Şimdi Ara

Türkiye'nin ve Dünya'nın Yeni Kralları: Meslek Lisesi Mezunu Ustalar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
7 Misafir - 7 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
797
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba. 26 yaşında bir Türk vatandaşı olarak, gözlemlediğim ve deneyimlediğim kadarıyla bizim ve bizden önceki zamanlarda, başta rehber öğretmenler ve diğer öğretmenler tarafından çok yanlış bir "algı" ve "yönlendirme" politikası izlendi. Öğretmenlerin çoğu bize, meslek liselerini "tu kaka", "başarısız ve tembel öğrenci yeri", "ortamı çok kötü", "oraya giderseniz üniversite kazanamazsınız" gibi söylemlerde tanıttılar. Bu lafları aile bireylerimize de söyleyip, müthiş bir algı yaptılar. Neredeyse her öğrenciyi akademik eğitime yönlendirdiler ve hatta, iyi-kötü bir üniversiteye yerleştirmek için ellerinden geleni yaptılar. Meslek lisesi okuyup, iş hayatına erkenden atılması gereken öğrencileri gazlayarak, adeta "üniversiteye yerleşen her bir öğrenci başına devlet bana prim veriyor" mentalitesiyle tercihler yaptırıldı. Sonuç olarak da üniversite mezunlarının çoğu ya işsiz kaldı ya da eğer şanslıyla asgari ücrete çalışmak zorunda kaldı.


    Teknik veya Endüstri Meslek Lisesi mezunları neden mi artık krallar?


    1. Zanaat sahibi bir usta oldukları için sayıları iş piyasasında çok az. 1000 tane mühendis varken, piyasada 1 tane elektrik ustası/teknikeri var. Böylece talep çok olup sayıları da az olduğundan, sürekli iş çıkıyor, telefonları susmuyor, kimisinin randevu defteri dolu.
    2. Alanında yetişmiş iyi bir ustaysa, aylık kazancı bir profesörden daha yüksek oluyor. Örnek: Meslek lisesi çıkışlı 33 yaşındaki berberim, aylık net 50-55 bin Lira kazanıyor.
    3. En önemli kısım ise şu: Türkiye ve Dünya'da zanaat sahibi ustalar (tesisatçı, marangoz, boyacı, elektrikçi, aşçı, sıvacı vs.), arkadan çırak veya eleman yetişmediği için sayıları çok azaldı. Kalifiye ara eleman ihtiyacı tüm Dünya'da hızla artıyor. Bu yüzden sadece benim bildiğim kadarıyla İngiltere ve Almanya yeni kanunlar çıkardı ve çalışma vizesi alma prosedürlerini kolaylaştırdı. Diyelim ki meslek lisesi çıkışlı bir elektrik teknikeri/ustasısınız. Diplomanız var. B1 seviye İngilizce de öğrendiniz. İngiltere için mesleki denklik yapıyorsunuz ve çalışma vizesine başvuruyorsunuz. Red yeme olasılığınız çok düşük.
    4. Türkiye'de son birkaç yıldır, gelişmiş ülkelere (özellikle Avrupa) çok ciddi bir ara eleman/usta göçü var ve sayıları her geçen gün artıyor.
    5. Görece iyi bir üniversiteden, bir mühendislik alanında mezun oldunuz diyelim. Yurt dışındaki şirketlere başvurular yaptınız. İlk önce, iş ilanına başvuran o ülkenin vatandaşları değerlendirmeye alınır. Onlardan kalifiye olmalısınız ki sizle iş görüşmesi yapsınlar. Her şey yolunda gitti ve bir şirket sizle iş görüşmesi yapmak istedi. Sordukları ilk şey "çalışma izni" yani "vize".
    6. Çevrenizdeki yurt dışında çalışmak isteyen mühendislere sorabilirsiniz, sadece "çalışma izni" olmadığı için onlarca şirketten red e-postası almıştır, kim bilir. Ama alanınızda iyi bir ustaysanız, vizeler sizin iş kolunuz için gevşetildiği için ve o ülkede usta açığı olduğu için vizeniz daha hızlı ve kolay çıkar.


    Kısaca arkadaşlar, Türkiye'de toplam 209 tane üniversite ve yüzlerce farklı bölüm var. Eğer, en iyi birkaç üniversiteyi (Bence, Koç, Sabancı, Bilkent vs.) ve o üniversitelerdeki en iyi birkaç bölümü (Bence, Tıp, Yazılım Mühendisliği, Elektik-Elektrik Mühendisliği vs.) kazanmadıysanız ve kazanma potansiyeliniz yoksa, hemen geçerli bir alanda meslek edinin. Eğer mümkünse de, "üniversite okumak istiyorum ama okuduğum bölümde işsiz kalabilir ya da asgari ücretle çalışmak zorunda olabilirim." diyorsanız, orta okul sonrası meslek lisesine gidin ve elinizin altında her ihtimale karşı bir "altın bilezik" olsun. Herkesin yolu açık olsun :)


    "Meslek lisesi, memleket meselesi."


