Şimdi Ara

Görüntülenen ilk kara deliğin boyutlarına bir de böyle bakın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
827
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Görüntülenen ilk kara deliğin boyutlarına bir de böyle bakın
    Bildiğiniz gibi dün astronomi ve bilim dünyasının en önemli duyurularından birisine şahitlik ettik. Uluslararası bilim insanlarından oluşan dev bilim heyeti tarihi bir basın toplantısı düzenleyerek ilk kara delik fotoğrafını ortaya çıkardı. Event Horizon Telescope (Olay Ufku Teleskopu) tarafından çekilen fotoğraf tüm dünyada dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

    Event Horizon Telescope projesinde görev yapan bilim insanları görüntülenen kara delikle ilgili dün basın toplantısı sırasında çok ilginç ifadeler kullandı. Bunlardan bazıları gerçekten de insan beyninin hayal etmekte zorlanacağı türden şeyler.

    Güneş Sistemi'nden daha büyük 


    M87 isimli galaksinin merkezinde yer alan kara delik, yaklaşık 55 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. EHT ekibinin ifadelerine göre fotoğraftaki yapı (olay ufku ve etrafındaki toplanma diski) tam 100 milyar kilometre genişliğinde. Yani Güneş Sistemi'nden bile daha büyük, devasa bir yapı görüyoruz fotoğrafta.

    Ayrıca Bkz.Evrenin büyüklüğünü gösteren bu inanılmaz videoya bir göz atın
    M87 kara deliğinin kütlesi ise aslında çok daha enteresan. EFT ekibinin açıklamalarına göre dev kara delik tam 6,5 milyar Güneş kütlesine sahip. Boyutlarına oranla inanılmaz yoğun bir kütleden bahsediyoruz. Dolayısıyla kara deliğin kütleçekimi de çok farklı bir seviyeye ulaşıyor. Araştırmacılar bir ışık fotonunun M87 kara deliğinin kütleçekiminden tam anlamıyla kurtulabilmesi için merkezden tam 188 milyar kilometre uzaklıkta olması gerektiğini ifade ediyor. Yani Güneş'le Dünya arasındaki uzaklığın 122 katı.

    Tabi tüm bu devasa rakamları hayal etmek bizim gibi henüz kendi güneş sistemini bile tam olarak keşfedememiş canlılar için biraz zor olabiliyor. Eski NASA çalışanı ve karikatürist Randall Munroe bu konuda bizlere yardımcı olmak için aşağıdaki görseli hazırlamış:
     
    Görüntülenen ilk kara deliğin boyutlarına bir de böyle bakın 







  • O karanlık yer kara delik değil, olay ufku. Kara delikler o kadar içine çökmüştür ki teorik olarak boyutsuzdur. Görünen siyah bölge artık elektromanyetik dalgaların, enerjinin kara deliğin çekim kuvvetinden kurtulmadığı bölge. Ayrıca Kara delik etrafında gördüğümüz dalgaları büyük oranda etkiliyor, bizi bile etkiliyor.
  • O karanlık yer kara delik değil, olay ufku. Kara delikler o kadar içine çökmüştür ki teorik olarak boyutsuzdur. Görünen siyah bölge artık elektromanyetik dalgaların, enerjinin kara deliğin çekim kuvvetinden kurtulmadığı bölge. Ayrıca Kara delik etrafında gördüğümüz dalgaları büyük oranda etkiliyor, bizi bile etkiliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tostumm -- 11 Nisan 2019; 15:36:2 >
  • benim devreler yandı siz devam edin

  • Kuran-ı Kerim 127. sayfasında bulunan,En'am süresinin 1 nolu ayeti

    " Hamd, gökleri ve yeri yaratan, karanlıkları ve aydınlığı var eden Allah'a mahsustur. (Bunca âyet ve delillerden) sonra kâfir olanlar (hâla putları) Rab'leri ile denk tutuyorlar. "

  • Bence o kara delik şimdiye çoktan kendi içine çökmüş gitmiştir.

  • FerdosParadise kullanıcısına yanıt
    Bundan ne anlamamız gerekiyor

  • bu durma göre güneşten 20kat daha büyük kara delik ?

  • FerdosParadise kullanıcısına yanıt
    yani? Kafayı yemişsiniz komple...

  • tostumm kullanıcısına yanıt
    Tarihte: din bilime her zaman engel olmuştur.. Ancak bilimden en çok meyveyi de o koparmıştır...
  • Aşağıdaki flood'u (bilgisel) okuyunuz. İlginç bilgiler var.


  • Bildiğin Ryzen logosu bu ya. Bence bu Ryzen 3 ün bomba gibi geldiğine delalet.

  • Yıldızların içine çökmesiyle karadelik oluşur. Karadelikler içine çökünce ne oluyor?

  • Mümkün değil elbette bilim adamı değilim ama kara delikler Hawking radyasyonu denilen biçimde enerji ve kütle kaybederler ve bu çok ama çok yavaş bir şekilde gerçekleşir ancak ömürlerinin sonuna doğru hızlanır. Ortala ömürleri yaklaşık 2x10⁹° yıla denk geliyor tabi ki kütlelerine göre değişir, evrenin yaşının daha 1,38x10¹° olduğuna göre kara deliğin daha baya bir ömrü var yani. Diğer arkadaşın sorusununda cevabı aslında aynı üstteki gibi radyasyon yayıyor ve ömrünün sonlarına doğru bu çok fazla artıyor, yanlış hatırlamıyorsam son birkaç saniyede o zamana kadar yaydığı radyasyonu yayıp patlıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oguz_Cole -- 11 Nisan 2019; 19:42:39 >
  • zaferq Z kullanıcısına yanıt
    Vapurlar falan...

  • çok büyük

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.