Şimdi Ara

Su Kaplumbağası[Ana Konu]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
214
Cevap
7
Favori
29.639
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlaqr 24 gün önce bir su kablumbağası aldım ve foruma baktım böyle bu küçük dostlarımızı besleyenlerin ortak toplandığı bir yer yok bende burda bir konu açmak istedim.Genel bir araştırma yaptım.Onları burda paylaşacağım.Bu konu altında sohbet küçük dostlarımız hakkında konuşabiliriz.

     Su Kaplumbağası[Ana Konu]


    Genel Özellikleri

    Kızıl yanaklı su kaplumbağası (Trachemys scripta elegans), Emydidae familyasına ait bir kaplumbağa alt türüdür. Kırmızı yanaklı su kaplumbağası veya Singapur kaplumbağası olarak da bilinen bu tür ve alt türleri Amfibik bir yaşama sahiptir ve evcil hayvan olarak dünyanın dört bir yanına yayılmıştır.

    Kafalarının yan kısmında, bu türe adını da veren kırmızı, turuncu renkte şeritler vardır. Sarı şeritler olan alt türü Trachemys scripta scripta olarak bilinmektedir. Fiziksel yapıları ve bakımları alt türleriyle farklılık göstermez. Her ne kadar Türkiye'de Singapur kaplumbağası olarak bilinse de anavatanları Kuzey Amerika’nın güney bölgeleri olan, Florida ve Meksika’dır. Bugün milyonlarca kızıl yanaklı su kaplumbağasına ev hayvanı olarak evlerde bakılmaktadır. Evlerde bakılanlardan bazıları çeşitli nedenlerle yerleşim yerleri çevresindeki sulara bırakıldığından, anavatanı dışındaki pek çok yerde de yabani olarak yaşayan örnekleri mevcuttur. Bu yüzden dünya üzerinde geniş bir alana yayılmışlardır.

    İlk Adım

    1-Kabuk renginin parlak olması

    2-Kabuğun çok yumuşak olmaması

    3-Hareketli ve aktif olanların seçilmesi

    4-Alt kabukta kırmızılık olmamasına

    5-Gözler parlak olmalı, kapalı ve şiş olmamalı

    6-Kloak ve çevresi temiz olmalı

    7-Mümkünse yem yedirmeyi denemeli




    Bakım ve Beslenme

    1-Küçük fanuslarda veya petshoplarda satılan plastik kaplarda beslenmeye çalışıldığında kısa sürede ölür.(Önemli)

    2-Genç kaplumbağa hayvansal yemleri tercih ederken yaşlı kaplumbağa bitkisel yemleri yeğler. Ama gençlere de arada bir bitkisel yem verilmesi gereklidir. Hayvansal yemlerin arasında tatlı su balığı, solucan, salyangoz, küçük yengeç, suda yaşayan böcekler ve onların kurtçukları yer alır.

    3-En azından (!!! Akvaryum genişliği kaplumbağanın bağa uzunluğunun 5 katında olması daha doğrudur) 100cm x 50cm x 60 cm (GxDxY) bir akvaryum, bir ısıtma lambası (normal bir flüoresan yetersizdir), bir UV-lambası (güneş ışığı çok önemlidir, doğrudan gelmesi lazım, yoksa UV lambası almak şarttır), hava ve su derecelerini ölçmek için iki adet termometre, suyun ısıtılması için ısıtma çubuğu, ve ısıtma lambası için iki adet timer ve bir su filtresi temel ihtiyacınız olacak.

    4-Güneş eksikliğinde küçük dostumuzun kabuğu yumuşar ve ölüme kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir.Bu yüzden yaz aylarında günde 2 saat küçük bir gölge bırakılarak güneş altında güneş banyosu yapılmalıdır.Kış aylarında ise UV-lambası ile bu eksiklik giderilmelidir.

    5-Suyun sıcaklığı 22 derecenin altına düşerse dostumuz kış uykusu konumuna geçer eğer dostumuz 4 yaşından küçükse kesinlikle kış uykusuna yatırmayın yoksa bir daha büyük ihtimal uyanamaz.

