Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (2565. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: WellsFargo , umutk830 Daha Az
2 Kayıtlı Üye ve 5 Misafir - 7 Masaüstü
5 sn
51.623
Cevap
246
Favori
4.023.911
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
105 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
38. Sırada  bugün en iyi #5
Sayfa: önceki 25632564256525662567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • teknoloji41 T kullanıcısına yanıt

    Sizin bölgenize (mahallenize diyelim) size 500 mt. uzaklıkta bir OFSD (=Optik Fiber Saha (Dağıtım) Dolabı) konulduğuna göre, bu dolabın kapasitesine göre kaç olası aboneye hizmet vereceği de bir şekilde saptanmış olmalı.


    Not: o 500 mt.'deki OFSD için "pasif" tabirini kullanmışsınız ama bütün OFD'ler zaten pasif donanımlardır. Yani diğer büyük saha dolapları gibi çalışmak için elektrik enerjisine gerek duymazlar; üzerlerinde takılı bir elektrikler saati de yoktur. Siz herhalde bu "pasif" tabirini "henüz çalışmaya alınmamış" bağlamında kullandınız.


    Tabi bu olası kapasiteyi bizim hesaplayabilmemiz zor. OFSD'ye Santral'dan kalın, içinde çok fiber kıl (core) bir kablo geliyor ama her bir kıl OFSD içinde birden fazla pasif porta bölünüyor. Diyelim OFSD içinde toplamda 100 adet (pasif)çıkış portu oluşuyor. Bu 100 port tek tek 100 müstakil aboneye (yine tek tek fiber kablolar çekilerek) gidiyor olabilir ya da 100 apartman türü binaya da. O apartmanların her birisine 4'lü, 8'li, 16'lı OFDK (Bina İçi Fiber Sonlandırma ve Dağıtım Kutusu) işin ucu 1600 aboneye kadar çıkıyor. (Not: OFSD kapasitesini 100 çıkış portlu aldım ama bu tamamen tahmini bir değerdir...)


    Şimdi konu sizin evinizin bu 1600 (tekrar ediyorum: 1600 temsili rakamdır) olası abone içinde kalıp kalmayacağı... Bölge için o halen çalışmayan OFSD bir dağıtım planı yapılmışsa sizin eviniz ya bu dağıtım içindedir ya da değildir. Değilse ve söz konusu OFSD içinde atıl (pasif) çıkış portu varsa size (ve hatta komşularınıza) FTTH götürülmesi için haliyle ek bir proje çizilmesi gerekir.


    Öte yandan bu yeni OFSD'ye çekilecek ana fiber kablonun Telekom santralındaki OLT'lere (OLT=Optik Hat Terminali, yani Kaynak Donanım) hangi orantıda bağlanacağı da (muhtemelen şimdiden) tesbit edilmiştir. OLT max. çıkış kapasitesiyle OFSD çıkışlarının ortalama kapasitesi da dengeli olmalıdır; (az bir olasılık ama...) siz bir nedenle bu kapasitenin dışında kalacaksanız proje çizilse de onay alamayacaktır. (Zannederim ki iyi niyetle size yardımcı olmak isteyen proje çizici Telekom elemanı işin Santral tarafındaki kapasitesini ve dağıtımını en azından sizinle konuştuğu anda bilmemektedir...)





  • Dün sabah Türk Telekom’dan fiber dönüşüm talep ettiğim binamıza telekomdan keşif için gelmişler cumartesi sabahı hemde, bina içi ve bina dışı ortalama 30 dk bi keşif yapmışlar ve gitmişler. Erişim planlama mı gönderiyor sizce bu insanları?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • mafaky kullanıcısına yanıt
    Projenin santral kısmıda incelendi çünkü 1 km mesafedeki ofsd den sadece vdsl saha dolabına fiber gidiyor. kapasitesi müsait ancak mesafem uzun diğer henüz aktif olmayan ofsdye ise santral den olt bağlantısı yapılmamış teknikerin söylediğine göre. Kısaca genel müdürlük projeyi onaylar ise onay aldıktan sonraki 1 haftalık süreçte dönüşümüm tamamlanırmış.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • teknoloji41 T kullanıcısına yanıt

    Size biraz daha fikir vermek isterim ama birkaç sorum olacak...


