Şimdi Ara

Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
216
Cevap
3
Favori
16.330
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar öncelikle.

    Arkadaşlar herkes fotoğrafta belirli alanlara yöneliyor elbette. Ben de kendimce sokak fotoğrafçılığına doğru yönelmeye başladım.
    Elimden geldiğince sokak fotoğrafçılığına ait fotoğraflar izliyorum, kaynakları okuyorum.
    Sokak fotoğrafçılığı nedir ne değildir diye ben anlatmak istemem sonuçta bir sene bile olmadı daha fotoğraf çekmeye başlayalı.
    bir alıntıyla devam edeyim.

    quote:

    Emrah Sarıiz : Sokak Fotoğrafçılığı

    Sokaklar, toplumların kültürlerinin en büyük ve somut yansımasını oluşturmaktadır. İnsanların yaşayış tarzları hakkında en temel bilgiler şehirlerin görüntülerine bakarak oldukça kolay ortaya çıkartılabilir. Arkeologlar bile gün yüzüne çıkarttıkları şehirlerin yapılarını değerlendirerek toplumlar hakkında bilgi sahibi olmaya çalışırlar. Dolayısı ile bir “sokak fotoğrafçısı”, toplumun yaşam biçimini ve kültürünü aktaran, belgeleyen kişi statüsünü de rahatlıkla ortaya koyabilir.

    Belki de, fotoğrafçılığın çıkış noktasıdır sokak fotoğrafçılığı. Bir sokak fotoğrafçısı için belirlenmiş bir konu sorunu olmadığından, hatta sokakların yaşamı çevreleyen birimlerin yerleşim alanı olduklarını düşünecek olursak, sokak fotoğrafçıları hiçbir zaman fotoğraflarını çekmeden önce konu hakkında uzun uzadıya düşünmek zorunda kalmazlar. Zaten insan yaşamının içindedirler.Bir diğer deyişle, onların objektifi genellikle yaşamın kendisine çevrilidir. Etrafımızdaki çoğu insandan farklı olarak, bakmak ile görmek fiillerinin ayrımını çoktan yapmışlardır. Bu yazımda da, sizlere sokak fotoğrafçılığına dair ipuçlarını vermeye çalışacağım.

    Sokak fotoğrafçısı, insanların hayatını daha iyi gözlemleyebilen bir karaktere sahip olmalıdır. Dahası, tıpkı bir Zen üstadı gibi sabırla bekler, sonrasında yay en gergin konumundayken, ok yayı henüz terk etmek üzereyken fotoğraflayıverir. Biliyordur ki, bir an sonra çekmek isteyeceği kare orada olmayacaktır. Zaman devinimine devam edecek ve aynı ışık altında bir başka fotoğraf çekemeyecektir.



    İlk kural: Fotoğraf makinenizi yanınıza alın ve yolları arşınlamaya başlayın. Üzerinizde etki bırakan her şeyi fotoğraflayın.

    Yaşayan Sokaklar
    2. Sokaklar genel olarak müthiş bir kalabalığa ve görsel şölene sahiptir. Dijital fotoğraf makinesi kullandığınızı göz önüne alacak olursak, karenizin içinde olmasını istemediğiniz nesneleri yardımcı yazılımlar sayesinde oldukça kolay temizleyebilirsiniz. (bkz: İşin Püf Noktası) Yeter ki, doğru açıyı yakalayın. Ek olarak, çok kalabalık görüntüler, gözün algılama oranını da düşürecektir. Bunun dışında, yansımalar, kontrast oluşturan renkler gibi gözünüze çarpan her görüntü sokak fotoğrafçılığına konu olabilir.

    Sokak Fotoğrafçılığının Felsefesi
    3. Sokak fotoğraflarınızın başarılı olabilmesi için, konunun herhangi bir şey ifade etmesinden ziyade, karelerinize bakanlara çok şey ifade etmesi gerekiyor. Dolayısı ile kompozisyonunuza önem verin. Bu ancak tecrübe ile kazanılabildiğinden mümkün olduğu kadar çok fotoğraf çekin. Özel bir yerde, belirli bir saatte çekilen ‘turist’ fotoğrafları yerine, tek bir karede anlatılan hikayeleri tercih edin. Bazen yalnız bir heykel bile çok şey anlatabilir.

