Şimdi Ara

Çok daha güvenli nükleer reaktörler geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
1.019
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Atmosferde bulunan karbon miktarının kontrolü için alternatif enerji kaynaklarını etkin biçimde kullanmak gerektiği bir gerçek. Karbon salınımı göz önünde bulundurulduğunda en temiz alternatiflerden sayılan nükleer enerji ise kendi içinde barındırdığı risklerden ötürü temiz enerji grubunda kendine uygun bir yer pek bulamıyor.

    Aslına bakılırsa riskli grupta bulunan nükleer enerji için duyulan korkular pekte yersiz sayılmaz. Zira 1979 yılında Three Mile Island-ABD'de yaşandığına inanılan patlama ile santral reaktöründe meydana gelen kısmi erime ve 2011 yılında Japonya’daki Fukuşima Daiçi reaktöründe meydana gelen sızıntının bu korkuları destekler nitelikte olduğunu söylemek mümkün.

    Söz konusu kazaların kaynağında ise ticari reaktörlerde uzun süredir kullanılmakta zirkonyum alaşımlı silindir çubuklar olduğunu hatırlatmamız lazım.

    Nükleer reaktörler en basit tanımla, fisyon sonucu oluşan nötronların suya batırılmış zirkonyum çubuklar arasında geçiş yaparak ısı ortaya çıkarması prensibiyle işliyor. Böyle bir ortamda karşı karşıya kalınabilecek sorunlardan birinin de aşırı ısınan zirkonyumun suyla reaksiyona girmesi sonucu yanıcı olan hidrojen gazının ortaya çıkması olduğu ifade edilmiş.

    Kaza riskini artıran bu olayın önüne geçilmesi adına, nükleer enerji üzerinde uzmanlaşmış şirket ve ülkeler ise alternatif arayışına girmiş görünüyorlar. Bu kapsamda Westinghouse ve Framatome gibi şirketlerin kaza riski düşük yakıtlar üzerinde çalıştığı belirtilmiş. Zirkonyum plakaların farklı bir maddeyle kaplanması ve zirkonyum hatta uranyumdioksit yerine başka elementlerin kullanılması seçeneklerinin de masaya yatırıldığı senaryoların, mevcut santrallere minimum ek maliyet yükü getireceği düşünülüyor.

    Rusya ve Çin nükleerden vazgeçmiyor 

    Rusya ve Çin gibi nükleer enerjiden vazgeçmek istemeyen ülkeler ile söz konusu şirketlerin “dördüncü nesil” modeller üzerinde çalıştığı da bilinen bir gerçek. Özellikle ısının hidrojen ortaya çıkmadan önce transferi kapsamında farklı alternatifler üzerinde çalışmalar yürütüldüğü belirtiliyor. Bu yönde yapılan deneylerde soğutucu olarak su yerine sıvı sodyum ve erimiş tuz kullanıldığı bilgisi paylaşılmış. Çin’in ise yakın zamanda helyumla soğutulan bir reaktör denemesi yapacağı belirtiliyor.

    Bahsi geçen yöntemlerin başarılı olması halinde nükleer enerjinin doğal gaz, güneş ve rüzgâr enerjisi gibi daha ucuz alternatifler arasında kendine maliyet etkin bir alan yaratabileceği belirtiliyor. Bu durumda da nükleer enerjinin eski günlerine dönebileceği vurgulanmış.

    Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi lütfen bizimle paylaşın.








  • ALGI ya bak! ...

    Turkiye'de insanlarin isguzarligini gectim tabiat ana bile izin vermiyor deprem ulkesi ...

    Turkiye'de yesil enerji diye reklamdaki insanlari da kandirmisti AKP ... Adam sonra ogrenmisti ... Haberi de oldu yillar once ...

    Nukleer risklidir . Sonra Iran gibi muamele ile malzeme verilirse hariciler de iceride olur de facto dan de jure e gecis olur ....

  • Elbette tehlikeleri var ancak şu durumda alınabilecek en fazla ve stabil enerjiyi veren yöntem malesef, elbette gönül ister ki füzyon ile enerji üretilsin sıfır risk ile ancak o ortamı hazırlamak için harcanan enerji kazanılandan fazla oluyor en azından şuanda birkaç yıl sonra umarım değişir. Nükleer aslında tehlikesiz tehlikeli eğer ki bakımı düzgün yapılır denetlenir ve başında düzgün kişiler olursa neredeyse sıfır sorun ile enerji sağlar ama üçünden bir tanesi bile (chernobyl ve benzerlerinde görüldüğü gibi) eksik olursa bir bombaya dönüşebilir her ne kadar şuan ki tesisler öncekilere göre çok daha güvenlik önlemleri barındırsa bile.

