Şimdi Ara

HTC MAGIC'te HERO rom'unu hizli olarak calistirabilmek mumkun

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.598
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu konuda ROM nasil yuklenir gibi baslangic seviyesi ve her yerde ingilizcesini ya da turkcesini okuyabileceginiz konulari yazmayacagim. Bunun yerine, hicbir yerde ya da genellikle konu aralarinda parca parca gecen bilgileri ve kisisel tecrubelerimi aktaracagim. Aslinda butun olayin detaylarda gizli oldugunu, ancak insanlarin bunlari konusmak ya da yazmak icin hicbir caba sarf etmediklerini gorup, hazirda bos zamanim varken biraz yazayim istedim. Neyse efendim gelelim konuya.

    HIZ ICIN HANGI HERO PORTUNU KULLANMALIYIZ?
    Su an icin benim test ettigim en hizli HERO port'u XeroXD'nin romlari. Bu rom'larin ustune swapper cekip duzgun swap ayarlari yapilirsa bir magic, hero ile ayni hizda calisiyor gibi gozukuyor. Bu arada hero zaten hiz olarak magic'in standart hizindan daha agir bir telefon zira islemciler ayni, araya bir overclock programi ile ikiside 528de calisir hale geliyor, tek fark ram onu da swapperla hallediyoruz, class 6 bir sd card'in hizi yadsinamayacak kadar hizli oldugundan ram'deki acigi ciddi ciddi kapatiyor.

    TASKILLER HAKKINDA KISA BILGILER:
    Taskiller muhtesem bir uygulamadir. Unix bazli sistemlerde uygulamalari zorla kapatmak (force kill) windows'a benzemez. Kapan dedin mi, usulca kapaniverirler, cok uysaldirlar :) Android'in diger bir ustun tarafida budur zaten. Kullaniciyida programciyida kanser etmez :)

    Herneyse, taskiller adindanda anlasildigi gibi onde yada arkada calisan tum uygulamalari, elle kullanicinin kapatmasini saglayan bir arayuz programidir. Ayrica tum calisan uygulamalari tek tusla kapatabilmek ozelligide vardir, yanliz bu ozellik insanlar tarafindan yanlis anlasilip, genellikle "hepsini kapatirim, daha hizli calisirim" gibi yuzeysel bir mantikla kullanilmaktadir. Bu hareketin telefonunuzu yavaslatacagi %100 garantilidir. Sebebi basit, arkaplanda calismasi gereken en basitinden widget'larin istemcilerini siz zorla kapatsaniz bile, belirli bir sure sonra o widgetlar otomatik olarak tekrar istekte bulunmaya calisacak, ve hali hazirda istemcisi acik olmadigi icin, telefon once istemciyi calistiracak sonra istemcide istegi yapacak. Halbuki taskiller'dan istemciyi kapatmasaydik, arka planda "idle" bir vaziyette duran ve islemci yemeyen bir istemcimiz olacakti, ve tekrar bir istemde bulunmasi gerektiginde, telefonun bu istemciyi sifirdan calistirmasina gerek kalmayacak, ram'den (yada swap'tan) direk olarak devam edecekti. Kisacasi patir kutur uygulamalari tek tusla kapamak, ilk anda telefonunuzu minimal bir miktarda rahatlatacaktir, ancak daha uzun vadede size yavaslama olarak geri donecektir bunu unutmayin.

    TASKILLER'I NASIL KULLANMALIYIZ:
    Arkada calisan ve islemci yemeyen uygulamalar (gri olanlar) kesinlikle acik kalsin, aksi halde tekrar o uygulamaya donulmek istendiginde tekrar bekletir acilmak icin, halbuki swaptan direk acar eger arkada acik birakilirsa, ustelik islemciyede hicbir yuk bindirmez, tabi sd card'a swapladigimiz icin ram konusunda problem cekmedigimizden oturu boyle diyebiliyorum, yoksa swapper compcache filan olmadan hicbir HERO rom'unun port'u Magic'te gunluk kullanim icin uygun olmaz. Surekli HTC logo'su gorup, systemin touchflo'yu filan tekrar yuklemesini izleriz.

