Şimdi Ara

Soğutma Sistemleri ile Alakalı Çömez Sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
396
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Bilgisayar dahili donanımı konusunda biraz cahilliğimi mahzur görün ancak sormam gereken bir husus var. İşlemci soğutucu ile sıvı soğutma sistemleri teknik olarak aynı şey mi ? İşlemci soğutucu, yalnız işlemciyi soğuturken sıvı soğutma sistemi işlemci ve diğer tüm bileşenleri mi soğutuyor ?

    Ayrıca, Vatan Bilgisayar' ın sitesinde 3. bir kategori olarak "Fanlar" bölümü yer almakta. Bunlar kasa fanları dedikleri şeyler mi ? Eğer öyleyse bunları diğer iki soğutma sisteminden ayıran farklar neler ?



  • Ben uzman değilim, kendi bilgisayarımı kendim topluyorum ancak yazılım konusunda, donanımların teknik detayları konusunda çok az bilgi sahibiyim. Bu sebeple, cevap veren birileri olur dedim ancak, cevap gelmeyince bildiğim kadarıyla size yardımcı olmaya çalışayım. Sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

    quote:

    Bilgisayar dahili donanımı konusunda biraz cahilliğimi mahzur görün ancak sormam gereken bir husus var. İşlemci soğutucu ile sıvı soğutma sistemleri teknik olarak aynı şey mi ? İşlemci soğutucu, yalnız işlemciyi soğuturken sıvı soğutma sistemi işlemci ve diğer tüm bileşenleri mi soğutuyor ?



    Öncelikle bu paragrafta bahsettiğiniz soğutucuların her ikisi de "SADECE" işlemci soğutma için. Gerek işlemci üzerinde fan ve soğutma bloğu olanlar olanlar olsun, gerekse su soğutma veya sıvı soğutma adı ile geçsin; her iki soğutucunun da görevi işlemciyi soğutmaktır.

    Ekran kartları için de harici sıvı soğutmalar satıldığını gördüm veya harici (hani olur da fan kanadı falan kırılırsa diye) hava soğutmalar gördüm. Fakat komple anakartı soğutacak harici bir soğutma sitemi görmedim, duymadım.


    quote:

    Ayrıca, Vatan Bilgisayar' ın sitesinde 3. bir kategori olarak "Fanlar" bölümü yer almakta. Bunlar kasa fanları dedikleri şeyler mi ? Eğer öyleyse bunları diğer iki soğutma sisteminden ayıran farklar neler ?


    Burada bahsi geçen fanlar, bilgisayar kasası üzerine takılan, 120mm (12cm) çaplı veya 140mm (14cm) çaplı kasa içerisinde hava sirkülasyonunu sağlayacak fanlardır. Bu fanları yerleştirirken kasa üzerinde standart olarak açılmış deliklerden (marka fanlarda vidalar üzerinde gelir) fanı kasaya monte edersiniz.

    Bu fanların asıl amacı kasa içerisinde biriken sıcak havanın dışarıya atılmasıdır. Bu sebeple, genel uygulamada kasa önüne takılan fanlar kasa içerisine hava üflerken egzoz fanı (yani kasanın arkasına takılan fan) havayı dışarıya üfler. Böylece sürekli olarak kasanın soğuk havayı kasa içerisine üflerken, kasa içerisindeki sıcak havayı da egzoz fanıyla dışarı atarsınız. Bu fanların işlemci soğutma ile direkt alakası yok fakat arzu ederseniz, uygun aparatlarla kullanılabilir.

    Kaldı ki genelde işlemci ile birlikte gelen işlemci hava soğutmaları haricinde bir soğutucu kullanmak isterseniz eğer, üzerinde kendi fanlarıyla birlikte geliyorlar.

    Sıvı soğutmalarda da kapalı sistemde dolaşan sıvının soğutulması için fan kullanılıyor, bu fanlar direkt olarak işlemciyi soğutmuyorlar. Sıvı soğutmaları monte ederken bu fanlar işlemci üzerine değil, radyatör üzerine monte edilir. Arzu ederseniz, bu fanlar yerine de kendi satın aldığınız fanları kullanabilirsiniz.




  • Çok teşekkür ederim hocam. Anladım. 120 mm sıvı soğutma aldım. Everest hectora kasa aldım. Kasanın önünde 2, üstünde 2, arkasında 1 fan yeri var. 3 fan üzerinde geliyor. Diğer iki tane için yer var arzu edilirse alınıp takılabilir.



    Yanlış bilmiyorsam arkadaki fan sökülüp yerine sıvı soğutucunun fanı takılacak gibi. Öndeki 2 tane kasa fanı hava girişi yapacak. Acaba hava çıkışı bu durumda üstten mi yapılacak yoksa arkada yer kalır mı acaba ? Vatan' dan toplatıyorum henüz parçaların hepsi gelmedi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nitrococuk N kullanıcısına yanıt
    Malum çalışıyorum, eve yeni geldim, bu sebeple geç cevabım için üzgünüm.

