Şimdi Ara

Otonom araçlar, esmer tenli yayaları tespitte sorun yaşıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
883
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Georgia Tech Üniversitesinde görevli araştırmacıların yapmış olduğu bir çalışma; otonom araçlarca yayaları tespit maksadıyla kullanılan sistemlerin, koyu cilt rengine sahip insanları fark ederken sorun yaşadığını ortaya koydu.

    Hâlihazırda kullanılan yüz tanıma sistemlerinin, cilt rengi koyulaştıkça sorun yaşadığı zaten biliniyordu. Ancak konu otonom araçlar ve trafik hususlarına gelince, tespit edilen sorunlar maalesef ölümcül sonuçlar doğurabilme potansiyeline sahip.

    Araştırmacılar, son teknoloji ürünü nesne tanıma sistemlerinde kullanılan sekiz yapay zekâ modelini incelemişler. Söz konusu sistemler vasıtasıyla otonom araçlar; trafik işaretlerini, yayaları ve yollardaki diğer nesneleri tanımlayabiliyor. Georgia Tech araştırmacıları, insan teninin rengini gruplandırmak için kullanılan Fitzpatrick ölçeği ile nesne tanıma sistemlerini iki başlık altında incelemişler.

    Yapılan değerlendirme sonucunda, koyu cilt rengine sahip insanların görüntülerinin tanımlatıldığı sistemlerin doğruluk oranında %5’lik bir düşüş tespit edilmiş. Yayınlanan rapora göre; sistemlere Fitzpatrick ölçeğinde yer alan en koyu üç ten rengi gösterildiğinde ise bahse konu tanımlama sistemleri, eşit oranda düşük performans göstermişler. Araştırmacılar; elde edilen sonuçlara, sistemlere gösterilen fotoğrafların gündüz mü yoksa gece mi çekildiği bilgisinin de eklendiği ifade ediyorlar. Raporun özeti ise koyu ten rengine sahip insanların, otonom araçların sık olarak kullanıldığı yerlerde daha az güvende olacağı şeklinde yazılmış.

    Çözüm önerileri de var

    Araştırmacılar, nesne tanıma sistemlerinin nasıl daha iyi hale getirilebileceği konusunda paylaşımda bulunmayı da ihmal etmemişler. Buna göre; sistemlerde kullanılan veri tabanlarına daha çok esmer tenli yaya görüntüleri yüklenmesi ve ilgili mühendislerin de bu sistemleri test ederken, söz konusu grubu daha kolay tespit edecek yöntemler geliştirmesi hususları çözüm önerilerinden bazılarını oluşturuyor.

     







  • Irkçı otonomlar

  • Oncelikle sunu belirtmek gerekir; dusunebilen her varlik irkcidir. Dusunme kapasitesi olmayanlar ise, irkci degildir.

    Otonom araclarin karalari tespit edememesi normal, zaten insanlar da onlari kolay goremiyor. Ozellikle hava kararinca ninja oluyorlar.

    Bu durumun sistemin ozellikle egitilmesiyle bir alakasi yok. Karalar daha az isik yansitiyor, boylece gorulmeleri zorlasiyor. Lidar vs kullanirsaniz bir fark kalmaz arada.

  • niggı olmak zor

  • Aksamlari veya kutuplara yakin yerlerde yasayanlar uzun geceli yerlerde hapi yutmuslar.

  • Biladerim için. Zencilerim için.
  • Irkçılık loading

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • human = white

  • Esmeri bilmem de zencileri tanimamasi normal...bilhassa gece!

    Dogal kamuflaj

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamları ayak sayısına göre tanıyabilir adamlarda 3 bacak var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Galatas4ray -- 7 Mart 2019; 15:27:13 >
  • Irkçılık hortladı..

  • Görüntüleme sistemleri kullanılıyorsa sıkıntı. Koyu renkler ışığı daha az yansıtırlar. 21. yüzyılda bunu hala düşünememiş olan insan mı var. Yarasadaki gibi sonar sistem kur. Ben hiç bir yarasanın siyahiye çarptığını görmedim.

  • hopeyoung H kullanıcısına yanıt
    Ben hareketli nesnelere çarpıp düşen yarasa gördüm. Sonar sistemde de gecikme oluyor galiba. Işık görüntü en hızlısı ama benim anlamadığım bu araçlar insanın yüzüne mi bakıyor ki? Üzerindeki elbiseyi görmüyor mu sonuçta?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bozdo olso sadece yandaşları tanır, muhalefeti ezer geçer.

  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    Zaten ne kullanıldığını da bilmiyorum açıkçaso. Öylesine estim. Herhalde karma bir sistemleri vardır. Beyazlarla siyahlar arasında olasılık kurulduysa, ona binaen böyle bir açıklama yayınlanmıştır diye düşünüyorum. Ama siyahların büyük çoğunluğunun gösterişli kıyafetler ve kalın metal zincir kullandığını da hesaplasınlar.
  • hopeyoung H kullanıcısına yanıt
    Görüntü sistemi kullanıyorlar ve koyu renkler ışığın daha fazla kısmını soğurduğu için geri dönen ışık miktarı az oluyor. Sorun bu sanırım.
    İşin aslı işgüzarlık da olabilir çünkü ışık emilim miktarı yüzde 5 fazla diyor ortalama. Sadece teorik olarak tespit etme ihtimali azalır diyor yani. Bence görüntünün yüzde 90 ve üzeri sisteme girdikten sonra çok da fark etmez.
    En son ezdiği yaşlı kadın beyazdı yanlış hatırlamıyorsam. Maalesef

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yorumları okuyorum gülesim geliyor ama harbiden bu kadar ırkçılık olmaz ki ya
  • Bir editör olarak son paragraftaki söylem hiç uygun olmamış..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deniz_sea -- 7 Mart 2019; 16:47:45 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.