    Kisisel onerim giris seviyesi kullanicilar icin taskiller'i kullanmamalari, cunku bu kullanicilar icin hem kafa karistirici olacak, hemde hizlandirma yerine yavaslamaya sebep olacaktir. Diger kullanicilar icin neyi kapattiginizi olcup tartip ona gore kapatin, daha sonra tekrar beklemek zorunda kalmayin diyebiliyorum sadece. Ha birde taskiller'in ucretli versiyon'unda sinirsiz uygulamayi "goz ardi et" secenegi var. Free olan taskiller'da bu iki uygulama olabiliyor sadece. Eger sinirsiz goz ardi seceneginiz varsa bircok uygulama goz ardi edilebilir ve bu sekilde tek tusla digerlerini kapatmak mantikli bir hale gelebilir, ancak bunun icin para vermek gerekiyor. Sahsi fikrim gereksiz ve tembel isi bir hareket oldugu yonunde. Zaten taskiller'i cok nadir kullanmak gerekiyor o da genellikle sari renkli olan yani islemci yiyen ve sizin o an kullanmadiginiz uygulamalari kapatmak icin. Bunun disinda kullanmamak lazim.

    SWAPPER KULLANMA INCELIKLERI:
    Benim klasik yaptigim hareketler zinciri, yeni bir rom yukledikten sonra, telefonu acarim, kazasiz belasiz bootladiktan sonra (eger rom'un kendi .conf dosyasinda swapper ayari yoksa)swapper'a girip swap ayarlarini 32MBswap'a 100swapiness yaparim, baktim bir gunluk kullanimdan sonra swap dosyasinin dolulugu %85'i geciyor o zaman, bir kademe arttiririm swap'in boyutunu, yine %85'lere geliyorsa bir kademe daha arttiririm ta ki 96MB'a gelene kadar. 96MB'da %85 swapi doldurabilen bir hero rom'u gormedim daha, anca cok fazla program yuklenirse telefona ve ard arda hepsi acilip kullanilirsa o zaman dolabilir, o zamanda swappiness'i kismak gerekir. Ha 128Mb swaplayanlar filanda var tabi, bu sd card'inizin hiziyla dogru orantili, deneyip kendiniz gormelisiniz swap'i buyutmek mi daha iyi sonuc veriyor, yoksa swapiness'i kismakmi diye.

    Puf noktasi: Her seferinde 1 gun telefon kullanmayi beklemek sacma olacagi icin :) bunun yerine en cok kullandiginiz programlari ve uygulamalari calistirin, kullandiginiz widget'lari ekranlara dizin, bu sekilde sentetikte olsa gunluk telefon kullanimina yakin bir sonuc elde edebilirsiniz ve bu sonuca gore swapper'in ayarlarinizin nasil olmasi gerektigi hakkinda yeni kararlar verebilirsiniz. Benim icin 100 swapiness 96MB swap size optimum sonucu veriyor, tabi bu size gore degisiklik gosterecektir ve o optimum'u ancak siz kullana kullana bulabilirsiniz.

    Puf noktasi 2: Eger ki kullandiginiz rom'un .conf dosyasina, rom'u portlayan kisi swapper ayarlari koymussa, siz ne kadar swapper'i kurduktan sonra swap size'inizi ve swappiness'inizi ayarlarsaniz ayarlayin, telefonunuz otomatik olarak her acilista .conf dosyasindaki yazan swapper ayarlarina geri donecektir. Iki seceneginiz var, birincisi o .conf dosyasina mudahale etmek, ki bunun icin telefonu root'lamayi ve adb'yi kullanmayi becerebiliyor olmaniz lazim, aksi taktirde oncelikle bunlari ogrenmelisiniz. Ki zaten bunlari biliyorsaniz benim size nasil yapacaginiz anlatmama sanirim gerek yoktur :) Ya da hic agrisiz bir sekilde cozmek isteyenler icin, telefonunuzu her kapatip actiginizda ilk is swapper'a girip ordan su sirayi izlemenizdir. Swapper > settings > advanced preferences > Use swap partition. Bu kutuyu isaretledikten sonra back tusuyla swapper'in ana ekranina donun ve burda SWAP ON'a tiklayip islem tamamlanincaya kadar bekleyin. Bu islem swap dosyanizin boyutuna gore biraz surecektir, kitlendi sanmayin bekleyin, tamamlandigi zaman zaten swapper ALL DONE! yazar. Islemi tamamladiktan sonra, tekrar ilk basta gittigimiz yolu izleyin ve Use swap partition'i kapatin, yine swapper'in ana ekranina donun ve SWAP ON'u secin, tekrar swap olusturacaktir ancak bu sefer sizin istediginiz boyutlarda olusacaktir. GET INFORMATION tusu ile o anki swap durumunuzu gorup teyid ettikten sonra swapper'dan cikin ve son kez gordugunuz o HTC logosunu bir kez daha seyredin :) Telefon kendine geldiginde swapper'iniz hazir ve bos bir sekilde sizin onu doldurmanizi bekliyor olacaktir.

