Şimdi Ara

Ekonomist Uğur Gürses: Merkez Bankası'nın net rezervi eksi 60 milyar dolar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.311
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ekonomist Uğur Gürses, CHP’nin Merkez Bankası rezervinden eritildiğini iddia ettiği 128 milyar dolarla ilgili açıklamalarda bulundu. “Ülkenin üstünden battaniyesi çekildi. Savaşa girseniz döviz rezerviniz yok” diyen Gürses,128 milyar dolar Merkez Bankası rezervinin “bir şekilde eritildiğini söyleyerek “Bir daha böyle bir birikime ulaşma şansı yok” dedi.


    “O eriyenin yerine borç alınarak ikame edildi" diyen Gürses, "Mart 2019’da döviz satışları başlayınca ve dövizler eksildikçe yerine borç alınarak konuldu. Dışarıdan bakanlar açısından döviz rezervi eksilmiyor gibi görüldü. Ama biz hesaplıyorduk ki borçlar artıyordu, bu swap’ların gizlenmesinin temel sebebi bu. Bizim ne kadar borçlandığımız görülmesin, ne kadar dövizi açığa sattığımız anlaşılmasın diye... Öyle bir noktaya geldik ki bugün itibarıyla Merkez Bankası’nın net döviz rezervi eksi 60 milyar dolar" değerlendirmesinde bulundu.

    Gürses, “Bütün imkânlar kullanıldı, bütün o makyaj malzemeleri kullanıldı. Kralın çıplak olduğu bir noktaya gelindi. Türk tipi dev bir başkanlık rejimine geçtikten sonra kurumların ve kuralların, kuvvetler ayrılığının çöktüğü, kontrol mekanizmalarının olmadığı koşulda gelinen yer burası” ifadelerini kullandı.


    Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Gürses, “Rezervler peşkeş mi çekildi, çarçur mu edildi? Hangisi doğru?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

    “Çarçur edildi ifadesini birinci sıraya, peşkeş çekildi cümlesini ikinci sıraya koyarım, çünkü bilmiyoruz. Bunu bize açıklarlarsa peşkeş çekilip çekilmediğini anlayabiliriz. Türkiye’de hiçbir kurumda bu olmadı. Bunu savunan Nurettin Canikli gibi isimler teftiş kurullarından gelme isimler. Geçmişte çalıştıkları Maliye ya da Halk Bankası’nda herhangi bir yetkili ihalesiz biçimde bir konutu dahi sattığında, bizzat müfettiş olarak onlar hesap soruyordu. Şimdi siyaset tarafına geçince bu kaybolmuyor. Merkez Bankası’nın döviz satışının yöntemleri var ve bu şeffaf bir biçimde yapılıyor. Merkez Bankası döviz sattıktan sonra 15 gün içinde açıklamak zorunda. Bütün bunlar örtülendi. O yüzden bu, bir ekonomi politikası hatasından öte sistemin getirdiği bir şey.”


    “Örtülü bir şekilde döviz satılıyor, bu saklanıyordu”


    “Örtülü bir şekilde döviz satılıyor, bu saklanıyordu” diyen Gürses, bunu Nisan 2019 enflasyon raporu toplantısında Merkez Bankası Başkanı’na sorduğunu hatırlatarak, söz konusu doları alanların “büyük bir çoğunlukla Türk vatandaşlar, şirketler, 10-12 milyar dolar yabancılar, daha önce döviz getirmiş olan ve yanlış ekonomi politikaları yüzünden bu dövizlerini alıp gitmek isteyenler” tarafından alındığını ifade etti. Gürses, bir kez daha şeffaflık uyarısında bulundu.


    “Eritilen döviz rezervi miktarının 128 milyar doların üzerine çıkma ihtimali var”


    Yaptığı hesaba göre eritilen döviz rezervi miktarının 128 milyar doların da üzerine çıkma ihtimali olduğuna işaret eden Gürses, “128-130 milyar dolara artı olarak kamu bankalarının sattığı döviz var. Onu da 12 milyar dolar civarında hesaplıyoruz. Toplamda 140 milyar dolar çıkıyor. Ama kamu bankalarının sattığı dövizi, Hazine döviz tahvili vererek kapattığı için, satılan döviz Hazine’nin üstüne geçti. Yani Hazine’nin açık pozisyonu var. Hazine, olmayan dövizi satıyor ve tahvil ihraç ederek tırnak içinde o dövizi yerine koyuyor. Döviz yok aslında. Böyle bir hesapla kabaca 140 milyar dolar çıkıyor” dedi.