    6-Günde ne kadar yedirilmeli : Kafasının hacmi kadar. Böcek, solucan, üzüm, karpuz, domates, kıvırcık, sarı çiçekli bitkileri yerler. Salyangoz, tatlısu balığı, küçük yengeç yiyebilir.Küçükler günlük, yetişkinler iki günde bir yedirilmeli...1-3 yaş arası protein ağırlıklı beslenmelidirler.

    7-Ayak altında ezilebilirler veya yüksek yerlerden kalebodur gibi sert zeminlere düşerek ölebilirler. Sonra da vicdan azabından siz sürünürsünüz. Çok cesur hayvanlardır kaplumbağalar, yüksek yerlerden kendilirini "burda mahsur kaldım" psikolojisiyle aşağı salarlar aman dikkat, kaplumbağanın bi bildiği vardır demeyin...Anlamıyor ölüm pahasına kendilerini sert zemine salabiliyorlar, sadece belki kanepenin üstünden halının üstüne düşmesine müsaade edebilirsiniz...

    Kaplumbağa Davranışları

    1-Korktukları zaman kakalarını yaparlar.

    2-Kaba davranışlar kaplumbağanıza zarar verebilir. Sesi olmadığından kendini ifade edemeyebilir. Ancak kaplumbağalar çok hassas hayvanlardır. Hayata küsüp yemeyerek kendilerini intihar edebilirler.

    3-Tosbağayı havaya kaldırınca alt bağasından destekleyin yoksa strese giriyormuş...( Havada yüzmeyi sevmiyor diyelim )

    4-Güneşlenirken altına girebilecekleri bir yaprak olsun ki istediği zaman altına girebilsin.

    5-Yolculuğa çıkarken içinde sünger ve az miktarda su olan bir kavanozda taşınabilirler. ( Su ayak hizasında olmalı )

    6-Gidilen yerde ( yabancıladıklarından ) bir kaç gün yemeyebilirler, normaldir. ( Hava değişimi ve/veya yolculuk stresinin etkisi )

    7-Akvaryumun dibinde eşelenmeyi severler.


    Yaş ve Cinsiyet

    Kaplumbağalarda erkeklerle dişileri ayıran en önemli özellikler; Dişilerde kloaka kuyruk kökünde son bulur, erkeklerde kuyruk dişilere göre daha uzun ve kalındır. Çiftleşmeyi kolaylaştırabilmek için karın altı kabuğu erkeklerde daha kuvvetli ve içe doğru çöküktür. Erkeklerde ön bacak tırnaklarından bir tanesi dişiyi çiftleşme anında kavrayabilmek için daha uzundur. Hayvanat bahçesi gibi yerlerde cinsiyet tayini kan analizleriyle yapılmakta hayvanın dişi ve erkek olduğu öğrenilmektedir. Kandaki Östörojen ve Testesteron hormonları seviyelerine bakılır. Avrupa kaplumbağalarında cinsel olgunluk 12 yaşlarında başlar.

    YAŞ TABLOSU

     Su Kaplumbağası[Ana Konu]


    Hastalık ve Tedavi


    1-Kabızlık olursa 30 santigrat derecelik sıcak su banyosu yaptırmak iyi gelebilir. Bu yöntem bağırsak içeriğini yumuşatacaktır.

    2-Arasıra vücudunu vazelinlemek gerekir.

    3-Hastalanınca gözleri şişer, ciğerlerini üşütmüştür hayvan, antibiyotik verilir. 30 dereceye çıkarılır su sıcaklığı.

    4-Mikrop kaptıysa teramisin verilebilir. Birçok kaplumbağanın gözü bu şekilde iyileşmiştir. ( Göz için teramisin )

    5-Hayvanın 2 gözü de şiştiyse, cildi ve altkabuğu kızıla döndüyse, burnundan fıs diye köpüklü su geliyorsa antibiyotik + uygun koşullar + vitamin + su derinliği azaltılmalı ( HASTAYKEN BOĞULMA İHTİMALİ VAR ) + Gece akvaryumun kağağı kapatılmalıdır. vs..

