Şimdi Ara

Hükümet dolara ne zaman müdahale edecekk (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
1.194
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Kısa vadede faiz oranlarını gerçek enflasyonla aynı seviyeye getirirlerse düşer ancak.


    % 19 - 18 faiz var şu güya enflasyonla aynı ama buna rağmen düşmüyorsa enflasyon oranları yanlış.


    Ortalama % 45 enflasyon var Türkiye' de buda demek oluyor ki faiz oranlarını % 45 e çıkarırsan anca bu yükselişi durdurursun. Tabi durdurduktan sonra da gerekli adımları atmak lazım. Faiz sana sadece süre kazandırır.


    Naci AĞBAL geldiğinde gayet güzel adımlar attı. Bir çok ekonomist, iktisatçı Naci AĞBAL' ın hamlelerinin olumlu olduğunu söyledi ve piyasa gerçekten pozitif etkilendi. Ama Baş Ekonomistimiz bir gece aniden Naci AĞBAL' ı görevden aldı ve sonuç ortada...

  • dolar hükümete müdahale ediyor gibi geliyor ya hayırlısı  

  • Mütemadiyen müdahale ediyor zate, dolar neden sürekli yükseliyor zannediyorsunuz? Adamlar kendi para biriminin degerini yukseltmek icin calisiyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Müdahale ettiler işte faizi düşürüp, başkan yardımcılarını görevden alıp 9.18'e kadar çıkarttılar.

  • Nevzat.Yildiz N kullanıcısına yanıt

    Abovv yorum bu.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Faiz düşerse talep malep artmaz artık, iktisat kitabında yazan teoremler normal ekonomiler için geçerlidir. Faiz düştü diyelim aylık 7 binlira kazan kişi 5 milyona çıkan evi 2 milyona fiyatı çıkan passatı kredi mredi ile alamaz artık. Faiz 0-10 arası kullanılabilir bir enstrümandır. Yüzde 20 gibi faizle anca rantçılara kısa vadeli gelir sağlarsınız. Biz bunu geçen senede dedik, ama faizci tayfa yok efendim dolar artıyormuş faizi yükseltelim diye bağırdıda bağırdı. E faizler yükseltildi yüzde 20 lere ne oldu doları kısa süre baskıladın sonra yüksek kur yüksek faiz sarmalına girdin enflasyon dahada arttı. Bin defa dedik ama anlatamadık. Hala faizler arttırılsın diyorsunuz yapalım faizleri yüzde 200 doları 5 kuruşa indirelim o zaman. Faizler arttırılmasa şuan ekonomi daha iyi durumda olurdu. Doları dizginleyecez diye hem merkez bankası kaynakları bitirildi hemde faizlerin dünyada en yüksek olduğu ülkelerden biri olduk hemde enflasyon reel anlamda yüzde 60 lara dayandı konutta kimi yerlerde yüzde 200 enflasyon oldu. Ohhh şimdi yüksek döviz, yüksek faiz, yüksek enflasyon yüksek ev fiyatları arabalar inleyelim duralım. Faiz arttırılmasa dolar şuan 11-12 bandında enflasyonda reel enflasyon yüzde 20 lerde olurdu. Bu faiz arttıralım tayfası yüzünden ülke fasit daireye sokuldu. Doları bırakın dengesini bulsun kaynakları doları düşürecez diye tüketmeyin. Kaynakları yatırıma yönlendirin, dolar ı dizginlemek için piyasada heba etmeyin dedik dinlemediler. Dolarla yattık dolarla kaltık her yerde ekşide orda burda dolar 5 kuruş artsa kıyamet koptu. Oysa şuan dolar hala Tr de ucuz. 4-5 milyona büyükşehirlerde konutlar satılıyor hemde 200 metre kare, bırakın istanbulu ankarada bile fiyatlar bu noktaya geldi. Ulan ben 5 milyon tl nin karşılığı olan 550 bin dolara dünyada ne evler alırım, Avrupalı Tr den ev vs almıyor. Açıklandı zaten iranlılar alıyor, onlarda genel anlamda petrolcu kaçakçı Tr de rahat gezeyim irandan kazandığını burda rahat harcayım tayfası. İşin özü faiz asla yüzde 10 dan yukarıya çıkarılmamalıydı. Dolar şuan düşük, salmaktan başka çare yok çünkü kasada para kalmadı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoMMaNDeRCX -- 14 Ekim 2021; 18:30:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Gerekirse ihtiyat akçesi kullanılır bu günler atlatılır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Deadwood kullanıcısına yanıt

