Şimdi Ara

Türkiye'deki internet hızının orantısızlığı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
283
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar millet. Speedtest sitesi yakın zamanda internet hızlarının ülkelere göre grafiklerini yayınlamış ve ben de merak ettim. Bir bakayım dedim. Türkiye'nin ev internetinin dünya ortalamasından daha az olduğunun hepimiz farkındayız zaten. Bu zaten flaş haber değil yani, buna şaşırmadım.

    Dünya ortalaması: 46 mbps
    Türkiye ortalaması: 17 mbps

    Fakat çok garip bir orantısızlık fark ettim. Speedtest aynı zamanda mobil internet hızı ve ev internet hızı diye iki ayrı kategori yapmış. Buna göre...

    Dünya ortalama mobil internet hızı: 23 mbps
    Dünya ortalama ev internet hızı: 46 mbps

    Yani gördüğünüz üzere, dünya genelinde ev interneti hızı mobil internet hızını 2 katı farkla geçiyor. Ki benim fikrime göre, bu kesinlikle olması gereken bir şey. Peki Türkiye'nin oranı ne?

    Ev internet hızı: 17 mbps
    Mobil internet hızı: 34 mbps

    Gördüğünüz üzere, dünyada olanın tam tersine, bizde mobil internet hızı ev internet hızını ikiye katlamış. Öncelikle size soruyorum. Bu neden?

    Şimdi ise, bunun neden iyi ve çok da övünülecek bir şey olmadığını açıklayayım. Arkadaşlar mobil internetteki hızınızın fazla olması gerçekten ne kadar önemli? Düşünün, ortalama bir insan 2-10 gb arası mobil paketler yapıyor ve 20-50 lira arası bir ücret ödüyor buna. Ödenen para çok da alakalı değil konuyla ama neyse. Yani demek istediğim, mobil internetinizin 50 mbps'lere çıkması, o çok limitli mobil internetinizde o kadar da fark yaratacak mı? Bir de şu da var. Limitli paketler seçeneğimiz var, fakat bizde ev internetinde uygulanmakta olan AKN olayı malesef (evet, malesef) internet paketlerinde yok. Paketlerde hızlar hep aynı. Ben şahsen hız düşürülme olmayan bir 5gb'lık internet yerine, hızımın ev internetinde olduğu gibi, atıyorum 5 gb kullandıktan sonra 5 mbps hızına düşürülmesini tercih ederdim. Çünkü bu altyapıya giden parayı azaltır, aynı zamanda da paketlerin fiyatlarını düşürürdü. 5 gb'lık internete 35 lira vereceğimize, örneğin 25 lira falan verirdik. Ve şimdi bir de bunu düşünün. Küçücük sınırları olan o mobil internetinizi kullanırken o hızın düşürülmesi sizi gerçekten de etkiler miydi? (Biliyorum Turkcell'de bir ara sınırsız paketler vardı ama orada düşülen hız BAYAĞI, BAYAĞI düşüktü. 0.0128 kilobit/s civarı ki o hızda anca mesajlaşma falan kullanabiliyorsunuz.)

    Durum böyleyken, mobil internetimiz sınırlı ve hız düşürme olayı yok iken, telefondan 35-50 mbps'lere kolayca ulaşabiliyor iken, ev internetinizin 5-10 günden sonra 5-6 mbps'e düşmesi sizce de çok saçma değil mi?
    Biliyorum, AKN sene sonunda kalkacak. Ki bunun da iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum. En azından TürkNet dışı operatörlerde AKN'li paketler en azından ucuz seçenekler sunuyordu. Şimdi ise en ucuz sınırsız internet 80 lira falan olacak, onun da hızı 8 mbps falan olacak zaten. Her neyse.

    Yani asıl merak ettiğim şunlar.
    Dünya ortalamasının neden tersi bizde var? Neden hep 4,5G'miz ile övünürken, ev internetimiz bizden daha yavaş kalıyor?
    Ev internetinde altyapı sağlamak (kablolar yoluyla) çok daha kolay iken, neden Türkiye mobil internete daha çok yatırım yaptı? Yani neden çoğunluğun ihtiyacı olmadığı yerde (mobil internet) yüksek hızlara çıkabilirken, çoğunun ihtiyacı olan yerde (sınırsız ev interneti) bu kadar düşük kalıyoruz ve "aybaşı gelse de AKN sıfırlansa..." diye düşünüp duruyoruz?

    İlginç bir konu olduğunu düşündüm. Fikirlerinizi merak ediyorum şimdiden. Hadi bakalım :D







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.