    Ön Hazırlıklar ve Giysiler
    4. Fotoğraf çekmek üzere dışarıya çıkmadan önce bazı fotoğraf albümlerini veya dergileri karıştırarak olaya konsantre olun, sokakları gözünüzde canlandırın. Bu yaratıcılığınızı ateşler ve destekler. Dışarıya çıkmadan önce rahat kıyafetler giyin. Dar pantolonlar sizin hareket kabiliyetinizi kısıtladığı gibi, yanınıza taşımanız gereken malzemeyi de sınırlayacaktır. Gerekirse, malzemeleri daha rahat taşımak için bir sırt çantası alın ve ağırlığı vücudunuza dengeli dağıtmaya çalışın. Ayrıca, kirletebileceğiniz giysiler giyin; farklı açılar yakalayabilmek için yere oturmanız, çamura batmayı göze almanız gerekebilir. Fotoğraf çekerken ‘steril’ olmaya çalışmayın.

    Fotoğraf Makinenizi Yanınızdan Ayırmayın
    5. Yanınızda sürekli olarak bir fotoğraf makinesi bulundurun. Böylelikle, fotoğraf her zaman yanınızda dolaşacaktır ve fotoğraf çekmeye, fotoğrafçı gözüyle bakmaya daha da aşina olacaksınız. Ayrıca, fotoğraf filmine para ve zaman ayırmadığınızı da varsayacak olursak, yapacağınız denemeler sizi dergilerde gördüğünüz fotoğraflara yaklaştıracaktır. Çoğu dijital fotoğraf makinesi cebe sığabilecek boyutlara indirgendiği için evden her çıkışınızda ceplerinizi kontrol edin, fotoğraf makinenizi unutmadığınıza emin olun.

    Trafik
    6. Asla araba veya otobüs ile yolculuk etmeyin. Ya yürüyün ya da bisiklete binin. Böylelikle, taşıtların içindeyken kare ıskalamamış olursunuz. Ayrıca, trafik gibi de bir sorununuz olmaz.

    Gözünüzü dört açın
    7. Her zaman tetikte olun. Beyaz ayarı, objektif seçimi gibi yapmanız gereken ayarlamaları önceden yapın. Yoksa yakalamak istediğiniz görüntüyü kaçırma ihtimaliniz çok yükselir. Eğer profesyonel çekimler yapmak istiyorsanız, mümkünse farklı objektifleri olan iki ayrı kamera taşıyın.

    Objektifler
    8. Eğer kompakt makine kullanıyorsanız, dijital zoom yerine optik zoomu tercih edin. Daha sağlıklı sonuçlar alacaksınız. Şu an piyasada bulunan, 4x ve üzeri optik zoom’u olan fotoğraf makineleri gerekli objektif yapısına sahip olsa da, SLR makinelerde genellikle üç temel objektif kullanılmaktadır: 20 - 24mm, 28-80mm ve 85-105mm zoom. Zoom objektif, insanları uzaktan çekebilmek için idealdir. Yine de hatırlatmakta fayda var; zoom objektifler, düşük diyafram değerlerinden dolayı diğerleri kadar hızlı olamazlar ve zor ışık koşullarında sizi oldukça zorlayabilirler. Bunun nedeni CCD’ye düşen ışık miktarının azalması olarak gösterilebilir. Objektif seçimi, geniş açılı objektifler ile yaşama katılmanızı, tele zoom objektifler ile bir gözlemci olmanız manasına gelir. Ayrıca, zoom objektifler ile hiçbir zaman netleme yapmayın. Önce konuya yakınlaşın, netliği yaptıktan sonra, istediğiniz mesafeye geri dönün.

    Yaşamı yansıtın
    9. Bir sokak fotoğrafçısı, gerçek yaşam içinden görüntülemek istediği olayları daha farklı bir göz ile yansıtır. Dolayısı ile sokak çocuklarını, açlığı veya mutsuzluğu olduğu kadar, neşeli ve eğlendirici fotoğraflar da çekmeye çalışın. Konu sınırlandırması yapmayın. Daha sonra fotoğraflarınızı konularına göre kategorilendirebilirsiniz.

    Hareketli yerler bulun
    10. Eğer amacınız insanları çekmek ise, metro veya otobüs durakları, parklar veya deniz kenarları gibi çok insanın bulunduğu yerleri tercih edin. Portre çalışması yapmayacak olsanız bile. İnsanların bulunduğu yerlerde hareket vardır. Hareketin olduğu yerde de fotoğraf olur.