    Şimdi, değerli kardeşim. Ne kadar fan, o kadar fazla ses. Üstte fan olmasının sesten başka çok da ekstrasını görmedim ki ileride sistem topladığımda sıvı soğutma almayacağım. Bende de corsair h100i v2 var, kendi fanlarının gürültüsünden dolayı söktüm. Bence öne 2 fan, arkaya bir fan yeterli.

    120 mm sıvı soğutma dediğinize bakılırsa radyatör kısa... Ben olsam, eğer sıvı soğutmanın hortum uzunluğu yetiyorsa öne takmanız daha mantıklı. Dışarıdan soğuk alıp, aldığı bu havvayı radyatöre üflerse eğer radyatördeki su soğur. Dediğiniz şekilde yaparsanız eğer, kasa içerisindeki sıcak havayı radyatöre üflemiş olacak. Gerçi ne kadarlık fark yapar onu bilmiyorum. Ancak soğuk havayı radyatöre üfletip, oradan çıkan sıcak havayı da egzoz fanıyla dışarıya atmak hava sirkülasyonu açsından da iyi olacak gibi görünüyor. Öne takılacak fanlardan birisinin yerine sıvı soğutmanın fanı dışarıdan emiş yapacak şekilde takarsanız eğer; arkaya da egzozu taktınız mı işinizi rahatça görür.

    Üste fan takmasanız da, zaten hava sirkülasyonu sebebiyle oradan içeriye hava giriyor (daha doğrusu sirkülasyon sebebiyle emiliyor). Boşuna fazlaca fan takıp da kafa ağrıtmayın.




  • Anladım. Genelde radyatörü arkaya takıyorlar ama inceleyim bi. Eğer radyatör fanını öne, egzozunu da arkaya takarsam işlemci ok.



    Bu durumda elimde 3 tane kasa fanı kalmış olacak. 1 tanesi öne (intake) , 1 tanesi de üste veya arkada yer kalırsa hava tahliyesi için koysak 1+1 fan yeterli diyorsunuz. Zaten ön taraftan başka bi yerde intake için fan kullanamıyormuşum çünkü örneğin üstten hava almaya çalışırsam içerideki hava sirkülasyonunu bozarmış. Onun için hava alımı sadece önden yapılırmış.



    Biraz karışık oldu ama umarım anlatabilmişimdir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nitrococuk N kullanıcısına yanıt
    Valla tam anlamadım; biraz da siz sadece radyatör fanından bahsedince şu durum aklıma geliyor : Siz fanı ve radyatörü ayıracakmışsınız, radyatör ile fanı ayrı ayrı kullanacakmışsınız...

    Verdiğiniz kasa modeline baktım, duruma bakılırsa ön tarafa 3 tane 120mm, üste 2 atne 120mm, arkaya da 1 tane 120mm olacakmış gibi geldi bana (resimlerden anlayabildiğim bu oldu).

    Bende Phanteks P400 kasa var. Bu kasaya nasıl yerleştirme yaptım? Önde 2 tane 140'lık fan var. Hatta bu fanlar sıvı soğutmanın radyatörüyle istediğim gibi oturmadığı ve bazı problemler çıktığı için, plastik cırtla radyatör ve fanları birleştirip; ardından fanları da kasaya monte ettim. Arkada bir tane 120'lik fan var. Zaten kasanın üstünde fan takılabilecek bir boşluk mevcut. Fanları dışarı hava verecek şekilde yerleştirdim ancak gerek sıvı soğutmanın fanları (corsair marka, 120'lik); gerekse 140'lık fanlarım (cougar) ters duruştan dolayı ses yaptı. Ben de kasanın üzerine toz filtresini koydum üzerine ve yukarıda anlattığım gibi fanları monte edip kullanıyorum.

    Bu durumu sizin de yaşamanız olası. Bunu deneyip göreceksiniz. Çok da kafanıza takmayın.Faydalı olabilmişimdir umarım, bana müsaade, size kolay gelsin.




  • Teşekkür ederim hocam. Şöyle yapmaya karar verdim. İşlemci soğutucunun radyatörünü yukarı koyucam, içerdeki havayı çekip yukarı tahliye etsin. Öne 2 tane hava çeken kasa fanı koyucam, arkaya da 1 tane tahliye için kasa fanı koyucam. İşlem tamamdır. Faydanız oldu emin olun. Sağolun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nitrococuk N kullanıcısına yanıt
    sıvı soğutucun radyatör boyutu nedir 240 mı 280 mi yoksa tek 120 cm fanlılardan mı? güncel kasalarda tepe fanları vardır ve faydası çoktur içerdeki sıcak havayı dışarı atar öne fan takılıyorsa bu fanlar içe üflemeli arka fan dışa üflemeli yukarı 240 yada 280 cm sıvı soğutma radyatör desteği varsa fanı dışa üflemeli şayet sıvı soğutman 120 cm tek fanlıysa bunu arka egzoz fanın olduğu yere takacaksın dışa üfleyecek şekilde



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 26 Mayıs 2017; 0:28:19 >
  • nitrococuk N kullanıcısına yanıt
    buysa arkaya takacaksın fanı dışa üfleyecek üste 1 fan taksanda faydası olur kasanın fan desteği kaçlıksa işlemci üstü tarafına dışa üfleyecek şekilde takarsan faydası olur
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.