    Hayır en büyük yanlış faizler arttırılarak yapıldı. Bakmayın faizci tayfanın Trdeki goygoycularına. Uluslararası şirketlerin bu elemanları hep faizlerin arttırılmasına olumlu bakar. Yatırım yapmadan O ülkeye parasını getirir faiz gelirini alır çıkar. Faiz arttırılarak ülke dahada çıkılmaz yola sokuldu. Yüksek kur yüksek faiz yüksek enflasyon kombosuna sokulduk. Bu yüzden bu görüşünüze asla katılmıyorum. Faizler artttırılmasaydı tahminim dolar şuan 12 TL olacak ve enflasyonda yüzde 20 lerde olacaktı. Şuan ise faizden dönülmeye çalışılıyor ama geçti borun pazarı hesabına döndü. Faizler düştüğü zaman 16-17 TL bile dolar için iyi bir tahmin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoMMaNDeRCX -- 14 Ekim 2021; 18:40:46 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merkur M kullanıcısına yanıt

    Koskoca ekonomi bakanının böyle bir şey demiş olması gerçekten inanılmaz bir şey.

    Ama akp denen hain oluşum tarafından yönetiliyor olduğumuzu hatırlayınca oldukça normal geliyor.

  • CoMMaNDeRCX kullanıcısına yanıt

    yazdıklarından anladığım kadarıyla ben cb sanıyorsun. öncelikle ifade edeyi faizleri ben arttırmadım. :/


    olay biraz algıları yönetmeye bakar. 1990larla 2000 lerin başını hatırlarsan ya da araştırdıysan şunu göreceksin insanlar evlerini satarken mark ile satar kiralarken mark ile kiralardı. neden çünkü tl istikrarlı şekilde her döviz birimine karşı değer kaybederdi. tabi o zaman dalgalı kur rejimi yoktu. bu bile istene yapılan ve karşılığında türkiyenin büyümesi hedeflenen kısmen de başarılı olan bir yoldu.


    2001 krizinden sonra ve dünya değer kaybeden dolar ile ımf yaptırımları sonucu türk lirası dengeye oturdu uzun süre 1 dolar 1,5 - 2 lira bandında seyretti. o halde iken türk lirasına güven sağlandı ve insanlar artık alış verişerinde markı doları euroyu unutup toptan türk lirasına geçtiler. türk lirası bu başarılarının ardından 6 sıfır atılarak makyajlandı ileri ki dönemde de tl için ₺ simgesi icat edildi (hala bekliyorum yeni basılacak liralara bu simge gelsin diye)


    bunu neden yazdım. insanlar bir şeye güvenirse o şeyin ne olduğunun önemi yoktur. bu şuna benzer. bir yere yemek yemeye gitsen iki dükkan olsan iki dükkanda da yemekler aynı fiyata ve özellikte olsa kalabalık olan dükkana mı boş olana mı girersin. evet sürüye uyar kalabalık olana girersin.


    insanlara 5 kuruş için neden dolara hücum ediyorsun demeden önce empati yapalım ve anlayalım. eskiden türkiyede herkes genel kurmay başkanının adını bilirdi. sana yemin ediyorum şu anda genel kurmay başkanı kim bilmiyorum adamın tipi aklımda ama adı aklıma gelmiyor. ama bana deki merkez bankası başkanı kim sana sadece şimdikini değil 3-5 tane öncesine kadar sayayım. NEDEN?


    Sen koskoca devletin cbsın kendi atadığın merkez bankası başkanını üzerinde süre dahi geçmeden kovarsan burada bırak yabancıyı senin kendi vatandaşın dahi ne sana ne de kurduğun ekonomiye güvenebilir


    bilgi vereyim %20 faizle türkiyede hiçbir insan rant kazanamaz. patates alıp evine koysan %20den daha fazla kazanırsın bu da öyle bir göstermelik faiz





  • Ekonomiden anlamayan adamları başa getirirsen olacağı budur. Acilen Berat Albayrak'a görevi iade edilmelidir. Adam tek başına ülkenin ekonomisini ayakta tutuyordu.

  • CoMMaNDeRCX kullanıcısına yanıt

    Faizlerin artırılması gerektiğini savunmuyorum. Şu anki durumda doların ateşini anca yüksek faiz indirir diyorum.


    Faizlerin artırılması yanlış değil zamanı yanlış oldu. Trump' ın twiterdan ekonomimizi tehdit ettiği zamanlar küçük bir faiz artışı olayların hiç buraya kadar gelmemesini sağlardı. Şimdi olduğu gibi o zamanda inat ettiler faiz artırmamak için, sonrası da malum faiz artışı geldi ama hiç bir işe yaramadı. Yukarıda da yazdım ayrıca faiz sana sadece zaman kazandırır. Ekonomide, hukukta, eğitimde, dış politikada gerekli adımlar atmazsan % 1000 faiz versen yine başladığın yere dönersin.

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.