Şimdi Ara

Chang'e 4, Ay'ın uzak yüzünde beklenmedik bir soğukla karşılaştı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
439
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Çin'in geçtiğimiz ay Ay'ın uzak yüzüne indirdiği Chang'e 4, Dünya'ya ilginç bilgiler ve fotoğraflar göndermeye devam ediyor. Uzay aracı, Ay'da gece gerçekleştirdiği sıcaklık ölçümlerinde beklenmedik bir soğukla karşılaştı.



    Ay'ın kendi etrafındaki bir tam dönüşü yaklaşık 27 gün sürüyor dolayısıyla burada gece-gündüz süreleri Dünya'ya göre epey bir daha uzun. Gücünü güneş panellerinden alan Chang'e 4 için 14 günlük soğuk geceler biraz zorlu geçiyor. Uzay aracı da bu nedenle geceleri genellikle uyku modunda minimum düzeyde enerji harcayarak atlatıyor.



    Geçtiğimiz günlerde uyku modundan çıkan Chang'e 4, Ay'daki ilk gecesinde beklentilerin altında bir soğukla karşılaştı. Yerel haber ajansı Xinhua tarafından yayınlanan habere göre Ay'ın uzak yüzündeki yüzey sıcaklık seviyesi geceleri tam -190 santigrad dereceye kadar düşebiliyor.



    Ayrıca Bkz.Çin, Ay'ın uzak yüzünden panoramik fotoğraf paylaştı

    Xinhua'ya konuşan Chang'e 4 proje yöneticisi Zhang He,"Chang'e 4'ün gerçekleştirdiği ölçümler daha önce Apollo görevlerinde elde edilen verilerden çok daha farklı bir sonuç ortaya koydu. Ay'ın uzak tarafındaki yüzey sıcaklığı yakın tarafa göre önemli ölçüde daha düşük." ifadelerini kullandı. Apollo görevlerinde yakın taraftaki yüzey sıcaklığının -173 dereceye kadar düşebildiği görülmüştü.



    Zhang He ayrıca,"İki taraf arasındaki sıcaklık farkı muhtemelen toprağın kimyasal bileşimindeki farklılıktan kaynaklanıyor. Ancak emin olmak için daha dikkatli çalışmalar yapmamız gerek." şeklinde konuştu. Yani bir başka deyişle Chang'e 4'ün iniş yaptığı bölgedeki toprağın geceleri sıcaklığı daha az koruyabildiği düşünülüyor.



    Chang'e 4 ve Yutu 2'nin üzerinde radyoizotop ısıtıcı birimleri yer alıyor. Uzay araçları bu şekilde Ay'ın buz kesici gecelerini herhangi bir problem olmadan atlatabiliyor. Sıcaklık ölçümleri keşif aracı Yutu 2'deki ekipmanlarla gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler Chang'e 4 aracılığıyla Dünya'ya gönderilmiş.

      







  • Chang'e 4 yalnız değilsin kardeşim kış çetin geçiyor, fakat doğal gaz faturasına dikkat et bize fena kilitlediler.

  • Şu "radyoizotop ısıtıcı birim" den birdr biz mi alsak.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: apali42

    Şu "radyoizotop ısıtıcı birim" den birdr biz mi alsak.
    aslında kışın çok rahat olur. plütonyumun radyasyon yaymayan bir çeşidi vardı sanki plütonyum-238 mi ne. onunla iyi ısınırdık. çok bilgim yok, bu konuyla daha ilgili arkadaşlar bilir. ben bir makalede rastlamıştım. linç etmeyin yani
  • Bizim buralar soğuk diyorduk bi de :)

  • Editör Hasan kardeşim. İlk defa Ay'ın yüzünü doğru şekilde söyleyen editör görüyorum. Ayın karanlık yüzü diyorlar ama doğrusu senin dediğin...

  • Bu adamlar fena geliyor Amerikayı mumla aratabilirler bize durum çok tehlikeli...

  • Çinliler son yıllarda aştı. Uzay alanında büyük ilerleme kaydediyorlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • -190 nedir öyle.Mutlak sıcaklıktan sadece 83 derece fazla.
  • Gün olur Asra bedel geldi aklıma, tamamen serbest çağrışım.

  • Winter is came for Chang'e 4 and Yutu 2 :D

  • ceo-tr kullanıcısına yanıt
    Pu-238 stabil olmayan bir element. Kontrolü çok zor. Alfa ışınımı yapar. çok zayıftır. Deriyi hatta bir kağıdı bile geçemez. Marslı filminde vardı. Isıtıcı olarak kullanmıştı. Stabil bişe olmadıgı için kullanılmıyor. BOOOOOMMMMMMM

  • Bilgi olarak yazdım: C ile belirtilen sıcaklık birimi "celsius " dur derece diye bir sıcaklık birimi yoktur. Ayrıca - bölgede sıcaklıktan bahsederken mutlak sıcaklıktan 83 C "fazla" değil "az" diye yazılmalıdır.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.