Şimdi Ara

Tercih yaparken aman aman DİKKAT..!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
8
Favori
1.459
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • öncelikle üniversite sınavlarına girip ünversiteye girme hakkı kazanmış tüm kardeşlerime geçirdikleri emek dolu günler ve geceler için geçmiş olsun der, bu başarılarını kutlarım.

    Tüm maratonu atlattıktan sonra üniversite tercihinde bulunacaksınız, evvelden istediğiniz okulun istediğiniz bölümüne puanınız yetiyorsa ne ala, hayırlı olsun. Peki istediğiniz üniversitenin istediğiniz o bölümü gerçek manada güzel eğitim veriyor mu? koca koca puanlar aldınız fakat o bölüm o puanı hak ediyor mu? Bunu nasıl bileceksiniz? Bunun kriterini pek çok farklı değerlendirme belirliyor. Naçizane önemli bulduğum bir kriteri açıklayacağım. İster tavsiye olarak okuyun, ister tespit. Newton kanunu değil neticesinde :)


    Üniversitede eğitim alacağınız, size mesleki meleke kazandıracak, bir bilim dalını sizlere nakşedecek olan kişiler; kazandığınız bölümdeki akademik personeldir. Okutman, asistan, yrd. doçent, doçent, profesör gibi unvanları olan bu akademik personelin yeterliliği ehemmiyet taşır. Bölümü tercihleriniz arasına yazmadan önce bölümün sitesine girerek "Akademik Kadro" sekmesinden bölümde kaç akademisyen/hoca var ve bu kişilerin unvanları nelerdir öğrenin. Bunun ceremesini çeken birisi olarak söylüyorum, somutlaştırarak devam ediyorum.

    Üniversitede dersler kredi sistemi üzerinden dağılım gösterir ve tanımlanır. Bu sisteme AKTS denir. Girdiğiniz bölümü bitirmeniz için 240 AKTS'ye ulaşmanız yani aldığınız tüm dersleri başarıyla vermeniz gerekmektedir. Her bölümde AKTS bölüm içi anabilim dallarına eşit denebilecek ölçüde bölünür. Tahmini olarak bir bölümün ortalama 7-8 anabilim dalı vardır. Örneğin inşaat mühendisliği için; malzeme, hidrolik, yapı grubu, zemin grubu gibi anabilim dalları mevcuttur. Sizin sitede gördüğünüz akademik personel/kadro içerisinde bulunan hocaların her biri bir anabilim dalında görevlidir. Akademik kadrosunda 21 kişi bulunan bir bölümde kabaca söylersek 8 asistan - 13 öğretim elemanı yani yr. doç, doç, prof. ünvanına sahip hoca vardır. 8 anabilim dalı olan bir bölümde 13 öğretim elemanının ders vermesi demek eşit dağılımda bir anabilim dalında maksimum 2 hocanın olması demektir. Kaliteli addedilen üniversitelerin bölümlerinde bir anabilim dalında minimum 5-6 hoca bulunmakadır.

    Bu durumun ehemmiyeti bir anabilim dalında birden fazla dersin bulunmasından gelir. Örneğin İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilimdalında: Statik, Dinamik, Yapı Statiği-1/2, Mukavemet, Yapı Dinamiği dersleri bulunmaktadır. Öğrenim hayatınız boyunca bir anabilim dalındaki dersleri 2 hocadan almak mı 5-6 hocadan almak mı size daha çok şey katacaktır mühim nokta burası. Aynı vakitte seçtiğiniz bölümde herhangi bir ders grubu için 2 hocanın bulunduğunu kabul ettik, bir üniversitede bu 2 hocanın ünvanları yrd.doç, diğer üniversitede ise biri doç, biri prof. hangisini tercih etmek sizin mesleki anlamda yararınıza olacaktır?
    Bu sebepten ötürü akademik personelin sayısı, ünvan sıralaması ve hocaların anabilim dallarına ayrımı önemlidir.

