Şimdi Ara

Superonline Neden Pahallı (Çıkarımlarım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.236
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Superonline neden türknet gibi değil , neden pahalı internet satıyor benim çıkarımlarıma göre bunu yorumlayacağım.

    Bildiğiniz üzere yüksek internet hızlarında VDSL ve Fiber olmak üzere 2 teknoloji var. İkisi birbirinden ayrı teknolojilerdir. VDSL'de işin içine bakır kablolar girerken ; Fiber'de araya hiçbir şekilde bakır kablo girmez yani şöyle ayırabiliriz ;

    Fiber + Bakır > FTTC (VDSL)

    Fiber + Fiber > FTTH/FTTB (Fiber)

    Şimdi superonline'ın kendi altyapılarını incelersek (türk telekoma ait olmayan tamamen kendilerine ait olan kısmı) onların VDSL'e yatırım yapmadığını sadece FTTH yada FTTB teknolojisini kullandığını görebiliriz.

    Zaten VDSL'e herhangi bir müdahele yapamamalarının nedeni budur. Çünkü o teknolojide Türk Telekom'a ait altyapıları kullandıkları için VDSL düzenlemelerinde Türk Telekom'a bağlıdırlar.

    Şimdi bu 2 teknolojiyi toparlayıp açıklarsak ;

    FTTC (VDSL) : Bu teknolojide fiber kablo sokağınızın yakınındaki kabinlere kadar gelir oradan gerisi bakır kablolar ile kullanıcılara hizmet sunulur. Bu yüzden bu teknolojide hız kayıpları , gecikme süreleri (ping) çok olabilmektedir. Ayrıca kopma sorunları bile olabilir.Hatta VDSL'e kullanıcılar aşırı yük bindirdiği takdirde bakır kabloların yanma , internetin çökme riskleri vardır. e'kadar ibaresinin bulunmasının nedeni bu teknolojidir. Hattınız ne kadar destekliyorsa o hızı alırsınız. Bu teknolojiyi Türk Telekom yaygın olarak kullanmaktadır. Ayrıca Türknet'te hız dağıtımında bu teknolojiyi kullanmaktadır.

    FTTH/FTTB (Fiber) : Bu teknolojide fiber kablo binanıza yada dairenizin içine kadar getirilir. O yüzden size vaat edilen hızı tamamiyle alırsınız. Hız kaybı yoktur ve gecikme süresi (ping) diğer teknolojiye göre çok daha düşüktür. Gerçek fiber dediğimiz teknoloji bu teknolojidir. Kopma sorunları olmaz , çökme sorunları ihtimali %2'den bile azdır.

    Şimdi örnekleyecek olursak siz Türknetten 100 mbit'e kadar ibaresiyle hattınıza 45-50 civarı artık kaç desteklerse o kadar hız alacakken , superonline'da 100 mbiti tam alırsınız. Gecikme süresi örneğin türknette bir sunucudan 70 ms alacakken , superonline'da bu gecikme 45-50 ms olur.

    Genel olarak fikrimi soracaksanız superonline tabiki yine biraz pahallı yani sırf fiber teknolojisinin arkasına sığınıp kaliteli hizmet veriyoruz diye fiyatları yüksek tutmaları gerekmez. O yüzden türknet kullanıcılara tabiki daha cazip gelir. Fakat kalite olarak Superonline Fiber öndedir.

    Bence Superonline Fiber fiyatları şöyle olmalıydı en azından Türknet'e hamle yapmak için tabi yine kaliteden dolayı fiyat farkı olacaktır fakat bu fark fazla olmamalı :

    25 Mbps Akk'siz Paket : 45 TL
    50 Mbps Akk'siz Paket : 75 TL
    100 Mbps Akk'siz Paket : 120 TL

    İşte böyle olduğu takdirde rekabet olabilir. Kullanıcılar en azından türknet'e e'kadar ibaresine vereceğime 15-20 fazladan verip daha kaliteli ve tam hız alabileceğim tarifeye geçebilirim diye düşünebilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antlion -- 28 Nisan 2017; 21:25:33 >







  • Bomboş yazı, teknolojilerin kağıt üstünde ne olduğunu yüzeysel açıklamakla kafana göre canının istediği fiyatları açıklamak ne alaka.

