Şimdi Ara

Türkiye'nin Süper Bilgisayarı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
590
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İTÜ’nün ‘süper’i TOP500’de

    İTÜ’deki Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Projesi, dünyanın en güçlü süperbilgisayarları listesine 353’üncü sıradan girdi. Süperbilgisayar, nükleer ve savunma araştırmaları ile deprem simülasyonlarında kullanılacak.

    İSTANBUL - İTÜ’ye bağılı Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi Projesi’nde yer alan süperbilgisayarın işlem gücü saniyede 5.2 trilyon. Süperbilgisayarda 560 adet Intel çift çekirdekli Xeon 5100 Woodcrest işlemci bulunuyor. HP ve Intel’in teknolojik desteği ve Türk bilişim firması Proline’ın entegratörlüğü ile Türkiye’nin ilk süperbilgisayarını kuran İstanbul Teknik Üniversitesi, TOP500 listesine giren ilk Türkiye kökenli süperbilgisayar sistemi Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi Projesi’ni faaliyete geçirdi.

    İTÜ’nün Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi (National Center for High Performance Computing) Projesi, özel ve kamu kuruluşlarının kullanımına açık olacak. İnternet kafe mantığıyla işletilecek olan süperbilgisayarı isteyen kurumlar araştırma projeleri için kiralayabilecek.

    TÜRKİYE İLK KEZ TOP 500’DE
    Supercomputing TOP500, 1993 yılından bu yana, dünyadaki süperbilgisayarların performanslarını ölçüyor ve sıralıyor. University of Tennessee ve Üniversiteat Mannheim tarafından ortaklaşa denetlenen dünyadaki yüzlerce süperbilgisayar yılda iki kez derecelendiriliyor. Dünyanın en güçlü süperbilgisayarı IBM yapımı BlueGene/L, saniyede 367 trilyon işlem yapıyor.

    DEPREM SİMÜLASYONUNDAN FİNANS HESAPLAMALARINA
    Süperbilgisayar, uçak-gemi tasarımlarından ekonomik öngörülerine, deprem simülasyonlarından savunma araştırmalarına kadar birçok alanda kullanılabilecek. Böylece ancak yurtdışında gerçekleştirilebilen çalışmalar, özellikle Japonya ve ABD’de yapılan deprem simülasyonları artık Türkiye’de de yapılabilecek. İTÜ’nin süperbilgisayarı, ayrıca finansal kuruluşların ve bankaların BASEL2 kriterlerinin zorunlu kıldığı karmaşık işlemleri ve risk analizlerini de hesaplayabiliyor.

    İTÜ Bilişim Enstitüsü uzmanlarından Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Serdar Çelebi, tüm özel ve kamu kuruluşlarının ileri düzeyde teknik araştırma ve bilimsel uygulamaları için süperbilgisayardan faydalanabileceklerini vurguluyor.

    İTÜ SÜPERBİLGİSAYARININ YETENEKLERİ
    Hava tahminleri: 4-5 günlük hava tahminlerinin süresi süperbilgisayar ile 10 güne çıkabilecek.
    Mühendislik: Uçak-gemi ve otomobil tasarımı, araç çarpışma testleri, nükleer kazalar sonucu oluşabilecek serpintiler gibi mühendislik uygulamaları.
    Malzeme bilimleri: Yüksek sıcaklıktaki süperiletkenler, yarıiletken cihaz simülasyonları, inşaat sektörü için hafif ve dayanıklı malzeme tasarımı.
    İlaç tasarımı: Yeni geliştirilen ilaçların etki tahmin simülasyonunda da süperbilgisayar teknolojisinden faydalanılıyor.
    Plazma fiziği: Plazma füzyon cihazları ve hesaplamaları.
    Ekonomi: Uzun vadeli ekonomik öngörüler ve borsa tahminleri.
    Astrofizik: Yıldızların iç yapıları ve uzay araştırmaları.
    Savunma sanayi: Savaş oyunları simülasyonu, şifre kırmak, füze yörüngesi izlemek ve nükleer patlama ve etki simülasyonları.

    kaynak:http://www.ntvmsnbc.com/news/391098.asp

    tebrikler







  • İlk 100 e ve inşallah ilk 3 e doğru giden bir adım olur bizim için...
  • Geçtiğimiz yıl benim de bizzat gidip ziyaret ettiğim İTÜ'nün süper bilgisayar merkezini konu eden haber önce Hürriyet gazetesinde sürmanşetten yayınlandı.

    Ne hikmetse bu başarı, bu üniversitemizin bilgisayar merkezinin kurucu şirketlerinden HP'nin halkla ilişkilerini yürüten Marjinal Halkla İlişkiler tarafından Hürriyet'te haber yayınlandıktan sonra tüm basına bülten olarak dağıtıldı. Yani, burada Marjinal tarafından Hürriyet kollandı.

    Aynı gün bu konuyu haber ajansları da çok önemli bir haberi atlamışçasına yeniden yoğurup abonelerine servis yaptılar. Gün içinde haber internet sitelerinde de büyük ilgi gördü, okuyucular da bu haberlerin altına, ne kadar mutlu olduklarını yazarak muradlarına erdi.

    Bu haberle göğsü kabaranlara iki haberim var. Birincisi ve kötü olanı şu ki; bu haber maalesef doğru değil. Türkiye, süper bilgisayar ligine 'ilk kez' girmedi. İkinci ve güzel haberim ise, Türkiye bu lige 1994'te 376. sıradan ODTÜ'deki süper bilgisayar merkezi ile girmişti. Bunu öğrenmek için yapmamız gereken tek şey, Top500 web sitesinde arama yapmaktı!






  • öncelikle şunu söliyim ben itü'de okumuyorum yani itü'yü övmek gibi bir niyetim yok.ikincisi şu bir bilgisayar mühendisi adayı olarak bu haber beni mutlu etti çünkü geçen sene bir hocamız derste bu süper bilgisayarlardan bahsederken bunlardan birinin bir adama ait olduğunu ve pi sayısının tekrar edip etmiyceğini araştırmak için kullandığını sölemişti.buna rağmen türkiye'de bir tane bile bu bilgisayarlardan olmadığından bahsetmişti(ne kadar doğru onu hocaya sormak lazım) ve bu beni üzmüştü.

    şimdi türkiye'deki bir bilgisayar top500 listesine giriyor ve sen bunun ilk mi yoksa ikinci mi olduğuna takılıyorsun.bence önemli olan böle bilgisayarın şu an türkiye'nin elinde olması.haberin orası yanlış olabilir o da ntvmsnbc'nin sorumluluğudur.istersen haberin o kısmını siliyim ama niye o kadar küçük bi noktaya takıldın anlamadım

    ayrıca bu konunun bu kadar az rağbet görmeside üzücü




  • up
  • walla hll olsun .eskiden karayollarında kiralık olarak bi tane alınmış demişti hoca. bizimde süper bilgisayarımız var.bir bil muh öğrencisi olrak bende sevindim ama keşke ilk 500de 1 değilde daha fazla süper bilgisayarımız olsa....sonuçta bu bilgisayar bizim teknolojik olarak yerimizi gösterio.daha çok gelişme lazım tr de ne yazık ki..
  • Bu süperbilgisayara satranç yükleyecen saniyede 367 trilyon hamle hesabı yapacak karşısına da kasparov u oturtacan hadi yen bakalım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.