  • Nükleer enerji gelecek. Riskli elbette var ama insanlar bir şekilde bunu kullanmayı öğrenmek zorunda. Gezegenler arası seyahati ne yapacaksınız acaba?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: smart1978

    ALGI ya bak! ...

    Turkiye'de insanlarin isguzarligini gectim tabiat ana bile izin vermiyor deprem ulkesi ...

    Turkiye'de yesil enerji diye reklamdaki insanlari da kandirmisti AKP ... Adam sonra ogrenmisti ... Haberi de oldu yillar once ...

    Nukleer risklidir . Sonra Iran gibi muamele ile malzeme verilirse hariciler de iceride olur de facto dan de jure e gecis olur ....
    Japonya da deprem ülkesi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • benim bildiğim sıkıntı çıkana kadar en temiz enerji kaynağı tabi sıkıntı çıkınca en pisi oluyor ama dikkat edersen bir sıkıntı çıkacağını sanmıyorum. sorun çıkan santraller dünyaki bir elin parmaklarını geçmez. reaktörde çalışacakları liyakat sistemi ile almak lazım Türk kafasıyla bize bir şey olmaz diyenleri bu işten uzak tutmaklı.

  • Her patlayan reaktör yapım aşamasında iken "çok güvenli" denilmişti.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Admin niye Cernobilden bahsetmiyor hic

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sirkadyen S kullanıcısına yanıt
    Merhaba, Çernobil kazası hatalı reaktör tasarımı ve hatalı yönetim kaynaklı. Diğer iki kazadan farklı değerlendiriliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zildjiann kullanıcısına yanıt
    kısa, net, temiz bir cevap olmuş. biraz açalım istedim. santralde bir test işlemi başlatılıyor. reaktör tasarımındaki hata da bu testin devreye girmesine müteakip faciaya davetiye çıkarıyor. diyeceğim o ki bu test yapılmasaymış belki de facia yaşanmayacaktı. belki de daha önce yapılmış olsaydı, daha erken bir kaza yaşanacaktı. aklımda böyle kalmış. yanlışım var ise düzeltirsiniz.

    yalnız bold yazılan yazıda amerika ve diğer ülkelerin isimlerinin olmamasını ben yadırgadım. nükleeri terk etmiş olana dek, vazgeçtim-vazgeçiyorum demek anlamsız kalıyor.
  • 1979 ile 2011 arasında Çernobil var. Olan olayda ise ölen dünya kadar insan var. Sızıntı diyerek basitleştirmek kolay geldi herhalde.

  • Sirkadyen S kullanıcısına yanıt
    Biraz acayim. Japonya da surekli yuksek siddette depremler ile aslinda pratikte Turkiye'den daha aktiftir fay hatlari.

    Mevzu detay su : Turkiye bir Japonya gibi altyapisi saglam ve is guvenli basta olmak uzere tedbirleri de bilinci de neredeyse SIFIR YOKTUR .

    Ne diyorlar hep : Deprem oldurmez insan oldurur ... Haklilar da ...


    Turkiye Japonlarda ne mi ders aldi : Deprem olurken kapi dibinde veya kirislere yakin veya masanin altina veya duvarlarda hareket eden cerceve vs esyalarin sabitlenmesi uzerine . Lakin bilmezler ki Japonlar bina yapimi ve temelleri malze kalitesi ve denetlenmesi vs Turkiye den cok cok otede .

    Turkiye sanki diger onemli temel yeterlilikleri ve denetlenebilirlikte duzgunluk ve SIKLIK standartlar vs var da sanki masa altina kiris dibinde durmak gibi en son yapilanlara odaklaniyor!

    DASK denen sey hayat kurtarmiyacak ama sans eseri hayatta kalanlar icin O DA belki bir maddi destek olacaktir ki olsa da olmasi gerekenden cok azi olacaktir !

    Meseleye bir de GAVUR ve Musluman bireyler/ Islam ulkeleir olarak Iran a bakalim : Iran da deniz kumu basta olmak uzere bircok eksikliklerle olume sebeb olan takdiri ilahi degil kendi insanlaridir ...

    Turkiye'de eviniz isyerleriniz vs saglam olsa kendiniz basinda durup insaasi denetlemesini de takip etseniz evladiniz veya kendiniz veya bir yakininiz veya kendiniz bir baska sorunlu yapida ozel veya devlet fark etmez depremi orada yakalamayacaginiz ne malum ?


