bole ise vistayi kullanan herkes usb kullanmak zorunda,
    hani ben bole yaptim dielim, laptop kullananlar ne yapacak?

    ayrica bu is icin usb kullanacaksakta usb modelleri veri aktarim hizina gore fiatlari yukseliyor, iyi bisi almak ta pahaliya patlar.

    +1



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Randall -- 15 Kasım 2007; 19:20:01 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Lancelot_Real


    quote:

    Orjinalden alıntı: Darkchild

    güncel..

    herkes vistadan ..fazla ram yemesinden şikayet ediyo.. böyle bi konu açtık hiçbişi yazan yok ?? nasıl iş bu anlamadım.. tartışma ortamı olur dedim ama ....


    bak sana bu ram hadisesi ile alakali ilginc bisi daha,
    forumdan biri dert olarak yazinca dikkatimi cekti,
    vista64ult de,
    hicbisi yapmayip durdugunda dahi hd ışıgı şar şar yanıp sonuyor,
    (2gb ramim var, ramda boş yer ziyadesi ile bulunuyor)
    takas dosyasindan kaynaklayiyor herhalde,
    foruma yazan arkadaşın çok sinirini bozmuş,
    benim umursadigim yok,
    bilgi bilgidir,sorun sorundur, bunuda buraya yazayim dedim.

    not:bildigim kadari ile diger windowslarda sorun yok, şu an xp de bu yaziyi yaziyorum, hd işigi bi kere bilem yanmadi.

    yine yazayim, benim bu hd ışığı olayını umursadigim yok, maksat paylaşmak.



    O kısı benım ve Vısta ult kullandıgım ıcınde pısmanım hem hdd ıcın hemde ethernet ıcın
    Lınk:http://forum.donanimhaber.com/m_18904466/mpage_1/key_//tm.htm#18984510




  • vista'nın çok ram kullanıp kullanmadığını merak etmedim. ben sadece tecrübe ettim.
    kendi çapımda vistayı zorladım. adobe CS3 serisinden illustrator, photoshop ve dreamweaver ile bir sürü ram yemekte(!) olan firefox, ftp programı, utorrent vs kıl tüy programlar açıkken tık demedi vista. aerolu full efektli çalışıyor.
    pc çift çekirdekli ve 2 gb ram'li

    adam zaten sana söylüyor, düşük sistemlerde kurmayın diye. daha kasmaya gerek yok. XP de ilk çıktığında iyi sistem istiyordu, düşük sistemlere kurmayın deniliyordu. aynı konu.

    ben vistadan ziyadesiyle memnunum. sp1'i bekliyorum acilen... dosya kopyalama konusunda stabil değil maalesef.
    fakat kullanması çok kolay ve zevkli.

    sistemi iyi olup da kurmayanlara tavsiye ederim

    (hdd lambası yanması konusunda minik bir açıklama yapmıştım ama galiba tatmin etmedi arkadaşı )




  • quote:

    Orjinalden alıntı: exxxplorer

    (hdd lambası yanması konusunda minik bir açıklama yapmıştım ama galiba tatmin etmedi arkadaşı )


    lambanin surekli yanip sonmesine sebeb olan sistemi nasil iptel ederiz, bi solesen tatmin olacagim. Vista hali hazirda hinnnnnzir gibi yetismek maksadi ile ramla hasir nesir demezsen sevinirim, o konuda zaten malumatim var.

    2gb ram ve core2duo islemcim var, ram da da bool bos yer gorunuyor, yani ram sikintisi da yok.

    bi cozum, 8gb ram alip 4gb i ramdisk yapip oraya takas dosyasi koymak, ama pahali ve sıkıcı.
    (cok guzel olabilir, o ayri)

    bende sana soruyorum, bu vistanin hinnnnnnnzir gibi yetismek maksadi ile takas dosyasi ile surrrrrekli car car car geyik yapmasini engelleyecek bi ayar biliyormusun????????




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Lancelot_Real


    quote:

    Orjinalden alıntı: exxxplorer

    (hdd lambası yanması konusunda minik bir açıklama yapmıştım ama galiba tatmin etmedi arkadaşı )


    lambanin surekli yanip sonmesine sebeb olan sistemi nasil iptel ederiz, bi solesen tatmin olacagim. Vista hali hazirda hinnnnnzir gibi yetismek maksadi ile ramla hasir nesir demezsen sevinirim, o konuda zaten malumatim var.

    2gb ram ve core2duo islemcim var, ram da da bool bos yer gorunuyor, yani ram sikintisi da yok.

    bi cozum, 8gb ram alip 4gb i ramdisk yapip oraya takas dosyasi koymak, ama pahali ve sıkıcı.
    (cok guzel olabilir, o ayri)

    bende sana soruyorum, bu vistanin hinnnnnnnzir gibi yetismek maksadi ile takas dosyasi ile surrrrrekli car car car geyik yapmasini engelleyecek bi ayar biliyormusun????????

    ayara gerek yok.... biraz bekleyeceksin...
    3-5 gün, neyse yani tam bilmiyorum, teknik olarak ne kadar sürer... ama toplam indexleme bitince lamba olayı bitiyor. benim bilgisayar çok uzunca süre kapanmadı. geceleri kapatıyorsanız belki index süresi daha uzamıştır. ayrıca hdd'nin büyüklüğüne göre de değişir zannımca.