    Toparlamak gerekirse dikkat etmenizi önerdiğim şey şu:
    1) Tercih etmeyi düşündüğünüz bölümün sitesine girerek akademik kadroyu görüntüleyin.
    2) Akademik kadroyu anabilim dallarına göre sınıflayıp, ünvanları sıralayın.
    3) Yakın puandaki diğer üniversitelerin aynı bölümü için bu işlemleri tekrarlayıp kıyaslama gerçekleştirin.
    4) Kıyaslamada kararsız kaldığınız taktirde akademik personelin makale, kitap, uluslararası sempozyum tebliği gibi yeterliliklerine bakarak karar verin.



    Şimdiden hakkınızda hayırlısı olsun







  • Faydalı bir yazı olmuş.Tercih döneminde bunlara dikkat etmekte fayda var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok faydalı bir yazı. Söylediklerinizi yapıp üniversite tercih eden kişiler %1 bile değildir. Konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok faydalı bir yazı , mutlaka bakacağım tüm bunlara çok teşekkürler.Sadece şunu anlamadım meselahttp://www.pdr.hacettepe.edu.tr/personel.html burada hocaları anabilim dallarına göre nasıl sınıflayacağız ?
  • leyls1 kullanıcısına yanıt
    rica ederim inşallah ufak da olsa bi yararım olabilir.

    Hacettepe Üniversitesinde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bir bölüm değil bir anabilim dalıdır. Yani gösterdiğiniz linkteki hocaların hepsinin uzmanlık alanı PDR. linkte de görebilirsiniz bunu, diğer üniversitelerde bölüm de neden burada anabilim dalı? diye sorulabilir. bunun böyle olması üniversitenin kendi inisiyatifidir, PDR'nin bir bölüm olduğu gerçeğini değiştirmediği gibi aynı zamanda üniversitenin bunu anabilim dalı olarak görmesi/göstermesi bu bölümdeki hocaların uzmanlaşmış olduğunu gösterir, siz farklı/bağımsız disiplinlerin hocalarından değil bilfiil PDR'de uzmanlaşmış hocalardan ders alacaksınız anlamı taşır.

    Bunun bir benzeri İstanbul Teknik Üniversitesindedir.
    İTÜ'de İnşaat Mühendisliği bir bölüm değil bir fakültedir orada İnşaat Fakültesi vardır. Kapsam olarak büyükten küçüğe gidersek Fakülte-Bölüm-Anabilim Dalı şeklinde sıralama yapabiliriz. Örneğin: Bir Mühendislik Fakültesinde 9 ayrı mühendislik disiplini vardır (elektrik, makina, inşaat, otomotiv, nükleer vs.) bu disiplinlerden birinde gene 9 anabilim dalı vardır(inşaatta: malzeme, yapı, hidrolik, zemin vs.) İşte tam da burada bir anabilim dalının örneğin zemin anabilim dalının bölüm olması demek zemin anabilim dalında ihtisas yapmış, uzmanlaşmış hocaların eğitim vermesi/vereceği demektir.

    Özetle daha iyidir




  • cetinsalih kullanıcısına yanıt
    yine çok güzel açıklamışsınız ,zamanınız varsa bu konularda bolca yazar mısınız
  • Rica ederim.. Olur hocam, haberdar da ederim inşallah

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam bir soru daha soracağım , bir bölümün dersleri iki üniversitede neden farklı ? bu üniversitenin ekolü ile ilgili bir şey mi
  • leyls1 kullanıcısına yanıt
    öyle de diyebiliriz fakat hangi disiplini seçerseniz seçin aldığınız eğitimin yeterliliği aynıdır, değişmeyecektir. hocalardan, ders içeriklerinden, üniversite imkanlarından kaynaklanan kalite değişkenlik gösterebilir.

    Kendi alanımdan örnek vererek devam edeyim: farklı üniversitelerde inşaat mühendisliği bölümünde okuyan iki kişiyiz, arkadaşım "Statik-Mukavemet" isimli tek bir ders alırken ben bu içerikteki dersleri "Statik" "Yapı Statiği-1" "Yapı Statiği-2" ve "Mukavemet"
    olarak 4 derste alıyorum.
    Bu noktada aynı içeriği alıyoruz fakat ben yoğunlaştırılmış bir eğitim alıyorum, daha teknik ve daha detaylı bir şekilde.

    Dersin ismi farklı olabilir, aynı olsa bile aynı dersin 1-2-3 şeklinde ayrımı olmayabilir.. içerik aynı, eğitim metodu farklı olduğundandır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.