Şimdi Ara

Ses sistemimde oluşan gürültü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.198
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herkese merhaba. Burada yazıyor olduğum durumu parça parça forum içerisinde benzer konularda okumuş olmama rağmen teknik bilgi yetersizliğimden dolayı kendi durumuma yorumlayamadığım için yeni konu açma gereksinimi hissettim.

    Durum 1:

    Denon Avr 3806 kullanıcısıyım. ampli üzerinden usb dac+tv+uydu+bluray player kullanırken yaklaşık 1 ay önce giriş seviyesine yakın olduğunu tahmin ettiğim Dual dtj 301.1 pikap satın aldım. Pikabımda ki dahili preamp ve phono çıkışlarının dan amplimde mevcut olan phono girişilerini kullanarak yaptığım dinlemelerde ses seviesinin cılız kaldığını, dijital girişlere oranla en az 2 kat ses açmam gerektiğini görünce haricen project mm box pikap preamp satın aldım.Yaklaşık 4 gündür kullandığım project ile birlikte ses seviyesi eskisine oranla %10-15 lik bir artış sağladı. Fakat pikabımın dahili preamp dışındaki bağlantılarda (phono çıkışından) ciddi şekilde yüksek frekans gürültüsü alıyorum. Project in input ve pikamını phono çıkışlarına elimi yaklaştırmamla parazitlenme artıyor, ayrıca döner tablanın hareketi esnasında farklı bir parazit ses oluşuyor. Kullandığım kablollar asgari olarak giriş seviyesi hi fi kablolar ve başka kablo takarak ta denedim.

    Soru: Ses seviyesi ile ilgili durum normal midir? Oluşan parazitlenme topraklama gereksinimi midir? Evet ise Project preamp ve Avr üzerinde ground bağlatıları varken nasıl bir kabloyla hangi cihazları kullanmalıyım?

    Durum 2 :

    Pikap kullanımımdan dolayı yüksek ses seviyelerine çıkmış olmamdan dolayı usb dac ın takılı olduğu girişten de benzeri bir parazitlenme duydum. Tv ve uydu bağlantılarının sebep olabileceğini okuduğum bir yazı üzerine tv ve uydu bağlantılarını çıkarttığımda ampli şase üzerinde akım dolaştığını farkettim. Elime ufak bir ısırık hissi veren denemeden sonra tv ve uydu bağlantılarını tekrar takmamla bu durum kayboldu. Oturduğum binanın 10 yıllık olduğunu topraklamasının yapılmış olduğunu tahmin ederek, elektrik işinden biraz anlayan komşumun topraklaması var demesi üzerine ;
    Bu durum nasıl yorumlanır?
    Bunu gidermek için profesyonel elektrik işinin dışında yapabileceğim bir şey var mı?
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karnabatli -- 8 Ocak 2017; 23:59:12 >







  • Dual pikapınız hangi model , pikapınızın preamplili phono çıkışından aldığınız sinyali amplifikatörün phono girişine bağlamamalısınız ,ancak Aux girişine bağlanabilir . pikabınızın iğnesi seramikse zaten ön yükseltece gerek yok ,o sebepten hangi model dual kullanıyorsunuz bilmememiz gerekir .
    pikabınızın topraklama kablosunu amplifikatörünüzün toprak girişine bağladınızmı . bağlamadıysanız yüksek uğultu ve parazit ses almanız çok doğaldır .

    Bizlere nasıl bağlantı yaptığınızı gösterir fotoğraflar yayınlarsanız ,çok daha kolay yardımcı olmaya çalışırız .
  • Öncelikle cavabınız için teşekkür ederim. Pikabımın modeli Dual DTJ 301.1 usb. Yeni nesil bir pikap. İğne kartuş modeli Audio Technica ATL3600. Bağlantılarda yazdığınız şekilde hata yapmıyorum. Dualin kendi preamp çıkışından (line) cd/aux şekilde bağlantı yapıyorum. Avr nin phono girişini denemek için line/phono anahtarını phono ya alarak bağlıyorum. Project içinde aynı mantıkta phono çıkışından cd/aux girişini kullanıyorum. Uzun lafın kısası pikabın kendi preamp bağlantısı üzerinden sorun yaşamazken diğer seçeneklerde parazit sesler duyuyorum. Pikap topraklamayla ilgili bir yer göremedim. sadece Avr ve Project preamp üzerinde ground terminalleri mevcut. Durum böyleyken nasıl topraklama yapmam gerekir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karnabatli -- 9 Ocak 2017; 15:49:6 >
  • karnabatli K kullanıcısına yanıt
    Pikap-phono preamp bağlantısı sadece Left-Right RCA bağlantısı ile olmaz. Pikabın toprak terminalinin phono-preamp toprak terminaline bağlanması gerekir. Bu bağlantı yapılmadığı takdirde hırıltı olur.

