Şimdi Ara

Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
7.832
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Böyle bir konu açma ihtiyacı hissettim çünkü çoğu kişi dışa bağımlılığımızın çok fazla olduğunu,üretilen ürünlerin ise sadece toplama olduğunu ve alt parçalarının tamamının(!) dışarıdan getirildiğini düşünüyor.Ben de aynı zamanda bu konuyla ilgilenen ve yakından takip eden biri olarak detaylı bir konu açayım dedim.

    İşte başlıyoruz.Önce personel teçhizatlarından başlayalım.

    1-) Milli Piyade Tüfeği (MPT-M2)

    Mehmetçik-1 projesinin özgün olmamasından dolayı Kalekalıp MKE ortaklığıyla Mehmetçik-2 projesi başlatılmıştır.Şuan test amaçlı olarak ilk 1.000 tüfeğin teslimatları yapılmaktadır.TSK'nın temel piyade tüfeği olacaktır.Emektar G-3'lerin yerini alacaktır.Kesin teslimatlar 2013 yılında başlayacaktır.

    Teknik Özellikler:
    Mermi boyutları:7.62x51 mm
    Şarjör boyutu:20 mermi
    Namlu ömrü:10.000 atış (500 Şarjör)

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    3-)SİPER Balistik Zırh

    Nurol Teknoloji AŞ'nin geliştirdiği yüksek balistik koruma sağlayan zırhtır.Zırh her türlü zorlu testlerden geçmiştir.Muadillerine göre maliyet/performans oranı daha iyidir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri




    5-)PRC-5712 Manga İçi Haberleşme Telsizi

    Aselsan üretimi manga içi haberleşme telsizidir.Eller serbest (VOX) olarak kullanım özelliği vardır.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    6-)KİRPİ™ - Yazılım Tabanlı RFEYP Karıştırma Sistemi

    Aselsan Yazılım Tabanlı Karıştırma Sistemi KiRPi™, Radyo Frekans Kontrollü El Yapımı Patlayıcılara (RFEYP) karşı yaya personelin, bomba imha (EOD) ekibinin, VIP/servis araçlarının veya kritik tesislere ait girişlerin/nizamiyenin koruma altına alınması amacı ile tasarlanıp üretilmiştir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri



    Özgün personel teçhizatı olarak öne çıkan ürünlerimiz bunlar.Daha bir çok şey var tabii ki...

    Şimdi sırada kara araçları var.

    1-)Otokar Cobra

    Şuan Türkiye hariç 12 ülkeye ve Birlemiş Milletlere ihraç edilmiş,BFBC 2 oyununda geçen çok kullanışlı bir araçtır.TSK'da yaygın olarak kullanılmaktadır.Yürür şasisi maliyet faktörü sebebiyle ithal olan aracın gövdesi,zırhı ve diğer aksamı ise milli imkanlarla üretilmektedir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri



    2-)BMC Kirpi

    İç Güvenlik bölgelerinde eski UNIMOG kamyonlarının mayınlara karşı yetersiz kalması sebebiyle geliştirilmeye başlanan Kirpi mayına dayanıklı aracı,şuan TSK'da yaygın olarak kullanılmaktadır.Karadan sevkiyat yapılırken mayına bağlı kayıpları yüksek oranda düşüren Kirpi'nin teslimatları hızla devam etmektedir.Motor dahil çoğu Türk yapımı olan Kirpi,üretimi devam ederken bir yandan da geliştirme sürecine de devam etmektedir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri



    3-)Otokar ALTAY Ana Muharebe Tankı

    TSK'nın modern tank ihtiyacı kapsamında yurt içi geliştirme yapılmasına karar verildi.Bunun üzerine Altay projesi başlatıldı.2016-2017 yıllarında TSK'da kullanıma girecek olan Altay tankının toplamda 1.000 adet alınması planlanıyor.Bu 1.000 adedin ilk 500'ü ithal motor kullanacakken,geri kalan 500'ü ise üretilecek milli motoru kullanacaktır.Altay,şuan en ileri nesil olan 3.nesilden de daha ileride bir tank olduğundan,tanka 3.5 nesil denmektedir.Tankın topu MKE,gövdesi Otokar,elektronikleri Aselsan ve reaktif zırhı ise Roketsan üretimi olacaktır.Ayrıca Altay projesi sayesinde büyük miktarda yerli alt yükleniciye görev verilmiş,bu sayede harcanan paranın yurtiçinde kalması sağlanmıştır.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    4-)Otokar ARMA