    6-Hem akciğerinde hem böbreklerinde sorun varsa önce akciğerler tedavi edilir, iyileşince böbrekler marbofloksasin ile tedavi edilir, aynı anda hem böbrek hem akciğer tedavi edilirse böbrekler kaldırmayabilir veya aşırı zarar görebilir. ( Ölmedi demek ki zarar dokunmadı diyemezsiniz )

    7-İğne arka bacağın ön yüzeyine deri altına yapılır. Ön bacağa iğne yapıyorsa veteriner bidaha ona uğranmaz, selam verilip geçilir.


    Evet arkadaşlar tecrübeli arkadaşlar eksiklik görür yada öneri yaparsa ilk mesaja eklerim.Burda sohbet etmek ve küçük dostlarımızla ilgili konuşuruz.Besleyen arkadaşlar yaşını ismin ve kaç adet beslediğini yazarsa buraya üyeler olarak ekleyeceğim.

    ÜYELER
    1-|DL| -ismi yok-1 yaşında
    2-Bakmaterry
    3-M@rvelous
    4-Rodion Romanovic
    5-FenereSevdalı
    6-irfanitolito
    7-edriyınnn
    8-alexi7
    9-elzora666666
    10-K!NGDOM
    11-unknown*
    12-woswos09-woswos
    13-vsari61
    14-DeVil_BoZZo
    15-@Mavi
    16-RedBearded
    17-



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi |DL| -- 28 Ağustos 2014; 18:25:46 >







  •  Su Kaplumbağası[Ana Konu]
    Nam-ı diğer Hulk. 1 senedir beraber takılıyoruz.
    Corydoraslar(çöpçüler) 2 taneydi ama arkadaş bir tanesine "yanlışlıkla" kafa atınca kurtaramadık. Diğeriyle bir sıkıntısı yok. Gül gibi geçiniyorlar.
    40x30x20cm akvaryumda güzel bir yaşam alanı sağlamaya çalıştım onlar için. İleride daha büyük akvaryuma geçeceğiz İnşallah.
    3 günde bir dip çekimi ve 2 haftada bir komple temizlik yapıyorum. Su, genelde 26-30 derece sıcaklıkta. Sabahları 2-3 saat kadar pencere önünde güneş banyomuz olmazsa olmazımızdır.
    Çiftleşme zamanlarında daha agresif tavır takınırlar şaşırmayın
    Günlük olarak saati saatine beslemek faydalıdır. Kendilerini belli bir düzene alıştırırlar.


    Heves olarak başlamadan önce iyi düşünülmesi gereken canlılar bunlar. Bakımları zaman ve fedakarlık ister. Fenerbahçe maçları sırasında bir çok kez maç izlemek yerine akvaryum temizlediğim olmuştur. Ve iyi bakabilirseniz uzun yıllar size arkadaşlık edebilirler.
  • Bu arada kaplumbağama isim önerebilir misiniz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: |DL|

    Bu arada kaplumbağama isim önerebilir misiniz?
    Ben de dün akşam 1 tane su kaplumbağası aldım.

    Edit : Benide ekle



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Geveze Adam -- 12 Eylül 2012; 16:13:07 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Geveze Adam

    Ben de dün akşam 1 tane su kaplumbağası aldım.

