Şimdi Ara

Tarih Bölümü Okumak İstiyorum. Ne Tavsiye Edersiniz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
292
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sorularım epey fazla ve uzun olacak. Cevap verecek herkese teşekkürler.



    Küçüklükten beri tarihe çok ilgiliyim ve hem sayısal konulara hiç yeteneğim ve merakım olmadığı için, hem de ne olursa olsun (işsiz kalırsın muhabbetlerine rağmen) tarih okumak istiyorum. 11. sınıf öğrencisiyim. Seneye YKS'ye gireceğim inşallah. Sorularım şöyle:



    1) Hem Atatürk'ü hem de Osmanlı'yı seven biriyim ve asıl uzmanlığımın (tam karar veremesem de) Osmanlı tarihi üzerine olmasını istiyorum. Bu bağlamda, Atatürk ya da Osmanlı düşmanı olan ya da ikisinden birini diğerinden üstün tutan bir eğitim ikliminin olduğu bir üniversitede okumak istemiyorum. Bana hem eğitimi kaliteli olan, hem de tarihi objektif bir şekilde anlatan ve mümkünse eğitimi Türkçe olan devlet üniversiteleri önerir misiniz? (İstanbul'da yaşıyorum ve Ankara-Eskişehir hariç İç Anadolu'da, Karadeniz'de ve Doğu Anadolu'da üniversite okumak istemiyorum. Buralar hariç olsun mümkünse.)


    2) Sizce mevcut durumda akademisyen olmam mı, yoksa KPSS'den yüksek puan almaya odaklanıp ve atanma tehlikesine rağmen lise tarih öğretmeni olmaya çalışmam mı daha akıl karı olur?


    3) Osmanlıca arşiv belgelerini temel düzeyde okuyabiliyorum (matbu, rika). İngilizce seviyem de B1 muhtemelen. Osmanlıca'mı ve İngilizce'mi ne kadar ilerletmeliyim? İkinci bir yabancı dil öğrenmezsem çok mu kötü olur benim açımdan (özellikle akademisyenlik için soruyorum bu soruyu)?


    4) AYT Tarih sorularının en az yarısını yapabildiğimi fark ettim. Edebiyatım da özellikle okuduğunu anlama (paragraf) anlamında fena sayılmaz. Din, Felsefe ve Coğrafya'yı da bir şekilde halledeceğimi düşünüyorum. Bu durumda sınava ciddi ciddi çalışmaya ne zaman başlamalıyım?


    5) İyi bir tarih bölümlü üniversite kazanmak için TYT ve AYT'den en az kaç puan almam gerekiyor?


    6) TYT'de ve AYT'de sadece çok basit matematik konulardaki soruları çözmek istiyorum (en fazla 6-7 tane). Çünkü matematik temelim berbat. Hangi konulara çalışmalıyım?


    7) Ekstra tavsiyelerinizi de bekliyorum (üniversite konusunda her türlü).



    Sorduğum soruların hepsi benim için hayati öneme sahip. Gerekirse tek kelimelik cevap verin. Tekrar teşekkür ediyorum herkese.









  • Konu hakkında çok bilgim yok. Fakat bence, akademide olma niyeti olan herkes ingilizceyi çok çok iyi bir şekilde öğrenmeli b1-b2 seviyesi kurtarmaz.


    Koç, boğaziçi, odtü gibi bir üniversiteyi kazanırsan iyi olur, akademiye girebilme şahsın artar. Benim amcam da uyduruk bir yerde tarih bitirdi, master yaptı ama şu an polis memuru 


    eğer hedefin kesin olarak akademi değilse tarih okunacak bölüm değil bence. Özel sektörde iş imkanı yok, atamaları kötü. İdeallerden ve zevk aldığın şeyler kadar geleceğini de düşün. Misal ben yazılıma aman aman bayılmıyorum ama okuduğum bölüm bu.

  • 11. sınıfmışsın otur eşek gibi çalış düzgün bir tarih bölümüne gir BENCE

    sonra akademisyen de olursun öğretmen de

  • Felsefe bölümünde iki tane akademisyen tanıdığım olduğu için ve bu bölümler multidisipliner çalıştığı için sanırım bu konuda bir şeyler söyleyebilirim.
    Genelde Türkiye'de ki popüler tarihçilerin neredeyse tamamı elit ailelerden geliyorlar. (İlber Ortaylı, Pelin Batu ve su an aklıma gelmeyen pek çok örneği var.) sen bu tarihçilerden olamazsın diye bir şey söylemiyorum yanlış anlaşılma olmasın ama kariyer yolunda karşına neler çıkacak bunları da iyice araştırmanı tavsiye ediyorum.

    Öte yandan, Tarih bölümü okumayıp Tarih alanında çalışma yapıp bu alanda akademiye giren çok fazla insan var hocam. Erol Şadi, yanlış hatırlamıyorsam Murat Bardakçı da keza öyleydi. Özellikle entelektüel zevk ise Tarih sizin için(benim için olduğu gibi.) bu şekilde ilerlemekte mantıklı olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sehoka -- 24 Nisan 2024; 10:49:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Koç’ta okumak bir seçenek olabilir senin için onun dışında lisansta tarih bölümünü türkiye’de önermem. Cumhuriyet tarihi yeni yeni siyaset bilimcilerin ve gazetecilerin elinden tarihçilerin eline geçmeye başladı bence bu alanda çalışılacak oldukça fazla konu var. Benim sana önerim sosyoloji antropoloji alanlarında kendini çok iyi geliştirmen ve tarihyazımı/tarih felsefesi konusunda okuma yapman olur. Ayrıca büyük tarihçilerin kitaplarını ilgini çekmese de okuman gerek. Eric hobsbawm, fernand braudel, le goff, le roy ladurie, e. p. thompson gibi gibi çoğaltılır bunların yanı sıra foucault ve bourdieu tarihçilik için şart bence.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tarih okuyup ne yapıcan googleda hepsi yazıyor zaten

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ailemde 2 tarihçi oldugu için bildiğim noktaları cevaplayayım.
    Öncelikle yanancı dil tabi ki önemli ama ondan da önemlisi ara diller. Örneğin abimin okudugu okulda hocası farsca bilen veya yatkınlıgı olan biri varsa hemen arastırma görevlisi kadrosuna alacagım demişti. İngilizce ve osmanlı tamam ama diğer dillerden birini bilirsen kadron garanti bana göre
    Bölüm olarakta atatürk ve osmanlı tarihçisi çok var. Merakının dısında suan en çok eksik ilk çağ kısmında. Bulanı kapıyorlar gibi bir durum var arastırmanı tavsiye ederim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.