Şimdi Ara

Sorun Monitör de mi yoksa ekran kartında mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
1
Favori
607
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar yaklaşık 10 gündür bir sorunla uğraşıyorum..Bir çok platforma yazdım ama cevap alamadım. Sorun şu arkadaşlar, pc normal açılıyor logo geliyor ama masaüstü gelmiyor. PC ekrana DP ile bağlı. Monitorden boş bir portu seçtiğimde otomatik tekrar DP ye dönüyor ve masaüstü geliyor. bu sorun sadece pc ilk açılışta oluyor. HDMI ile bağladığımda hiç bir sorun olmuyor. bugün farklı bir monitör denedim sorun olmadı tam dedim ki monitor de sorun var ama anakartın DP çıkışında mevcut monitor de sorun olmuyor. ekran kartıyla monitor arasında ki bu durum neden olabilir..suç kimde:) garantiye de hemen veremiyorum çünkü monitor den mi kanyaklı yoksa ekran kartından mı belli değil..İkisini de farklı ürünlerle denediğim de bu sorun olmuyor...Ne yapacağımı da şaşırdım arkadaşlar.


    Asus x670E- A gaming wifi

    7800x3d işlemci

    Kingston 32 gb 6400 mhz

    Gigabyte Aero 4080 Oc

    Gigabyte M32UC monitor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emmare -- 30 Nisan 2023; 1:42:26 >







  • emmare kullanıcısına yanıt
    Ekran kartı driverı en son ne zaman güncellenmiş bakar mısınız? Sorunun başlaması ile benzerse bir veya iki önceki driverı kurup bir deneyin yine problem olacak mı diye.
  • 4K 60hz samsung monitör

    intel a770 ekran kartı


    Benzer sorun bende de var önce monitörü sonra kasayı açıyorum sorun olmuyor, önce kasayı açıp monitörü geç açarsam displayport a görüntü gelmiyor

  • efyavas kullanıcısına yanıt

    Hocam aslında durum tam olarak şu, ekran karti ile monitoru sorunsuz 4 aydir kullaniyordum. anakart, ram ve islemciyi yeni aldim ve sistemi kurdum... o andan beri bu sorun hep var...bu arada sanirim ekran kartina yeni bir guncelleme gelmedi ve tek umudum da bu kaldi...dun eski ekran kartini yeni işlemci ve anakartla denedim sorun olmadi..geldigim noktada ekran karti ve monitorum arasinda bir sorun var...ikiside farkli urunlerle sorunsuz çalışıyor...ekran karti farkli monitorde veya monitor farkli bir ekran kartının dp cikisindan sorunsuz çalışıyor...ilginc olan monitorde ekran kartida gigabyte ve sorun sadece ikisi arasinda


    Az önce eski driver yükledim ama işe yaramadı maalesef..Artık pes etmeye başlıyorum...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emmare -- 30 Nisan 2023; 17:59:23 >
  • emmare kullanıcısına yanıt
    Sen o kadar sistem kur, saçma sapan bir problem çıksın 😅
  • efyavas kullanıcısına yanıt

    hocam sorma valla ya. şuan hevesim paramparça..HDMI ile sorunsuz kullanıyorum ama kafamın bir tarafında hep bu hata...

  • emmare kullanıcısına yanıt
    Bunu denediniz mi?

    https://www.nvidia.com/en-us/drivers/nv-uefi-update-x64/
  • Yıllar önce bir arkadaşımda da buna benzer bir sorun yaşamıştı sanırım. Garip gelecek ama AMD sistemi ram seçiyormuş farklı bir marka ram takınca sorun komple düzelmişti. Ram beğenmiyormuş sistemi onu öğrendik. Birebir aynı sorun mu hatırlayamadım ama buna benzer bir olaydı
  • efyavas kullanıcısına yanıt

    denmemiştim ama çalıştıramıyorum bağlantıda ki güncelleme aracını.şimdi onu çözmeye çalışıyorum.

  • snakefatih kullanıcısına yanıt

    Zaten aynı ekran kartı ve monitörü ddr4 sistemde sorunsuz kullandımne olduysa yeni anakart,ram ve işlemciden sonra oldu..elimde başka ddr5 ram olsa deneyecem de maalesef yok..

  • Bu sorunun sebebi nvidia'dan kaynaklı. 3*** serisinde bu problemi yaklaşık 1 yıl sonra kabul etti nvidia. 4*** serisinde ise benzer problemin devam ettiğine dair kullanıcı geri dönüşleri olunca 4*** serisi için düzeltme biosu yayımladılar.


