Şimdi Ara

Silikon Vadisi Nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
255
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Silikon Vadisi denince ilk başta bilmeyenlerin aklına farklı senaryolar geliyor olabilir. Kimisi acaba bu vadide silikon madenleri mi var? Yoksa silikon tabancaları mı üretiliyor? Diye düşünebilir. Gerçekte ise durum biraz daha farklı ve sizlere Silikon Vadisi nedir Sorusuna cevap veriyoruz.

    Silikon Vadisi Kuzey Kalifornia’daki San Francisco Vadisinin bir parçası olan San Jose Vadisine verilen bir isimdir. Büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan ve gerçek adı olan Silicon Valley, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde bulunuyor. Bu isim sebebi ise bölgede yoğun olarak üretim ve geliştirme faaliyetlerin bulunulan silikon çip üreticileridir ve teknoloji alanındaki gelişmelere büyük katkı sağlamaktadır. Asıl sitesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

    Aslında Silikon Vadisinin oluşmasındaki en önemli etken, günümüzde en prestijli üniversitelerden olan Stanford Üniversitesi. Silikon Vadisi kavramı ortaya atılmadan önce kurulmuş ve öğrencilerinin bu bölgede teknoloji geliştirmesine imkân tanımıştır. Silikon Vadisi tarihinde ilk kurulan ve günümüzde hala faaliyetlerini sürdüren 2 şirket var: General Electric ve Kodak.

    ABD’de refah seviyesi yüksek olan birçok şehir duysak bile, Kaliforniya Eyaleti’nde yer alan Silikon Vadisi’nin önemli bir kısmını barındıran Palo Alto şehri, ABD’de refah düzeyi en yüksek şehirler arasında yer alıyor. Öyle ki sıradan bir şehir olan Palo Alto’nun nüfusu, Silikon Vadisi’nin yükselişiyle birlikte katlanmıştır. Teknoloji merkezi olan Silikon Vadisi’nde alanında son derece profesyonel ve dünya çapındaki büyük şirketlerin merkezinde çalışan kişiler yaşıyor. Durum böyle olduğu için, bölgedeki ortalama maaş 80000 ile 120000 dolar arasında değişiyor.

    İçinde barındırdığı önemli teknoloji şirketleri sayesinde dünyanın en büyük ekonomilerinden birisidir. Öyle ki ABD’yi bir kenara bırakıp Silikon Vadisi’nin ekonomisine baktığımızda bu bölgenin ekonomik düzeyi birçok dünya ülkesinden daha yüksek seviyede bulunuyor. 2019 başı rakamlarına göre bölgenin ticaret hacmi 1 trilyon dolardan fazla ve karlılığı ise 275 milyar dolar civarında. Karşılaştırma yapmak gerekirse Türkiye’nin Şubat 2020’de açıklanan 2019 Gayri safi yurtiçi hasılası yaklaşık 750 milyar dolar civarında. Bu rakamların değerlendirmesi artık size ait.

    Silikon Vadisi’nde merkezi olan ve en görkemli ofise sahip 2 şirket tahmin edebileceğiniz üzere Google ve Apple. Her gün liderlik yarışında sıra değiştirirken açık ara farkla Silikon Vadisi’ndeki en büyük şirketler rütbesini kimseye kaptırmıyorlar. Silikon Vadisi nedir sorunuza aradığınız cevapları bulduğunuzu ümit ediyoruz.

    KAYNAK







  • silikondan yapılan bir vadi işte çok büyütmeyin
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.