Şimdi Ara

uçak nasıl durur

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
2
Favori
9.856
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • sa arkadaşlar aklıma bir kaç soru takıldı konu yerinde değil biliyorum
    1-uçaklar inişe geçtiğinde tekerlekleri açılır bu tekerleğin freni sayesinde uçak durur burda tekerlek ne gibi kuvvetler altında kalır ve nasıl uçağı durdurur
    2-tekerlek,tekerlekle uçağın bağlı olduğu kola bir kuvvet uygularmı
    3-tekerlek sadece kendi mi kuvvet altında kalır ve uçak tekerleğin üstünde olduğu için mi durur
    sorular biraz saçma ama aklıma takıldı mı takılıyor kusura bakmayın



  • Bildiğim kadarı ile uçaklar sadece tekerlek freni ile durmuyorlar. Kanatlarının üstünde de inişte açılan ve sürtünmeyi arttırarak yavaşlamalarını sağlayan yapılar (spoiler) var. Bir de motorlara giren hava akımının yönünü iniş esnasında ters yöne çevirerek ek olarak yavaşlama sağlıyorlar. Sorunuzun diğer kısımları hakkında bilgili değilim.
  • uçağın tekerleğindeki fren sistemi bildiğin arabalardaki aynı mantıkla çalışan bir fren sistemidir. Uçağı durdurmak için tekerlek freni tek başına yeterli değildir o yüzden kanat üzerindeki flaplar (spoiler) de kullanılır. Spoiler havayı bloke ederek uçağın ağırlığının tekerlekler üzerine yönelmesine sebep olacak şekilde tasarlanmıştır, bunlar olmasa tekerlekler bir işe yaramazlar. Ayrıca büyük yolcu jetlerinde motor freni yani motoorun itiş gücünü arkaya değilde öne vermek de gerekir. Bazı pervaneli uçaklarda da pervanenin terse dönmesi şeklinde bu motor freni uygulanır.
  • 2. ve 3. sorularıma cevap verin lütfen
  • trust reverse motorlarda üretilen hava akışının ters döngüsü flaplar landing konumunda slatlar da. ve spoiller bunlar kanatalarda ön. üst ve arkasında uçağın iniş esnasında düşük hızda maksimum kalkış sağlaması bir de çok kaliperli fren sistemi saniyede 40 kere bas bırak yapan abs sistem off anlatmakla bitmez uçak işi :-D 2. soruda tekerler ile uçak arasında kalan parçanın adı dikme ancak dikmenin çalışma prensibi farklı şu an hatırlayamadım ancak tekerlere hiç bir şekilde bir güç uygulanmaz spoiller frenleme için kullanılır ancak uçağı aşağı basış yapmaz zaten belli bir düşük hız limitinden sonra uçak kaldırma kuvveti sağlayamaz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aagökhan -- 28 Nisan 2014; 1:12:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ters itme, flaplar ve tekerlek freni sayesinde durur hocam.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • akışkanlar mekaniği dersinde aerodinamik yapısı sayesinde frenleme yapıldığını duymuştum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bazı jetlerde ek olarak paraşüt de kullanılıyor, yavaşlamak için.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: traveler42

    sa arkadaşlar aklıma bir kaç soru takıldı konu yerinde değil biliyorum
    1-uçaklar inişe geçtiğinde tekerlekleri açılır bu tekerleğin freni sayesinde uçak durur burda tekerlek ne gibi kuvvetler altında kalır ve nasıl uçağı durdurur
    2-tekerlek,tekerlekle uçağın bağlı olduğu kola bir kuvvet uygularmı
    3-tekerlek sadece kendi mi kuvvet altında kalır ve uçak tekerleğin üstünde olduğu için mi durur
    sorular biraz saçma ama aklıma takıldı mı takılıyor kusura bakmayın



    2- sen ayakkabı ile koştuğunda sadece ayakkabına mı kuvvet uygulanır yoksa ayaklarına da kuvvet uygulanır mı? arabanın tekerleğini düşün aynı mantık. fren yaparsın bağlantı kolları vasıtasıyla uygulanan kuvvet tüm şaseye geçer.. bir bütün şeklinde hareket eder..

    3- tekerlekte, bağlantı kolları da uçağın şasesi de kuvvet altında kalır, çünkü hepsi birbirine bağlı