    6x6 ve 8x8 olarak 2 farklı versiyonu bulunan ARMA'lar,TSK ve SSM'nin yaptığı özel maksatlı taktik tekerli zırhlı araç ihalesinde yarışmaktadır.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    5-)FNSS Pars

    6x6 ve 8x8 olarak 2 farklı versiyonu bulunan Parslar,TSK ve SSM'nin yaptığı özel maksatlı taktik tekerli zırhlı araç ihalesinde yarışmaktadır.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    6-)T-155 Panter Çekili Obüs

    MKE üretimi Panterler,kullandığı 155mm mühimmat ile yüksek tahribata yol açabilir.Aselsan üretimi elektronik destek sistemleriyle donatılmış olup,yüksek hassasiyete sahiptirler.Bazı alt parçaları yurtdışından ithal edilse de,bu parçaların tedariki sorun çıkartmaya başladığı için bu parçaların da yerli üretilmesi planlanmaktadır.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    7-)T-155 Fırtına Kundağı Motorlu Obüs

    Sahip olduğu motor sayesinde çekili obüslerden farklı olarak daha hızlı yer değiştirebilir.Panter'de çıkan tedarik sorunları Fırtına'da da baş göstermiştir.Bu yüzden Fırtınanın da ithal edilen alt parçalarının yerli üretilmesi planlanmaktadır.Ayrıca Altay için geliştirilen motor da ileride Fırtına'da kullanılacaktır.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    8-)Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü

    Kara birliklerinin akarsu engeli ile karşılaşmaları durumunda karşıya geçmelerini sağlamak için geliştirilmiştir.Teslimatları devam etmektedir.Tank gibi ağır araçları da taşıyabilir.Çok sayıda SYHK'nın birleştirilmesi ile köprü kurulabilir.FNSS üretimidir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    9-)TR-122 Sakarya Çok Namlulu Roket Atar

    Roketsan üretimidir.Salvo veya tekli atış yapabilir.40 km menzile sahiptir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    10-)TR-300 Kasırga Roketi

    Roketsan üretimidir.100 km menzile sahiptir.Salvo veya tekli atış yapabilir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri



    Önemli olanları bunlar.Bunların dışında da çoğu şey var fakat çok uzatmayalım.

    Şimdi deniz araçlarına geçiyoruz..

    1-)MRTP serisi süratli hücum botları

    Bu seride MRTP-15/16/20/22/29/33/34 olmak üzere 7 çeşit bot vardır.Sahil Güvenlik Komutanlığında yaygın olarak kullanılmaktadır.33 ve 34 versiyonları alçak irtifa hava savunma sistemine ve gemisavar füzelerine sahiptir.Ayrıca Pakistan,Gürcistan ve Mısır gibi ülkelere de ihracatı yapılmıştır.Yonca-Onuk üretimidir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    2-)Sahil Güvenlik Karakol Gemisi

    Sahil Güvenlik komutanlığının çok maksatlı helipadli gemi ihtiyacı kapsamında geliştirilmiştir.Teslimatları devam etmektedir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    3-)Yeni Tip Karakol Botu

    Türk Deniz Kuvvetlerinin yeni ve modern karakol botu ihtiyacı kapsamında geliştirilmiştir.Toplamda 16 adetlik teslimatlar devam etmektedir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    4-)Milgem/Milgem-S Korvet

    Türk Deniz Kuvvetleri'nin modern korvet ihtiyacını gidermek için geliştirilmiştir.En büyük özelliği ise stealth yani radar görünürlüğünün düşük olmasıdır.Dünyanın en iyi korvetlerinden birisidir.İlk gemi olan TCG Heybeliada aktif göreve başlamıştır.İkinci gemi ise denize indirilmiş ve testlere başlamıştır.Üçüncü gemiden sonra seri üretime geçilecek ve seri üretimle üretilen gemilere Milgem-S denilecektir.S versiyonu ilk versiyona göre daha büyük ve ek özelliklere sahip olacaktır.Geminin şuan ki yerlilik oranı %60-65 civarı olup bu oranın ileride artması planlanmaktadır.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    5-)Süratli Amfibi Gemi