    Kişisel Alan
    11. Sokaklarda fotoğraflarını çekmek istediğiniz insanlara iki türlü yaklaşabilirsiniz. Birinci yol izin almadan yapılır, vur-kaç taktiği geçerlidir. İnsanları çok iyi gözlemleyin, gerekmedikçe bu yola başvurmayın. Zira, sizi izinsiz görüntü almak ile suçlayabilirler. Ancak, derin açılı objektif kullanıyorsanız, daha dar zoom olanağınız olacağından, karşınızdaki insanı rahatsız etmeden çekim yapmanız mümkün. Unutmayın ki, fotoğraflayacağınız kişiyi rahatsız etmeden ışık ve diafram ayarlarını yaptıktan sonra, bir anda dönüp, istediğiniz pozu yakalama şansınız artar. Ayrıca, bu kadar büyük objektifi kime doğrultsanız bir rahatsızlık yaşar. Kendinizi ‘kurban’ınızın yerine koyarak düşünün. İkinci yol, izin almaktır. Risk azalır ancak konunun konumu bozulabilir. Yine de vazgeçmemelisiniz. İzin alabilmek için çok dostane bir şekilde yaklaşmanız oldukça büyük önem taşır. Fotoğraf makinenizi gösterip gülümseyerek yaklaşmak en ideal yollardan biridir. Eğer karşınızdaki tepki veriyorsa, tartışmaya fırsat tanımadan oradan uzaklaşmak en iyi çözümdür. İdeal olan, karşınızdaki insan ile gözleriniz yoluyla gizli bir anlaşma imzalamak. Böylelikle, konuyu istediğiniz gibi yönlendirebilir, arka plana dilediğiniz açı ile konumlandırabilirsiniz. Tabi bu göz temasını başlatabilmek çok önemlidir. Çoğu fotoğrafçı, insanlar ile temastan kaçındığı için, sadece yaşlıları veya çocukları görüntülemek ister. Eğer iyi bir sokak fotoğrafçısı olmak istiyorsanız, en başta insanlar ile anlaşabilmeyi, fotoğrafta istediğiniz gibi yönlendirebilmeyi öğrenmeniz gerekiyor.

    Utangaç olmayın
    12. Utangaç olmayın, hele korkak davranmayı mutlaka bir kenara bırakın. Daha önce de dediğimiz gibi, sokak fotoğrafçısı yaşamın kendisini yansıtır. Hiç tanımadığınız insanların gözlerine bakamazsanız, hiçbir zaman fotoğraf çekemezsiniz. Emin olun, fotoğraf çektikten sonra edeceğiniz bir teşekkür, insanların size olan sempatisini daha da arttıracaktır.

    Grup Fotoğrafları
    13. İşin bir diğer yönü ise, insanların sizin fotoğrafçı olduğunuzu anladıklarında, kendi fotoğraflarını çektirmek istemeleri. Teşekkür edin ve oradan ayrılın. Zira, bir grup insanın objektife bakarak çektirdikleri fotoğraflar, sokak fotoğrafçılığından çok uzak karelerdir.

    Dijital’in avantajları
    14. Dijital fotoğraf makinesi kullanıyor olmanızın da pek çok avantajı var. Fotoğrafladığınız kişiye anında çekiminizi gösterebilir, dilerseniz başka pozlar da verdirebilirsiniz. Unutmayın, teknoloji insanları her zaman etkiler. Tabi kibar olmayı da unutmayın; adını ve adresini alın ve çektiğiniz fotoğrafların birer kopyasını gönderin. Bu yolla belki de fotoğrafçılık etiğinin yayılmasına katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca, hareketli LCD ekranı olan bir kamera kullanıyorsanız, vizörden bakmadan, etrafınızdakilerin dikkatini daha az çekerek fotoğrafınızı çekebilirsiniz.

    Işık
    15. Öğle vakitleri güneş ışınları oldukça parlak olduğundan, genellikle sabah veya öğleden sonra çekim yapmayı tercih edin. Doğanın renkleri daha doğru olacaktır. Eğer isterseniz, “Warm Filter” olarak adlandırılan, ten tonlarında olan bir renk düzeltme filtresi kullanarak ışık ısısını düşürebilirsiniz. Ancak, binaları fotoğraflamak istiyorsanız, öğle saatlerini daha etkin değerlendirmelisiniz. Sert ışık, binaların hatlarını daha belirgin kılar. Ayrıca, bulutlu havalarda “Soğan kabuğu” denilen, 81 serisi filtre (81a-b-c olarak ayrılır) kullanabilirsiniz. Bu filtre, havadaki fazla mavi tonları dengeleyebiliyor ve fotoğrafınızın daha hoş görünmesini sağlıyor. Ancak, kompakt bir kameranız varsa, filtre takmayacağınıza üzülmeyin. Gerekli yazılımları bilgisayarınıza yükleyerek, fotoğraflarınıza ‘dijital’ filtreler uygulayabilirsiniz.
    Işık ayarlamalarını yaparken, kompozisyonu önem sırasına koyun. Eğer insanlar önemliyse, diğer alanlardaki karaltılar veya bazı ışık parlamaları fotoğrafınıza hareket katabilir. Ancak lunaparkta çekim yapıyorsanız ve dönme dolabın ışıklarını çekmeye çalışıyorsanız, insanların koyu tonlarda çıkması gayet doğaldır.