    -Vehbi Koç








  • haklısın ama mevzu bence para değil. meslek lisesi mezunu birisi belki hayatında başka bir şehire bile gitmemiş oluyor fakat üniversite okuyan birisi tecrübe kazanıyor yeni yerler görüyor eğleniyor. Şahsen ben meslek lisesinde okusaydım kaldığım şehirde yaşama fikri beni üzerdi. her gün aynı işi yapamazdım
  • Katılmakla beraber bu tür kariyer imkanlarının yetişkinler için de açık olması gerektiğini düşünüyorum. Yani her şey meslek lisesi üzerinden olmamalı. Diyelim ki bir adam var. 40 yaşında her anlamda iflas etmiş. İş bulamıyor. Bu kişinin alternatif kariyer olarak bu tür ustalık programlarına başvurabilmesi lazım ki hem hayatı düzelsin hem de ihtiyaçlar giderilsin. Mesela yetişkin biri olarak boyacı olmaya karar versem bunun eğitimini nereden alabilirim?

  • scientia kullanıcısına yanıt

    Kesinlikle katılıyorum hocam. Bildiğim kadarıyla devlet destekli olarak, Almanya'da "Ausbildung" adlı bir meslek edinme programı var. Meslek lisesi mantığıyla alanında iş bulamayan, farklı bir sektöre geçmek isteyen herkes bu programda teorik ve pratik olarak eğitim alabiliyor. Hatta bir yerde okumuştum. Almanya'da bir şirkette beyaz yakalı yönetici olarak çalışan bir adam, gençlik hayali olan tir şoförlüğü için 40 yaşında tüm kariyerini bırakmış ve sektör değiştirip tir şoförü olmuş. Bu riski Türkiye'de kaç kişi alabilir. Ayrıca, 26 yaşında işsiz bir genç olarak Türkiye'de Ausbildung gibi bir devlet programı olsaydı, şu an zevkle başvurmuştum

  • YTÜ Ehm kullanıcısına yanıt

    Genel olarak katılmıyorum hocam. Para ve sermaye sahibi olmanın ne kadar önemli olduğunu geç te olsa anladım. Hayatın gerçekleri yüzüme vurunca, uykudan uyanmış gibi oldum. Günümüz Dünya'sında ve özellikle Türkiye'de, para ve sermaye sahibi olmak çok önemli. Hayat aşırı acımasız. Yeteri kadar paran yoksa tüm sosyal ilişkilerini etkiliyor ve duygusal çöküntüye giriyorsun. En basitinden yeteri kadar paran yoksa ne kız arkadaşın olabilir ne de evlenip yuva kurabilirsin, ne de bir cinsel hayatın olabilir. Hayatımdan geriye bakınca, okuduğum onca kitap, izlediğim onca film, aldığım onca diploma vs. hepsinden fedakarlık etmeye hazırım. Yeter ki belirli bir refah seviyesinde olayım, param yoksa ne işime yarar okuduğum o kadar dünya klasiği, üniversite okumak falan...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the little prince -- 7 Ağustos 2023; 21:5:56 >
  • the little prince kullanıcısına yanıt

    haklısınız hocam kendimizi avutmaya devam

  • Çok haklısınız benide zamanında abim öyle yönlendirmişti üniversiteye , büyük hata, şimdi hala haklıymış gibi oğlunuda yönlendiriyor, meslek sahibi olmak önemli
  • Bitirdiğim bölümle ilgili türkiyenin en büyük firmasında iş buldum ama yinede mutsuzum gelecek kaygım var,meslek edinsem belki olmazdı
  • Meslek lisesi ve önlisans mezunu bilgisayar teknikeriyim ve gayet işimle gurur duyuyorum. Boun, yıldız teknik bitirip mühendis olup mesleğimle alakasız bir iş yapacağıma şu an mesleğimle alakalı bir iş sahibiyim. Bizim önlisansın karşısında boun mezunu bilgisayar mühendisi bir adam vardı adam iş bulamadığı için babasının yemek şirketini devralmıştı ve tüm kurumsal çalışanlara esnaf lokantası kıvamında hazır yemek satıyordu dedi alanımda iş bulamadım buradan yürüyorum iyi kötü kazanıyorum demişti.

    İleride mühendisliğe tamamlarsam tabii ki çok daha iyi olacaktır ancak meslek liseleri bu ülkede her zaman üvey evlat muamelesi gördü ama kimse şunu anlamadı, senin bilgisayarın, araban başka bir şey bozulduğunda elini kirletmeyen dokunmak istemeyen insanlarla dolu olduğu için buraya çok fazla açık oluştu ve birilerinin burada iş yapması gerek burada biz devreye giriyoruz.