    Edit : Benide ekle

    Alıntıları Göster
    beyler ben hiç araştırmadım ve 2 gün önce şu ölüm kafesiyle birlikte aldım bir tane şu anda akvaryum almayı planlıyorum ama pazartesi anca alabilirim, o zamana kadar yaşar mı? yem atıyorum yemiyor, bir tane tümsek var o plastik kafeste ama oraya da çıkmıyor, hep suyun altında falan.. eğer yaşamaz falan derseniz valla bir pet shop a bağışlayacam ama onu da istemiyorum, baya hareketli ve canavar gibi maşallah. kabuğu için bir tane ilaç da aldım, onu da kullansam 3-4 gün daha yaşar mı?

    bir de sanırım strese soktum hayvanı, evde ufak bir fanus var orda yaşatmaya çalıştım ama orda da kuru alan için bir yer yapamadım. off, neden hiç araştırmadan aldıysam acaip vicdan azabı çekiyorum şu anda, o bakışı falan yemin ediyorum bitiriyor beni..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: M@rvelous

    beyler ben hiç araştırmadım ve 2 gün önce şu ölüm kafesiyle birlikte aldım bir tane şu anda akvaryum almayı planlıyorum ama pazartesi anca alabilirim, o zamana kadar yaşar mı? yem atıyorum yemiyor, bir tane tümsek var o plastik kafeste ama oraya da çıkmıyor, hep suyun altında falan.. eğer yaşamaz falan derseniz valla bir pet shop a bağışlayacam ama onu da istemiyorum, baya hareketli ve canavar gibi maşallah. kabuğu için bir tane ilaç da aldım, onu da kullansam 3-4 gün daha yaşar mı?

    bir de sanırım strese soktum hayvanı, evde ufak bir fanus var orda yaşatmaya çalıştım ama orda da kuru alan için bir yer yapamadım. off, neden hiç araştırmadan aldıysam acaip vicdan azabı çekiyorum şu anda, o bakışı falan yemin ediyorum bitiriyor beni..

    Dostum o kadar telaş etme ölüm fanusunda 2-3 ay da yaşar ama ideal bir ortam değil ilk 2 gün yememesi normal çünkü ortam değişikliği alışma süreci felan ilerki zamanlarda yiyecektir.




  • evet ama o kuru alana da cikmamasi kotu degil mi, beni korkutan biraz da o.. buyuk bir sey olsa yine dert etmem cok fazla ama yavru oldugu icin korkuyorum biraz.. neyse, umarim bir sey olmaz..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: M@rvelous

    evet ama o kuru alana da cikmamasi kotu degil mi, beni korkutan biraz da o.. buyuk bir sey olsa yine dert etmem cok fazla ama yavru oldugu icin korkuyorum biraz.. neyse, umarim bir sey olmaz..

    Benimki de pek sudan çıkmıyor.Hatta boğulacak diye korkuyordum ama merak etmeyin biraz alışsınlar neler neler yapıyorlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: jacob108


    quote:

    Orijinalden alıntı: M@rvelous

    evet ama o kuru alana da cikmamasi kotu degil mi, beni korkutan biraz da o.. buyuk bir sey olsa yine dert etmem cok fazla ama yavru oldugu icin korkuyorum biraz.. neyse, umarim bir sey olmaz..

    Benimki de pek sudan çıkmıyor.Hatta boğulacak diye korkuyordum ama merak etmeyin biraz alışsınlar neler neler yapıyorlar.

    alalı 1 hafta oldu ve hala yem yemiyor, normal mi bu?

    akvaryumu da bu hafta içerisinde alıyorum bakalım, ölçü olarak ne önerirsiniz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: jacob108


    quote:

    Orijinalden alıntı: M@rvelous

    evet ama o kuru alana da cikmamasi kotu degil mi, beni korkutan biraz da o.. buyuk bir sey olsa yine dert etmem cok fazla ama yavru oldugu icin korkuyorum biraz.. neyse, umarim bir sey olmaz..

    Benimki de pek sudan çıkmıyor.Hatta boğulacak diye korkuyordum ama merak etmeyin biraz alışsınlar neler neler yapıyorlar.

    adı üstünde su kaplunbağası ne boğulması
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Thecrow.

    quote:

    Orijinalden alıntı: jacob108


    quote:

    Orijinalden alıntı: M@rvelous

    evet ama o kuru alana da cikmamasi kotu degil mi, beni korkutan biraz da o.. buyuk bir sey olsa yine dert etmem cok fazla ama yavru oldugu icin korkuyorum biraz.. neyse, umarim bir sey olmaz..