    Beyaz Ayarı
    16. Çekim yapmaya başlamadan önce kesinlikle beyaz ayarını kontrol edin. Muhtemelen açık alanlarda olacağınız için, tungsten veya flüoresan ayarları yerine, havanın bulutlu veya açık olmasına göre ayarlama yapmanız gerekmektedir.

    Flaş Kullanımı
    17. Özellikle portre çekimlerinizde, isteğinize bağlı olarak yüzdeki gölgeleri azaltmak amaçlı ‘dolgu flaş’dan yararlanabilirsiniz. Sadece karanlık ortamlarda değil, güneşin pırıl pırıl olduğu zamanlarda bile flaş kullanılabilir. Bunun için, dijital fotoğraf makinenizin flaşsız çekebileceği en yüksek diyafram değerini belirledikten sonra, ayarları sabit tutarak sadece flaşı açın. Böylelikle konunuzda oluşan gölgeleri yok edebilirsiniz.

    Arka Plan
    18. Çekimini yapacağınız objenin arka planını da kontrol etmeniz oldukça büyük önem taşır. Tecrübeli fotoğrafçılar, görüş açısını değiştirerek arka plan ile oynar ve konunun en iyi oturduğu planlamayı kareler. Yine de hatırlatmakta fayda var: En güzel fotoğraflar, arka planların en doğru şekilde kullanıldığı, bir elektrik direği veya kareye belli belirsiz girmiş bir araç gibi gereksiz ayrıntıların bulunmadığı fotoğraflardır. Yoksa, tamamen düzgün konumlandırılmış bir arka plan, fotoğraflamak istediğiniz konuyu çevresinden soyutlayarak, öne çıkaracaktır. Dolayısı ile, fotoğraf karesini mümkün olduğu kadar bütün olarak görmeye çalışın.

    Hareketin Doruk Noktası
    19. Belki bir sigaranın çekildiği an. Belki de gözde oluşan bir anlık parıldama. Yahut, yol kenarında çalışan bir işçinin balyozunu havada en yükseğe kaldırdığı an. Bunların tümü herhangi bir hareketin doruk noktasını oluşturmakta. Bu noktayı yakalamak, balyozun aşağıya doğru inmeye başlamasını fotoğraflamaktan çok daha önemli olduğundan, gözünüzü dört açmalısınız. Bu noktada biraz sabırlı olmalı ve konunun hareketini çok iyi gözlemleyebilmelisiniz. Emin olmak için birden fazla kare çekmenizi salık veririm. Eskiler ne demiş? Tüm yumurtaları aynı sepete koymamak lazım. Dolayısı ile 4-5 pozun en iyisini seçmek her zaman en garantili yöntemdir. Dijital fotoğraf makinesi kullandığınızdan dolayı, kaç rulo film harcadığınızı hesaplamak zorunda kalmayacağınızı unutmayın.

    Portreler
    20. Portre fotoğrafı üzerine çalışırken, arka planın daha bulanık olması konuyu öne çıkartır ve ilgiyi konuya çeker. Netlik alanını azaltarak arka planı flulaştırabilirsiniz. Bunun için, diyaframı biraz daha açarak çekim yapmanız gerekmektedir; dijital fotoğraf makinenizi “A- Aperture” yani diyafram öncelikli moda getirmeniz gerekmektedir. Böylece kameranız, seçtiğiniz ışık ölçümüne göre çekim yapabilir. Alan derinliği kurarak, konuyu arka plandan rahatlıkla ayırabilirsiniz. Ayrıca, bakış yönünde bırakılacak bir miktar boşluk fotoğrafınıza hareket getirecektir. Çektiğiniz portreleri, bilgisayarınıza aktardığınız zaman, bir de siyah beyaz hallerine bakın. Gölgelerin ve kontrastın uyumlu olduğu fotoğraflarda, siyah beyaz çok farklı tatlar verebilir.