    Puf noktasi 3: Unutmayin, hiz istiyorsaniz en minimum uygulama miktarini kullanmalisiniz. HERO port'u zaten yeteri kadar yoruyor donanimi, gereksiz olarak sadece bakmak icin bile telefonunuza yuklediginiz bir programdan sonra mutlaka o programi uninstall edin ve eger ki bu ve bunun gibi bir cok programa bakmissaniz, isiniz bittikten sonra swapper'dan swap dosyayina format atin. Swapper'i %80 ve uzeri gibi ciddi swapiness'ta kullandiginiz zaman, program ne bulsa swaplamaya basliyor ve maalesef swaplanmasini istedigimiz programlari elle secemedigimizden ceri copu dolduruyor swapa. Bu da belli bir sure sonra yavaslamaya kadar gidiyor. O yuzden swap'in sagligi cok muhim HERO port'larini kullanmada.

    !!! YENI GUNCELLEME !!! 06 EYLUL 2009
    GEC CALAN TELEFON ICIN COZUM:
    Hangi hero romunu yuklersek yukleyelim, telefon hep ikinci ya da ucuncu calisindan sonra calmaya baslar. Bunun uzerine biraz dusundum ve hizlandirmak adina aklima iki sey geldi. Birincisi ring tone'umuzu daha ufak bir yapiya sokmak oldu. Bunun icin ilk olarak goldwave adli programin en guncel surumunu BURADAN cekip bilgisayarimiza kurduktan sonra, calmasini istedigimiz ring tone'umuzu bu programla aciyoruz. Daha sonra basitce "save as" diyoruz ve 44100Hz 120bit mono olarak "OGG" formatiyla bilgisayarimiza baska bir dosya olarak kayit ediyoruz. Bundan sonra daha da hizlandirmak icin ring tone'u SD CARD yerine telefonun kendi hafizasina gomme fikri geldi aklima, sonucta telefonun hafizasina erisimi cok daha hizli olacaktir SD CARD'a gore. Ancak bu o kadarda basit degil tabi, bunun icin oncelikle telefonumuzu ROOT'lamamiz gerekiyor ki bu da basli basina bir konu. Eger root konusunda bilginiz yoksa bunu yapmasanizda olur, ufalan boyut ve ogg formati sayesinde ringer daha erken calmaya baslayacaktir.

    Ancak rootlanmis bir telefon icin, adb uzerinden bu yeni ring tone'unuzu telefonunuzun hafizasina /system/media/audio/ringtones/ klasorune push'layarak ringer'i iyice hizlandirabilirsiniz. Bu konu altinda klasik telefon nasil rootlanir ya da adb nasil kullanilir gibi konulari yazmayacagimi oncedende belirtmistim. Eger merak eden varsa zaten bu root olayini kendi arastirmali ve cozmeli diyorum, root'u yapamayan birine system dosyalarini kurcalatmak ya da telefona birseyler push'latmak, dort islemi bilmeyen birine ezberden integral hesabi yaptirmak gibi oldugundan, herseyin bir sirasi var diye dusunuyorum.

    Rootlanmis telefonlar icin bir diger hizlandirma yontemi ise ucuncu adim olarak karsimiza cikiyor.Bu adimda telefonumuzun islemcisini hizlandirmamiz gerekiyor. Aslinda islemcimiz 528Mhz native yani uretim hizina sahip, ancak elimizdeki romlar HTC'nin Magic icin uygun gordugu dusurulmus olan 384Mhz'ye bagli kalmislar. Biz buna bagli kalmadan setcpu.apk'yi netten cekip, daha sonra adb ile "adb install setcpu.apk" komutuyla telefona gomuyoruz, bu minik yazilim sayesinde islemcimizi artik surekli 528Mhz'de calistirabilir hale geliyoruz, boot esnasinda aktif ol ve her zaman max performansta calistir seceneklerini isaretleyip daha sonra islemcimizinin max ve min ayarlarini programdaki slider'lari kaydirarak 528Mhz'liyoruz ve programdan cikiyoruz. Artik telefonumuzu daha hizli ve islemcisinin olmasi gerektigi hizda calisiyor. Bu downcloak edilimis islemcinin normal calisma frekansina yukseltilmesi oldugu icin hicbir overclock soz konusu olmuyor aslinda. Tabi yine tum bunlari yapmak icin ADB kullanmayi biliyor ve telefonumuzu rootlamis olmamiz gerekiyor.

