Şimdi Ara

Uzmanlara soru: SATA Diskleri taktıktan sonra sürekli Mavi Ekran alıyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
83
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 2 hafta önce bilgisayarımı yeniledim. Komple tüm birleşenler Asus , anakart B760M Plus üzerinde Kingston M2 NVME var ve Windows 11 Pro kurulu.

    2 haftadır sorunsuz kullanıyordum ama dün eski SATA disklerimi taktığımda Windows açılmadı ve mavi ekran aldım. Bu arada disklerin ikisi de aynı Seagate 1TB HDD.

    BIOS üzerinde VMD zaten enabled dı ama Map SATA Controller under VMD disabled dı ve bunu enable edince Mavi ekrandan kurtuldum ama diskleri Windows üzerinde yine göremedim.

    Diskleri tek tek denediğimde alttaki SATA yı her taktığımda patladığını görüyorum oysa daha dün eski PC de hala çalışıyordu. Farklı SATA portları ile de denediğimde alttaki disk sorun oluşturdu. Metale mi dokunuyor kısa devre mi oluşturdu bilmiyorum ama akşam eve gidince tekrar eski kasaya takıp çalışıp çalışmayacağını deneyeceğim.

    Ama çalışan diski de Windows göremiyor. BIOS üzerinden VMD kapatırsam AHCI ye döndüğü için o zaman görmeye başlıyor ama neden VMD açıkken görmüyor? BIOS dan yapmam gereken bir tanım var mı?

    Bu arada diski formatlamak istemiyorum, eğer BIOS üzerinden RAID yap dediğinizde formatlayacak ise bu benim için çözüm değil.


    VMD ile neden görmediğini kurcalarken Intel RST driver ın kurulu olmadığını gördüm. Asus programı üzerinden kurmaya çalıştım mavi ekran ayrıca internetten indirip de kurmaya çalıştım sonuç hep aynı. IRST driver kurarken her seferinde %10 a geldiğinde mavi ekran veriyor. Internetten araştırdığımda bazıları windows kurulurken tanımlanmalıydı falan demiş ama bu sanırım M2 diskleri RAID olarak göstermek için gerekli sanırım, benim böyle bir niyetim yok.


    Soru şu neden VMD açıkken Windows görmez acaba BIOS dan mı bir tanım yapmam lazım.

    Eğer IRST driver kurulu olmadığı için ise mavi ekran almadan nasıl kurabilirim, internetteki gördüğüm çözümleri denedim çözüm olmadı.

    Bu konuda uzman deneyimli birileri akıl verebilirse sevinirim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fcaglayan -- 15 Şubat 2024; 15:47:7 >







  • gpt ve mbr olayı olmalı. sistem yeni dediğine göre gpt kullanıyorsun. böyle bir durumda mbr'e sahip disk kullanırsan görmez diye biliyorum.

  • HDD lerin içinde windows boot partition'u varsa o yüzden sistemi bozuyor olabilir. HDD lere içnde önemli şeyler varsa yedek alıp low level format atmayı deneyin derim.

  • Konu hakkında kısa bir bilgilendirme yapayım. Ben diskleri takıp mavi ekran aldığında direk BIOS ayarlarından diye düşünerek VMD altındaki Map SATA Controller under VMD enable etmiştim. Bu zaten RAID tanımlanmayacak ise gereksizmiş ve diskler bu yüzden görünmüyor.

    Ama mavi ekranı verenin de disklerden birisi olduğunu tespit ettim ve onu çıkardıktan sonra sorun düzeldi. İşin ilginci o diskte bir sorun yok hala eski PC üzerinde denediğimde çalışıyor ve diğer çalışan disk ile aynı marka model. Bunda neden bu şekilde bir sıkıntı çıkıyor anlayamadım ya da bir çözümü var mı formatlamadan?

    Diğer bir konum ise üzerinde SATA disk takılı olmasa dahi IRST driver yüklemeye çalıştığımda yine mavi ekran alıyorum. Bu nedendir ya da nasıl kurabilirim bu driver'ı?

  • fcaglayan kullanıcısına yanıt

    asus'un kendi programı var. Armoury bilmem ney. bunun üzerinden mevcut ve güncel sürüm karşılaştırmalarını görüp, güncellemeleri yine yapabiliyorsun. bu programı kullan.


    yani anakartın kendi sürücüleri içerisinde o dediğin şey de olmalı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 16 Şubat 2024; 21:47:28 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.