    Portfolyonuz
    21. İleriye yönelik çalışmalar yapıyorsanız, mümkün olduğunca aynı fotoğraf makinesi ve objektifi kullanmaya çabalayın. Uzun süre boyunca aynı objektif ile çalıştığınızda, gözünüz bir objektif bakışı kazanacak ve yıllar sonra tek bir elden çıkma, yalın ve yaklaşık aynı açılardan çekilmiş bir portfolyo sahibi olabilirsiniz. Ayrıca fotoğraflarınızdaki karışıklığı da bu sayede önleyebilirsiniz. Önemli olan size ait, sizi yansıtan ve mümkün olduğunca aynı konuda çalışılmış bir portfolyo oluşturabilmeniz. Örneğin, ünlü savaş fotoğrafçılarından James Nachtwey, sadece iki adet Canon EOS1 ile 17- 35mm geniş açı zoom objektif kullanıyor ve tüm savaşlara bu iki fotoğraf makinesini ve objektifini götürüyor. Böylelikle hem makinelerini, hem de objektiflerini çok iyi tanıyor ve görüntüyü anında yakalayabiliyor. Cephede de gereksiz ağırlıktan kurtularak, rahat hareket imkanı kazanıyor.

    Aksesuarlar
    22. Aslında sokak fotoğrafçılığı oldukça serbest yapılan bir çalışma olduğu için, yanınızda minimum ağırlık ile yol almanız en ideali. Yine de, bazı aksesuarlar kullanarak, bu yolculuğu daha zevkli hale getirebilirsiniz. Gece çekilen fotoğraflarda daha açık diyafram kullanıldığı için, fotoğraflarınızda netlik sorunu yaşamanız olasılığından bir monopod veya tripod kullanmanızı tavsiye edebilirim. Ancak, geniş açı objektif ile gün ışığında çalışma yapıyorsanız, tripodu sadece gezdirmiş olursunuz. Boşuna ağırlık taşımayın. Unutmayın, ne kadar hantal olursanız, o kadar az fotoğraf çekebilirsiniz. Fotoğraf çekebileceğiniz süre uzun ise, yanınıza mutlaka yedek piller bulundurun. Bellek kartı konusuna gelince; her zaman hatırlattığımız gibi, yanınızda fotoğraflarınızı aktarabileceğiniz bir cihaz yoksa, mümkün olduğu kadar büyük kapasiteli bellek kartı kullanın. Eğer bellek kartınız dolarsa hemen vazgeçmeyin. Daha sonra geri dönmek üzere adresi bir kenara not edin. Belki de geri döndüğünüzde eskisinden daha güzel bir fotoğraf yakalayabilirsiniz.


    Panning Gece Çekimleriniz
    Sokaklarda gündüz olduğu kadar gece de vakit geçirmek oldukça keyiflidir. İşte gece çekimlerinizi güzelleştirecek birkaç öneri:


    Fotoğraf katili: Flaş
    23. Flaş, doğru olarak kullanılmadığında fotoğrafınızı temelinden sarsabilir. Rear Curtain Shot - Arka Plan Perdesi olarak adlandırılan ve perdenin pozlamasının bitiminden hemen önce çakan flaş dışında, herhangi bir flaş opsiyonunu kullanmamalısınız. Ayrıca, bazı küçük otomatik fotoğraf makinelerinin flaşları üç metreden sonra etkisini yitirir. Daha büyük SLR kameraların flaşları daha etkili olsalar bile, farklı mesafelerdeki objelerin dengesiz aydınlatıldığını göreceksiniz. Flaş, sadece kapalı alanlarda veya yakın mesafelerde gölgelere dolgu yapmak amacı ile kullanılır. Şu anda çoğu kompakt kameranın flaşını tamamen kapalı tutabilme opsiyonu mevcut. Dolayısı ile flaşlı çekimlerinizde daha dikkatli olmalısınız.
    Ek olarak, gece fotoğraflarında, enstantane uzun pozlamaya tabi kalacağı için, hareketli nesneler flu olacaktır. Eğer bulanık görüntülerden hoşlanmıyorsanız, flaş kullanarak hareketli nesneleri sabitleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken, diyaframın normal ışık ayarında bulunmasıdır. Böylelikle, flaşın varlığı ortamın ambiyansını bozmayacaktır.

    Objektif ve Tripod
    24. Eğer flaş kullanmazsanız, CCD’ye düşebilecek ışık miktarı oldukça azalacaktır. Bu da enstantane hızı, diyafram açıklığı, beyaz ayarı ve tripodunuzun kombine çalışmasına bağlıdır. Hayır, yanlış yazmadım; tripod. Ne de olsa, bu diyafram açıklığında kameranızın sabit durması gerekmektedir. ISO ayarınızın da biraz yüksek olmasında fayda var. Ancak bu zoom objektifler için büyük dezavantaj oluşturmaktadır. Bu tip objektifler, odak uzaklığı daha az olanlarına göre dört ila sekiz kat (yaklaşık iki veya üç stop) daha az ışık alırlar. Dolayısı ile, büyük objektifler kullanıyorsanız, optik zoom yaparken dikkatli davranın. Kompakt kameralar için 35mm f3.5 veya f2.8 iyi bir gece çekimi sağlayacaktır.

