Şimdi Ara

Şu şekillerde selamlaşmak yoktur.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
1.067
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bazı insanların şu şekilde selamlaştıklarını görüyorum;


    1. Bir toplulukla karşılaştığında eli kalbe götürüp birkaç kere hafifçe sektirmek veya dokunmak. Bunun toplumda da yaygınlaştığını görüyorum.


    2. El kaldırmak; sadece el kaldırıyorsun ama ağzınla bir selam vermiyorsun.


    3.Daha çok genç jenerasyonun tercih ettiği tek kelimelik olan "selam" söylemi de, diğerlerinden farklı olmak isteyenlerin tercihi olabiliyor.


    Sonuç: Bunların 3'ü de selam değildir, 3 'ü de uydurmadır.


    Peki nasıl olmalı?


    1. Selamün aleyküm 
    2. Esselamü aleyküm
    3. Selamün aleyküm ve rahmetullahi
    4. Selamün aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü


    Bunlardan biri söylenebilir.


    Not olarak şunu eklemek istiyorum: Birisi şahsen beni görüpelini kalbine götürdüğünde veyahut " selam" dediğinde hiçbir karşılık vermiyorum; tamamen tepkisizim. Böylece o kişiye bu hareketimle yaptığının yanlış olduğu sinyalini vermiş oluyorum.


    Bir de bu yanlışların yazılı şekli var: mesela görmüşsünüzdür. Şu sıralar çok moda olan ve eskiden hiç de görmediğimiz " s.a "diye bir selamlama şekli çıkardılar. Buna da " a.s " şeklinde de karşılık veriyorlar.


    Ben yine şahsen bana "s.a" yazan birine de karşılık vermiyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dekareme -- 4 Haziran 2023; 17:13:41 >







  • Hangi inanç sisteminin gereği olduğu ya da hangi kültürel yansımanın izi olduğu önemli mi?

    Siz sizce olması gerekeni yazmışsınız ama sadece size göre bu durum böyle, bunu unutmayın lütfen.


    İnsanın insana insanca saygı duyması ve toplumsal kurallar çerçevesinde söz ve işaretle bir nezaket göstermesi bence yeterlidir.

    Selam gayet yeterli. Farklı olma çabası da değil, kısa ve öz. Bulunduğum ortamda iyi ki böyle insanlar yok. Şu forumda da takılmasam kendi izole çevremde çok güzel yaşarım ama Türkiye gerçekleri işte. Milletin kime nasıl selam verdiğine bile müdahale etme ihtiyacı duyanlar var ne yazık ki.
  • Madem selam verecen orjinali gibi ver taklitleri gibi değil.
    Shalom aleichem
  • Alttaki dörtlüyü bir tek sipariş getiren kuryelerden ve eşya taşıtmak için tuttuğum nakliyecilerden duydum.
  • Hangi inanç sisteminin gereği olduğu ya da hangi kültürel yansımanın izi olduğu önemli mi?

    Siz sizce olması gerekeni yazmışsınız ama sadece size göre bu durum böyle, bunu unutmayın lütfen.


    İnsanın insana insanca saygı duyması ve toplumsal kurallar çerçevesinde söz ve işaretle bir nezaket göstermesi bence yeterlidir.

  • Selam gayet yeterli. Farklı olma çabası da değil, kısa ve öz. Bulunduğum ortamda iyi ki böyle insanlar yok. Şu forumda da takılmasam kendi izole çevremde çok güzel yaşarım ama Türkiye gerçekleri işte. Milletin kime nasıl selam verdiğine bile müdahale etme ihtiyacı duyanlar var ne yazık ki.
  • Ömer kullanıcısına yanıt

    İslam Dini'nde selamlaşmanın nasıl olması gerektiği belirtilmiş; ben de bunu naklederek yazdım. Bunların dışındakiler selamlaşmaya ait olmayan söylem ve hareketlerdir. Demek ki ben, bana göre olanı değil, dinimizin göre olanı nakletmişim. Bahsettiğiniz "toplumsal kurallar çerçevesinde söz ve işaret" herhangi bir şekilde de olabilir ama buna selamlaşma denilmez. Onlar ayrıdır.

  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    Sizin gibi birinin çıkacağını ve bu konuya itiraz edeceğini biliyordum, beklediğim bir mesajdı bu mesajınız. Bu yüzden karşıt olan bu mesajınıza hiç şaşırmadım. Önyargılı mesajınızdaki ilk hata, bunun bir müdahale olduğunu iddia etmenizdir.


    Var olan bir yanlışı hatırlatma, anlatma, doğrusunu nakletmek ne zamandan beri müdahale oluyor acaba ?


    O zaman her yanlışın doğrusunu anlatan müdahaleci ise, ülkedeki tüm eğitimciler ve ana babalar müdahaleci oluyor sizin mantığınıza göre..


    Selam demenin yeterli olması iddiası, sizin kendi kafanıza göredir. Bu sizin düşüncenizdir. Benim naklettiğim bilgiler ise benim kendi kafama göre yazdığım düşünceler değildir. Nakildir. Fark budur.

  • dekareme kullanıcısına yanıt
    İnancınız gereği naklettiğiniz de sizin inancınızdır ve yine sizcedir. Ben katılabilirim ama bir başka arkadaşımız katılmayabilir. Bunun kadar doğal bir şey olamaz ki.

