Şimdi Ara

Snapmaker 2.0 Soğutma Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
52
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, biraz uzun bir yazı olacak, sabırla okuyan arkadaşlara teşekkür ederim şimdiden.

    1 ay önce Snapmaker 2.0 A250T model bir yazıcı aldım. Yazıcı ile ilk birkaç gün aldığım basit modellerde bir sorun yaşamadım. 3D yazdırma performansı da (diğer yazıcıları bilmediğim ve ilk yazıcım olmasından dolayı) fena sayılmazdı.


    Ancak bir süre kullanıp daha zor modeller yazmaya çalıştığımda bazı sorunlarla karşılaştım. Yazıcı PLA ile yazma işlemini yaparken yatay olarak büyüttüğü bölümlerde (alt kısmı boş olduğu için) uçlarda kıvrılmalar yapıyor ve bir süre sonra bu kıvrılmalara çarparak modelin o bölümü ayrı ise o bölümü tabladan söküyor, ayrı değilse tüm modelin sökülmesine sebep oluyor. Resmen ABS flament kullananların yaşadığı sorunu ben PLA ile yaşıyorum.


    İnternette bu sorunla ilgili yaptığım araştırmalarda gördüğüm kadarıyla bu hata ABS flament çekme hatası. ABS kapalı bir ortamda yeterince ısıtılmazsa çekmeler yapıyor ve model bozuluyor. Ancak benim sorunum PLA'da gerçekleşiyor. Dolayısı ile araştırmamı detaylandırdım ve daha fazla kaynaktan farklı dillerde bu hatayı araştırmaya devam ettim. Öncelikle ulaştığım sorunu ve olası çözüm yollarını paylaşmak isterim ki bu sorunu yaşayan arkadaşlar da bir kaynak bulamazsa bu yazıyı baz alabilsinler.


    Karşılaştığım hata bende bu şekilde değil ancak bazı yazıcılar altı dolu olsa bile uçlarda kıvrılmalar yapabiliyor.


    Snapmaker 2.0 Soğutma Sorunu

    Yukarıdaki resimde altı dolu olmasına rağmen flament uç kısımlarda kıvrılmalar yapabiliyor.

    Benim yaşadığım problem yukarıda belirttiğim gibi yatay genişleme esnasında altı boş olan bölümlerin kıvrılması.


    Snapmaker 2.0 Soğutma Sorunu

    Tam olarak sorunuma uygun olmasa da hemen yukarıda yaşadığım soruna yakın bir sorun görülüyor.


    Hatanın Sebebi: Bu hata nozzle ucundaki soğutma sisteminin, flament nozzle'dan çıktığı anda iyi soğutulamaması sebebi ile gerçekleşiyor. Yeterli soğutulamayan flament bu şekilde büzülmeler yapabiliyor.


    Net bir çözüm yolu olmamakla birlikte birkaç çözüm yoluna rastladım.


    Çözüm Yolu 1: Yazdırma hızını düşürmek.

    Bu çözüm yolu genel olarak bu sorunu yaşayan bir çok kişinin sorununu çözdüğü için bu çözüm yolunu başa yazdım. Yazdırma hızını ne kadar düşürürseniz nozzle oradan ayrılmadan fanlar flamenti o kadar iyi soğutmuş olacağı için sorunu çözüyor. Yalnız bu bence tam bir çözüm yolu değil. Zaten marlin yazıcı kullananların derdi yazıcının yavaş çalışması iken bir de bu sorunu yaşamamak için ekstra yavaşlatmak yazdırma süresini korkunç miktarda uzatıyor.


    Çözüm Yolu 2: Soğutma sistemini modlamak.

    Bu yol gerçek anlamda bir çözüm yolu sunabiliyor. Sorun soğutamamaktan kaynaklı olduğu için soğutma sistemini iyileştirmek sorunu çözebilir.



    Farklı yazıcılar için farklı modlara da rastladım. Bir tanesini bura bırakmak istedim belki görmek isteyen olur. Ender 3 için Hero Me Gen 5


    Ben 2. çözüm yolunu tercih ettim ve araştırmalarıma devam ettim. İlk başta youtube üzerinde bir yayıncının bir model geliştirdiğine ve soğutma sistemini upgrade ederek sorunu çözdüğüne rastladım. Link burada. Yalnız bu vatandaşın videoyu yayımladıktan bir süre sonra modeli bile satmadığını, direkt parçayı üreterek sattığını öğrendim. Türkiye'ye de gönderim yokmuş zaten.


    Biraz daha araştırma yaparak bir tasarımcıya rastladım. Onun linki de burada... Modelini ücretsiz bir şekilde yayımlamış. İndirdim. Şimdi bu modeli yazdırmak istiyorum ancak bu model 3D Print Modülü'nün içinde yer aldığı için sıcak bir bölgede ve PLA ile yazarsam ısıya dayanıklı bir modül elde edemem.


    Gelelim soruma. Bu modeli hangi yazıcı çeşidi ile ve hangi malzeme ile yazdırmalıyım ki ısıya dayanımı yüksek ve prüzsüz bir çıktı alabileyim?


    FDM yazıcılarla PETG veya Carbon Fiber PETG.

    SLA yazıcılarla Reçine (Bu yazıcılar hakkında bir fikrim yok malzeme farkı var mı veya ısıya dayanımları nedir bilmiyorum.)

    SLS Yazıcılarla (Bu yazıcılar hakkında bir fikrim yok malzeme farkı var mı veya ısıya dayanımları nedir bilmiyorum. Yalnız bu modeli indirdiğim sayfada biri Makes&Comments kısmına SLS ile yazdırdığını yazmış.)


    Yazıcı tipi ve Malzeme önerisi yapabilecek deneyimli biri varsa bu noktada cevaplarsa çok memnun olurum.


    Ayrıca bu modeli, ne yüksek ne düşük, ederi fiyatına yazdırabileceğim bir yer var mı? Örneğin SLS çıktısı olarak. Bu bilgiyi de paylaşırsanız sevinirim. İnternette aradığımda 3d prototip alan yerlerin bıraktığı izlenim daha çok benim gibi 1-2 küçük model çıktı alacak kişilere değil de çok miktarda çıktı alacak kişilere hizmet verdiği yönünde. Buralardan fiyat istemeye bile korktum açıkçası.


    Şimdiden teşekkürler, iyi günler...


    Edit: İmla




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi By_ZerO -- 1 Şubat 2024; 17:49:22 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.