    Hep karanlık, hep karanlık!
    25. Beyaz ayarının doğru modda olmaması (ki genellikle otomatik yapmamanızı tavsiye ederiz), ışık ölçümünün ‘multi’ yerine ‘spot’ seçeneğinde tutulması doğru pozlamayı yakalayamamanızla sonuçlanacaktır. Neon lambaları gibi parlak objelere de daha bir özenli yaklaşmakta fayda var. Karanlık gökyüzünün önündeki lambaların, kameranızın otomatik ayarlarında doğru pozlama yapmasını nasıl bekliyorsunuz ki? En iyi yöntemlerden birisi ‘multi’ modunda ışık ölçümünü kullanmanızdır.

    Panning
    26. Oldukça sık karşılaştığımız tekniklerden biri olan panning, objektifin nesne ile birlikte hareket ettirilmesi ile yapılır. Dikkat edilmesi gereken nokta, hareketli objenin hızını objektifinizin hızlı ile aynı seviyede olmasıdır. Bisikletli bir çocuğu fotoğraflarken sorun olmayabilir ancak, formula 1 arabalarında oldukça hızlı olmanız gerekli. Panning yapıldığı zaman, arka plan soyutlanacak, renkler birbirine girecektir. Perde hızını en çok 1/30’a tutmanız gerekmekte, zira yüksek perde hızlarında konu takibi yapmanızın imkanı yok.

    Güvenlik
    27. Özellikle kalabalık yerlerde veya sokak gösterilerinde fotoğraf çekerken, fotoğraf makinenizin olduğu kadar, kişisel güvenliğiniz de oldukça önemlidir. Mutlaka aksesuarları ve kameranızı kolay kolay düşmeyecek yerlere koyun. Daha da önemlisi, çekim yaparken diğer gözünüz etrafta neler olup bittiğini takip etmeli. Eğer fazlasıyla kalabalık yerlerde bulunuyorsanız, hareket alanınızı genişletebilmek için kalabalığın içinden sıyrılmak da oldukça farklı kareler yakalamanızı sağlayabilir. Mutlaka olay yerinin çok yakınında olmanız gerekmez. Olayın arbedesinden sıyrılmak için etrafa hakim bir uzaklıktan veya yükseklikten gözlem yapmayı deneyin. Bu arada asla unutmayın: Bu tip kalabalıklar yankesicilerin en sevdiği ve rahat çalıştığı yerlerdir. Kameranızı yanınızdan ayırmayın ve çantanızın ağzını kapalı tutun. Geceleri ise elinizdeki binlerce dolarlık kamera ile arka sokaklara girmeyi aklınızdan bile geçirmeyin.

    Yasak Sokaklar
    28. Askeri bölgelerin yakınları veya bazı kamu alanlarında fotoğraf çekmek yasaktır. Bu tip uyarı yazıları taşıyan yerlerden uzak durun. Eğer ortalıkta herhangi bir yazı göremiyorsanız ve yine de emin olamıyorsanız, ortalıkta dolaşan görevlilere danışmadan çekim yapmak başınızı belaya sokabilir. Nitekim, çoğu süper marketin içinde uyarı yazısı yoktur ancak, fotoğraf çekmeye kalkıştığınızda güvenlik görevlileri size müdahale edecektir.

    EXIF de ne?
    29. Fotoğrafların EXIF değerlerine bakıp, sonraki çekimleriniz için bunu bir referans olarak kullanabilirsiniz. Fotoğraflarınızı bilgisayarınıza aktardıktan sonra, kullandığınız yazılım içerisinde fotoğraflarınızın EXIF değerlerine mutlaka bir göz atın.

    Detaylarda saklı gerçekler
    30. Gerçekten güzel bir fotoğrafın illa bir insan, belirli bir hareket ya da uyumlu renkler içermesi gerekmemektedir. Sokaklarda bulunan minik detaylar bazen bir bütünden çok daha çarpıcı olabilir.

    Hoşunuza giden yerleri sık ziyaret edin
    31. Gezmeye devam ettikçe bazı yerler favori mekanlarınız haline gelebilir. Değişen ışık şartları, değişen konular ve diğer etkenleri göz önüne alarak fotoğraf çekin.

