Şimdi Ara

Tarihi an! SpaceX Starship üçüncü test uçuşu kapsamında başarıyla fırlatıldı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
919
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından verilen onayın ardından SpaceX’e ait dünyanın en büyük ve en güçlü uzay roketi olan Starship, firmanın Teksas'taki "Starbase" alanından başarıyla fırlatıldı. Starship, bugüne kadar yaptığı testlere kıyasla üçüncü fırlatma testinde mükemmele yakın bir başarım gösterdi.



    SpaceX Starship’ten tarihi başarı



     



    SpaceX, astronotları Ay'a ve nihayetinde Mars'a taşımayı hedefleyen, bugüne kadar yapılmış en büyük ve en güçlü roket olan Starship uzay aracının üçüncü test uçuşunu gerçekleştirdi.



    TSİ 16:25’te Özgürlük Anıtı'ndan daha uzun olan iki aşamalı roket SpaceX Starship, Teksas Körfez Kıyısı'ndaki Starbase fırlatma sahasından mürettebatsız bir uçuşla uzaya fırlatıldı. 121 metrelik devasa roket iki aşamdan oluşuyor: İlk aşama olan Starship ve ikinci aşama olan Super Heavy. Fırlatamdan dakikalar sonra hedeflenen ayrılma testi başarıyla gerçekleştirilerek iki kısım birbirinden ayrıldı. Starship yörüngeye çıkarken burada diğer hedeflenen görevleri gerçekleştirecek. Ayrılan Super Heavy kademesi ise hedeflendiği gibi okyanusa indirildi.




    Daha önceki iki deneme, hem uzay aracının Super Heavy olarak adlandırılan 33 motorlu güçlendiricisinin hem de 100 astronot taşıyacak şekilde tasarlanan uzay gemisinin patlamasıyla sonuçlanmıştı. Bu iki kademe bir araya getirildiklerinde 1969'da insanları Ay'a gönderen Saturn V roketinden 10 metre daha uzun oluyor.





    Kalkıştan iki dakika 42 saniye sonra Raptor motorları planlandığı gibi kapanmaya başladı ve saniyeler sonra Starship üst kademesinin altı motoru ateşlendi. Ateşlemeden çok kısa bir süre sonra Super Heavy ile birbirlerinden ayrıldılar. Güçlendirici daha sonra kendi etrafında dönerek Meksika Körfezi'ne düşmek üzere kontrollü bir iniş için kıyıya doğru ilerlemeye başladı. Starship ise uzaya doğru yoluna devam etti.





    Starship'in Raptor'ları kalkıştan sekiz buçuk dakika sonra planlandığı gibi kapanmayı tamamladı. Yaklaşık bir saat sonra Hint Okyanusu'na iniş yapması bekleniyor. Yörüngede yakıt transfer, roket tekrar ateşlemesi gibi testler yapıldı. Bu testlerin ardından Starship, aşağıdaki X bağlantısından görüleceği üzere atmosfere ilk defa yeniden girdi. Bu kısımda SpaceX, oldukça agresif manevralar denedi. Ancak atmosfere yeniden giriş süreci tamamlanamadı ve Starship ile bağlantı kesildi. Bu arada bir parantez de Starlink'e açalım. SpaceX, Starship'ten gelen tüm görüntülerin SpaceX'in Starlink internet uyduları aracılığıyla aktarıldığını belirtti.





    İlk Starship fırlatma denemesi dört dakika, ikincisi ise sekiz dakika sürmüş ve sonuncusu uzaya ulaşmayı başarmıştı. Üçüncü uçuşun amacı SpaceX'e özgü Raptor motorunun uzayda ilk kez yeniden çalıştırılması, bir yük kapısının açılması ve Starship'in Hint Okyanusu'na kontrollü bir şekilde yeniden giriş yapmasıydı. Super Heavy için tüm hedeflere ulaşılmış durumda. Bu içerik yazıldığı an itibariyle Starship, uzayda yoluna devam ediyordu. 













  • Umarım düzgün bir şekilde gider gelir. Tesla hisselerine de can gelir artık.

  • Km de kaç yakıyo acaba 😂

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • anilk91 kullanıcısına yanıt
    50

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ibrahimyz İ kullanıcısına yanıt
    Atmosfer içi mi atmosfer dışı mı bu rakam 🤔

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ulan ne güzel okuyorum haberi

    Helal olsun diyorum siz ne kral mühendislersiniz, kaynakçına kurban diyorum



    Sonra "SpaceX, Starship'ten gelen tüm görüntülerin SpaceX'in Starlink internet uyduları aracılığıyla aktarıldığını belirtti" cümlesini görüyorum



    Ya Elon reyizz, ben senin halleceğin o 1 senedir bitmek bilmeyen evrak işlerini varya, varya en içten en samimi duygularımla seviyorum selamlıyorum, hem nasıl selamlamak, öyle böyle değil :) :)

  • Mükemmeldi!


    İnişte ve girişte sıkıntı çıktı sadece. %80-85 başarı diyebiliriz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Galiba inerken 60 km sonra patladı, 1969 ların teknolojisi şimdikinden iyiydi heralde:Dasdsasffg

  • vozy kullanıcısına yanıt

    yag tenekesi ile uzaya cikis aya gidis ve geri donüs kolay is onemli olan roketle gidip gelmek abi 

  • vozy kullanıcısına yanıt

    Test uçuşu diye bişey duydun mu hiç


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • anilk91 kullanıcısına yanıt
    Atmosfer disi o kadar yakmaz herhalde ya

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.