    1) Size 1 km. mesafedeki OFSD'den sadece saha dolabına bir fiber çekilmiş; o OFSD başka bir yerlere hizmet etmiyor demişsiniz.

    a) Siz ADSL hizmetini o saha dolabından mı alıyorsunuz, başka bir saha dolabından mı?

    b) O OFSD civarında yoğun deneblecek bir yerleşim var mı? (Yani Telekom o OFSD'den faydalanarak çok sayıda - diyelim 50-100 haneye) FTTH götürebilir mi?)


    2) Size daha yakın (500 mt mesafedeki ancak henüz devrete alınmamış) OFSD civarındaki yerleşim durumu nedir? (Telekom durduk yerde bir noktaya OFSD koymaz...)


    3) Sizin binanız 2 daireli müstakil denebilecek bir yapı. Yakın civarınızdaki durum nedir? Size benzer durumda 10-15 tane daha yapı var mı ve bunlar ADSL de olsa internet abonesi midir? (Aranızda anlaşıp Telekom'a toplu bir dilekçe vermeniz size FTTH getirilmesinde hız kazandırabilir...)


    4) Telekom'un esas Santralı bu OFSD'lere göre kabaca ne kadar uzaklıkta? (En azından daha uzaktaki ve çalışmakta olan OFSD'ye Telekom muhtemelen kazı yapıp, araya menholler de koyarak bir fiber kalo getirmiştir; havai hatla getirilme olasılığı da var olmakla birlikte daha zayıf...)


    Şimdi bir konuya daha dikkatinizi çekeyim.


    Size uzaktaki OFSD için "kapasitesi var" demişsiniz. Bunu acaba hangi bağlamda söylediniz? (OFSD OLT gibi bir kaynak donanımı değil, bir fiber kablo kılını (core) daha çok sayıda çıkışa bölen pasif (elektrik enerjisi olmadan çalışabilen) bir bölücü devre//donanım...)


    Diyorsunuz ki o OFSD'den sadece bir saha dolabına fiber kablo çekilmiş. Öyle ise Telekom'un Santralındaki OLT'deki belli bir portundan beslenen bu OFSD'yi ve bunun da beslediği saha dolabını tek bir FTTH abonesi gibi düşünebilirsiniz.


    OFSD'deki çıkış kapasitesi (pasif portlar) fazla olabilir hatta dolabın içinde yer müsaadesi kadar da arttırılabilir (Telekom açısından kolay bir işlem...) ama işin Santral tarafı var. Santral'da bulunan OLT'deki 1 (tek) port 10 MHz (ya da daha gelişmiş olanlarında 25 MHz) bant genişliğiVVe sahiptir. Bu portun sadece bir saha dolabına hizmet verdiğini kabul edersek ve bu saha dolabına bağlı sadece VDSL aboneleri varsa, her abonenin 100 Mbps tarife aldığını düşünsek OLT portu 100 VDSL abonesine kadar hizmet verecektir. Ancak herkes 100 MHz tarifesinde olsa da aynı ada internete bağlanıp sonuna kadar DL yapmayacağına göre o saha dolabına Telekom en az 150 belki 200 VDSL portu yerleştirir. Dahası abonelerin bir kısmı zaten ADSL'de bırakılmışsa hizmet verilebilecek abone sayısı (=port sayısı) daha da artar.


    ADSL/VDSL sistemde birebir uçtan uca erişim olduğundan port sayısı = bağlanabilecek abone sayısıdır...


    Demek istediğim o OFSD'nin giriş kapasitesi = Santral'daki OLT portunun kapasitesi olmakta (ve üstten sınırlı kalmakta) ama iş FTTH'a gelirse durum belirsiz: zira FTTH'da kimin/kaç abonenin 50-100 Mbps ya da kaçının 1000 Mbps tarifesinde olacağı peşinen belli değil. (Santral'daki OLT kapasitesinin aşılması halinde Santral hizmet verdiği abonelerin çalışma bandını teknik olarak kısabilmekte...)





