Şimdi Ara

Vaporum Türkçe Yerelleştirmesi Çıktı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.677
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Güncelleme: Metinlerde birtakım ufak değişiklik ve düzeltmeler yaptım. Linki güncelledim. Dosyanın son hâlini yeni linkte bulabilirsiniz.


    Bir de oyunun Steam forumlarında yerelleştirmeyle ilgili bir konu açtım: https://steamcommunity.com/app/629690/discussions/0/3149682775500484039/


    Steam hesabı olan arkadaşlar, konuya girip yorumlarını belirtirse çok sevinirim. Yorum bırakan kişi sayısı artarsa, belki yamayı oyuna resmî dil seçeneği olarak ekletebiliriz. Desteğinizi bekliyorum.


    Türkçe Yama Linki: https://easyupload.io/pddc57


    Vaporum Türkçe Yerelleştirmesi Çıktı



    Merhaba oyunseverler,


    Operencia: The Stolen Sun’ın resmî Türkçe yerelleştirmesinin ardından yeni yerelleştirme projemle bir kez daha karşınızdayım: Vaporum.


    Öncelikle şunu belirtmek isterim: Hazırladığım Türkçe yerelleştirmenin oyuna entegre edilerek resmî nitelik kazanması için Fatbot Games ile iletişime geçmiştim. Kendilerine profesyonel bir oyun çevirmeni olduğumu, mesleğimden arta kalan zamanlarımda hobi olarak bağımsız RYOlar çevirdiğimi, Vaporum’u çevirirken AAA ve AA yapımları çevirirken kullandığım profesyonel teknikleri kullandığımı, kendilerinden para istemediğimi, dosyanın hazır ve ekte olduğunu, tek arzumun çevirimi oyuna Türkçe dil desteği olarak aktarmaları olduğunu yazdım. Kendilerine geçmişte Türkçe yerelleştirmesinde aktif rol oynadığım tanınmış oyunlardan örnekler verdim. Hatta yaptığım çalışmadaki titizliğimin kanıtı olarak, hazırladığım kapsamlı terimler sözlüğünü yolladım ancak maalesef aldığım yanıt olumsuz oldu. Oyunun PC ve konsol sürümlerine dil desteğini ekleyecek yeni yamayı hazırlamaya maddi durumlarının ve zamanlarının olmadığını, ayrıca firma çalışanlarından hiçbiri Türkçe bilmediğinden metinlerin kalitesinden emin olamayacaklarını ama Türkçe yama olarak yayınlamamda bir sakınca görmediklerini belirttiler. Operencia’da olduğu gibi dil desteğini sadece PC için koyabileceklerini belirttim ama açıkçası Nuh dediler peygamber demediler. Sonuç olarak ben de hazırladığım çeviriyi Türkçe yama olarak yayınlamaya karar verdim.


    Genelde dil yamaları pek tercih ettiğim bir yöntem değil çünkü hazırladığınız yerelleştirmeyi oyuna resmî dil desteği olarak eklettiğinizde, oyun var olduğu sürece Türkçe dil desteği de var oluyor. Böylece bundan 5 sene sonra oyunu denemek isteyen bir Türk oyuncusu, oyunda ana dilinin desteği olduğunu görüyor (hatta oyunu oynamasında etken bile olabiliyor). Diğer türlü yamalar internetin tozlu arşivleri arasında kaybolup gidebiliyor. O yamadan bir şekilde haberi olan oyuncular da verdiğiniz linklerin çoktan ölmüş olduğunu görüyor, vs.