    Çıkarma kuvvetlerinin hızlı bir şekilde hedef plaja intikal ettirilmesi için geliştirilmiştir.7 adet tank taşıyabilir.Toplamda 8 adet gemi Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilmiş olup hizmete başlamıştır.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    6-)Çıkarma Gemisi

    Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı kapsamında,2 adet çıkarma gemisi(LST) üretilmesi için çalışma başlatılmıştır.Sözleşme 2011 yılında imzalanmıştır.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    7-)Havuzlu Çıkarma Gemisi

    Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı kapsamında,1 adet havuzlu çıkarma gemisi üretimi için ihale çalışmaları başlatılmış ve 3 yerli firma teklif vermiştir.Şuan teklif değerlendirme aşaması uygulanmaktadır.Geminin 2017-2018 tarihlerinde aktif olması planlanmaktadır.Gemi dikine iniş kalkış yapabilen hava araçlarını taşıyabilir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    8-)TF-2000 Projesi

    Türk Deniz Kuvvetlerinin ilerideki hava savunma harbi fırkateyni ihtiyacını karşılamak için,TF-2000 projesi başlatılmıştır.Esasen çok uzun süredir devam eden proje ekonomik nedenlerden dolayı askıda kalmıştır.Fakat şuan proje tekrar yürürlüğe girmiştir.Fizibilite çalışmaları tamamlanmıştır.Proje modeli oluşturulmasına devam edilmektedir.

    Bunların dışında küçüklü büyüklü projeler ve ürünler var fakat öne çıkanları bunlardır...

    Şimdi hava araçlarına başlayalım.

    1-)ANKA İnsansız Hava Aracı

    TAI tarafından geliştirilmiş olan ANKA,2004 tarihinde başlatılan proje ışığında ortaya çıkmıştır.Ayrıca İç Güvenlik Harekatlarında mevcut İHA sayısının yetersiz kalması hasebiyle ilk versiyon olan ANKA-A'nın ilk 2 adedi bu eylülde yani 2012 Eylül'ünde teslim edilecektir.Ardından 8 ANKA daha teslim edilecektir.İlk 10 adetlik teslimatı müteakip seri üretim fazına geçilecektir.2015-2016 yıllarında silahlı versiyonunun hizmete girmesi planlanmaktadır.ANKA,24 saat havada kalabilir,gece gündüz gözlem yapabilir ve elde ettiği veriyi anında paylaşabilir.ANKA otomatik iniş kalkış gibi sistemlere de haizdir.Motoru TEİ tarafından modifiye edilmiş Alman menşeili bir motordur.Ancak 2015 yılında motorun da TEI tarafından yerli olarak üretilmesi planlanmaktadır.Çoğu elektroniği ve yazılımı yerli üretimdir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    2-)T-129 ATAK Taarruz Helikopteri

    TSK'nın modern taarruz helikopteri ihtiyacı kapsamında yapılan ihalede,en büyük tavizi İtalyan menşeili AgustaWestland firmasının vermesi üzerine,söz konusu firma ile anlaşma yapılmış ve TAI,Aselsan,AgustaWestland arasında sözleşme imzalanmıştır.Aselsan helikopterin çoğu elektroniği konusunda görev almıştır.TAI ise gövde üretimi,entegrasyon,montaj,nihai üretim ve test gibi konularda görev almıştır.Agusta Westland ise motor tedariki ve uçuş kontrol birimini sağlamakla yükümlüdür.Helikopterin %60-65 civarı yerlidir ve ileride bu oranın artması planlanmaktadır.ATAK,Roketsan üretimi UMTAS,OMTAS ve Cirit gibi mühimmatları kullanabilecektir.Cirit,lazer güdümlü 8 km menzilli bir rokettir.Bu özelliklere haiz ilk roket olma niteliğini taşımaktadır.UMTAS 8 km menzilli ısı güdümlü tanksavar füzesidir.Toplamda 60 adet T-129'un teslimatlarının 2017-2018 gibi tamamlanması planlanmaktadır.Bu yıl içerisinde 4,2013'te 5 adet ATAK teslim edilecektir.Bu teslimatları müteakip seri üretim başlayacaktır.ATAK'a çoğu ülke ilgi duymaktadır.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    3-)Hürkuş Temel Eğitim Uçağı