    Turknet dezavantajı olan sistemi akk hazır kalkmamışken avantaja çevirip iyi pazarlıyor şu an, doların bu kadar arttığı fiyatların iki senedir oynamadığı bu ortamda superonline neden indirim yapsın?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nofearl -- 28 Nisan 2017; 21:34:9 >
  • tt adsl aylık kirası 9.70 falan. vdsl'de ise 12.70 civarında. Dolayısıyla şirket karını koyacak. dolayısıyla yüksek fiyat çıkıyor.Kurda artınca ucuzlamıyor fiyatlar.
  • ''Gerçek fiber'' olduğu halde gönderme hızına kota koyuyorlar. 1 Mayıs düzenlemesini ertelemek için BTK'ya başvuran şirketin de 'kaliteli' Turkcell olduğu söyleniyor. Birçok insan bağlantı sorunu yaşadığını dile getiriyor.

    Fiber kablo oranına göre düşünürsek en kaliteli ve fahiş fiyat uygulamakta haklı bulacağımız şirket Türk Telekom olur ama aslında öyle değil.
  • SOLu Turknet ile kıyaslamışsın ama yanlış.
    SOLu TT. ile kıyaslama yapman gerekliydi,ki SOL kendine rakip olarak TT ı görüyor.ve o yüzden fiber alt yapı çalışmalarına bi hayli hız verdi.çok değil 4-5 sene sonra memleketin in ternet tekelliğini 2 firma paylaşacak.sol ve tt..

    ve ayrıca TT fiber fiyatları ile SOL fiber fiyatlarını kıyaslarsak SOL yine vicdanlı ve daha tercih edilesi..
  • Demek istediğim Türknette VDSL'den veriyor , TT'de VDSL'den veriyor. Bu söylediklerim TT içinde geçerli hani neden Türknet gibi 60 TL'ye 100 mbps'ye kadar akk siz sunmuyor mesela ?

    Superonline tamam full fiber kalite farkı eklesin ona birşey demeyiz 15-20 fazla olur. Ama neden yinede aşırı fiyat farkları var. Kullanıcılar gidip o yüzden türknet'i tercih ediyor işte sorun burada



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antlion -- 28 Nisan 2017; 23:1:3 >
  • Xtracer kullanıcısına yanıt
    sol sadece sitelere fiber çekerek rekabeti arttıramaz. TT gibi fiber çektiği yere tip7 tarzında saha dolapları koyarak fiber vermediği müşterileri vdsl ile ikna edebilir.
  • @Bagwell486
    herhangi bir yerleşim yerini ya da semt ortasını,şehir merkezini kazmak öyle dışardan görüldüğü gibi basit değildir.
    50 yerden izinler alınması gereklidir..bu izinlerden 1 tanesini alamazsanız sokağa-caddeye kazma vurup oyle kafanıza göre kablo çekip tip7 saha dolabı koyamazsınız.
    bu izinleri alabilmek,dolapları koyabilmek için de hükümetin dalkavuğu olmak zorundasınız.
    senin dediğin şeye bende aynen katılıyorum,bi şekilde fiber veremediği kişilere vdsl seçeneği sunması lazım.
    ama en önemli kısım TR'nin her yerine fiber ağ çekilmeli önce.gerisi zaten gelir