    Olay aslinda DEPREM degil. Deprem sadece bir detay ! Meselenin ozu boyle bir ulkede Nukleer herhangi bir sey ( silah gizli de olsa vey aenerji odakli dahi olsa ) risklidir bilhassa komsu ulkeleri de riske atiyorsunuz denilir mesuliyeti de agirdir pesinden ...

    Ayrica haberlerde okuyoruz hurdalikta nukleer parcalara temas edenlerin sakatlanmasi ilk once temas edilen bolgelerde kizariklik ileri sahfada olmasi ile baslayan ve belli ki o kisiler olume gidiyorlardir veya gitmislerdir de doza bagli orantili olarak ...

    Turkiye de ayrica Cernobil den sonra Karadeniz deki caylar bir kismi IStanbul Karadeniz Konya vs yerle gizli olarak toprak altina gomulmustur bunlarin bir kismi Karadeniz bolgesindekiler sanirim 3-5 yil once toprak kaymasi ile yuzeye cikmis haber dahi olmustur ki haber derken manset degil kiyida kosede ...


    Turkiye hic degismedi aksine daha da vahimlesiyor genel olarak ...


    Iste boyle bir Turkiye de olusacak felakette Cernobil deki ozveri ve cabalar veya Japonya daki sizintilarda kullanilan son teknolojiler vs de olmayacak. Keza JAponlar depremden ve Dolar kurundan oturu maliyet hesabini hakli olarak guncellediklerinden oturu milyarlarca dolar hesap cikti bunu odeyemecek olan Turkiye sanirim ucuza yani tedbirlerin vasat oldugu bir sirkete veya benzer riskteki Sinop haric Trakya KAradeniz tarafindaki bir alan belirlenmis artik orada ucuza halletme ile yine ihale acilacaktir!


    Kisacasi Turkiye nukleer de bu kafayla bu ortamda felakete gidiyor. Deprem faktoru zaten vardir hep ...





  • Klasik "Nükleer cicidir" pr çalışması

  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    bu forumda yazı yazanlar konu neyse onun mühendisi kılığına giriyor nedense. nükleer uzmanı değilim ama japonyada depremin çok daha şiddetli ve aynı anda çok büyük bir tusunami yarattığını ve ülkemizde tusunami olmayacağını biliyorum. şartların birbiri ile alakası yok adamın tek amacı ülkesini kötülemek maalesef

  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    çok karamsar bir hava yaratmışsın hemen dağıtalım. valla okurken içim daraldı ya. nükleer enerjiden değil, almadığın tedbirlerden korkacaksın. şimdi 11 eylül saldırısından sonra saldırı alanında yapıaln araştırma ve çalışmalarda görev alan insanlar öncelikli olmak üzere bir çok insanın da başta kanser olmak üzere bir çok önemli hastalığa yakalndığını belirtmek lazım. bu durum amerikada gerçekleşmiş durumda. nükleerden uzak durmaya çalışmak başka doğal ya da suni felaketlerin yaşanmayacağı anlamına gelmez. bu durum her ileri teknolojide yine yaşanabilir. tankerlerle petrol taşınıyor risk var, nükleer atık ve yine başka önemli atıkların depolasnması veya geri dönüşümü yine risk var. nükleer denemeler risk var. nükleer güçle çalışan gemiler yine risk var. adam atığını senden habersiz senin karasuları sınırları içine atıyor yine risk var. risk hep var. insan olsa da olmasa da tedbir alsa da yine var olacak. bulgaristan ve ermenistan nükleer santral yaparken bize sormadı. onların güvenliği bizim de güvenliğiz. haliyle bizdeki güvenlik de diğer ülkelerin güvenliği olacak. katı kurallarla yönetirsin olacağı budur. sen böyle yazınca aklıma greenpeace geldi. epeydir sessiz duruyorlar. onlarda mı parasız mı kaldılar ne..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: CoreXXX

    bu forumda yazı yazanlar konu neyse onun mühendisi kılığına giriyor nedense. nükleer uzmanı değilim ama japonyada depremin çok daha şiddetli ve aynı anda çok büyük bir tusunami yarattığını ve ülkemizde tusunami olmayacağını biliyorum. şartların birbiri ile alakası yok adamın tek amacı ülkesini kötülemek maalesef
    Bak kardesim 7 kere 8 esittir 56 yapar. Matematik Profesoru mu olmak lazim ?

    Hersey kabak gibi ortada .


    Varsa karsi delillerin curutulecek detaylarin yazarsin.

