Şimdi Ara

Sıralamada Kaçıncı Olurum Sorunuzun Cevabı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.020
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar sınavdan sonra tüm forum ben kaçıncı olurum bu kaçıncı olur başlıklarıyla dolup taşıyor. Geçen yılda aynı stresi yaşamış ve aynı soruları sormuş birisi olarak size yardımcı olmak istedim. İlk olarak edindiğim tecrübeler ile size bir kaç tavsiye vermek istiyorum 2. olarak da başlıkta belirttiğim üzere sıralamada kaçıncı olacagınız sorusuna minimum hata formulünü vereceğim.. İlk olarak geçelim tavsiyeleri ..
    1.Her yıl sınavda puan düşme efsaneleri olur. Sakın bunu kapılarak çok fazla hayal kurmayın. Hepiniz farketmişsinizdir herkes sınavdan çıkan kolayda olsa zorda olsa kesin puanlar düşecek şu zordu bu zordu demeye başlar. Bu tamamen öğrenci psikolojisinden kaynaklanmaktadır. Forumda gördüğünüz üzere kaç net yaptın başlıklarına girince soruların o kadar da zor olmadığını anlıyacaksınız . Bu yüzden kendinizi çok fazla kandırıpta sonradan büyük bir hayal kırıklıgının içine düşmeyin.
    2.Standart sapma , önümde şu kadar sayısal şu kadar eşit ağırlık var , bu kadar kişi tercih yapmaz, şu kadar kontenjan gelir. Bunlarda sınavdan sonra en çok söylenen laflardır. Unutmayın ki bu standart her sene sapıyor . Geçen senenin sıralama hesaplarında da sayısalcıların önüne eşit ağırlıklar , eşit ağırlıkçıların önüne sayısal geçiyor v.s v.s uzar gider.

    Bu 2 altın kuralı sakın unutmayın. Burada felaket tellallığı yapmak değil amacım ancak geçen yılda çok astronomik düşüşler bekleyip sonuçlar açıklandığında bunalıma giren bir çok dostum olduğu için sizin aynı sorunuzu yaşamamanızı istedim..

    Gelelim şu sıralama sorunuzun cevabına.. Sıralama sorunuzun cevabını ne forumdaki Veli Efendi verebilir , ne de ÖSYM KLAVUZU , ne de burada çogunuza göre bilmişlik taslıyor gibi görünüp konuşan ben :) Sorunuzun cevabını geçen yılın yerleşme sıralamaları verecektir. Her yıl ögrenciler sınav kolaydı , zordu desede sıralamada oynamalar gayet ufak seviyede olmuştur..
    Geçen yılın yerleşme sıralamalarına göre

    0-10.000 arası max 300-500 +- oynama Derece grubunda çok fazla oynama olacağını sizde düşünmüyorsunuzdur
    10.000-18.000 arası max 1000 +- oynama Bu bölge tıp - eczacılık - Ftr - itü mühendislikler kısmını kapsadıgı için çok büyük bir oynama beklenemez .
    18.000-35.000 arası max 3000 +- oynama Bu gruptada geçen yıla göre en fazla 2000-3000 oynama olacağını düşünüyorum.
    35.000-60.000 arası max 6000 +- oynama
    60-000 sonrasında ise arz talep daha belirleyici olacaktır. Bundan sonraki sıralamalar sağlık sektörü - büyük şehirdeki bölümleri pek fazla kapsamadıgı için arz talebe göre daha büyük oynamalar olabilir ..

    Umarım sizlere yardımcı olabilmişimdir . Her yıl başkalarının söylemesi , ösym klavuzu ile tercih yapanlar hüsrana , bir önceki yılın sıralaması ile tercih yapanlar beklentilerini ulaşmasıyla sonuçlanmıştır. Tarih tekerrürden ibarettir. Hepinize geçmiş olsun iyi geceler ..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tam_tam -- 27 Haziran 2011; 0:32:45 >







  • bnm gibi dsnn biri işte. sende baya tepki cekersin. anlayn biri ckr umarım seni. bence zhmet etmssn yzmasaydn keske zmn hrcamasydn. biri ckr simdi mlltn hayllri var blmem ne der. ne işin vr krdsm burda bnları yzmssn kafanı rht tutmak vrkn
  • Kardeşim emeğe saygı ama şuan bence biraz ön araştırma yapıp sonuçları beklemek...Çokta kurcalamamak gerek..
  • süper olmuş
    bide millet laf atacak tabi abi nasıl geçecek temmuza kadar günler başka türlü.
    ama tebrikler cidden güzel olmuş .
  • 0-10.bin arası derece grubumuymuş
  • o değilde sen sıralamalarda oynama olucak demişsin öyle oluyormu ya:S Puanda desen neysede ben sıralamalar pek değişmiyo biliyorum yani, sıralamaya göre puanlar oynuyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: taylant09

    o değilde sen sıralamalarda oynama olucak demişsin öyle oluyormu ya:S Puanda desen neysede ben sıralamalar pek değişmiyo biliyorum yani, sıralamaya göre puanlar oynuyor.


    Bölümlerin en son aldığı adayların başarı sıraları ("Taban başarı sırası" diyebiliriz.), bölümlerin tercih edilme popülaritelerine göre değişir. Bir bölüm bir yıl çok tercih edilmişse, ilgili puan türündeki ilk 1000 kişiden alım yapabilir. Ertesi yıl daha az tercih edilmişse, en son alınacak adayın başarı sırası 2000'e, 3000'e kayabilir. Atıyorum.