  • Tam 100 metre ilerimde OFSD var. FTTH gelirse bu dolaptan mı altyapı çekilir sizce? Şuan VDSL kullanıyorum. Karşı tarafımdaki ve sokağımdaki tüm binalarda FTTH altyapısı var.

    VDSL altyapısı sadece bir bende birde sağ tarafımdaki binada var. Çünkü 2014’te altyapı geldi bize. O zaman FTTH altyapı giden binaların hiçbirisi yoktu hepsi 2017’den sonra yapıldı.

    Fibere olan uzaklığımı ölçmek için 30 cm’lik cetvel yeterli geliyor.














    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SelsPee -- 21 Nisan 2024; 13:57:30 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Birisi bu kabloların ne olduğunu açıklayabilir mi?
    Merakımdan çektim. Üstünde Turkcell Superonline yazıyor.
    Yerleşim yeri olmayan bir yoldan açıktan bir şekilde gidiyor





































    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SelsPee -- 21 Nisan 2024; 15:29:25 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Aynı güzergahtan Türk Telekom’da böyle bir fiber kablo götürüyor. Üstündeki yazıların anlamını bilen bir hocam varsa aydınlatabilir mi?












    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Fiberoptik kabloların gittiği yerde tünelin içine köpek düşmüş. Şansa yoldan geçerken gördüm ve oha artık dedirtti. Buranın kapağı nerede?














    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Size yaklaşık 100 mt mesafedeki OFSD'den fiber çekmeleri için az veya çok bir kazı çalışması yapılması gerekiyor. Arada Telekom'un işini kolaylaştıracak bir menhol falan varsa kolay hallederlebütün r ama yoksa bütün o 100 mt'yi kazmaları gerekecektir. Bunu yapmak yerine FTTH getirilmiş komşu binalardan birisinden (o binanın bağlandığı Santral'daki OLT portunun kapasitesi yeterliyse...) sizin binaya bir hat çekmeleri daha kolay. Tabi sizin binadaki FTTH talepleri ne kadar olur ve komşu binanın kapasitesini ne kadar "zorlar"; orası da önemli...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 21 Nisan 2024; 18:32:46 >
  • Fotolardaki turuncu renkli ve kalınca olanlar fiber optik kablo değil, fiber optik kabloların içlerinden geçiridiği ABS'ten yapılmış dayanıklı koruma kanalları. Bunlar tekli, ikili ve üçlü olabiliyor. Hatta SOL, gözünün kestiği güzergahlarda tekli kablo kanalının normalde kendi şebekesine yeteceği yerde özellikle ikili veya üçlü olalarını kullanıyor, ileride boştaki kanalları Belediye dahil birilerine kiralarım bekletisiyle.


    Daha ince ama yine turuncu renkte olanlar ve de sarı renkli olanlar içlerinde herhalde en az 4 kıl (core) olan gerçek fıber optik kablolar. Tabi bunların pek ayak basmayan yerlerde dahi ortalıkta böyle korumasız dolanması mantıklı ve güvenli değil. Kötü niyetli birisi o kablo kanallarını ancak baltayla doğruyabilir ama korumasız fiber kablolara zarar vermek daha kolay olur!!! 





  • Bu elde tutulan turuncu kablolar açıkta çekilmiş (koruma kanalına alınmamış) fiberr optik kablolar. Tipik T.Telekom altyapı zihniyeti!!! Son iki fotoda ortada görülen bomba misali siyah cisim de MUFA denilen donanım. Burada iki fiber optik kablo arasında bağlantıyı sağlamakta. Bir cins ara uzatma parçası! Tabi bunların da insan elinin kolayca erşemeyeceği bir konumda (ya yer altında, menhol içinde ya direk üzerinde) bulundurulması lazım...

  • teknoloji41 T kullanıcısına yanıt

    Hayırlısı olsun hocam inşallah.  

  • Hocam bu köpeğin düştüğü yer ile ilgili fotoğraflarla beraber şikayet oluşturur musunuz? Köpeği oradan çıkardınız mı hocam? Kim bilir ne kadar süredir oradaydı :(


    tuketici.btk.gov.tr üzerinden lütfen kayıt açar mısınız hocam bu durumla ilgili? Fotoğrafla birlikte lütfen yapın hocam. Bu kapağın içerisindeki kabloların üzerinde hangi firma yazıyorsa onu seçin lütfen hocam.