    Phono-pre ile Denon bağlantısına toprak bağlantısı yapmanız gerekmez.

    Pikap girişinin hassasiyetinin daha düşük olması, aynı sesi elde etmek için volümü daha fazla açmanız normal. Ancak bu ses kalitesinin daha düşük olması anlamına gelmez.
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Pikap üzerinde topraklama ile ilgili bir terminal göremiyorum. Acaba kasa içinde kendi dahili phono preamp ile topraklanmış olabilir mi? Çünkü oradan parazit duymuyorum. Eğer böyleyse kasa açılmadan farklı bir yöntemle çözüm bulunabilir mi? Kalite konusunda haklısınız. Ama dijitale oranla bu kadar düşüş olması bir probleme işaret olabilir mi sorusuna cevap aramak için yazmıştım.
  • karnabatli K kullanıcısına yanıt
    Kasa içinde kendi dahili phono preamp'ı mutlaka şaseye topraklanmıştır.

    Yazdığınızı okuduktan sonra pikabınızın kullanma kılavuzunu indirdim ve inceledim. Gerçekten de dışında bir topraklama terminali (ground post) görünmüyor. İlk defa topraklama terminali olmayan bir pikap görüyorum diyebilirim. Bunun böyle olma nedeni muhtemelen bu pikabı alan kişinin içindeki phono preamp'ı kullanacağı düşüncesi olabilir.

    Pikabın manyetik kartuşu L-LG-R-RG bağlantıları bir kablo ile kol içinden geçerek arkaya iletilir. Ancak şase, özellikle kol phono preamp'ın girişinde preamp'ın şasesine bağlanmazsa ciddi hırıltı olur. Bunu aşmak için harici phono preamp kullandığınızda pikapta şaseye bağlı olabileceğini düşündüğünüz bir metal parçaya bir tel bağlayın, diğer ucunu da harici preamp'ın toprak terminaline bağlayın.

    Eskiden, analog günlerinde iki cihazın, biri pikap, diğeri teyp (makara veya kaset) deck'in çıkış seviyesi FM radyoya göre düşük olurdu. Her iki cihazın çıkışının da amplinin kullanabileceği seviyeye yükseltilebilmesi için çok büyük kazanç gereklidir. Çok yüksek kazanç ise sinyal/gürültü oranını olumsuz etkiler. Ayrıca pikap kolunun kazara plağın üzerine düştüğünü düşünün... Bu durumda aşırı yüksek bir pik çıkış olabilir. Böyle beklenmedik bir pik ile ampliniz yeterince güçlü ise hoparlörlerinizi yakmanız söz konusu olabilir. Bu nedenlerle pikap girişinin biraz daha az hassas olması iyidir.

    Tabi pikabın ses seviyesi başka faktörlere de bağlı... Pikap preamp'ının kazancına ve manyetik kartuşun çıkış seviyesine... Bazı manyetik kartuşlar 3.5 mV çıkış verirken bazıları 5-6 mV çıkış verebilir. Tabi çıkış voltajının kalite ile bir ilgisi yoktur.




  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Sayın kursun_ çok teşekkür ederim. Yazdıklarınız benim için çok aydınlatıcı oldu. Pikap şasesi olduğu gibi plastikten yapılmış. Sadece altında 4-5 adet vida olduğunu gördüm. Tek deneme alanım burası olacak sanırım. Peki kullanacağım kablonun nasıl olacağının bir önemi var mı?
  • karnabatli K kullanıcısına yanıt
    Kullanacağınız topraklama kablosunun hiç bir önemi yok.
    1 x 0.75-1-1.5 mm2 herşey olabilir.
    Elinizde 2 x 0.75 varsa uçlarını birleştirerek tek kablo olarak da kullanabilirsiniz. Ayırarak 1 x 0.75 tek kablo olarak da kullanabilirsiniz...
    Buradan yüksek bir akım geçmeyeceğinden kalın olması gerekmiyor.