    Mağazalar ve kafeler
    32. Mağazalar ve kafeteryalar sokakların doğal süsleridir ve oldukça ilgi çekici olurlar. Vitrinler ve kafede oturan insanları fotoğraflamayı deneyin. Eğer flaş kullanacaksanız, vitrin camı veya ayna gibi yüzeylere mümkün olduğunda çapraz yaklaşın ki, flaşın ışığı objektifinize geri yansımasın.

    Makro Çekimler
    33. Bazen bir iskelenin ayağı ya da kirli ve paslı bir su borusunu makro çekmeyi deneyin. Konunun ne olduğu fotoğrafınızda tam olarak anlaşılmasa da, oldukça ilginç görüntüler yakalayabilirsiniz.

    Zoom In - Zoom Out
    34. Metro, tren ve vapur istasyonu veya açık hava diskoları gibi kalabalık mekanlarda çekim yaparken, objektifiniz ile zoom in veya zoom out yaparak alacağınız bulanık görüntü, ortamın hareketliliğini fotoğrafa da aktarır. Normalden biraz daha uzun tutulmuş pozlama değeri ile çekim yaparken zoom in veya zoom out yapın.

    Zamanı iyi Değerlendirin
    35. Eğer fotoğraf çekmeyi gece de sürdürmek için gerekli malzemeler yanınızda değilse, gününüzü ve gezeceğiniz yerleri önceden planlayarak yola çıkmak, gün ışığından daha fazla yararlanmanızı sağlayacaktır.
    Burada anlatılan püfler, sizin sokaklarda dolaşırken algıladığınız görüntülerin sabitleştirilmesi üzerinedir. Sokak fotoğrafçılığı, en başta bahsettiğimiz gibi oldukça rahat yapabileceğiniz bir çalışma tarzı. En basit ve kompakt fotoğraf makineleri ile bile bu tarz bir çalışma yapabilirsiniz. Gereken tek şey, büyük ya da küçük bir fotoğraf makinesine sahip olmanız. Bahsedilen tüm püfler size yardımcı olacaktır ancak, hiçbiri kesin kural olarak görülmemelidir. Başarılı bir sokak fotoğrafı için yukarıda bahsi geçen objektiflere veya aksesuarlara sahip olmanız mutlak olarak gerekmemekte. Vizörden ne görüyorsanız, onu çekmeniz gerçekten yeterli olacaktır. İlk kuralı unutmayın: Fotoğraf makinenizi yanınıza alın ve yolları arşınlamaya başlayın. Üzerinizde etki bırakan her şeyi fotoğraflayın.



    Yazı : Emrah SARIİZ

    Kaynakça : Photoline Dergisi, Haziran 2003, Sh.38-43



    Ayrıca bu ay biz de okul gazetemizde (itü, arıyorum) sokak fotoğrafçılığını inceledik. belki aranızda itü'lü arkadaşlar vardır.

    Ben kendi portfolyomdan birkaç fotoğraf paylaşımı yapayım. Sizlerden de eleştiriler ve fotoğraflar bekliyorum.
    Bildiğimiz, hayranı olduğumuz sokak fotoğrafçıları ve onların portfolyolarına ulaşabileceğimiz internet sitelerini de paylaşalım.

     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..


     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..


     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..







  • Yararlı olabileceğini düşündüğüm bir link;

    http://www.flickr.com/search/?q=street%20photography&w=all

  • Çok güzel bir konu olmuş.Elimizden geldiğince konuyu yukarılarda tutsak iyi olur görüşündeyim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mhyen

    Çok güzel bir konu olmuş.Elimizden geldiğince konuyu yukarılarda tutsak iyi olur görüşündeyim

  • http://the-yard-collective.deviantart.com/

    güzel bir deviantart kulübü..
    paylaşımlar, yarışmalar falan oluyor.
    güzel anlatımların olduğu pdf'ler de paylaşılıyor.
  • mithgor,
    Fotoğrafların güzel özellikle üçüncüsü grafik ve ifade olarak hoşuma gitti. Ayrıca siyah-beyaz kesinlikle daha çok yakışıyor sokak fotoğrafına.

    Sokak fotoğrafçılığı yapılabilirse güzel, işin içinde insan olduğu için izleyene daha samimi geliyor, verilmesi istenen mesaj, duygu vs daha kolay iletilebiliyor.

