Şimdi Ara

Uçaklarda ki trim ne işe yarıyor?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
224
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar mala anlatır gibi anlatırmısınız? Uçaklarda bulunan trim ne işe yarar? Amacı nedir? Nasıl kullanılır?




  • trim genel olarak yapısal yön hatalarını kumandadan düzeltme işlemidir, mesela uçak devamlı olarak bir iki derece sola kayıyordur ve siz de kumandadan devamlı sağa doğru manevra veriyorsunuzdur bu düzeltme işlemi sizi yorar bunun yerine sağa doğru bir iki derecelik trim verirsiniz ve kumanda sizin vermeniz gereken sağa manevrayı otomatik yapmış olur, tabi trim öyle onlarca derece açı vermez en fazla verilebilen kanalın %20'si kadar verebilirsiniz bir nevi hata düzeltmesi gibi

  • Hocam trimin asıl amacı kontrol yüzeylerindeki yükü almak ve bu şekilde stabil uçuşu sağlamaktır. Kontrol yüzeyi dediğimiz şeyler ise uçak için rudder, aileron ve elevatordur. Her hava aracında bu farklıdır. Hava aracının yönünü değiştirmesini sağlayan yüzeylere denir.


    Mesela uçaktasını ve 10000 feet irtifa almanız gerekiyor ve bunun için lövyeyi kendinize çekmeniz gerekir.


    İleri trim yaparsanız lövyeye uygulayacağız kuvvet azalır ve daha stabil bir şekilde aynı açı ile tırmanırsınız. Aksi taktirde lövye ile güreşirsiniz. Kendinize doğru çekerken uyguladığınız kuvvet sizi çok yorar. Asıl amacı budur.


    İkinci bir amacı ise minimal düzeltmeler yapmaktır. Düz uçuştasınız ancak hafif yukarı yada aşağı hareketler var. Lövyeye gereksiz müdahale vermeden trim ile hassas uçuş sağlayabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaeln -- 12 Mayıs 2023; 23:24:3 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.