    Şuradan

    firmware'i indirip kurduğunuzda sorunun çözüleceğine dair nvidanın raporu var. Yalnız firmware yüklerken dikkatli olmak gerektiğini unutmayın.

  • İşlemcide GPU varsa onu kapatın

  • ysakay kullanıcısına yanıt

    yukarda ki güncellemeyi yaparken mi işlemci GPU sunu kapatmalıyım? yoksa soruna bir çözüm olarak mı söylediniz anlamadım kusura bakmayın.

  • Knisath kullanıcısına yanıt

    Yapmaya çalışıyorum ama win 11 engel çıkarıyor..çözmeye çalışıyorum...talimatlara göre deneyeceğim.

  • Reddit te linkteki ürünü almam tavsiye edilmiş.



    amazon.com
    Stouchi DisplayPort Cable 2.1, 16K 6.6FT/2M DisplayPort Cable 80Gbps 16K@60Hz, 10K@60Hz, 8K@60Hz HBR3 4K@60Hz/144Hz 5K@60Hz 1080P@240Hz Support FreeSync G-Sync HDR10 for Gaming Monitor Graphics Card
    https://www.amazon.com/dp/B0BTDD731R

    https://www.reddit.com/r/computers/comments/1330ky9/is_the_problem_the_monitor_or_the_gpu/

  • Sanırım bir bug var. Ekran kartı firmasına durumu yazın yardımcı olacaklardır.
  • Knisath kullanıcısına yanıt

    Yükleyemedim hocam...yani neden bu kadar zor yapıyorlar bunları sinirleniyorum. biostan csm moda girip yapılabildiği yazıyor araştırdığım sitelerde....yapıyorum ama pc boot etmiyorki...sorun için de sorun yeminle...win 11 diye bir halt yaptnız kardeşim bios denen şeyi neredeyse masaüstüne gömeceksiniz hala aptal bir sürücü yüklemek için uğraştığımız işlere bak...günlerdir,gece gece saatlerdir uğraştığım işe bak, pc yi csm modda başlatabilmek:) ben bi sigara içem en iyisi!




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emmare -- 1 Mayıs 2023; 5:48:27 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emmare

    Yükleyemedim hocam...yani neden bu kadar zor yapıyorlar bunları sinirleniyorum. biostan csm moda girip yapılabildiği yazıyor araştırdığım sitelerde....yapıyorum ama pc boot etmiyorki...sorun için de sorun yeminle...win 11 diye bir halt yaptnız kardeşim bios denen şeyi neredeyse masaüstüne gömeceksiniz hala aptal bir sürücü yüklemek için uğraştığımız işlere bak...günlerdir,gece gece saatlerdir uğraştığım işe bak, pc yi csm modda başlatabilmek:) ben bi sigara içem en iyisi!

    Sizi çok iyi anlıyorum çünkü 3080ti kullanırken 1 ay boyunca aynı sorunu bende yaşadım. Sırf bu durum için GPU entegresiz AMD işlemci kullandığımdan ötürü, APU'lu ek bir işlemci aldım ve firmware'yi öyle yükleme şansına sahip oldum. Ancak ne oldu biliyor musunuz, kartta zaten bu firmware yüklenmiş.


    Firmware'yi yüklemek için ise;


    1. Biostan csm'yi devre dışı bıraktım.
    2. ekran kartı takılıyken biostan entegre GPU'nun boot ettiğine emin oldum
    3. windows üzerinden entegre GPU üzerinden işlem yaptığına emin oldum.
    4. Daha sonra firmware dosyasını yönetici olarak çalıştırıp yükleyebildim.


    Yine de benim için işe yaramadı. Bu soruna ise anakartın biosunu yükselttiğimde sahip oldum. Sonradan biosa geri dönmeye çalıştım ama yeni işlemci sebebiyle bunu gerçekleştiremedim çünkü dual bios'u güncellemiştim ve asıl biosu değiştirmeye çalıştığımda yedeği tekrar sorun yaşadığım biosa atıyordu.  


    Lanet olsun diyip garantiye gönderdim.





