Şimdi Ara

TIP HAKKINDA GENEL BİLGİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
146
Cevap
10
Favori
10.463
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ÖNCELİKLE TIP YAZMAYI DÜŞÜNEN ARKADAŞLAR ÇEVREDEN DUYDUĞUNUZ TIP ÇOK ZOR, DERSTEN BAŞKA BİR ŞEY BİLMİYORLAR, DOKTOR AÇIĞI DA ZATEN KAPANACAK, AZ PARA KAZANIYORLAR vs BU GİBİ SÖYLEMLERE KULAK ASMADAN GÖNÜL RAHATLIĞIYLA TIP YAZMANIZI ÖNERİRİM. SONU PARLAK BİR MESLEK.

    -Tıp zor mu?
    Kolay değil. Çalışmazsan yapamazsın. Tabi her gün harıl harıl kafanı kaldırmadan çalışmıyorsun. Sınava 2-3 hafta kala tempoyu arttırıyorsun ama gezecek dinlenecek vaktin de kalıyor. Yani yapılamayacak bir bölüm değil. Üstelik okurken eğleniyorsunuz. Gündelik hayatta karşınıza çıkacak hastalıkları, kalbi durmuş bir hastaya yapılacak müdahaleleri öğrendikçe doktor olduğunuzu hissediyorsunuz. Tıp fakültenize adım atar atmaz hocalar size doktor bey doktor hanım diye seslenince iyiki tıp diyorsunuz.

    -Hangi şehirde okumalıyım?
    Kendi yaşadığınız şehre en yakın tıp fakültesini yazmanızı öneririm. Örneğin iç anadoluda olanlar Hitit Tıp ı yazmalı. Eskiden Ankarada Gazi Üniversitesinde eğitim aldıklarından 6k alıyordu ama artık Çorumda yeni binasında eğitim verdiğinden 16-17k oldu (ki bence değeri 12k olmalı çoğu üniden olanağı iyi). Bina ve olanak olarak gelişmiş olduğunu duydum. Tıp isteyenler iç anadoluda yaşayanlar, doğuya gitmek istemeyenler Hitit tıp alternatifini kesinlikle göz ardı etmemeli.

    -Tıp fakültesinde işleyiş nasıl?
    Vize değil de komite sistemi var. Solunum-dolaşım komitesi, nöroanatomi komitesi gibi. Her komitenin belli süreleri var 4-5 hafta gibi. O sürede dersleri görüp sınav günü de önce pratik sınava giriyorsunuz. Pratik sınavda laboratuarlarda gördüğünüz deneyler maketler vs sorulur 5-10puan olur. Sonra da test şeklinde 90-95 puanlık bir sınava girersiniz. Her sene 5-6-7 (üniye göre sınav sayısı değişir) sınava girersiniz. En son da tüm komitelerin sorulduğu final sınavı olur. Ortalamanız 60in üzerinde ise geçerseniz. Değilse büt e girersiniz. Genelde kalan olmaz geçiyorsunuz sınavı.

    -Ne zaman hasta bakıyoruz?
    İlk 3sınıf amfilerde ders işlersiniz. 4.sınıfta stajlarla beraber hastanede hasta bakmaya başlarsınız. 5.sınıfta da başka stajlar olur yine hastanedesinizdir. 6.sınıfta artık maaş alan nöbet tutan bir intern doktorsunuz.

    -Tıp masraflı mı?
    Tıp kitapları pahalı ama 1 tane anatomi atlası dışında diğer kitapları almanız şart değil, önemli de değil. Ünilerin genelde notları olur kırtasiyeden onları alıp okuyorsunuz, yeterli oluyor.
    4.sınıfa geçtiğinizde ise steteskop alıyorsunuz. Genelde öğrenciler Littmann marka alır. 500-600₺ arası fiyatı değişir. Mezun olunca dahi kullanıyorsunuz.
    5.sınıfta Tus dersane masrafınız başlar. Gitmeyen de var giden de var. 12-15bin fiyatları. Eğer ortalamanız yüksekse okulda başarı sıranız yüksekse ücretsiz veya indirimli gitme şansınız oluyor.