    Fakat, en azından kendi açımdan söylüyorum, sokak fotoğrafçılığı oldukça zor ve belalı bir iş. Yani elinizde ki nispeten büyük SLR makinayı birisine doğrultmak karşı tarafı tedirgin ettiği gibi şahsen fotoğrafçı olarak da dur bakalım ne tepki verecek stresine giriyorsunuz. Fotoğrafı hemen çekmek gibi bi derdiniz de var yani çekip kaçmak, halbuki değişik açıları kollamak, biraz bekleyip önce sindirmek gibi şansınız da kalmıyor. Kısacası zor iş, çekebilene saygım var.

    mithgor, büyük ihitmalle itü-fk'dasın. Bende 2 sene önce üyeydim, bu sene de gitmek istedim ama uymadı bi türlü. Artık dönem sonunda sergide çalışmalarını yakından izleriz




  • öncelikle teşekkürler.
    sokak fotoğrafçılığında en önemli unsurlardan biri utanmamak.
    mesela o istanbul fotoğrafını izleyen amcanın sağından solundan, öbür tarafından her yerinden çektim. orada 5-6 kişiyi daha farklı açılardan fotoğrafladım.
    yaklaşık 10 kişiyi çekmek istedim işte 5-6'sı çekilirken rahat davrandı beni bi süre sonra umursamamaya başladı. ama diğerleri rahatsız oldular. bi ikisi "ehe mehe" diye gülüp doğallıklarını bozdu sonra da daha fazla izlemeden gitti. gene bi iki kişi de biraz garip garip bakınca ben çekmeyi bıraktım.
    tabi ki benim de elimde leica m6 falan gibi ufak bir makina olsa çok daha rahat çalışırım ama bununla çekim yapmaya yavaştan alışıyorum.
    önemli olan fotoğraf çekerken değişik birşey yapmıyormuş gibi davranmak. yüzde devamlı bir gülümseme olmalı. size laf sokanlara falan gülmelisiniz. soru soranlara ben okul gazetesi için diyorum. ki gerçekten de öyle aslında.
    itü arıyorum gazetesinde çalışıyoruz kız arkadaşımla birlikte.
    bu arada itü-fk'ya üye değilim. ilk toplantılarına gittim hiç de sıcak bir ortam yoktu. sene sonu onların sergisinde değil ama deviantart'ın itü grubunun sergisinde birkaç fotoğrafım yer alacak sanırım.




  • İzninizle birkaç tane karede benden gelsin.

    hEPSİNDE AYRI HİKAYE hEPSİNDE AYRI BİR YAŞAM..

     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..



     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..



     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..


     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..



     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..



     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..


     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..


     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..




  • 4. fotoğraf çok hoşuma gitti..
  • Teşekkürler Mithgor.

    Hani demiştim ya her kare farklı bir hikaye diye buda apayrı bir hikaye, adı Kadir, Seferihisar sokaklarında oradan oraya koşuştururken rastladım. yemek yediğim lokantanın karşısındaki kahvecinin oğlu, birde köpeği var simsiyah onu besliyor arada, kahveye gelen genç delikanlıyı alıyor karşısına tavla oynamaya koyuluyor. yendi mi yenildimi bilinmez. ayrılık vakti geldiğindede bana küsüyor ve ağacın arkasına saklanıyor ve o an deklanşörüme basıyorum farkında olmadan.
  • antük'ün sokak fotoğrafçılığı serisi


     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..



     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..



     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..



     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..



     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..



     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..



     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..



     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antique -- 1 Mart 2009; 15:19:35 >




  • GÜZEL ÇALIŞMALAR KARDEŞİM ELİNE SAĞLIK. HEPSİDE bir yerelre götürüyor insanları
  • türkay ben senin imzalarını çok beğeniyorum.
    bu arada ben Mithgor (:
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ireminix

    türkay ben senin imzalarını çok beğeniyorum.
    bu arada ben Mithgor (:


    eyvallah
  • bir kaç fotoğraf da benden sokak fotoğrafçısı olmanın en sevdiğim yanı hayatı olduğu gibi, doğallığını bozmadan yansıtabilmek ve fotoğrafı çektikten sonra güzel bir sohbete mi başlanacağını ya da oradan hemen koşarak uzaklaşmak mı gerekeceğini bilememenin verdiği dayanılmaz adrenalin

     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..


     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..


     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..


     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DrynhwyL -- 2 Mart 2009; 21:19:22 >




  •  Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..
  • güzel kareler arkadaşlar.. bu konuyu sürekli beslemek lazım
  • Bende severim sokak fotografçılıgını..

    Bir kaç fotografda benden;

     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..


     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..


     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..


     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..


     Sokak Fotoğrafçılığı, paylaşım..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cloud Nine -- 3 Mart 2009; 0:18:55 >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.