    şu an benim hdd lambam niye yanmıyor? vista bana torpil mi geçti



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cok_yasa_kamil -- 16 Kasım 2007; 3:41:28 >




  • raid 0 yapilmis 2x250 gb hd yer olarak sikinti yapmaz sanirim

    vista sana torpil gecmemistir, vista32 kurmussundur ondandir.

    bu arada senin dedigin indexleme hadisesi eski bi hadisedir, xp32 den beri de var.
    ama indexlemeyi vista64 de kapasak bile lamba şar şar yaniyor.

    bende 3-5 günde diilde sp1 ile kendiliginden cozulecegini umuyorum. bu konuya zaten bu dertten muzdarip bi arkadas dikkatimi cekti. bi bug daha.
  • bide hiçbisi yapmayinca geciyor demistin, gecmiyor.
  • Arkadaşlar. Windows' un gereksiz/işinize yaramayan servislerini kapatarak problemden kurtulabilirsiniz. bkz: services.msc
  • quote:

    Orjinalden alıntı: imparatore

    Arkadaşlar. Windows' un gereksiz/işinize yaramayan servislerini kapatarak problemden kurtulabilirsiniz. bkz: services.msc

    Gereksiz olanların hepsı kapalı denemedıgımız bır sey degıl.


    @exxxplorer

    6gun boyunca yandı bu hdd 2x80 hdd var ama cıdden sonmek bılmedı ne oyun oynarken ne bı programda calısırken nede bosta bı sure sonra sınır bozucu olmaya baslıyor.3-5gun bekle dıyorsun da 6 gun kullandım zaten bunun bana faturası ıse kotayımı 1.6 gb asmam oldu nasıl oldu dıyeceksın yukarda verdıgım lınkte mevcut okursun bagdastırma yaparsın belkı
  • bunları bi deneyin arkadaşlar... bende vista yok deneyemiyorum ama işe yarar sanırım






    ALINTI


    1. Windows Arama İndeksini kapatın
    Windows Vista sisteminizdeki dosya hareketlerini sürekli inceleyip onları aradığınızda daha kolay ulaşabilmeniz için indeksleme işlemi gerçekleştirir. Çok kullanışlı bir özelik olmasına rağmen, sistem performansını yakından etkiliyor.
    Hızlı aramayı devre dışı bırakmak için:
    • Başlat menüsünden “Bilgisayar” a tıklayın.
    • C: sürücüsü üzerine sağ tıklayın.
    • Genel sekmesinde aşağıda bulunan “Daha hızlı arama için bu sürücüyü dizine ekle” seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın.
    • Tamam dediğinizde karşınıza çıkacak alt diyalogdaki soruya “değişiklikleri C: ve tüm alt klasörlerine uygula” yı seçin.


    2. Uzaktan Değişiklikleri Sıkıştırmayı kapatın
    Uzaktan Değişikleri Sıkıştırma özelliği bir ağdaki dosyada meydana gelen değişiklikleri dosyanın tamamını taşımaktansa minimum bant genişliği kullanarak bu işi yapar. Sürekli dosya değişiklikleri meydana geldiğinde bu servis sistem performansını düşürebilir.
    Bu hizmeti kapatmak için:
    • Denetim masasını açın
    • Arama kutucuğuna “özel” yazın
    • Çıkan ilk sonuç olan “Program ve Özellikler” altındaki “Windows özelliklerini aç veya kapat” a tıklayın.
    • Karşınıza çıkan pencerede “Uzaktan Değişiklikleri Sıkıştırma” nın yanındaki tiki kaldırın
    3. Otomatik Windows Defender başlatma işlemi
    Windows Defender’ın zararlı yazılımlara karşı gerçek zamanlı koruması Otomatik başlatma devre dışı olmasına rağmen devam eder.
    Bu özelliği devre dışı bırakmak için:
    • Windows Defender’ı açın
    • “Araçlar” a ve oradan da “Seçenekler” e girin.
    • “Otomatik başlat” ın yanındaki tiki kaldırın ve onaylayın.