    Bunların pek değişmediği yerler de var, her yıl çok değiştiği yerler de var. Mesela devlet üniversitelerindeki tıp fakülteleri ve vakıf üniversitelerinin tıp fakültelerinin tam burslu programları pek değişmez. Zaten büyük bir çoğunluğu ilk 10000'den öğrenci alıyor. Hatta sağlık sektörüne olan ve her yıl artan ilgiden dolayı biraz öne de kayabilir.

    İşte bu nedenle taban puan çok önemli değil, başarı sırası daha önemli.



    @can_214
    Kimine göre 8000-9000.'lik çok dandik bir sonuçtur, kimine göre de bir başarı. Göreceli. :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 27 Haziran 2011; 1:56:36 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: tam_tam


    0-10.000 arası max 300-500 +- oynama Derece grubunda çok fazla oynama olacağını sizde düşünmüyorsunuzdur
    10.000-18.000 arası max 1000 +- oynama Bu bölge tıp - eczacılık - Ftr - itü mühendislikler kısmını kapsadıgı için çok büyük bir oynama beklenemez .
    18.000-35.000 arası max 3000 +- oynama Bu gruptada geçen yıla göre en fazla 2000-3000 oynama olacağını düşünüyorum.
    35.000-60.000 arası max 6000 +- oynama
    60-000 sonrasında ise arz talep daha belirleyici olacaktır. Bundan sonraki sıralamalar sağlık sektörü - büyük şehirdeki bölümleri pek fazla kapsamadıgı için arz talebe göre daha büyük oynamalar olabilir ..


    Belki geçen yıl yeni sınav sisteminin azizliği de olabilir, 2009'daki taban başarı sıraları ÖSS'deki SAY-2 puan türüne aitken 2010'dakiler de LYS'deki MF puan türüne ait. Benim tahminimce söylediklerinden biraz daha fazla oynama olabilir. 60000 sonrasında zaten son yıllarda ciddi düşüşler gözleniyor. Arz-talep dengelerinin bu yıl da çok değişeceğini zannetmiyorum.

    Herkes bir şey söyleyecek tabii ki. Kimisi olumsuz şeyler söyler, kimisi Polyanna'cı görünebilir. Maalesef bu sınav sisteminde tercih işlemleri = kumar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 27 Haziran 2011; 1:55:14 >




  • 2006 Öss puanlarını hatırlatmak isterim. Tabi bu sene öyle oalcağını düşünmüyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: K.chaLi

    bnm gibi dsnn biri işte. sende baya tepki cekersin. anlayn biri ckr umarım seni. bence zhmet etmssn yzmasaydn keske zmn hrcamasydn. biri ckr simdi mlltn hayllri var blmem ne der. ne işin vr krdsm burda bnları yzmssn kafanı rht tutmak vrkn


    Bu arada sen de bunları söylüyorsun da, bana PM ile sıralama tahmini sorduğunu hatırlıyorum.
  • Ben yazımda gerçeğe en yakın ölçütün geçtiğimiz yılın verileri olacağını anlatmaya çalıştım .. Foruma bi giriyim dedim her yerde kaçıncı olurum başlığı.. Bu başlıklar eminim tüm üniversitede okuyan arkadaşlara gülünç geliyordur çünkü buna net bir cevap vermek için sınava giren herkesin kaç puan aldığını ve hatta hangi bölümü yazacağını bilmek gerekir .. Gerçeğe en yakın ölçütte her zaman bir önceki yılın verileri olmuştur bunu göz önüne alanlar hayal kırıklıgı yaşamazlar ..
  • Bunda dalga geçilecek absürd bulunacak bir şey yok. Ben de üniversite mezunuyum ve burada sıkça adı geçen iyi bir bölümden mezun oldum. Fakat başka bir alanda çalışmak istediğimden bu sene tekrar girdim. Ben de herkes gibi insanların yorumlarını almak istiyorum. Elbette elimize kesin bir bilgi vermez bu sohbetler; ama sınav sonrası genel yorumlar puanların değişme eğilimi hakkında az çok fikir verebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ecliptic -- 27 Haziran 2011; 12:54:42 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tam_tam

    Ben yazımda gerçeğe en yakın ölçütün geçtiğimiz yılın verileri olacağını anlatmaya çalıştım .. Foruma bi giriyim dedim her yerde kaçıncı olurum başlığı.. Bu başlıklar eminim tüm üniversitede okuyan arkadaşlara gülünç geliyordur çünkü buna net bir cevap vermek için sınava giren herkesin kaç puan aldığını ve hatta hangi bölümü yazacağını bilmek gerekir .. Gerçeğe en yakın ölçütte her zaman bir önceki yılın verileri olmuştur bunu göz önüne alanlar hayal kırıklıgı yaşamazlar ..




    Kimse zaten o tahminlere sıkı sıkı bağlanmıyor. Ben de bana soran olursa vurgulaya vurgulaya bunun bir tahmin olduğunu, gerçek sonuçların daha farklı gelebileceğini, geçen yılki verilere göre yorum yaptığımızı, kesinlikle bağlanılmaması gerektiğini söylüyorum.

    Gülünç geldiğini düşünmüyorum. Sınav psikolojisi... Millet sınavdan çıktı. Biz her ne kadar burada gerçek sonuçlar açıklanana kadar sabırla beklemelerini söylesek de insanlar ister istemez birkaç yorum bekliyor. Yorumlar, tahminler değişiklik gösterebilir. Kimisi destekli sallar, kimisi tam tamına hesap yapmaya çalışır. Kaldı ki bu tahminleri, yorumları isteyenler arasında YGS'de ilk 1000'e girmiş olanlar da var, 150000. olmuş olanlar bile var.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.