    Kisaca ringer'i hizlandirmak icin uc ana hareketimiz var. Birincisi dosyanin boyutunu ufaltip .OGG formatinda mono olarak kaydetmek ki zaten telefonun tek hoparloru var o yuzden bir kaybimiz olmuyor ses olarak (bu her kullanicinin yapabilecegi birsey), ikincisi ring tone'u telefon hafizasina gommek (rootlanmis telefonlar icin), ucuncusude setcpu yazilimi ile islemciyi surekli olarak 528Mhz'de tutmak. (bu da sadece rootlanmis telefonlar icin)

    Gec calan telefonlarin cozumu bu sekilde. Ancak bu sadece siz telefonla herhangi bir uygulamada degilken ise yariyor. Esas yapilmasi gereken araya bir script yazip ringer'in onceligini diger tum uygulamalardan yuksek tutmakla olur. Bunun icinde biraz daha kafa patlatmak lazim, xda-developpers'da bile henuz tam cozum bulunabilmis degil, calismalar suruyor :)


    Bos zaman buldukca biraz biseyler daha eklerim, simdilik benden bu kadar, android konusuyla ilgili bu tarz tecrubeleri ve sagda solda goremeyecegimiz bilgileri, puf noktalari olup yazmak isteyen varsa kesin yazsin, bilgi paylasarak buyur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheLawMan -- 6 Eylül 2009; 0:47:08 >







  • Eline sağlık çok yararlı bir yazı olmuş,devamının gelmesi dileğiyle
    Bu arada bende de magic vardı dün sattım yerine Htc Hero aldım İngiltere'den haftaya geliyor.Bir çok Hero romunu yüklemiştim ama hızı dediğiniz gibi belli bir süre sonra kullanılmayacak şekilde yavaşlıyordu.Hero'daki Sensu UI'yi mutlaka kullanmak istediğimden sonunda dayanamadım Hero aldım,umarım memnun kalırım hızı ve stabilitesi konusunda
  • Sense UI ve TouchFLO benimde vazgecilmezlerimden biri, su an yeni bir fikir ustundeyim, sense UI'i olan magic rom'u yapilabilir mi diye dusunuyorum. rosie.apk filan kullanip belki o sekil bir sey elde edilebilir, bi deneyecegim bos bir zamanimda. O zaman gercekten cok hizli bir sistem olmus olur. HERO'nun gereksiz iviri ziviri yuzunden su an swapper'la bile magic'in standart hizina erismek mumkun degil, zira HERO'da magic kadar hizli bir telefon degil zaten standartta. HERO nun kendi bile hero rom'unu hizli calistiramiyor gibi gordum ben hep youtube'da. Normaldir ama hardware nerdeyse ayni hatta HTC markali (vodafone olmayan) magiclerle birebir ayni hardware, ne kadar daha hizli calistirabilir ki magic'in calistirdigindan. Varsin multitouch olmasin albumden resim bakarken, cokta batmaz acikcasi. Ha surf yaparken batar, onun icinde multitouch destegi olan browser'i pushlariz adb'den olur biter.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheLawMan -- 5 Eylül 2009; 1:30:16 >
  • Pushla pushla nereye kadar arkadasım :D
    Alıcam nokia 1100 ı bastım mı tusuna hatun saatin kac olduunuda sölicek :D Hero da yada magic te bu var mı yok!!!

    Saka bi yana bulalım bi tane 8 home screen li magic rom ustune bi hero theme bide multitouch browser ı pushlarız bence en temizi bu olucak diyim sana :D bi daha sabahlama bence :D
  • Gene sabahladim ayak ustu ya :/ Xero'nun v5 rom'unu yukledim dayanamayip :) Acele etmis, swap ya da compcache filan ayarlamamis bile, rom guzel ama marketten swapper'i cekene kadar akla karayi sectim, neyse su an duzeldi, simdi dusuk mikrofon sesini duzelticem, ama aptal gibi yedek almadan wipe'ladim telefonu gitti audiopara dosyalari :/ Isin yoksa bi daha cek stock rom'u, ac icini, ayikla dosyalari pushla telefona geri :/ Bu arada gec calan ringer icin cozum kasiyorum, ses dosyasini mono yapip formatinida ogg yapip iyice bi ufalticam once, sonra sdcard yerine telefonun hafizasina pushlayip, setcpu'dan da surekli 528Mhz de islemciyi calistirip o problemide cozmeyi hedefliyorum. Ondan sonra allah kerim :P
  • bende hiç swap ayarı felan göremedim bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim .
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.