    Şase plastik olduğundan özellikle pikabın kolunu topraklamaya dikkat edin. Zira sinyal kablosu kolun içinden geçiyor. Hırıltıyı buradan alıyor.
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Pikap kolunu topraklamasını nasıl yapmalıyım? Biraz açabilir misiniz? Aklımda dışarıdan estetik olarak kötü bir düzenek ve kullanımı zorlaştıracak bir durum beliriyor. Böyleyse içeriden phono preamp değişimi yapmak daha sağlıklı olabilir mi?
  • karnabatli K kullanıcısına yanıt
    Amplifikatörünüzün RIAA katına direk bağlantı yapmak daha iyi .
    pikabınızın alt kapağını sökün ,koldan gelen 5 renk kablodan direk RCA çıkışına bağlantı yapmak daha iyi .

    elektronik bilginiz ,lehim yapma beceriniz varsa yardımcı olurum bağlantı için .
    toprak bağlantısı için aşağıdaki linkte görüldüğü üzere . direk drive motorun veya dahili RIAA plaketin üzerindeki aluminyum plakaya 1,5 -2 mt kablo ile bağlantı yaparak toprak hattı yaratabilirsiniz .
    https://www.youtube.com/watch?v=50tPd7hsOP0

    Ben olsam dahili RIAA kullanmam



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 10 Ocak 2017; 13:38:0 >




  • elektürükçü kullanıcısına yanıt
    İlginiz için teşekkür ederim. Videoyu akşam izleyeceğim. Bu konuyu yazdıktan sonra, pikabın tek besleme kablosu üzerinden gelip dahili pohono preamp da beslediğinden harici beslemeyi tek kasa içinde tek güç kaynağına entegre etmek düşüncesi hem gözümü korkuttu hem de pikap kullanmaya yeni başladığım için ileride cihaz yükseltmek istersem elimde kalma riski doğurur gibi geldi. Bu akşam 2. seçeneği denemeye çalışacağım. Duruma göre tekrar diğer seçeneği düşünürüm. Bu arada komik bulabirsin ama, pikap ve harici phono preamp 15-20 cm mesafedeyken 1,5-2m kablo kullanacak olmam lafın gelişi mi yoksa bir gereklilikten mi? :)
  • karnabatli K kullanıcısına yanıt
    Güç kablosu ile işiniz yok . tek yapacağınız pikabın içindeki video da görülen şase üzerine istediğiniz gereken uzunlukta kabloyu vidalamak veya lehimlemek bu kabloyu amplifikatörünüzün toprak bağlantısına bağlamak .
  • elektürükçü kullanıcısına yanıt
    Peki. Şimdi anladım. Çok teşekkür ederim.
  • karnabatli K kullanıcısına yanıt
    Pikabın şebeke elektrik fişi topraklı mı, topraksız mı?
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Elektronik sistemin tamamı tek prizden besleniyor. O da topraklı. Prizden 2 li akım korumalı çoğaltmayla biri subwoofera, diğeri yine akım korumalı çoklayıcı prizle ampli,pikap,tv,uydu,bluray player,usb dac,phono preamp,modem,notebook besleniyor. Az önce priz üzerinde ki açma kapama düğmesini kullandığım da 2-3 saniye sonra subwoofer dan pat sesi duydum. Cihazların %80 si aynı anda çalışıyor genelde. Acaba çok mu yük biniyor?
  • karnabatli K kullanıcısına yanıt
    Ben duvardaki prizi veya grup prizi değil pikabın elektrik kablosunun ucundaki fişi merak etmiştim... Topraklı mı topraksız mı diye...

    Prize çok yük geldiğini sanmıyorum.
    Cihazlardaki gecikme devreleri hoparlör bağlantısını 4-5 saniye bekledikten sonra yaparlar.Bu nedenle böyle bir ses gelmemesi lazım.
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Pardon pikap fişi topraksız.
  • Konu üzerinden geçmiş ama akai AP 100c model pikabımdan müzik dinlerken ara sıra yüksek frekans ses diye tabir edeceğimiz bir ses oluyor, hani mikrofonu hoparlöre yaklaştırınca bir ses çıkar ya ona benzer bir ses, phono özellikli somy anfiye bağlı, topraklama da bağlı, bunun nedeni ne olabilir, hatta müzik bitti plak kolu yerine geldi, pikap durdu ama elektrik var hala cihazda, yine yapıyor, çok canımı sıkıyor bu durum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.