Şimdi Ara

Üniversite yarışında 'ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı' sistemi kalkıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
0
Favori
4.276
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Okul başarısı öğrenciyi etkilemiyor
    Üniversite yarışında 'ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı' sistemi kalkıyor. Okul değil öğrencinin bireysel başarısı ön planda olacak...


    Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / ANKARA
    Üniversite sınavında, 'Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) sistemine son veriliyor... 12 yıllık eğitime geçişi, Bakanlar Kurulu kararına bırakan teklif, yarın komisyonda ele alınacak. AK Parti grup başkanvekillerinin imzasını taşıyan teklifte, 'ağırlıklandırılmış ortaöğretim başarı puanı' uygulamasına son veriliyor.

    MEVCUT SİSTEM NASIL?
    Mevcut sistemde ilk aşamada ÖSYS'ye başvuran her aday için, okulu, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak OBP hesaplanıyor. İkinci aşamada ise adayların OBP'leri mezun oldukları okulların ÖSS başarılarıyla ağırlıklandırılarak her aday için 3 Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP-SÖZ, AOBP-SAY ve AOBP-EA) hesaplanıyor. Teklifte ise YÖK ve ÖSYM kararlarıyla belirlenen katsayı ve ortaöğretim başarı puanı hesaplanma yöntemi yasal mevzuat haline getiriliyor. YÖK'ün yetkisi daralıyor. 'Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı' ifadesine yer verilmeyen yeni yöntemde, sadece öğrencinin ortaöğretim başarı puanının esas alınacağı belirtiliyor. Anadolu lisesi gibi başarı grafiği yüksek okulların öğrencilerine, okul başarısından dolayı yüksek ortaöğretim başarı puanı elde etme yolu kapatılıyor.

    YENİ SİSTEM NASIL?
    Teklifle, yeni yerleştirme sisteminin de şöyle olması öngörülüyor: 'Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ortaöğretim başarı puanları dikkate alınır. Ortaöğretim bitirme başarı notları ortaöğretim başarı puanına dönüştürülür. Bu ortaöğretim başarı puanının yüzde 12'si, merkezi sınavdan alınan puana eklenir.' Teklifin gerekçesinde 'sınavda bir puanlık farkın bile sıralamaları büyük oranda etkilediği' belirtildi. Katsayı uygulamasının alan dışı tercih yapmayı engellediği, sistemin başarılı öğrencilerin aleyhine olduğu kaydedildi.

    Danıştay yolu da kapandı
    YASA teklifinin bu haliyle kabul edilmesi halinde, bugüne kadar birçok kez yürütmenin durdurulması ve iptal istemleriyle Danıştay'a giden katsayı kararları için bu yol kapanmış olacak. Düzenleme kanunla yapıldığından itiraz için Anayasa Mahkemesi'ne gidilebilecek. Bu konuda Danıştay'da süren tüm davalar da düşecek. Katsayılar daha önce YÖK tarafından değiştirilmiş, Danıştay'a yapılan itirazlarla kararların yürütmesi durdurulmuştu. YÖK tüm alanlar için 0.12 olarak eşitleyerek katsayıyı fiilen kaldırmıştı.

    4'TEN SONRA AÇIK ÖĞRETİM
    TEKLİFTE, kesintisiz 8 yıl olan temel eğitimin 4+4 şeklinde iki kademeye ayrılması, ikinci kademe olan 5'nci sınıftan itibaren açıköğretim yapılması öngörüldü. İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği'nin '4 yılın ardından öğrencilerin açık öğretime geçmesi ve Kuran Kursu'na katılması' talebi de karşılanıyor. Kimi imam hatip okullarının, ilköğretimin ikinci kademesinde başlayarak, açıköğretim yoluyla yapılmasına yasal zemin hazırlandı. Teklife göre, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda imam hatip programları da açılabilecek.

    12 yıl kızlara yarayacak
    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını içeren yasa teklifi için ''Burada en çok kız çocuklarımızın eğitim imkanı artırılacak. Yüzde 68 olan ortaöğretimdeki eğitim oranını, yüzde 98'e çıkarmayı planlıyoruz' dedi.


    kaynak:http://www.aksam.com.tr/okul-basarisi-ogrenciyi-etkilemiyor--100002h.html







  • Valla şuan olsa sevinirdim.İşime gelirdi.
  • Okudum ama pek birşey anlamadım.Okul puanları kalkıyorsa bu demek oluyor ki okulu kimse takmaz.Okulda kalma yeter.
  • Okul puanları kalkmıyor , okul başarısı yerine adayın kendi ortaöğretim başarısının etkisi artıyor.
    Buda yine en çok bizlere ( meslek liselerindeki iyi öğrencilere ) yarayacak galiba.
  • Ya ne Saçma bir sistem saglam anadolu liselerinin en tembel öğrencisi dahil derece ile geliyor liseye

    iyi de bu okullarda birinci ikinci olmak çok zor

    hele ki ortalarda olanlar yandı

    Bizim okulun orta öğrencilerine 67 68 geldi şimdi 40 50 arasımı gelecek yani?