    4. Otomatik disk birleştirmeyi kapatın
    Windows Vista’nın sürekli açık olan defrag özelliği o kadar da gerekli değil ve sistemin yavaşlamasına sebep olabiliyor. Haftalık olarak kendiniz, sabit diskinizi birleştirmeniz gerektiğini hatırlayın yeter.
    Özelliği devre dışı bırakmak için:
    • Başlat menüsündeki arama kutucuğuna “disk” yazın ve Disk Birleştiriciyi açın
    • Zamanlamaya göre çalıştır seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın ve onaylayın.
    5. 2 GB veya daha fazla USB Flash hafıza ekleyin ve Windows Ready Boost’un avantajından faydalanın
    Ready Boost, Microsoft’un sisteme ekstra USB bellek ekleyerek bilgisayara, hızlıca erişebileceği ekstra bellek verme özelliğine verdiği isimdir. Ready Boost sistem performansını önemli derecede arttırabilir.
    Bu özelliği açmak için:
    • Bir USB Flash bellek takın
    • “Bilgisayar” ı açın
    • USB belleğinizin üzerine sağ tıklayın
    • ReadyBoost sekmesini seçin
    • Cihazınızdaki boş alanın istediğiniz kısmını bu özelliğe tahsis edin.
    6. Windows Hazırda Bekletme özelliğini kapatın
    Windows hazırda bekletme arka plan servisleri, sistem kaynaklarını üst seviyede kullanabilir. Eğer bu servisi sürekli olarak kullanmıyorsanız, Vista’ya performans artışı sağlamak için devre dışı bırakabilirsiniz.
    Hazırda Bekletmeyi devre dışı bırakmak için:
    • Başlat menüsündeki arama kutucuğuna “güç” yazın ve Güç Seçeneklerini açın
    • Plan Ayarlarını Değiştire tıklayın
    • Gelişmiş Güç Ayarlarını Değiştire tıklayın
    • Uyku seçeneğini genişletin
    • Hazırda beklemeden önce geçecek süre kısmındaki ayarı sıfıra getirin.
    7. Sistem geri yüklemeyi kapatın
    Windows Vista’da analiz etme geri yükleme noktası oluşturma büyük çapta sistem kaynağı götürebilir. Bu özelliği devre dışı bıraktığınızda, sistem çökmesi gibi durumlarda geri döneceğiniz bi nokta da olmayacaktır. Riski üstlenebilirseniz bu ayarı değiştirin.
    Bu servisi devre dışı bırakmak için:
    • Başlat menüsünden Denetim Masasını açın
    • Arama kutucuğuna “sistem geri” yazın
    • Çıkan ilk sonuçtaki Sistem başlığı altında olan “Geri yükleme noktalarını otomatik oluşturmayı aç veya kapat” a tıklayın.
    • Çıkan pencerede sistem diskinizin yanındaki tiki kaldırın kabul edin ve onaylayın.


    8. Kullanıcı Hesabı Denetimini kapatın
    Vista’nın en sevilmeyen ve hatta nefret edilen yeni özelliği sisteminiz zararlı yazılımlardan korumak için günlük gerçekleştirdiğiniz birçok işlemi size onaylatıyor. Direk olarak sistem performansını etkilemese de yapacağı iyilik yerine insanı çok sinirlendirebiliyor.
    Kullanıcı Hesabı Denetimini devre dışı bırakmak için:
    • Denetim Masasını açın
    • Arama kutucuğuna “kul dene” yazıp Kullanıcı Hesapları başlığının altındaki “Kullanıcı Hesabı Denetimi’ni (UAC) aç veya kapat” a tıklayın
    • UAC seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın ve onaylayın
    • Önerildiği gibi sisteminizi yeniden başlatın.
    9. Otomatik olarak başlatılan gereksiz Windows Servislerini kapayın
    Aynı Windows XP de olduğu gibi Vista’da kullanıcın belki asla kullanmayacağı bir çok servisi sistem başlangıcında otomatik olarak çalıştırır.
    Başlangıçta nelerin yüklendiğini görmek ve ihtiyacınız olmayanları devre dışı bırakmak için (bunları sonradan yeniden etkin hale getirebilirsiniz):
    • Başlat menüsündeki arama kutucuğuna “msconfig” yazın ve onaylayın
    • Çıkan pencerede hizmetler sekmesine gelin
    • Şu hizmetleri güvenle devre dışı bırakabilirsiniz:
    • Çevrimdışı dosyalar (eğer çevrimdışı dosya eşitlemeyi kullanmıyorsanız)
    • Tablet PC Giriş Servisleri (eğer tablet PC’niz yoksa)
    • Terminal Services Yapılandırması
    • Fax (eğer fax modem kullanmıyorsanız)
    10. Gereksiz Windows Özelliklerini devre dışı bırakın
    Windows Vista, başlangıç servisleri dışında ayrı olarak listelenmiş farklı özelliklerle gelir.
    Bu özellikleri şu şekilde devre dışı bırakabilirsiniz:
    • Denetim masasını açın ve arama kutucuğuna “prog” yazın
    • Çıkan ilk sonuçta “Programlar ve Özellikler” başlığı altındaki “Windows özelliklerini aç veya kapat” a tıklayın.
    • Şunları rahatlıkla devre dışı bırakabilirsiniz:
    • Dizin Oluşturma Hizmeti
    • Uzaktan Değişiklikleri Sıkıştırma
    • Tablet PC İsteğe Bağlı Bileşenler
    • Windows DFS Çoğaltma Hizmeti
    • Windows Fax ve Tarama (eğer bir fax modem kullanmıyorsanız)
    • Windows Toplantı Alanı (eğer Live Meeting servisini kullanıyorsanız)


    Kaynak: Halil Mollaoğlu




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.