    TSK'nın temel eğitim uçağı ihtiyacı kapsamında geliştirilmeye başlanmıştır.Şuan ilk prototipi üretilmiş olup yer testlerine başlanmıştır.Büyüyen eğitim uçağı ihtiyacından dolayı yerlilik payı az olsa da seri üretime geçildikçe bu oranın artması planlanmaktadır.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri



    4-)T-70 Genel Maksat Helikopteri

    TSK'nın ihtiyaçları doğrultusunda açılan ihalede,Amerikan menşeili Sikorsy firması ortak üretim için partner olarak seçilmiştir.S-70 helikopterinin lisans altında T-70 ismiyle üretilmesi kararlaştırılmıştır.T-70'in motorunun %60'ı TEİ tarafından yapılacaktır.Bunun yanı sıra elektronik aksam Aselsan,aktarma organları ise Alp Havacılık tarafından imal edilecektir.TAI ise gövde üretimi ve montaj konusunda görev alacaktır.Bu proje kapsamında 109 adet helikopter üretilmesi planlanmaktadır.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri



    5-)Özgün Hafif Genel Maksat Helikopteri

    TAI tarafından İTÜ'nün Arıkopter'ine yakın bir helikopteri üretimi için sözleşme imzalanmış olup,şuan geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

    6-)T/F-X Projesi

    Türkiye'nin en büyük projeleri arasında bulunan TFX projesi,milli bir savaş jetinin üretilmesi için ortaya çıkmıştır.2010 yılında TAI ile sözleşme imzalanmış olup,uçağın ilk uçuşunu 2023 yılında yapması planlanmaktadır.Şuan konsept tasarımı devam etmektedir.

    Şimdi bazı füze ve roket sistemlerine göz atalım.

    1-)Yıldırım Füzesi

    Roketsan üretimidir.İlk versiyonu 150 km menzile sahiptir.Geliştirilmiş ikinci versiyonu ise 300 km menzile sahiptir.Teslimatları devam etmektedir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    2-)SOM Seyir Füzesi

    TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmiştir.Minimum 180 km menzile sahip olup,karadan ve denizden atılan versiyonlarının geliştirilmesi planlanmaktadır.Bu sene sonuna kadar 1.500 km'ye ulaşılması düşünülmektedir.Kara versiyonunda ise bir kaç sene içerisinde 2.500 km ye ulaşılması hedeflenmektedir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    3-)ATMACA füzesi

    Türk Deniz Kuvvetlerinin gemisavar füzesi ihtiyacı kapsamında geliştirilmektedir.Amerikan muadili Harpoon'dur.

    4-)UMTAS

    Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi'nin kısaltması olan UMTAS,özellikle ATAK helikopteri için üretilmiştir.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    5-)Cirit

    Lazer güdümlü 2.75 inçlik roket olan Cirit,bu özelliklere haiz ilk roket olma özelliğini taşımaktadır.Özellikle ATAK helikopteri için üretilmiştir.İlk 100 füze teslim edilmiş olup,teslimatlar devam edecektir.


     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    Diğer bazı ürünler

    1-)Aselsan KALKAN Hava Savunma Radarı

    Hava savunma sistemlerinin ana radarı olarak düşünülen Kalkan,bugün itibariyle TSK tarafından kullanılmaktadır.

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    2-)Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi

    İlk olarak yurtdışından hazır alım düşünülmüş,ardından Roketsan ve Aselsan bu projeyi kendi başlarına yapabileceklerini bildirmiştir.Şuan proje devam etmektedir..

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    3-)Alçak İrtifa HSS

    İlk olarak yurtdışından hazır alım düşünülmüş,ardından Roketsan ve Aselsan bu projeyi kendi başlarına yapabileceklerini bildirmiştir.Şuan proje devam etmektedir..

    4-)Aselsan FNSS SPAAG

    Kendinden tahrikli hava savunma sistemi..