    -Tıp mı mühendislik mi?
    Ucu açık bir soru. Kendi fikrimi belirteyim. Tıpta her mezun olan pratisyen hekim olarak bir yere atanır. Eline geçen para da 6-10bin arasıdır. Tus a girince uzmanlığı kazanırsa performansına ameliyat sayısına baktığı hasta sayısına ve aldığı dönere göre aldığı para 15-50bin... size bağlı değişir. Ankarada bir hastanede 30bin döner alan bir tanıdığım uzman var. Yok ben okumaya devam edicem doçent , prof olcam derseniz uçuk rakamlar kazanırsınız. Sonuç olarak okul biter bitmez işiniz hazır paranız hazır.
    Mühendislikte bazı riskler var. Hemen işin hazır olmaz. Çok başarılı bir ortalama ile çok proje ile kendinizi her yönden geliştirip mezun olursanız şirketler sizinle çalışmak ister. Tabi odtü boğaziçi koç vs bu üniler olmazsa mühendisler mezun olduklarında zorlanırlar. Yakınlarımdan biliyorum. Tabi hiç mi yok direkt iş bulan uçuk rakamlar kazanan rahat olan var... ama 100 mezun veriyorsa 10u böyledir.
    Tıpta yaşlandıkça değerin artar mühendislikte yaşlandıkça değerin azalır. Çünkü genç beyinler aranır teknolojiye ilgili olan beyinler aranır.
    Demem o ki tıp daha avantajlı.

    https://forum.memurlar.net/konu/2373498/ Okuyabilirsiniz. Mühendislerin işsizlik oranı yıllar geçtikçe artıyor. %10luk kesimden fazlası işsiz...
    Her müh mezunu da yurtdışına kapağı atamaz o işler öyle kolay değil.

    Mühendislerin çoğu yurtdışı hayaliyle yazar ama bakalım yurtdışı koşulları nelermiş?
    Yurtdışında mühendislik okumak isteyen uluslararası öğrenciler için giriş koşulları ve başvuru tarihleri hem ülkelere hem de eğitim almayı düşündüğünüz üniversiteye göre değişiklik gösterir. Genel olarak MIT, Stanford, Cambridge gibi üniversiteler, rekabetçi ortamlarıyla dikkat çekerken sadece not ortalamanıza değil yeteneklerinize de bakarlar. Mühendislik eğitimi için istenilen belgeler şu şekildedir;

    Lise diploması.
    Transkript belgesi.
    IELTS ya da TOEFL gibi İngilizce yeterlilik testlerinden geçerli bir not almak.
    Seçtiğiniz üniversiteye hitaben yazacağınız, yaratıcılığınızı ve becerilerinizi anlatacağınız niyet mektubu.
    2-3 adet arası öğretmenlerinizden alacağınız referans mektubu.
    Görüldüğü üzere istemekle olmuyor. Liseden tutun da projelerde göstereceğiniz referanslardan hepsine bakılıyor.

    -Doktor açığı kapanacak mı işsiz mi kalırız?
    Bir doktorun bir hastaya ayırması gereken min süre 20dk iken şu anda 2dk ayrılabiliyor. Doktor açığı çok. Sağlık sektörü sürekli gelişiyor. Daha nice nedeni tedavisi bulunamayan bulunmayı bekleyen hastalık varken doktor açığının kapanması imkansıza yakın. Doktora her zaman ihtiyaç olacaktır.

    -Okul bitince zorunlu doğu görevine mi gidiyoruz?
    İsmi zorunlu doğu görevi ama illaki doğuya atanmıyorsun. Ankaranın bir ilçesine atanadabilirsin, ankaranın bir köyüne atanadabilirsin veya karadenize atanırsın. Yani kesin doğuya gidiyoruz hepimiz diye bir şey yok. Şans işi. 2 yıl görev süresi. Sevmediğin bir şehre atansan dahi 2 yıl sürüyor.