    edit:harf düzenleme



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xtracer -- 29 Nisan 2017; 7:58:24 >
  • Superonline pahali.Asiri zam yapildi.turkcell gibi.zaten kar lari asiri dunya ortalamasi uzerinde.bu ortamda zam yapan musteri kaybeder.akk kalkmasi aslinda gizli rekabet dogurdu.yani superonline ile turk telekom arasinda fark kalmadi.simdi ben her ikisinide kullaniyorum .sunu soyleyebilirim ki turk telekom pingleri ve yurtdisi cikislari superonline dan daha iyi stabil.foto isteyene karsilastirmali gonderebilirim.superonline da gecmisten gelen bir ping sorunu var.ping reel de hizi etkiliyor.yani download disinda video izlerken sayfa acarken farki goruyorsunuz.ping farki iki kat demek hiz yari demek.yani simdi 1000ms ile uydu internet alan birine sorun 100 mbit bile olsa hiz 2-4 mbit gibi oluyor reelde.daienload haric.download zaten onemli bir parametre degil.onemli olan sayfa yuklenme ve duraksiz yayin performansi.bu iyi ise internet iyi demektir.superonline da bir lag benzeri bir durum var.ping den bagimsiz bu kendi serverlari icinde bir ekstra gecikme gibi.ya da yurdisi cikisini uydu + fiber kurarsan bu ping ve lag artisi anlamina geliyor.cunku superonline de yurtici yurtdisi sitelerde ping dusuk gibi gozuksede onemli bir gecikme var.ama turk telekom da yurtici hizli da olsa yurtdisi yavas da olsa bu kompanze ediliyor.vdsl ile fiber arasindaki karsilastirma nedir anlayamiyorum ikisinde de iletim isik hizi seviyesinde yani birinde optik cevirim.digerinde zaten iletim elektriksel alan ile.sonucta optik switchlerde veriyi kendi icinde islemek icin elektriksel alana ceviriyor .ben daha optik isleme yapan cpu gormedim hepsi elektrik akimi kullaniyor.yani pratikte vdsl ile ya da iste xdsl ile gpon arasi pek fark yok.he aktif fiber kullanilsaydi ping 1 ms cikardi o baska.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Maaliyet diyene de sunu soyliyeyim.ayni fiber kablo metresi 2 tl civari bakir kablo ayni performans icin ayni abone sayisi icin metresi 3.50 civari.yani fiber kablo daha ucuz.fiber olt daha ucuz switch daha ucuz.ama vdsl altyapisinda cihazlar daha pahali.yani acikcasi asiri asiri zamm.maaliyet yalan.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hangi sistemi kullandıklarının önemi yok ki. Önemli olan yatırım mikarı Turkcell'de de öyle takdir edilesi bir yatırı da yok. Ülkemizde internet fiyatlarının genel manada pahallı olmasının sebebi yurtdışına ödenen veri ücretleri. Yani dilesek de diğer ülkelerdeki kadar ucuz internetimiz olamaz o genel tarafı burada ISS'lerin bir kabahati yok.

    ISS'lerin kabahati var dieybileceğimiz nokta ise kendi aralarındaki pazar oranına bağlı fiyatlar. Fiyatlar pazar payına göre nasıl belirlerniyor hemen açıklayayım. Pazar payı fazla olan rakiplerine karşı cazip fiyat belirleyemez olay budur. Buna rağmen Turkcell bana kalırsa pahallı halbuki pazar payı olarak avantajlılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yurtdisina veri ucreti nasil ifade ediliyor.soyleki turk telekom frankfurta pop noktasi kurdu.bulgaristanda ve diger ulkelerde operator sirket kurdu.turkiyeden frankfurt a kablo cekti.arti hollanda da sirket kurdu bir pop noktasi orada zaten british telekom oldugu icin direkt ingiltereye pop cikis var.hollanda dan okyanus alti kabloya direk baglanti.italy telekomla anlasma ve direk baglanti deniz alti akdeniz den kabloyla.su suveys kanalindan gelen singapura ve gunay afrikaya giden kabloya baglanti cenelitarik cikisindan okyanus alti kabloya baglanti.deniz alti kablo sirketine ortaklik.suudi atabistan cikisi oger telekoma direkt baglanti .rusya cikisi iran cikisi hepsi kendi telekom sirket ortaklari tarafindan dosenmis kablolar.kime ne oduyor.odemeyi birak kendi uzerinden avrupadaki iss lerin datalarini tasiyip para aliyor.superonline almanyada sirket kurdu direk almanya frankfurt pop kendi omurgasi ukraynada cell sirket aldi direkt ukrayna uzeri avrupa cikisi kendi kablosu nereye oduyor kimseye odedikleri yok.zaten tellcom mu mu almisti son zamanlarda Turkiye bulgaristan cikisini yapan buyuk firma o da onun para oduyor cuzii miktarda ama avrupayida asya ya bagliyor oradan da aliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.