Şimdi Ara

Tekerlekli Paten Kaymanın Faydaları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
1
Favori
320
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tekerlekli paten kaymak çok eski zamanlardan bu yana giderek gelişen ve kullanımı artan bir aktivitedir. Her yaş grubundaki bireyin kaydığı tekerlekli patenler; spor ve hobi amaçlı kullanılmaktadır. Hem spor dalı olarak hem hobi olarak kullanılan tekerlekli patenler insan sağlığına olumlu katkılarda bulunmaktadır. Bilinçli ve düzenli olarak paten kaymanın insan vücuduna birçok faydası vardır.

    Fitness paten, agresif paten, slalom paten, classic qads paten, çocuk pateni, freestyle paten gibi birçok paten çeşidi bulunmaktadır. Hepsinin kullanım amacı ve özellikleri farklı olsa da sağlık açısından hepsi yararlıdır. Önemli olan bilinçli olarak tekerlekli paten kaymaktır. Peki, tekerlekli paten kaymanın faydaları nelerdir?

     Tekerlekli Paten Kaymanın Faydaları


    Tekerlekli Patenin Faydaları

    Tekerlekli patenin faydaları konusunda dünya genelinde birçok farklı araştırma ve çalışma yapılmıştır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda tekerlekli paten kaymanın insan vücuduna diğer spor aktivitelerine göre daha az zarar vererek; yüksek kondisyon ve dayanıklılık sağladığı tespit edilmiştir. Hatta aynı mesafeyi katetmek koşuluyla; tekerlekli paten kayan bir kişinin, normal yürüyüş yapan bir kişiden yaklaşık dört kat daha fazla enerji harcadığı tespit edilmiştir. Paten kaymak; denge ve fizik kondisyonu gerektiren bir spor aktivitesi olduğundan dolayı da harcanan enerji, vücudun şekillenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

    Tekerlekli paten kaymak, insanlarda stresi azaltan ve kalori yakılmasını sağlayan bir etkiye sahiptir. Kalp hastalığı riskini düşüren paten kayma, kas dayanıklılığını ve gücünü de artırmaktadır. Tekerlekli paten sürmenin en büyük yararlarından biride denge ve koordinasyonu artırmasıdır. Ayrıca vücut esnekliğini artıran paten sürme, kemikleri de ciddi oranda güçlendirmektedir.

    Tekerlekli paten sürülen alanlar genellikle parklar, sahil bölgesi, özel parkurlar gibi açık alanlardır. Açık havada paten kaymakta hem daha çok efor harcanmasına hem de vücudun oksijen alarak daha iyi yağ yakmasına imkan sağlamaktadır.

    Açık alanlarda özgürce ve zevkle yapılan tekerlekli paten, stresten arınmanın etkili yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. İnsanların belli sebeplerden kaynaklanan streslerden uzaklaşmak, eğlenmek ve güzel vakit geçirmek için tekerlekli paten kaymayı tercih etmesi bilinen bir gerçektir. Günlük koşturmalardan, iş stresinden ve özellikle şehir hayatının yoruculuğundan arınmak için tekerlekli paten kaymak, seçilebilecek en iyi aktivitelerden biridir. Ülkemizde de günden güne tekerlekli paten kullanımı artış göstermektedir. Bir diğer dikkat çekilen nokta da özellikle son yıllarda paten kaymanın bayanlar tarafından rağbet görmesidir. Bu durumun sebebi ise paten kaymanın, basenlerin ve selülitlerin yok edilmesi konusunda etkili spor aktivitelerinden biri olmasıdır.

    Yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bir diğer önemli bilgi ise; 30 dakika tekerlekli paten kayarak 425 kalori yakılmasıdır. Diğer spor aktiviteleri ile kıyaslandığında paten kaymanın kalori yakmada ne kadar faydalı olduğu görülmektedir. Birkaç örnek ile kıyaslayacak olursak; 30 dakikalık bir koşuda 370 kalori yakılırken, 30 dakikalık bir ip atlama sürecinde 340 kalori yakılmaktadır. Aynı şekilde 30 dakikalık bir dans etmede 221 kalori yakılırken, 30 dakikalık bir yürüyüşte 170 kalori yakılmaktadır.

    Tekerlekli paten kaymanın insan sağlığına birçok açıdan faydasının olduğu yukarıda bahsedilen durumlar nezdinde açıkça görülmektedir. Tabi burada dikkat edilmesi ve göz ardı edilmemsi gereken bazı durumlar vardır. Paten sürüşlerinizi bilinçli ve kontrollü bir şekilde yapmalısınız. Ayrıca tekerlekli paten kayarken; paten kaskı ve paten koruma ekipmanlarını kullanarak daha sağlıklı bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz. Güvenlik tedbirlerini almak en büyük sağlık kazanımlarından biridir.

    Kaynak: CaddePaten







  • Faydalı paylaşım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.