    Farklı kabulleri olanlar ya da kendince doğru olanı paylaşanlar ve tercih edenler sadece sizin için doğru değildir ama o da sizcedir. Tabi burada da doğruluğa yüklediğiniz anlam da önemli.

    Bu tür konularda doğrusu budur diye dayatma usulü bir yaklaşım her şeyden önce insanların size mesafeli yaklaşmasına neden olmaktan öteye gitmez bilakis sadece sizi yıpratır.

    Son olarak da onlar ayrıdır dediniz ya nedir onlar mesela, sizce nedir onlar? :))
  • Ömer kullanıcısına yanıt

    Bu mesajı yazarken " bu konu sadece müslümanları ilgilendirir" diye bir not düşecektim ama "yok be burası o kadar dinden imandan habersiz yaşayanlarla dolu değil" diye düşünürekten vazgeçtim. Sizce ben, dinimizle ilgili bir konu yazdığımda her defasında "bu konu sadece müslümanları ilgilendirir " diye yazmalı mıyım? Mecbur muyum?


    Zaten müslüman olan bunu alır ve hayatına tatbik eder. Müslüman olmayan ise nedir bu konu diye bakar, göz gezdirir ve hayatına kaldığı yerden devam eder. Hiç oralı bile olmaz. Konuyu bu kadar uzatmanın manası yok. Bu konu sadece müslümanları ilgilendirir diye yazdığım an, yazdığınız 2 mesajınız da anında otomatikman boş ve anlamsız olur. Müslüman olmayan bir kişi, bu konudan rahatsız olmaz, muhatap olmaz, bildiğini okumaya devam eder.


    Bu konu sadece müslümanları ilgilendirir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dekareme -- 4 Haziran 2023; 17:59:19 >
  • dekareme kullanıcısına yanıt
    Peki, dediğiniz gibi olsun.
    Ben sorularıma cevap alamadım ama çalışmadığınız yerden mi sormuştum.

    Konu dini bir konu niteliği kazanacağı için kurallar dışına çıkacak.

    Ama bilmenizi isterim ki mensubu olduğunuz inancın ilk emri ikradır. Sadece Arapça oku değil, sadece okudur.

    Hoşgörünüzü lütfen kaybetmeyin. Bu şekilde insanlar sizi ve inancınızı tanımak ve örnek almak istemez bence.

    Şimdi size görüşürüz diyeceğim ama sizin sözlükte yok sanırım o. :))
  • Ömer kullanıcısına yanıt

    Görüşürüz şart değil hocam yine konuşmayı bitirince de ayrılırken selamun aleyküm denir sadece girişte söylenmez. Onu demezseniz de hayırlı günler denir.

  • Penguen Gunter kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim uygun mu?
  • Ömer kullanıcısına yanıt

    O da Arapça hocam sonuçta

  • Merhaba ya da selamün aleyküm mü demeliydim ehe :)

  • dekareme kullanıcısına yanıt
    Çok güzel. Verdiğiniz bilgiler ışığında selam diyerek selam vermeye devam edeceğim, sağolun.
  • Ömer kullanıcısına yanıt

    Gayet net cevap verdim. Anlayana..

    Umarım ismini aldığınız o mübarek zatın hürmetine hidayete erersiniz...

  • Ahahah insanların selamlaşmasına bile şekil biçen insanlar türemiş.
    Bu zihniyetle azalarak biteceksiniz
  • Konu baştan aşağı saçmalıklarla dolu. Bir kere selam vermenin bir şekli yoktur. Bu kadar takıntılı olan biri şekilcidir. İsteyen istediği şekilde selam verebilir.

    quote:

    Not olarak şunu eklemek istiyorum: Birisi şahsen beni görüpelini kalbine götürdüğünde veyahut " selam" dediğinde hiçbir karşılık vermiyorum; tamamen tepkisizim. Böylece o kişiye bu hareketimle yaptığının yanlış olduğu sinyalini vermiş oluyorum.


    Büyük bir kabalık örneği. Birine selam desem ve bana bön bön baksa, içimden "hödüğe bak" derim daha da muhattap olmam, işim olmaz. Bunu yapan muhtemelen kendi yaptığı kabalığın farkında bile olmayacaktır. Konudaki en büyğk hata bunun yeni bir şey sanılması ve bunun sadece gençler arasında popüler bir şeymiş gibi anlatılması.

    Tersini düşünelim adam selamün aleyküm diyor. Ben dinsiz adamım ama bunu diyen adama kabalık olmasın diye aleyküm selam diyebiliyorum. Selamün aleyküm diyen birine birinin tepkisiz kaldığını düşün bakalım, bir empati yap.

    S.a a.s kısaltma. Bu da yeni bir şey değil. Selamün aleyküm ve aleyküm selamın kısaltması. Sanal alemde yazarken hız kazanmak için kısaltmalar kullanılır. Malum yazmak ile konuşmak arasında büyük bir hız farkı vardır. Amaç hız, kolaylık, pratikliktir.

    Bu tip şekilci dayatmalar ters teper. İnsanlar inadına tersini yapar. Tavsiye etmem.

    Edit: Ben konuya anasayfadan gelmiştim. Meğer konu İnanç-İslam bölümüne açılmış. Yine de insanların alnında hangi dinin hangi mezhebine ne kadar bağlı olduğu yazmaz. Dolayısıyla yazdığım şeylerin arkasındayım. O kabalık dediğim şeyler hâlen daha geçerli yani.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 5 Haziran 2023; 2:51:14 >




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.