    Sorusu olan sorabilir buraya eklerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meraksorusor -- 28 Haziran 2019; 6:49:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • İçi boş bir yazı olmuş.Genel bir bilgi veriyorsan YÖS'lüler hakkında da bilgi vermeni beklerdim.Ben vereyim.
    Tıp fakülteleri oldukça fazla yabancı uyruklu öğrenci alır.Çoğu tıp fakültesi yapar bunu(Çapa-Cerrahpaşa-SBÜ vs.).YÖS sayesinde yabancı uyruklu öğrenciler doğumundan itibaren Türkiye'de okumuş dahi olsa üniversiteye girişte başka ülkedeki vatandaşlığını kullanıp 'sadece matematik çözerek' tıp okuyabilir.Sadece matematik çözerek -ki bu sorular 20k'ya girmiş Türk öğrencisinin gözle çözebileceği sorulardir- senle aynı sırada oturup doktor olabilir.Bu tıp fakültelerinin kanayan yarasıdır.
    Sevmeden tıp okunmaz, kendinizi adamanız gerekir.Bu iş birkaç sınava çalışıp geçerek olacak bir şey değil.İntörnlüğü,TUS'u,asistanlığı,zorunlu hizmeti ile yorucu bir meslektir.Bunların dışında bir doktor olduğunuz zaman,iyi bir doktor olmanızı kastediyorum,toplum içinde sevilen sayılan biri olursunuz.Maaşınız Türkiye koşullarında iyidir.
    Girmeyi düşündüğünüz tıp fakültelerinin yös kontenjanlarına bakmanizi şiddetle öneririm,seviyesi düşük Arap,Afgan öğrencilerle aynı yerde okumayı kabullenebilecekseniz bakmasaniz da olur.
    Adaletsiz bir sistemi eleştirmem kıskanç olduğum anlamına gelmiyor.Sistemdeki adaletsizliği ve saçmalığı açıklamaya çalışıyorum.Irkçı bir insan değilim,aksine bu sistemi tasarlayan insanlar ırkçı çünkü yabancı bir vatandaşsanız Türklerin önüne geçiyorsunuz.Ben yazılarımda her şeyin eşit olması gerektiğini belirtmeye çalışmıştım.Arap,Afgan dememin de bir sebebi var.Fakültelerdeki büyük çoğunluk Arap,Afgan ve Azerilerdir.Lütfen bir insana ırkçı, kıskanç gibi sıfatlar takmadan önce ne demek istediğini anlamaya çalışın.
    30 yaşına yaklaşan bir abiniz olarak tıp hakkında konu dışı bir kaç bilgide ben vereyim.

    tıp okursanız;

    -5 para etmez bir karakteriniz dahi olsa doktor olduğunuz için herkes size saygı duyacak,düşüncelerinizi önemseyecek,çünkü doktorsunuz ve burası türkiye,karakterin,duruşun 5 para etmediği bir yer,şekilcilerin diyarı.

    -görünüşünüzün de değeri yok,doktor damadı ve doktor kocası ile akrabalarına hava atmak isteyen binlerce kadın ve onların kızları var olacak etrafınızda.

    -bir den yıllardır görmediğiniz arkadaşlarınızın,rehberinize kayıtlı olmayan numaralarını görüp irkileceksiniz. (bizim çocuğun dötünde çıban çıkmış rıfık,napsak?)

    -aileniz bile okulu bitirip eve geldiğinizde sizi el üstünde tutacak,çünkü istediğiniz zaman işe girebilirsiniz,düşman olunan akrabalar çatlatılıyor olacağı için sizi daha bir sevecekler,sabah kahvaltılarında babanızın ekmeğinize ayva reçeli sürmeside bir bonus tabi. (günaydın benim aslan oğlum)

    -ha peki sana miktiri çeken lisedeki eski sevgilin? bir an önce senden hamile kalıp sana kapağı atma derdinde,hayır geri çevirme,sadece korun

    peki iş hayatı?

    çocukken ''pen doktor olucam'' diyipte olamamış hemşireler sizi gözüne kestirecek,çünkü her hemşirenin hayali,doktor bir koca...



    haa kötü yanları yok mu?
    yağız anadolu cahillerinden gelecek olan bir kaç tokatıda yiyiverin canım,sonuçta doktorsunuz
    Deli gibi mühendislik isterken tıp yazmış, 3. Sınıfa geçmiş, hâlâ mühendisliğin (özellikle bilgisayar için geçerli) daha değerli ve önemli bir meslek olduğunu düşünen birisi olarak yazdığınız şeylerin acayip saçma olduğunu, ve üslubunuzun hiç hoş olmadığını belirtmek istiyorum.
    Devenin yanında pire dediğiniz bazı YÖS kontenjanları
    İstanbul Tıp Fakültesi 30
    İstanbul Tıp Fakültesi İngilizce 11
    Cerrahpaşa Tıp 10
    SBÜ Tıp 20
    SBÜ Uluslararası Tıp 120
    Gülhane tıp 20
    Trakya Tıp 40
    Uludağ Tıp 40
    Ortalama olarak her tıp fakültesi YÖS ile 30 öğrenci almakta
    Bu 30 öğrenci sadece matematik çözerek tıp okuyabiliyor ve ileride Türk hastanelerinde çalışabiliyor.Bundan 5-6 sene sonra doktor açığı kapandığında ve direkt olarak atanamadığımızda sorunun büyük bir bölümünün YÖS kontenjanları olduğunu fark edeceğiz.Sizden bu konuda biraz daha duyarlı olmanızı beklerdim açıkcası,bizzat YKS -LYS ile girmiş bir ogrencisiniz,ne emekler verdiniz belki mezuna kaldınız ama sizle aynı sınava girmeyip aynı fakültede okuyan insana tepki gostermiyorsunuz.
    Bahsettiğim durum tıp fakültelerinde ağırlıklı olarak yapılsa da diğer fakültelerde de yapılmıyor değil.Türk öğrencilerinin büyük hakkına giriliyor YÖS ile,ortak bir tepki vermemiz gelecek nesillerin de işini kolaylaştıracaktır.
  • .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Son derece taraflı ve sadece iyi yönlerine bakan bir yazı olmuş efendim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fantilatör F kullanıcısına yanıt
    Tıpta olduğu gibi her bölümün kendine göre zorlukları ve kötü yanları vardır.
    Bunun şusu var şunun busu var dersek yapacak meslek kalmaz.
    Tıp isteyenler için kendi fikirlerimi yazdım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Neden direk Hitit'den girdiniz anlamadım ahaha.
  • Donem kacsin, hangi unidesin?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynn neden hitit tıp??