    Benimki de pek sudan çıkmıyor.Hatta boğulacak diye korkuyordum ama merak etmeyin biraz alışsınlar neler neler yapıyorlar.

    adı üstünde su kaplunbağası ne boğulması

    Bir bilgi sahibi olmayınca öyle oluyor ille de yukarı çıkması gerekiyor sanıyordum sonra bu kadar araştırmayı yapinca öğrendim.




  • Bende almayı düşünüyorum beni de ekle
  • Birkac gundur arastriyorum bu konuyu gordum cok iyi olmus elinize saglik. bende almayi dusunuyorum once bi malzemeleri tamamliyim sonra alicam bi tane. Bikac sorum olcak

    1-nasil bi akvayum almaliyim bana bir iki sene yetcek olculer nedir

    2-suyunu nekadar zamanda degstriyim. Yada filtre gbi bisey varmi

    3-iki tane alsam daha mi cabuk alisirlar. Arkadas gbi

    4-cikcaklari kaya gbi seyi plastik yada strafor(kopuk) tarzi bsey olrmu

    biraz fazla sordm ama alipta olumune sebeb olrsam uzulurum sonra
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sewket10

    Birkac gundur arastriyorum bu konuyu gordum cok iyi olmus elinize saglik. bende almayi dusunuyorum once bi malzemeleri tamamliyim sonra alicam bi tane. Bikac sorum olcak

    1-nasil bi akvayum almaliyim bana bir iki sene yetcek olculer nedir

    2-suyunu nekadar zamanda degstriyim. Yada filtre gbi bisey varmi

    3-iki tane alsam daha mi cabuk alisirlar. Arkadas gbi

    4-cikcaklari kaya gbi seyi plastik yada strafor(kopuk) tarzi bsey olrmu

    biraz fazla sordm ama alipta olumune sebeb olrsam uzulurum sonra
    çok faydalı bilgi ben çok detaylı bakmıyorum ama 6 senedir nazar deymesin sorunsuz yaşıyorlar 2 tane var biri yosun diğeri tosun :D:P




  • quote:

    Orijinalden alıntı: irfanitolito

    çok faydalı bilgi ben çok detaylı bakmıyorum ama 6 senedir nazar deymesin sorunsuz yaşıyorlar 2 tane var biri yosun diğeri tosun :D:P

    Alıntıları Göster
    Ekle benide.Akvaryum fiyatını tuzlu bulan arkadaşlar büyük plastik saklama kaplarında bakabilirler.Hem ucuz hemde daha kolay temizleniyor onlar
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sewket10

    Birkac gundur arastriyorum bu konuyu gordum cok iyi olmus elinize saglik. bende almayi dusunuyorum once bi malzemeleri tamamliyim sonra alicam bi tane. Bikac sorum olcak

    1-nasil bi akvayum almaliyim bana bir iki sene yetcek olculer nedir

    2-suyunu nekadar zamanda degstriyim. Yada filtre gbi bisey varmi

    3-iki tane alsam daha mi cabuk alisirlar. Arkadas gbi

    4-cikcaklari kaya gbi seyi plastik yada strafor(kopuk) tarzi bsey olrmu

    biraz fazla sordm ama alipta olumune sebeb olrsam uzulurum sonra

    1 ve 2.sorunun cevabı ilk mesajda var.Evet iki tane alsanız iyi olur hem ayrı bir renk katar.
    4.soruya cevap olarakta olabilir ama çıkabileceği ve sabit duran birşey olması şart.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: |DL|

    quote:

    Orijinalden alıntı: sewket10

    Birkac gundur arastriyorum bu konuyu gordum cok iyi olmus elinize saglik. bende almayi dusunuyorum once bi malzemeleri tamamliyim sonra alicam bi tane. Bikac sorum olcak

    1-nasil bi akvayum almaliyim bana bir iki sene yetcek olculer nedir

    2-suyunu nekadar zamanda degstriyim. Yada filtre gbi bisey varmi

    3-iki tane alsam daha mi cabuk alisirlar. Arkadas gbi

    4-cikcaklari kaya gbi seyi plastik yada strafor(kopuk) tarzi bsey olrmu

    biraz fazla sordm ama alipta olumune sebeb olrsam uzulurum sonra

    1 ve 2.sorunun cevabı ilk mesajda var.Evet iki tane alsanız iyi olur hem ayrı bir renk katar.
    4.soruya cevap olarakta olabilir ama çıkabileceği ve sabit duran birşey olması şart.