    Size biraz oyundan bahsedeyim: Vaporum, kare tabanlı ilerleyebildiğiniz, birinci kişi bakış açılı bir RYO. Oyunumuz Steampunk tarzında bir evrende geçiyor. Oyunun başında kendimizi okyanusun ortasındaki bir kayanın üzerinde, hafızamızı kaybetmiş bir hâlde uyanırken buluyoruz. Tek bildiğimiz şey kaza geçirdiğimiz ve gemimizin batmış olduğu. İleride okyanusun ortasında bir kule uzanıyor ve ona yaklaşıp kapıdan içeri giriyoruz. Hikâyemiz böylece başlıyor. Kulede ilerledikçe kim olduğumuzu öğrenip, Arx Vaporum denilen bu yapının sırlarını keşfedeceğiz. Aklınıza muhtemelen yoğun Bioshock çağrışımları gelmiştir. Zaten Vaporum’u, Legend of Grimrock ile Bioshock’un birleşimi olarak niteleyebiliriz. Oynanış ve RYO sistemi olarak ilk oyundan, hikâye ve oyun evreni olarak ikinci oyundan esinlendiği belli. Genelde bu tarz esinlenmeler pek iyi sonuçlanmaz ama Fatbot Games ortaya  iki oyunun da en güzel yanlarını alan harika bir yapım çıkarmış. Oyunda LoG’ta olduğu gibi bir yandan bulmacaları çözerken bir yandan da karşımıza çıkan ucubik yaratıkları öldüreceğiz. Oyunda LoG’tan farklı olarak dört kişilik bir grup yerine tek kişiyi yönetiyorsunuz. Yine onun gibi savaşlar gerçek zamanlı ama bu kez çok daha hızlı. Bu tarz oyunlarda klasikleşmiş kare dansı denilen (yaratık görüş alanına girer girmez saldır ve yan kareye kaç) tekniği bu oyunda işlemeyebiliyor. Özellikle yüksek zorluk seviyelerinde oyun insanın tüm becerilerini sınıyor. Neyse ki yapımcılar oyuna zamanı durdurma özelliği eklemiş. Böylece taktiğinizi belirleyip sonraki hareketlerinizi planlayabiliyorsunuz. Her yaratığın farklı saldırı şekillerinin olduğu oyunda gerçekten önemli bir özellik. Oyunun karanlık bir atmosferi var, çoğunlukla kasvetli metal koridorlarda dolanacaksınız ama grafikler bağımsız bir yapımdan beklemediğiniz kadar iyi. Fatbot Games, özellikle yaratık tasarımlarında harika bir iş çıkarmış. Uzunluk olarak orta karar bir oyun. Misal Tower of Time, Operencia veya Fall of Dungeon Guardians oyuncuya rahat 50’şer saatlik oyun süreleri sunarken, Vaporum size oyundaki her şeyi yapsanız bile maksimum 20 saatlik bir oynanış süresi sunacak. Bazılarınız bu süreyi az bulabilir ama bu bir yandan da makul bir süre çünkü oyun tanında bırakmayı biliyor. Oynanışa katılan yeni unsurlar olmadan veya yeni yaratık ve bölüm tasarımları eklemeden, fazlası sıkıcı olabilirdi.


    Gelelim oyunda Türkçe dili nasıl etkinleştireceğinize: Ekteki zip uzantılı dosyanın içindeki Türkçe.txt dosyasını oyunun kurulu olduğu klasördeki (Steam sürümünde varsayılan konum “C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Vaporum”, Gog sürümünde varsayılan konum “C:\Gog Games\Vaporum”dur.) “Localization\CustomLanguages” klasörü altına kopyalayın. Artık tek yapmanız gereken oyunu açıp, dil seçeneklerinden Türkçe’yi seçmek.


    Ayrıca Steam forum sayfasına yamayla ilgili bir konu açmayı planlıyorum. Yamayı deneyip de beğenen arkadaşlar oraya yorumlarını bırakabilirse belki Fatbot Games’i yamayı resmî dil desteği olarak oyuna eklemesinde ikna edebiliriz. Bu sırada yama dosyasını alıp istediğiniz çeviri sitesinin adresine yükleyebilirsiniz.


    Herkese iyi oyunlar.


    Vaporum Türkçe Yerelleştirmesi Çıktı
    Vaporum Türkçe Yerelleştirmesi Çıktı
    Vaporum Türkçe Yerelleştirmesi Çıktı
    Vaporum Türkçe Yerelleştirmesi Çıktı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gokyabgu -- 11 Mayıs 2021; 18:7:48 >







  • Tekrardan eline sağlık dostum, resmi olarak eklenmemesine üzüldüm.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: TackleBarry

    Tekrardan eline sağlık dostum, resmi olarak eklenmemesine üzüldüm.

    Sağ ol. Açıkçası böyle yanıt vermelerini beklemiyordum. Bu projeden sonra ikinci oyun Vaporum: Lockdown'a başlamayı düşünüyordum ama açıkçası biraz hevesim kırıldı.