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Leo Messi Kun

    Neden direk Hitit'den girdiniz anlamadım ahaha.
    İlk açıldığında 22k dan kapatıp çok gündem olmuştu. Ondan örnek verdim. Bir de bi arkadaşım orda okuyor bilmediğim üniden örnek vermek istemem

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam Hitit'te mi okuyorsunuz yazı güzel olmuş ama yüksek sıralarda mühendislik bence daha avantajlı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-1DB0D4E4B

    Hocam Hitit'te mi okuyorsunuz yazı güzel olmuş ama yüksek sıralarda mühendislik bence daha avantajlı
    Hititte okumuyorum. Arkadaşımdan biliyorum. Ondan dolayı örnek verme amaçlı yazdım.
    Tıp ve müh ün kendine göre avantajları dezavj var. Mühendislikte koç boğaziçi vs evet iyi ama onlarda da kendini geliştirmen şart. Ben kendimce tıp daha iyi diye düşündüğümden artı yönlerini yazdım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İçi boş bir yazı olmuş.Genel bir bilgi veriyorsan YÖS'lüler hakkında da bilgi vermeni beklerdim.Ben vereyim.
    Tıp fakülteleri oldukça fazla yabancı uyruklu öğrenci alır.Çoğu tıp fakültesi yapar bunu(Çapa-Cerrahpaşa-SBÜ vs.).YÖS sayesinde yabancı uyruklu öğrenciler doğumundan itibaren Türkiye'de okumuş dahi olsa üniversiteye girişte başka ülkedeki vatandaşlığını kullanıp 'sadece matematik çözerek' tıp okuyabilir.Sadece matematik çözerek -ki bu sorular 20k'ya girmiş Türk öğrencisinin gözle çözebileceği sorulardir- senle aynı sırada oturup doktor olabilir.Bu tıp fakültelerinin kanayan yarasıdır.
    Sevmeden tıp okunmaz, kendinizi adamanız gerekir.Bu iş birkaç sınava çalışıp geçerek olacak bir şey değil.İntörnlüğü,TUS'u,asistanlığı,zorunlu hizmeti ile yorucu bir meslektir.Bunların dışında bir doktor olduğunuz zaman,iyi bir doktor olmanızı kastediyorum,toplum içinde sevilen sayılan biri olursunuz.Maaşınız Türkiye koşullarında iyidir.
    Girmeyi düşündüğünüz tıp fakültelerinin yös kontenjanlarına bakmanizi şiddetle öneririm,seviyesi düşük Arap,Afgan öğrencilerle aynı yerde okumayı kabullenebilecekseniz bakmasaniz da olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: BahtsızSüvari