    Alıntıları Göster
    ben 3 tane plastik kapta aldım kabuk jeli yem kurtdu falan ama 3 haftada öldüler uv ısıgım falan yoktu su soguk gıbıydı ondanmı acaba ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: alexi7

    ben 3 tane plastik kapta aldım kabuk jeli yem kurtdu falan ama 3 haftada öldüler uv ısıgım falan yoktu su soguk gıbıydı ondanmı acaba ?

    kardes keske daha ıyı arastırıp alsaymıssın. dedıklerın hepsi ölümüne sebeb olmus olabılır cunku balık gbi degiller bakımı daha zor oluyo bunların
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sewket10

    quote:

    Orijinalden alıntı: alexi7

    ben 3 tane plastik kapta aldım kabuk jeli yem kurtdu falan ama 3 haftada öldüler uv ısıgım falan yoktu su soguk gıbıydı ondanmı acaba ?

    kardes keske daha ıyı arastırıp alsaymıssın. dedıklerın hepsi ölümüne sebeb olmus olabılır cunku balık gbi degiller bakımı daha zor oluyo bunların

    Alıntıları Göster
    kaplumbağa besleyen arkadaş 2 yıldır bakıyor. hiçbir sorun olmamış




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuncaygrsy

    kaplumbağa besleyen arkadaş 2 yıldır bakıyor. hiçbir sorun olmamış

    Alıntıları Göster
    Daha fazla kişiye yardımcı olmak isteriz kaplumbağası olan varsa bekleriz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Assassin Leader

    quote:

    Orijinalden alıntı: jacob108

    Daha fazla kişiye yardımcı olmak isteriz kaplumbağası olan varsa bekleriz.

    Hocam bildirim gelsin diye mesajınızı alıntı yapıyorum. Bana hemen cevap lazım. Su kaplumbağası var bizde. O mavi plastik kaplarda yaşıyor. Alalı yaklaşık 1 yıl oldu. Kaplumbağa deseniz küçük, en fazla 5-6 cm boyu var. Ne akvaryumu ne ısıtıcısı var. Hayvan sefillik içinde. Kışın hatta bazı yaz gecelerinde suyu buz gibi oluyor. Garibim de çekiyor kolları ayakları uyuyor bütün gece. Kışın hiç yem yemiyor hatta daha kış gelmiş sayılmaz ama 1 aydır yem yemedi. Sağlık olarak görünüşte bir problemi yok. Kabuğu sert ve sağlam, gözleri açık. Şimdi sorum şu: sizce akvaryum, ısıtıcı vs almalı mıyım? Yazları sorun olmuyor da kışın hayvan çok kötü şartlarda yaşıyor. Bu kışı atlatırsa iyidir. Bütün malzemeleri yani akvaryum, ısıtıcı, kum, su temizleyicisi falan 35 TL dedi. Hayvan sefil olacağına vereyim 35 TL sorun değil.

    Eğer alabiliyorsanız tabiki alın ama 1 hafta felan yemek yemeyebilir olabilir bende de oldu ama 1 ay çok fazla iyi gözüksede direnci çok düşmüştür akvaryum alana kadar arada bir suya sıcak su ilave edin biraz rahatını bozun yani hareket etsin biraz böyle durumlarda 28 dereceye çıkartılıyor.Ayrıca su sicakligi çok düşmesin büyük ihtimal kış uykusuna yatmaya çalışıyor sakın yatmasın ölür yatarsa.Yemek yememe nedenide bu olabilir.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.