    Allah belanızı versin meslek liselerine yaranacağım diye bu ülkenin en çok çalışan öğrencilerinin hakkını yeyin

    Nah gelişir bu ülke.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi primated -- 22 Şubat 2012; 11:41:29 >
  • Doğrumu anladım bilmiyorum ama bu kanun kabul edilirse,mesela obp si 100 olan ama anadolu lisesinde okuduğu için aobp si 350 gelen birinin okul puanı 60 lık sistemde 12 puan gelecek ve zararı 30 puan mı olacak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sevindim bu habere.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: efesliefe

    Doğrumu anladım bilmiyorum ama bu kanun kabul edilirse,mesela obp si 100 olan ama anadolu lisesinde okuduğu için aobp si 350 gelen birinin okul puanı 60 lık sistemde 12 puan gelecek ve zararı 30 puan mı olacak

    Hala.anlayadım bu aobp olayını kalkınca ne oluyor ham puan mı olacak sadece ygs ve lys de?
  • iyi bir eğitim veriliyor sankide okul puanı etkiyor. sistemin yine içine ediliyor ek puan tamamen kalkmalı, ygs-lys sınavında hamda ne yapıyorsan o dur
  • benim anladığım kadarıyla

    imam hatiip meslek özellikle ÖZEL okulları olumlu bir şekilde etkiledi..
  • Simdi ana avrat dalacam zor tutuyorum kendimi ne kadar egitimden anlamayan SALAK varsa bu isle ugrasiyorlar yaziklar olsun Bir tane Allah'in kulu gelip su isi duzeltemiyecek mi ya?
  • ozaman 12. sınıflara sınav için 3 ay tatil verilsin zoraki gidiyorum resmen okula. ayrıca bu olay kalkıcak nasıl hesaplancak puanlar
  • okuldan sonuncu mezun olup, ygs lys sınavında okulun ilk 10-20lerinde olan bi ton kişi var. bu kişilerin okul puanı düşük gelmese belki en iyi olucaklar
  • anlamadım ben bişey ya bana geçen sene 60 gelmişti okuldan o puan mı kaldırıldı yoksa bu sene tekrar giriyorum mesela ben 2.girişim puan yarıya inmeyecek mi yoksa daha fazla mı düşecek ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Manyetizma

    iyi bir eğitim veriliyor sankide okul puanı etkiyor. sistemin yine içine ediliyor ek puan tamamen kalkmalı, ygs-lys sınavında hamda ne yapıyorsan o dur

    Her cümlesine katılıyorum.
  • Tam okumadım ama anadolu öğretmene gelen ek puan kalkıyorsa kalksın iyidir

    Yada şöylemi olcak misal 2 kişi okulları farklı diploma puanları 70 birinden 15 kesilip diğerinden 7 kesilince haksızlık oluyordu şimdi 2 kişininde eşit kesilecek değil mi ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _GuMmY_ -- 22 Şubat 2012; 15:05:48 >
  • beyler bu seneye etkilyecek mi ? bana geçen sene okudlan 57 geldi... katsayıdan sonra 45 lere düştü.. şimdi kaça kadar düşer ? iyi bir anadolu lisesi mezunuyum..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pekiii -- 22 Şubat 2012; 15:42:31 >
  • inşallah bu sene geçerli olur bu.bir de şu ek puan saçmalığı kalksa çok iyi olur. o zaman işte adil bir sınav olur. o zaman okulu takmayalım diyen arkadaşlar yanlış düşünüyor. sonuçta siz okulda çalışkan öğenci olursanız sınavda da iyi puan alırsınız bir de böyle düşünün; ama okulda dersle filan alakası olmayan kişilerin sonradan aklı başına geldiğine zaten temel olmadığından çok zorlanıyorlar bir okul puanının az gelmesi çok moral bozucu oluyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ceogen

    Okul puanları kalkmıyor , okul başarısı yerine adayın kendi ortaöğretim başarısının etkisi artıyor.
    Buda yine en çok bizlere ( meslek liselerindeki iyi öğrencilere ) yarayacak galiba.


    evet.Burda mesela fen lisesinde okul sonuncusuna 60 üzerinden 50 gelir ama düz lisedeki okul 15.sinede 50 geliyor bu kalkıyor.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.