  • Elinize sağlık.
  • Gokyabgu kullanıcısına yanıt

    Resmi olarak yayınlanabilecek Solasta var hocam dikkatinizi çeker mi bilmiyorum ama D&D kurallarını temel alan büyük bir RYO olmasına rağmen 150k kelime mevcut. Bu tarz oyunları dili ağır olduğu için Türk oyuncuların deneyimlemesi çok zor oluyor. Belki bakmak istersiniz.


    https://store.steampowered.com/app/1096530/Solasta_Crown_of_the_Magister/

  • Solasta, D&D kurallarına dayandığı için Baldur's Gate 3 ile birlikte merakla beklediğim bir oyun. 150k ise altından kalkılabilecek bir proje. Kendilerine resmî yerelleştirmeyle ilgilendiğimi yazarım ama ilgilenirler mi bilmiyorum. Hevesle e-posta attığım firmaların çoğu olumlu veya olumsuz dönüş bile yapmıyor.

  • Gokyabgu kullanıcısına yanıt

    Şurda ufaktan önü açık sinyalini verdi Solasta yapımcı firması, discord veya mail üzerinden görüşebilirsiniz.


    https://steamcommunity.com/app/1096530/eventcomments/4747332851294016249/


    Ayrıca bunun gibi olan Seven diye bir oyunda var. Yazarları şuan Gamedec ile uğraşıyor. Buda insanlarin gözünden kaçan baya başarılı bir yapım. En son Japonca cevirisi yakın bir tarihte fan localization olarak oyuna resmi olarak eklendi. Bunada bi bakabilirsiniz yükü 110k kelime civarında.


    https://steamcommunity.com/app/471010/eventcomments/2268069450212525143/


    Bugüne kadar sektöre verdiginiz katkilardan dolayi kendi adima çok teşekkür ederim Vaporum Türkçe Yerelleştirmesi Çıktı 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TackleBarry -- 25 Nisan 2021; 21:54:47 >




  • Geçen yıl bu zamanlar Seven için firmaya bir e-posta atmıştım ancak herhangi bir yanıt alamadım. Tavsiyen için teşekkür ederim. Solasta için firmaya ulaşmaya çalışacağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gokyabgu -- 26 Nisan 2021; 1:18:51 >
  • Eline sağlık
  • Güncelleme: Metinlerde birtakım ufak değişiklik ve düzeltmeler yaptım. Linki güncelledim. Dosyanın son hâlini yeni linkte bulabilirsiniz.


    Bir de oyunun Steam forumlarında yerelleştirmeyle ilgili bir konu açtım: https://steamcommunity.com/app/629690/discussions/0/3149682775500484039/


    Steam hesabı olan arkadaşlar, konuya girip yorumlarını belirtirse çok sevinirim. Yorum bırakan kişi sayısı artarsa, belki yamayı oyuna resmî dil seçeneği olarak ekletebiliriz. Desteğinizi bekliyorum.





  • Link uçmuş indirilmiyor baya heves ile oyunu indirdim. Önceden oynamıstım Steam üzerinden bir daha Türkçe oynayayım dedim ama link çalışmıyor.

  • Reis ellerine Saglik.., en kısa zamanda test edecegim . Senin yama yaptigin oyunlarin hepsimi harika olur )

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Absnthe

    Reis ellerine Saglik.., en kısa zamanda test edecegim . Senin yama yaptigin oyunlarin hepsimi harika olur )

    Yamaya nereden ulaştınız acaba. Verilen link çalışmıyor

  • quote:

    Orijinalden alıntı: RagwarAntwone

    Yamaya nereden ulaştınız acaba. Verilen link çalışmıyor



    Alıntıları Göster




  • Absnthe kullanıcısına yanıt

    İnan çok teşekkür ederim, ilk oyun ile ikinci oyunu oynamıştım. Çok sevdiğim bir türdür Legend Of Grimrock serisini de çok beğenmiştim. Bir de Türkçe oynayayım ilk oyunu :)

  • Yama linkleri bozulmuş da konuyu hortlatayım belki sahibi görür de yeniler.

  • Absnthe kullanıcısına yanıt

    Link uçmuş. Yenileyebilir misin lütfen ?

  • NeverTime N kullanıcısına yanıt

    https://www.mediafire.com/file/88f7xbh71nrvvso/VaporumT%C3%BCrk%C3%A7eYama.zip/file




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Absnthe -- 16 Kasım 2021; 19:40:12 >
  • Absnthe kullanıcısına yanıt

    Saol.Vaporum Türkçe Yerelleştirmesi Çıktı 

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.