Şimdi Ara

Tekerlekli Patenin Bölümleri ve Teknik Özellikleri

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
239
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Tekerlekli Patenin Bölümleri ve Teknik Özellikleri


    Tekerlekli patenler, belirli parçaların birleşmesi ile bir bütün haline gelmektedir. Her bir parça farklı özelliklere ve farklı işlevlere sahiptir. Bilindiği üzere tekerlekli patenler kendi içerisinde farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlar; fitness patenler, agresif patenler, çocuk patenleri, freestyla patenler, urban patenler ve benzeridir. Her bir paten çeşidi kendi içerisinde farklı teknik özellikler içermektedir. Ancak hepsi hemen hemen aynı bölümlerden meydana gelmektedir. Tekerlekli patenlerin genel bölümleri ve teknik özellikleri:

    Paten Bot(Ayakkabı)

    Patenlerin ayağa giyilen kısmına bot denmektedir. Paten botlarının dış kısmı genellikle dayanıklı ve sert maddelerden yapılmaktadır. Bunun sebebi, dışarıdan gelebilecek darbelere karşı ayağı korumaktır. Patenin iç kısmı ise ayağın rahat etmesi açısından yumuşak maddelerden yapılır. Hobi amaçlı kullanılan patenlerin bot kısmı diğer patenlere göre daha yumuşak bir maddeden yapılmaktadır. Botlar genellikle yüksek boğazlı olarak üretilir. Böylelikle bileğe olan destek artırılmış olur. Bu da paten sürüşünü kolaylaştırır. Sürat patencilerinin botları ise alçak boğazlıdır. Böylelikle bileğin hareket etme durumunda artış olmaktadır.

    Cuff

    Patenlerin bilek kısmında yer alan ve patene iki kenardan iki ayrı vida ile tutturulan, hareket eden bilek kısmına cuff denmektedir. Cuff, az oranda da olsa bir bükülme hareketi yapılmasına izin vererek, hareket kabiliyeti sağlanmasına yardımcı olur. Cuff üzerinde yer alan buckle ile pateni bileğin üzerinden ayağa sabitlemektedir.

    Liner

    Ayağı saran, yumuşak, ergonomik ve rahat bir duruş sağlayan iç bottur. Paten botunun iç kısmı olan liner ve dış kabuk kısmı bazı patenlerde birleşik bazılarında yarı iki parça halinde bulunmaktadır.

    Şok Emici ( Shock Absorber)

    Linerların taban kısmında darbeleri emmesi için bir alt taban bulunmaktadır. Bunlara şok emici taban denilmektedir. Topuk kısmının alt tarafına yerleştirilmektedir. Ancak shock absorber her patende bulunan bir özellik değildir. Şok emiciler, bozuk zeminlerden kaynaklanan titreşimleri minimize etmek ve patenin belli yükseklikten yere çarptığı andaki darbelere karşı koruma amaçlı kullanılır.

    Shell

    Tekerlekli Paten botunun sert dış gövdesidir. Dış kabuklar farklı maddelerden üretilmektedirler.

    Buckles

    Buckles, patenlerde genel olarak iki adet bulunmakta olan ve patenin ayağa tam oturması için ayar yapılan parçadır. Buckles, cırt cırtlı ya da üzerinde dişlileri olan plastik yapıdan oluşmaktadır. Buckle’lar ayak yapısına göre sıkılarak, patenin ayağa tam oturmasını sağlar. Böylelikle daha güvenli ve hareket kabiliyeti daha iyi bir sürüş gerçekleştirilir. Bir nevi sabitleyici görevi görmektedir.