    İçi boş bir yazı olmuş.Genel bir bilgi veriyorsan YÖS'lüler hakkında da bilgi vermeni beklerdim.Ben vereyim.
    Tıp fakülteleri oldukça fazla yabancı uyruklu öğrenci alır.Çoğu tıp fakültesi yapar bunu(Çapa-Cerrahpaşa-SBÜ vs.).YÖS sayesinde yabancı uyruklu öğrenciler doğumundan itibaren Türkiye'de okumuş dahi olsa üniversiteye girişte başka ülkedeki vatandaşlığını kullanıp 'sadece matematik çözerek' tıp okuyabilir.Sadece matematik çözerek -ki bu sorular 20k'ya girmiş Türk öğrencisinin gözle çözebileceği sorulardir- senle aynı sırada oturup doktor olabilir.Bu tıp fakültelerinin kanayan yarasıdır.
    Sevmeden tıp okunmaz, kendinizi adamanız gerekir.Bu iş birkaç sınava çalışıp geçerek olacak bir şey değil.İntörnlüğü,TUS'u,asistanlığı,zorunlu hizmeti ile yorucu bir meslektir.Bunların dışında bir doktor olduğunuz zaman,iyi bir doktor olmanızı kastediyorum,toplum içinde sevilen sayılan biri olursunuz.Maaşınız Türkiye koşullarında iyidir.
    Girmeyi düşündüğünüz tıp fakültelerinin yös kontenjanlarına bakmanizi şiddetle öneririm,seviyesi düşük Arap,Afgan öğrencilerle aynı yerde okumayı kabullenebilecekseniz bakmasaniz da olur.
    Yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı devenin yanında piredir. Kontenjanları sınırlıdır. Sana bir zararları dokunmuyor ki bu konuya neden taktın anlamadım. Eğitim türkçe veriliyor. Sen alman gereken bilgiyi beceriyi alıyorsun. Sonuçta başarınla uzmanlığını alıp uzman dr oluyorsun.

    Zorlu evet ama sonucunda garanti bir hayatın oluyor. İş bulma derdin 0. İşin hazır paran hazır yapacağın meslek belli. Mesela Mühendislikte sana seni almak istiyoruz diyen şirket sayısı 5i geçmez. Eğer meşhur okullardan mezun değilsen kimse gelip sana bize gel demez de. Cv oluşturur en az 2 yabancı dil bilip yüksek bir ortalama oluşturup sen şirketin peşinde koşarsın. Yani müh aslımda daha uğraştırıcı daha kafa yorucu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meraksorusor -- 26 Haziran 2019; 21:50:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 3-4 yil sonra pratisyen hekimlerene zorunlu dogu gorevini kaldirmayi dunuyorlar cunku pratisyenler ihtiyac fazlasi olmaya basliyacak tipa yeni baslayacak olanlar işim garanti diye dusunmelerini tavsiye etmem

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dişhekimiolurmu

    3-4 yil sonra pratisyen hekimlerene zorunlu dogu gorevini kaldirmayi dunuyorlar cunku pratisyenler ihtiyac fazlasi olmaya basliyacak tipa yeni baslayacak olanlar işim garanti diye dusunmelerini tavsiye etmem
    Saçmalama. Bir doktorun bir hastaya ayırması gereken süre 20dk olmalı iken şu anda 2dk ayrılabiliyor. Doktor açığı çok fazla.
    Medyada doktor açığı kapanacak haberleri 10 yıl önce vardı bak kapandı mı hayır gün geçtikçe de artıyor. Doktora ihtiyaç her zaman olacaktır.
    Sağlık sektörü sürekli gelişiyor. Daha nice tedavisi bilinmeyen, adı cismi bilinmeyen virüs hastalık vs varken doktor açığı kapanamaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Diş hekimi acigida cok fazla ama atamalari cok az 10 bine yakin atama bekleyen diş hekimi var . Sadece fikirlerimi ve gorduklerimi yazdim saçmalamadim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dişhekimiolurmu

    Diş hekimi acigida cok fazla ama atamalari cok az 10 bine yakin atama bekleyen diş hekimi var . Sadece fikirlerimi ve gorduklerimi yazdim saçmalamadim
    Diş hekimlerinden bahsetmiyorum. Diş hekimleri hakkında bilgim yok. Diş hekiminin alanı bellidir çene diş vs. Doktorların branşları çok, bi de o branşların içinde dallar var mesela pediatri okursun yan dalı var bir de yenidoğan pediatri... yani doktorların uğraştığı branş çok. dediğim gibi doktor açığı kapanamayacak kadar çok. Kaliteli bir sağlık sektörü için doktor sayısı arttırılmalı. 1 hastaya 20dk süre ayrılmalıyken 2 dk ayrılıyor sen düşün...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meraksorusor -- 26 Haziran 2019; 22:2:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sade ve güzel bir yazı olmuş çok teşekkürler. Yurt dışında çalışmakla ilgili bilginiz var mı acaba? Uzmanlıgımı orda almak istiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ramm27stein -- 26 Haziran 2019; 22:20:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.