    Kuru kuru oyle karsi cikmak durmakla da kendi capinda birsey dahi yapamiyorsun da ...
  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    Greenpeace Turkiye de var ama sesi fazla duyulmamasi biraz da birilerine rusvet vs duzenine pek yanasilmamasi da olabilir .


    17 Agustos Deprem inde yurtdisinda dusman sayilabilecek bircok ulke kosulsuz derhal her turlu yardimlari yapiyorken o zamanin devlet adamlari ve kurumlari yaridmlar kendiniz degil direk sadece KIZILAY a yapilacak denilmisti. Yapildi da . Sonra gorduk o yabancilarin yardimlari ic edildi resmen birileri talan etti muhtac sahiplerine cogu da ulasmadi ...

    Gerci 17 Agustos Depremi sonrasi yardim cadirlari kurulmustu ve sok olduk megerse OSmanli Imparatorlugundan kalma eskimis en az 100 yillik cadirlar. Turkiye kendisi hicbir tedbiri vs yokmus! Utandik haberlere cikti gazelere manset bile oldu ! ...

    Amerika da insani olarak kan bagisi yapamaz egerki Turkiye de yasamis iseniz. Cernobil ve kanser meselesi ortada ciddi .


    Turkiye o zamanlar radyasyon iyidir diyen Ozal dan tutun da guya radyasyonlu cay icen bakani da TV lerde gazetelerde gordu . Gerci kendisi megerse radyasyonlu cayi icmedigi de tespit edilmisti ...


    Sadece cay da olmamali findik dahil bitki ve hayvan deniz mahsuller ne varsa ... Ama nedense sadece CAY a odaklanildi gerci bircogu da piyasaya suurldu harmanlayarak veya saf radyasonlu olanlari ...



    Bulgaristan ve Ermenistan eminim islerini duzgun yapma duzgun duzenli kontrolleri Turkiye den daha iyi ve ciddi yapiyorlardir.



    Turkiye de is guvenligi meselesi bile onyillardir esasli ustune gidilmedi haberlerde asansorlerde olenleri duyduk bir seyler gostermelik olmaya basladi.


    Bu arada madenlerde insaatlarda olenler de ortlamalarin ustunde devam ediyor.

    Gercegin kendisi karmasardir . Gercegi ifade etmek objektiflik olsa gerek BENCE ...


    Nukleer i ovmek sirin gostermek lobicilik yapmak desteklemek Turkiye icin risktir komsulari icin de risktir .


    Sinop taki iptal edilen projede komsu ulkelerin de etkisi baskisi var midir red etme babinda birsey diyemem ... Gunumuzde hersey kolay kolay gizlenmiyor nukleer olunca is dha da ciddidir...



    Eski bir haber 2011 deki rezalet acaba 2019 a gore ne haldeyiz eminim daha da vahimdir neden olmasin ne yaptilar tedbir vs babinda ? ISte :
    https://www.haberturk.com/dunya/haber/611217-nukleer-santralsiz-kaza-listesindeyiz


    http://www.hurriyet.com.tr/dunya/esrarengiz-radyasyon-bulutlari-istanbulun-uzerinden-gecti-40656909


    2017 den bir rezalet daha :
    http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/698118/Tesbih_sandigi_radyoaktif_madde_hayatini_karartti.html




    Anlasilan devletin bir kesimi Nukleer Deneyleri askeri midir bilinmez ( askeri olmamasi icin bir neden de yok ama kanit ta beklemek naiflik olur ) bir haltlari karistirmislar Sakarya'da radyoaktif maddenin ulu orta ne isi var ey derinciler ?!


    http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/698118/Tesbih_sandigi_radyoaktif_madde_hayatini_karartti.html



    Turkiye'den 2016 tarihli :
    https://odatv.com/rekor-seviyede-radyasyon-tespit-edildi-1403161200.html


    Liste epey uzar ama ufaktan bir kesit olsun ....




  • Başlıkla açıklama uymuyor. Adamlar sadece araştırma aşamasında, geleceğinin kesin olduğunu nerden uydurdunuz.

  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Adam 7 kere 8 i çaprmayı becerince kendini nükleer uzmanı ilan etmiş.😁😁😁

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • CoreXXX kullanıcısına yanıt
    Turkce anlama kitligin var . Mecazen verdigim ornekte mesele 7 kere 8 in esittir 56 oldugu uzerine yani gercekleri ifade etmek icin uzman olmaya gerek yok BABINDA idi . Sen bile bile tersinden anlamis . Tersinden filan mikaltin nerenle idrak ediyorsun vs ?


    Turkiye'de nice profesorler var gerci temel seviyede dahi bircok kabiliyeti hayret verici dusuktur.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.