    Paten Frame (Tutucu)

    Patenlerin alt kısmında bulunan, tekerleklerin takıldığı parçaya Frame ismi verilmektedir. Paten tekerlekleri Frame’e mil denen parçalar ile tutturulmaktadır. Frame, paten bot kısmına ön ve arkadan vidalar ile sabitlenmektedir. Frame’ler patenin türüne ve özelliğine göre plastikten ya da karbon fiber, magnezyum ve alüminyum gibi maddelerden yapılmaktadır. Frame’lerin boyutu kullanılacak patenin amacına ve türüne göre değişiklik gösterir. Hobi amaçlı kullanılmakta olan patenlerin büyük çoğunluğunun Frame kısmı plastikten yapılmaktadır. Daha üst model ve profesyonel olan patenler ise yukarıda saydığımız maddelerden yapılmaktadır.

    Paten Rulman

    Rulman, vidalar ve teker arasında yer alan döner yapıdaki mekanik parçadır. Paten rulmanları tekerleklerin daha rahat dönmesini ve sürtünmeyi önlemektedir. Rulmanlar kendi içerisinde barındırdığı özellik yapısına göre; ABEC 3-5-7-9- ve SG 5-7 olarak adlandırılmaktadır. Bu sayısal ayrım rulman yapısına göre tekerleklerin hızlı ve rahat dönmesini temsil etmektedir. Numara büyüdükçe rulman kesinliği, sürüş verimliliği ve hız kapasitesi artar. Ancak rulmanlar direkt olarak hız kapasitesini arttırmak amaçlı olarak anlaşılmamalıdır. Çünkü bu doğru olmaz. ABEC değeri arttıkça, rulmanın çalışabileceği devir seviyesinde de artış olmaktadır. Rulmanlar ayrıca açılabilir ve kilitli olarak iki ayrı yapıda bulunmaktadır. Açılır olan rulmanlar gerekli durumlarda çözücü ve kayganlaştırıcı kullanılarak temizlenebilmektedir.

    Paten Tekerlekleri

    Tekerlekler, patenin zemin üzerinde gitmesini sağlayan parçacadır. Paten tekerlekleri kendi içerisinde büyüklük ve küçüklüklerine göre farklılık göstermektedir. Genel olarak paten tekerlekleri 78A ve 93A aralığındadır. Paten tekerleklerinin boyutu büyüdükçe, patenin hızlanışı ve sürati artmaktadır. Ancak büyük tekerleklerin dönmeye başlama süresi ve hızlanış ivmesi daha fazla enerji gerektirmektedir. Küçük boyutlu tekerlekler, büyük tekerleklere göre kolay hızlanabilir, daha fazla manevra kabiliyeti sağlayabilir özelliktedir. Ayrıca ağırlık merkezinin yere daha yakın olmasına olanak tanımaktadır. Paten tekerlekleri ayrıca sertlik ve yumuşaklık özelliklerine göre de ayrılmaktadır. Sert yapıya sahip tekerlekler daha hızlı ve daha dayanıklıdır. Yumuşak tekerleklerin ise yol tutuşları daha iyidir ve zemindeki bozukluklardan daha az oranda etkilenir. Paten tekerlerinin çapları “mm”, sertlikleri ise “A” terimi ile ifade edilmektedir. Genel paten tekerlek çapları; Fitness Paten 72-90 mm, Slalom Paten 72-80 mm, Agresif Paten 44-59 mm, Hız Paten 84-110 mm, Inline Hokey 47-80 mm şeklindedir.

    Paten Frenleri

    Fren, patenin yavaşlatılması ve durdurulmasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Frenler sert kauçuk maddeden yapılmaktadır. Ayrıca frenler genellikle sağ paten topuk kısmında yer almaktadır. Ancak her patende fren bulunmamaktadır. Çünkü patende yer alan fren hareket kabiliyetinde kısıtlama oluşturmaktadır. Bu yüzden slalom ve agresif patenciler topuk freni kullanmazlar. Ancak patene yeni başlayanlar için fren büyük bir kolaylıktır.

    Tekerlekli paten modellerini, diğer paten modellerini ve paten ekipmanlarını Caddepaten.com-Paten Mağazasında bulabilirsiniz.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.