  • çok teşekkürler seckinty
  • 1. Uçaklar çok genel bir kavram olmuş.
    1.1. Jet motorlu yolcu uçakları iniş sırasında tutunmayı arttırmak amaçlı flaplarını açarlar. Bunların amacı uçak düşük hızda seyrederken (iniş ve kalkış anında) uçağın havada tutunmasını sağlamaktır. Hızı düşürmek değildir. Uçak tekerlerini piste koyduğunda normalde hava akışı uçağın arkasına doğru olan eksoz çıkışları ön tarafa doğru yönlendirilerek uçağın hızını taksi hızına (ara yollarda gezinme hızı) kadar düşürür. Buna "thrust reversal" ya da "reverse thrust" denir. Ondan uçak park yerine geldiğinde arabalardaki gibi tekerlek freni ile durur. Thrust reversal ile de park duruşu yapmak mümkün ancak pek hassas olmaz.
    1.2. Pervaneli uçaklarda itiş gücü eksozdan olmadığı için thrust reversal yapılamaz. Onun yerine pervane açıları değiştirilerek aynı etki yaratılır.
    1.3. Jet motorlu savaş uçaklarında thrust reversal yapabilecek bir yapı yoktur. Bunun yerine arka tekerlekler piste dokunduktan sonra yolcu çakları gibi burun piste indirilmez. Uçak bir süre burnu havada pistte gider. Böylece uçağın kanatları fren görevini yapmış olur. Uçak yeterince yavaşladıktan sonra burun piste indirilip tekerlek freni yapılır.

    2. Tekerlek freni kullanılmadığı sürece tekerlekler averedir. Bağlı oldukları kollara ("dikme" denir) bir kuvvet uygulamazlar.

    3. Uçak da diğer herşey gibi bir sistemdir. tekerlek freni yapıldığında uçak gövdesinin ataleti nedeniyle her parça belli bir kuvvete maruz kalır.




  • aeronics pekii tekerlekler bu dikme ye kuvvet uygulamazsa nasıl durur fiziki bir şekilde açıklayabilirmisin
  • örnek güzel cevap güzel soru saçma :)
  • traveler42 T kullanıcısına yanıt
    Bu soruya uçağın yavaşlama ve durması olarak iki ayrı durum olarak incelemek gerekir.

    İlk olarak tekerleklerin avare olduğu anı yani reverse thrust anını düşünürsek dikmelerde reverse thrust'dan dolayı oluşan bir kuvvet bulunmaz. Dikmelere tabii ki uçağın ağırlığı gibi belli kuvvetler etkiyecektir ancak reverse thrust'dan dolayı bir kuvvet etkimeyecektir. Buradaki yavaşlamayı sağlayan güç uçağın uçmasını sağlayan gücün ta kendisidir. Yani bu durumda oluşan bütün kuvvetin kaynağı motordur. Buna bağlı olarak en büyük kuvvetler motorun kanatlara bağlantılarında ve de kanat köklerinde oluşacaktır.

    İkinci durum ise tekerlek freni yapıldığı andır. Bu durumda uçağı durduran kuvvetin kaynağı tekerlekler ile pist arasındaki sürtünme kuvveti olacaktır ki bu durumda uçak gövdesinin ataletinden dolayı tekerlekler, dikmeler ve dikmelerin gövdeye bağlandığı yerlerde yüksek kuvvetler görülecektir.




  • saol
  • saol
  • Duruş yada kalkış esnasında eylemsizlik kuvveti bütün parçalara etki eder hatta ivmeli hareket eden bütün cisimlere eylemsizlik kuvveti etki eder. (F=m.a)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • peki ya bisiklette de aynımı yani teker şase ye bir itme kuvveti uygularmı uygularsa nasıl ve nerden uygular yoksa bisiklet tekerin üstünde olduğu için mi hareket eder
  • quote:

    Orijinalden alıntı: traveler42

    peki ya bisiklette de aynımı yani teker şase ye bir itme kuvveti uygularmı uygularsa nasıl ve nerden uygular yoksa bisiklet tekerin üstünde olduğu için mi hareket eder

    Ivmelenme esnasında yani duruş ve kalkış sırasında teker ve şasi birbirine kuvvet uygular ama sabit hızda hareket ederken bisiklet dengelenmıs kuvvetlerin etkisinde olduğu için sadece tekere ağırlıktan dolayı kuvvet uygulanır. zaten bu nedenle bisiklet yavaşlar çünkü sürtünme kuvveti ağırlıtan etkilenir.
    Yani örneğin kalkış esnasında kalktığı yönün zıttına doğru bisikletin kütlesi ile ivme değerinin çarpımı kadar(m.a); yere doğru ağırlıktan dolayı bisikletin ağırlığı ile yerçekimi ivmesinın çarpımı kadar(m.g) ve bu değerlerin karelerinin toplamının karekökü üzerine; ağırlığı, açısal hızının karesi ve tekerleğin yarıçapinın çarpımının toplamlari kadar(mw^2r) bir kuvvet şasiden tekere uygulanır. Biliyorum karışık gibi görünüyo ama karışık değil düzyazı da karışık görünüyo :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi firatkrky -- 2 Mayıs 2014; 0:02:02 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • sa sorumu anlamamışsın galiba teker şase ye nasıl kuvvet uygular hangi kuvvetleri uygular ve bu kuvvetleri uygulayabilmek için illa şase tekerin üstünde mi olacak yani şase tekerin üstünde olduğu için mi bisiklet gider yoksa başka bir kuvvetten mi sorularım hepsine cevap verirsen mutlu olurum şimdiden çok teşekkür ederim
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.