    Köpek acaba kaç gündür oradaydı, acaba aç mı susuz muydu :(

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Arkadaşlar itfaiyeyi aradım. Geldiler ve köpeği düştüğü yerden çıkardık. Aşağı yukarı iki metre yüksekliğinde bir yerde köpek mahsur kalmış. Ne kadar zamandır orada olduğunu Allah bilir. Kapak ya çalındı, yada başına bir iş geldi yenisi koyulmadı. Sonuç olarak oranın bu saatten sonra eskisi gibi olmaması gerekiyor.










    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Kablonun bir tanesinde Türk Telekom yazıyor hocam, ama diğerlerinde ne yazıyor göremiyorum

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Türk Telekom’a X üzerinden şikayette bulundum. 15 dk içinde bana döndüler. Olay yerinin detaylı adresini istediler. Acil bir şekilde oraya ekip yönlendireceklerini ilettiler. ilk defa bu kadar hızlı geri dönüş aldım.




    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • mafaky kullanıcısına yanıt
    Hocam binanın hemen altında iki tane karşılıklı Türk Telekom Menholü var ve size fotoğrafını attığım 100 metre mesafedeki OFDS’ye bağlı. Bu durumda kazı çalışması yapmaları gerekli olur mu sizce çünkü menhol binanın tam dibinde.




    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Ha, böyle bir hazır altyapı varsa herhalde kazı yapılmasına gerek kalmayacaktır. Eğer OFSD'den size yeni (ayrı) bir kablo çekilirse bir yolunu bulup binaya fiberi sokacaklar ve hemen oraya da bina ş-içi dağıtım kutusunu (OFDK) takacaklardır. Tabi OFDK'dan abonelere (dairelere) dahili optik fiber kablo (OBK) çekimini, size yeterli miktarda kablo bırakıp büyük olasılıkla size bırakacaklardır.

  • mafaky kullanıcısına yanıt
    Hocam anladığım kadarıyla bundan sonraki süreç için çizilen proje onaylanırsa (şu an onay aşamasında) önce bina girişine kadar kazı yapılıp borular döşenecek sanırım. Çünkü mevcutta bana VDSL altyapısı sağ taraftaki yolun oradaki menholden geliyor fiber menholü solda kalıyor. Fiber getirecekleri zaman sağdaki VDSL’in geldiği menhol iptal edilip soldaki fiber kablonun döşendiği menholden mi alt yapıyı getirirler sizce bu konudaki fikrinizi merak ettim. Bina tam iki menhol arasında ve şu an ki bakır altyapısı sağdaki menholden yer altındaki borular vasıtasıyla binanın içinde telekom panosuna gidiyor. Şimdi bu aşamada sol menholden sağ menhole fiber çekip mi, yoksa direk sol menholden fiberi doğalgaz borusunun üstündeki açıklıktan çekerek mi binaya sokarlar sizce?

    Birde projenin onaylanma durumu şansı sizce yüksek mi?

    Bütçe harici onaylanmama gibi olumsuzluk gözlemlediniz mi?

    OFSD arası mesafe 100 metre

    Fiberin döşendiği güzergah bina ile sıfıra sıfır ve hemen yanıbaşında menhol var.

    Ayrıca bölge yoğun Gpon fiber bölgesi, yanımdaki bina ve benim binayı saymazsak..







    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SelsPee -- 21 Nisan 2024; 21:54:12 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Valla o işler bana karışık geliyor; tam yeri de bilmediğimden kesin konuşamam. Ama proje onaylanırsa bir yolunu bulup fiber kabloyu binanızın içine sokacaklardır. O konuda içiniz rahat olsun.


    Sizin binanız ve yine VDSL'li komşu binada VDSL'i terkedip FTTH'a kaç kişi geçer? Proje'nin onaylanması için bir faktör de bu! Ya da bu iki binadaki abonelerin tamamı FTTH'a geçer mi? Malum, FTTH'a ne kadar çok abone geçerse o kadar da VDSL portu boşa çıkacak.

  • 
Sayfa: önceki 25632564256525662567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.