    https://t24.com.tr/haber/ekonomist-ugur-gurses-swap-lar-borclanmamiz-gorulmesin-diye-gizlendi-merkez-bankasi-nin-net-rezervi-eksi-60-milyar-dolar,946832








  • Swapları altınları falan göstersek hoş olmaz mı yahu bari kendimizi öyle kandırsak katarla swapı 15 den 50 ye falan çıharsah olmamı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Reza zarab olsaydi simdi parayi bulur kapatirdi eksi rezervi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • küba gibiyiz arabalar 90 model savaş uçağı 40 yaşında evler apartman kasalar boş

    islamcı totaliter sosyalizm ve saldırganlık ülkeyi buraya taşıdı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2DF0CD106 -- 19 Nisan 2021; 8:30:1 >
  • erkahn kullanıcısına yanıt
    Reza şu sıralar Hadiseyi kapattı diyolla
  • İyi de bu şimdiye kadar yapılmış olanlar, bu işin sonrası da var. İktidar mı değişti sanki. Yaptıkları hatalara kaldıkları sürece devam edecekler. O bahsedilen para da katlanarak artacak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni bilgiler.

    Ben - 45 milyar dolar diye biliyordum.

    Gerçi Akp kamu bankalarına da daldı diyorlardı ama oha derler ya.
    Dümdüz vatan hainliği seviyesi bu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Akp ve Erdoğan'ı 19 yıl iktidarda tutan şey bankacılık ve faiz sistemidir. Uzun süreli faizle borçlanıyor ve olmayan dövizi satıyor... (Kendisinde olmayan döviz ve TL'yi alıp-satanlara ise yasak koyuyor)

    Kapitalizm herşeye fiyat koyar . Kapitalizmde namus , vatan-millet sevgisi yoktur..parası olan Türkiye'ye ve Türklere borç verebilir çünkü Türkiye'nin ve halkının bir fiyatı vardır o nedenle vermiştir. Türkiye'de sol politikaların güçlü olması borç veren kapitalistler için daha iyidir böylece ülkeyi ele geçirebilmek daha kolay olacaktır. Borç alıp Memurluk, emeklilik, sosyal yardım hatta yolsuzluk çarkı dönüyor. Borç veren İngiliz ve yahudiler bu işten gayet mutlulular borçlara karşılık er-geç masaya oturulacağı için ( masaya oturulması da yüksek faizle yapılandırma veya %6-7den yeni borçlanma öne konuyor)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 19 Nisan 2021; 11:15:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Merkez Bankası haberi okuyunca:


    Ekonomist Uğur Gürses: Merkez Bankası'nın net rezervi eksi 60 milyar dolar
  • O açığı da suriyeliler kapatsın.

  • Güzel bir haber okuyamayacak mıyız

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ülkemizin 100. yaşını görebiliriz umarım bu gidişle. Her geçen gün daha fazla eksiye gidiyoruz.

  • Yazık lem kimin merkez bankasıysa
    Benden bile fakir ☺️
  • SaB0 kullanıcısına yanıt

    Dis borcu kapatan adam sonucta Ekonomist Uğur Gürses: Merkez Bankası'nın net rezervi eksi 60 milyar dolar 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kısaca kötü günleri geride bıraktık, şimdi sıra daha kötü günlerde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yedek akçe de gitti.

    birde kamu bankaları da devreye girmişti onlarda görev zararı açıklandı




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dephyr -- 25 Nisan 2021; 18:0:0 >
  • Reisin zekasına hayranım diye başlık vardı forumun içerisinde oradan bu konuya geldim.


    Güzel insanımız bu şekilde yönetilmeyi istiyor. Reis ne yapsın?


    Şu yaşananlar az bile.


    Adam hala zekasına hayranım, ölüyorum, bitiyorum diyor.


    Az kaldı gerçekten ölüp bitecek, ama iş işten çoktan geçmiş olacak.


    Tek üzüldüğüm, kurunun yanında yaşın da yanacak olması....

  • 128 milyar gerçekten dürüstçe piyasa sürüldüyse ve bu baskılamaya rağmen şuan bu durumdaysak Allah sonumızu hayreylesin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.