Şimdi Ara

Ubuntu için Thinkpad x140e ??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
285
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, uzun yıllardır Windows ve son birkaç yıldır Mac OS X kullanıyorum. Linux ile ilgili hiçbir deneyiyim olmadı. Sadece kullanan bir iki arkadaşımda görmüştüm. Amacım oyun değil, bu tarafı da keşfetmek, yazılım konusunda kendimi geliştirmek. Okulda kullandığımız Matlab, CST Studio tarzı programları burada da yükleyip çalıştırmak. Linux'a özel dağıtımı bedava olan oyunları deneyebilirim.
    Bu yüzden ufak, güçlü değil yeteri gücü sağlayacak bir laptop arıyordum ve karşıma Lenovo Thinkpad x140e çıktı. 1 yıl garantili, temiz 2. el bir ürün buldum. Bildiğiniz üzere Thinkpad'ler oldukça sağlam, bolca bağlantı portu sunan, iş ve kötü şartlarda kullanılabilecek laptoplar. Linux ile çok güzel bir iki olacak gibi geliyor kulağa sanki. Ubuntu'nun sitesinden kontrol ettiğimde donanımın 12.04 64 bit dağıtımıyla tam uyumlu olduğunu gördüm;

    http://www.ubuntu.com/certification/hardware/201309-14195/

    Yalnız Türkiye'de satılan Thinkpad'in donanımı daha zayıf; işlemci tarafında A4-5000 APU yerine AMD E1-2500 APU mevcut. Ekran kartı da bu yüzden HD 8330 yerine HD 8240. Yine siteden arayınca Thinkpad E145 diye daha eski bir modelde bu APU'nun kullanıldığını ve yine aynı Ubuntu versiyonuyla uyumlu olduğunu gördüm.

    http://www.ubuntu.com/certification/hardware/201305-13629/

    AMD laptop deneyimim de hiç yok bu arada. Anladığım kadarıyla bu APU sistemlerde Ram ne kadar bolsa o kadar güçleniyor sistem. Benim baktığım modelde 4gb ram ve 500gb hdd var. Fakat elimde boşta uyumlu 8gb ram ve 256gb ssd var. Alınca bunları takmayı düşünüyorum. Yine Thinkpad'ler parça değişimi konusunda da çok kolaylık sunuyor. Sadece 4-5 civata sökmek yeterli.

    Yine de sizlere danışmak istedim. Çünkü bu AMD'nin E1 serisi işlemcileri çok düşük performanslarıyla gerçekten gözümü korkutuyor. Sanırım turbo clock gibi şeyler yapıp çalışma frekanslarını da arttırmıyorlar Intel işlemciler gibi. Bu kadar ram takviyesinden sonra sizce hala çok zayıf kalır mı bu sistem? Birkaç internet sekmesi açıp, video izleyip bir yandan Matlab kullandırtmaz mı? 2 yıl önce Celeron 1000M işlemcili Lenovo G580 ile kolayca yapıyordum bunları.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Bilen birileri yok mu? Ayrıca ssd takınca trim için terminal'den kod yazmam gerekecek sanırım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.