Şimdi Ara

Üç fazdan birinin akım yönü ters

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
129
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba.

    Home assistant ve Shelly EM kullanıyorum. Daireme giren üç faz (siyah, kahverengi, gri), bir nötr (mavi) ve bir toprak (sarı-yeşil) hattı var. Shelly de 1 adet 50a mandal var. Bu mandalı daireme giren fazlara tek tek bağlayınca fark ettim. Siyah ve kahverengi fazları bağladığımda normal ölçüm yaparken gri ye bağladığımda negatif ölçüm yapıyor. Yani anladığım kadarıyla siyah ve kahverengi kablalardan daireme doğru akım geçerken grideki akım dairemden dışarı yönde. Bunun nedeni ne olabilir?

    Nötr hat bu gri hat olabilir mi? Ama kaçak akım rölesinde nötr kısmına mavi hat bağlı.




  • Öncelikle üç fazla çalıştığınızı unutmayın ve bu işlerde dikkatli olun. Nötrü yanlışlıkla sökmek veya başka bir hata tüm aletlere 380 volt göndererek zarara yol açabilir. Sigorta, kaçak akım vs. olsa da dikkatli olunmalı.

    Kaçak akım rölesinden sonra kabloların hangi sigortalara girdiğine bakın. Gri kablonun bağlı olduğu sigortalar hariç diğerleri kapatıldığında beslediği cihazlar çalışıyorsa sorun yoktur. Çalışmıyorsa elektrikçi bir hatalı iş çevirmiş olabilir denebilir ama o kadar da hatalı bir iş yapacaklarını sanmıyorum.

    Bir de üç faz biraz farklı çalışan bir şey. Fazlardan çekilen yüke göre de öyle bir değer görünüyor olabilir. Temel kavramlarını incelemek lazım biraz.

  • Panoyu tekrar açmaya fırsatım olduğunda kaçak akım rölesinden çıkan kabloların nerelere gittiğini kontrol edeceğim. Ama akımın ters yönde olması çok mantıksız geliyor açıkçası. Niye böyle bir akım olsun ki?

    Ama şunu kontrol ettiğimi hatırlıyorum, nötr'de kontrol kalemi ile elektrik olmadığını görmüştüm, diğer siyah, kahverengi ve gri kablolarda elektrik vardı. Yani gri kablo nötr olmamalı. Ama akım nasıl ters yönde oluyor pek anlamış değilim doğrusu.

  • Shelly gruplarında bir araştırın derim hocam. Elimde cihaz olmadığı için pek bir şey söyleyemem. Kısaca baktığımda hatalı bağlantıdan olabileceği de, reaktif akım ile ilgili olabileceği gibi şeyler gördüm ama cihazla beraber incelemek lazım. Hani model, kaç faz, faz girişleri ayırt ediyor mu vs. farklı farklı şeyler olabilir.

  • Cihazdan kaynaklanacağını sanmıyorum çünkü dediğim gibi üç faz kablosunu tek tek denedim, ikisinde pozitif güç ölçümü alırken gri kabloda negatif ölçüm alıyorum.

  • Dr.Aequitas D kullanıcısına yanıt

    Cihazdan kaynaklanır demiyorum zaten, cihaz hangi koşullarda eksi gösteriyor, power factor de eksi yapıyor mu vs. değişik konular gördüm. Ondan öncelikle Shelly EM ile ilgili bilgi alsanız iyi olur. Yoksa faz ile nötr karışmış olsa vs. şimdiye uçmuştu evdeki elektrikli aletler.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.