    Tekniker veya teknisyen olmak zordur, kimse seni adam yerine koymak istemez, kendini insanlara da anlatamazsın çünkü kimse seni dinlemekte istemez prosedür öyledir. Karşında müşteri varsa seni ezmeye çalışır ama sana ihtiyaçları vardır. Mühendis olmak istersin ama önünde çok daha zorlu yollar vardır ama bunları bilerek yaşarsın.

    Meslek liselerine it kopuk serseri yuvası diyen eğitimcilerin saçmalıkları yüzünden oldu bu, bir öğretmen çocuğu olarak söylüyorum ve öğretmenlerin çoğu kendi beceriksizliğini sisteme yıkıyor. Sistem kalitesiz olabilir ama öğretmenlerin çoğuda bir o kadar kalitesiz. Bana kimse demesin sen kaç tane öğretmen tanıyorsun diye, öğretmenlerle büyüdüm ve hangi hocanın nasıl bir mizacı olduğunu bilirim.

    Yıllarca dediler meslek lisesi mi okuyacan, sen serseri olursun, tembelsin vs dediler, şu an Allaha şükür işim var kendi alanımla alakalı. Bana bunu diyenlerin çoğu ya tekel yada benzer işlerde çalışıyor meslekleri ile alakalı iş bile yapmıyorlar. Burada 4 senelik okumayın demiyorum ama insanları sırf aptal bir sınavla yaptıkları skorla yerden yere vuran insanlar bir yere gelemeyip işssiz kalıp yıllarca kpss çalışıyor ve atanmayı bekliyor kendi alanlarında tecrübe dahi kazanamıyorlar.

    Elbette 4 senelik okuyup kendi alanında iş yapabilende var hatta yurt dışına gidip 8 tane startup kuranda var ama zaten bu insanların ailelerinden gelen bir maddi güç ve ayrı olarakta network gücü var kısacası iş Dünyası içerisinden olduklarından fırsatları sınırsız oluyor.

    TR'de benim gibi memur çocuğu olup orta halli bir aileden geliyorsanız yapacağınız 2 tane şey var 1 tanesi meslek lisesi bitirip önlisans tamamlayıp bir işe asgari bile olsa girmek kendi alanınızla alakalı, en azından bir şeyler yapıyorsunuz tecrübe kazanıyorsunuz sonra başka bir yere gittiğinizde stajlarınız, deneyimleriniz güzel maaş olanağı sağlar ileride mühendisliğe tamamlarsanız daha iyi olur. 2. Yol kpss yolu ama bu ne kadar mantıklı? Bence mantıklı bile değil devlette Dünya kadar memur var ve herkese yetecek kadar kontenjan yok seneleri heba etmeye değer mi? ÖSYM'yi zengin etmeye değmez. Tabii ki herkesin kendi kararı. Anam devlet memuru ama ben asla devlet memuru olmak istemedim. Zamanı gelecek kendi şirketimi ve şirketlerimi kuracağım dedim hala bu sözlerim için uğraşıyorum.

    Ha tıpta okuyabilirsiniz 3. seçenek olarak ama ben kan, kopmuş doku veya insan parcaları, kusmuk vs görmeye dayanamadığım için cerrah, doktor vs olmayı aklımdan dahi geçirmedim ha tabii ki her doktor bunlarla uğraşmıyor beslenme uzmanı, pratisyen olanda var ama ben sağlıkla uğraşmak istemiyorum isteyen uğraşabilir.

    En önemlisi sevdiğiniz işi yapın ve sevdiğiniz alanla ilgili iş yapın. Maaş az olsa bile en azından içiniz rahat olur dersiniz okudum bu kadar sene en azından mesleğimi yapıyorum.

    Ek olarak hayatta sadece meslekle alakalı şeyler değil farklı şeylerde öğrenmek gerek mesela araba tamiri, bakımı onarımı, silah bakımı onarımı, ilk yardım, bitki yetiştirme vs gibi küçük ama acil zamanlarda iş görecek şeyler öğrenmekte gerek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Zer0_ -- 4 Mart 2024; 1:55:30 >




  • _Zer0_ kullanıcısına yanıt

    tam olarak ne iş yapıyorsunuz şu an?

  • _Zer0_ kullanıcısına yanıt

    Bir Boğaziçi mezunu olarak işsiz kalan CMPE mezunu birini görmedim.  Dediğiniz kişinin aşırı derecede ortalama dışı bir hayat hikayesi olması lazım.

  • scientia kullanıcısına yanıt
    Bende şaşırdım zaten bunu öğrenince ancak olabiliyor bu tip durumlar.
  • Nymphetaminê kullanıcısına yanıt
    Evden bilgisayarlara uzaktan teknik destek sağlıyorum. Global bir bilgisayar üreticisine destek sağlıyorum.
  • meslek ne
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.