  • Knisath kullanıcısına yanıt

    sanırım aynı sorun oluyor. Biostan legacy aktif edip ekran kartını iptal ediyorum DP kablosunu anakarta bağlıyorum ancak boot etmiyor. ekran kartını bağladığımda da otomatik uefi biosa geçiyor. garantiye göndersem sorun yok diyecekler diye düşünüyorum çünkü farklı bir monitorde sorun olmuyor...siz garanti sonucunuz ne oldu?

  • emmare kullanıcısına yanıt

    Bana değişim geldi, 4080  . Aslında 4080Ti olması lazımdı hala piyasada olmayınca, bir nevi hakkım olanı vermemiş oldular. Ya aldığım dönemin faturasında ki bugüne göre çok ucuz olan para iadesi yapacaklardı ya da 4080'i alacaktım. 4080'i tercih ettim.


    Yalnız, benim 3080ti'ye herhangi bir ek müdahalem olmadan 1 aylık uğraşım içinde son 3 hafta hiç görüntü alamadım. Sanıyorum ki displayport'ların tamamı güç dengesizliği yüzünden kızardı. Elimde multimetre olmayınca ve garanti mührünü bozmak istemediğim için uğraşmadım.


    Sizin sorunla benim sorun %99 aynı.


    Benim gibi sizde gpu'yu çöpe çıkarmadan önce, size birkaç tüyo daha vereyim.


    1. DP port ile bağlandığında sorun oluyorsa hdmi portundan giriş yapın ardından bilgisayar açıldığında dp'yi takın. Bu sayede windows'u boot edip girebiliyorsunuz. Anakart biosundan csm'yi kapatmak için windowsun yüklendiği diskin mbt formatından gpt'ye çevirirseniz, bios'dan csm'yi kapatabilirsiniz. Diskin mbt formatlı olması demek herkesin bilmeden kullandığı formattır. Gpt formatı ise pek bilinmeyen yeni tip disk formatıdır. Bu ikisi arasındaki temel fark, mbt'de 2TB'lık disk kapasitesinin üstünde bir hdd/ssd'niz varsa bunun parçalara bölünmesi, 2'lik olarak bölünmesi mümkün değil. Bir şekilde yapılsa bile sorun çıkartıyor. GPT ise, en basit haliyle bu sorunun önüne geçiyor ve diskinizi 100'den fazla bölüme ayırabiliyorsunuz vs. Bu sayede, bios içinde csm seçeneğinin zorunlu seçili olmasına gerek kalmıyor. Yani csm'yi zorlayan bios değil sabit diskiniz.
    2. Dp ya da Hdmi kanallarından biri GPU'ya sinyal verip windowsu boot ettirdikten sonra, işlemcinizin GPU'sunu kullanmadan doğrudan firmware'yi yükleyip ekran kartınızı güncelletebilirsiniz.
    3. Bazı yabancı rehber video ve yazılarında, csm'yi kapatmadan yapılacak güncelleme ekran kartınızı "brick" eder, bu yüzden dikkat edin uyarısını da size ileteyim. Dual bios ile kurtarma şansı olduğu söyleniyor ancak pek ümitli değil gibi ifade etmişlerdi.
    4. Ben csm kapalı halde, Cpu içindeki gpu'yu açarak güncelleme yaptım ama zaten güncelleme var uyarısını verdi. Lakin sizin yaşadığınız sorunla, benimkisi birebirdi. Bir ihtimal, anakart biosu update'i sonrası çalışmayan 3080ti'nin dp, hdmi girişlerinde mevcut ihtiyaç olan akımdan fazlasının geldiğini düşünüyorum. Çünkü, kartın kendisi, fanları ve RGB'si çalışıyordu. Kart için 4 farklı hdmi, display port kablosu, hatta vga-dvi-hdmi dönüştürücüsü alıp, eski tip tv'lere bile takıp görüntü almaya çalıştım. Farklı kartta görüntü alabilirken, artık 3080ti görüntü alamıyordum.
    5. MBT-GPT çevirisinde, sabit diskinizi bir şey yüklüyken çevirebiliyorsunuz ama ben kullanmadığım düşük boyutlu bir ssd'yi MBT'den GPT'ye çevirdim. Yeni bir windows yükledim. Bunun üzerinden csm'yi biostan sorunsuz şekilde kapatabildim. Size de imkanınız varsa aynı şeyi tavsiye ederim.
    6. Garanti olayında ise şayet size sorun yok denirse, firmware'den bahsedip, kendinizin bunu yapamadığından ötürü, onların yapmasını rica edebilirsiniz.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.