     Türk Savunma Sanayii Ürünleri ve Projeleri


    Başlıca Türk Savunma Sanayii ürünleri bunlar.Türkiye'nin bu alanda bağımsız olma çalışmaları hızla sürüyor.Her sene biraz daha bağımsızlaşıyoruz.Projeler tamamlandıkça,şuan ki %45'lik silah sistemleri bağımlılık oranımızın daha da azalması öngörülüyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FACTORAPTOR -- 28 Ağustos 2012; 15:08:11 >







  • Savaşa mı gidiyoruz N'oldu
  • Güzel güzel, devam..
  • Silah üretmek için illa savaşa mı girmek lazım?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: FACTORAPTOR

    Silah üretmek için illa savaşa mı girmek lazım?

    Silah neden üretilir
  • Harbe hazırlık için üretilir.Hazırlık da önceden yapılır.Harbin zamanını da bilemeyeceğine göre hazırlığını yapman gerek.Neyse bir de senin gibilerine laf anlatmaya çalışıyoruz yahu...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SpecialistOG

    quote:

    Orijinalden alıntı: FACTORAPTOR

    Silah üretmek için illa savaşa mı girmek lazım?

    Silah neden üretilir

    Savaş için üretilir ne senin söylediklerin çok saçma. Bu ürünler yerli üretim olduğu için bilgilendirme amaçlı açılmış bir konu belli ki. Savaşla ne ilgisi var ?
  • İmzadan bir bölüm ;

    "Call of Duty forever"

  • Zaten konusu yok muydu bunun ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SpecialistOG

    quote:

    Orijinalden alıntı: FACTORAPTOR

    Silah üretmek için illa savaşa mı girmek lazım?

    Silah neden üretilir

    savaşa girmemek için

    silahımız olmasaydı suriye iranla savaşırdık silah = caydırıcı güç
    iranın silahı füzesi olmasaydı abd irana saldırırdı çoktan
  • Vardı ama ayrıntılı değildi..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ahayri

    quote:

    Orijinalden alıntı: SpecialistOG

    quote:

    Orijinalden alıntı: FACTORAPTOR

    Silah üretmek için illa savaşa mı girmek lazım?

    Silah neden üretilir

    Savaş için üretilir ne senin söylediklerin çok saçma. Bu ürünler yerli üretim olduğu için bilgilendirme amaçlı açılmış bir konu belli ki. Savaşla ne ilgisi var ?

    Yok onun için demiyorum yani hangi maddeden üretilir




  • böyle bir konu vardı f@tih diye birinin ama devam yinede
  • Yav.. , he.. , he....
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SpecialistOG

    quote:

    Orijinalden alıntı: Ahayri

    quote:

    Orijinalden alıntı: SpecialistOG

    quote:

    Orijinalden alıntı: FACTORAPTOR

    Silah üretmek için illa savaşa mı girmek lazım?

    Silah neden üretilir

    Savaş için üretilir ne senin söylediklerin çok saçma. Bu ürünler yerli üretim olduğu için bilgilendirme amaçlı açılmış bir konu belli ki. Savaşla ne ilgisi var ?

    Yok onun için demiyorum yani hangi maddeden üretilir

    Bunu alın dışarı




  • ayrıntı dediğin bizim uçak gemisi projemizmi var
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ahayri

    quote:

    Orijinalden alıntı: SpecialistOG

    quote:

    Orijinalden alıntı: Ahayri

    quote:

    Orijinalden alıntı: SpecialistOG

    quote:

    Orijinalden alıntı: FACTORAPTOR

    Silah üretmek için illa savaşa mı girmek lazım?

    Silah neden üretilir

    Savaş için üretilir ne senin söylediklerin çok saçma. Bu ürünler yerli üretim olduğu için bilgilendirme amaçlı açılmış bir konu belli ki. Savaşla ne ilgisi var ?

    Yok onun için demiyorum yani hangi maddeden üretilir

    Bunu alın dışarı

    kolumdan tutma , tamam ben kendim çıkarım




  • bende cok takip ediyorum böyle konuları ilk baştaki 2 fotoyu göremedim bende video koyuyum


  • Boş davul çok ses çıkarırmış kafada bir şey yok yaz işte okusun millet...
  • Az da dağ şartlarına uygun ar-ge çalışmaları yapsalar ya
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.