Şimdi Ara

Şeması bulunamayan kartı çalıştırma sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
840
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhabalar,

    1) Elektronikten çok anlamayan biri olarak iki adet sorum olacak. Resimlerini eklediğim kartı ve haliyle ekranı evde deneyebilmem için harici güç kaynağı nasıl kullanırım ? Daha doğrusu resimde görülen soketin bacaklarından hangisine güç vermem gerektiğini anlamanın bir yolu var mı ? Şemasını malesef internetten bulamıyorum. Sokette 18 pin olmasına rağmen erkek ucuna bağlı olan sadece 4 kablo var ve malesef dış muhafazasının yapısından dolayı hangi kablonun hangi pine gittiğini de göremiyorum. 12V adaptör kullanarak bu kartı ve ekranı evde nasıl çalıştırabilirim ?

    2 ) Diğer sorum biraz karışık ama en azından bir çıkış noktası vermeniz bile yararlı olabilir. En basit haliyle karta bağlı olan ekranı başka bir ekranla değiştirmek istiyorum. Arızadan veya yenilemek amaçlı değil. Yapısal olarak farklı bir ekranla. Bu mümkünmüdür ? Sonuçta Kart gerekli tüm bilgileri bu ekrana iletiyor. Gerekirse yeni ekranla arasına köprü olacak ikinci bir kart ekleyerek programlayacak ve yeni ekrana gönderecek bir yöntem bulabilir miyim ? Aslında anafikir şu : Mevcut ekran 3 satırlı karakter ekran. Arkadan ampullerle aydınlatılıyor. Örneğin ben bunu oled ekrana vs çevirip karttan gelen bilgileri farklı bir grafiksel arayüz ile farklı renklerde okutmak istiyorum. Köprü vazivesi yapacak kart temin edilir, grafik arayüzü ve diğer kodları programlattırırsam sonuç alabilirmiyim ?

    Şimdiden zaman ayırıp okuyan ve cevap veren herkese teşekkürler.


     Şeması bulunamayan kartı çalıştırma sorunu

     Şeması bulunamayan kartı çalıştırma sorunu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Snake_Shit -- 5 Temmuz 2014; 23:43:38 >







  • Bu verdiğiniz devre nedir? Nerden söktünüz?
  • Hocam arabamın panel devresi ve ekranıdır.
  • 1) Sadece fotoğraftan nerenin güç girişi olduğu anlaşılmaz. En basit yöntem söktüğünüz yerdeki sokete ölçüm yapın ona göre bağlayın.

    2) Ekran değişikliği kolay kolay yapılamaz, çünkü her ekranın sürücüleri farklıdır, bu ekranın sürücüsü başka bir model ekranı çalıştırmaz.
  • forgatten2 F kullanıcısına yanıt
    Cevabınıza teşekkür ederim. Elimde ucuz çin malı multimetrelerden var ancak araçtaki soketi araca zarar vermeden multimetre ile nasıl ölçeceğimi, ölçtüğüm değerlerden nasıl bir çıkarımda bulunacağımı malesef bilmiyorum :)
  • Snake_Shit kullanıcısına yanıt
    Sokete gelen kırmızı ve siyah kablolar var ise, siyah olan - kutup, kırmızı olan + kutuptur. Buna göre de tespit edebilirsiniz.
  • Elektronikle ilgili birisinden yardım alın derim... Devre üzerinde mikro işlemciler var. Bu işlemciler 5 Vdc ile çalışır, araçtan söktüyseniz 12 Vdc bağlantılı güç katı olacaktır. Yanlış yerleri karıştırısanız veya kısa devre yaptırırsanız 5 V gitmesi gereken yere bir anlık 12 V giderse mikro işlemciler yanar ve devre bir daha kullanılamaz hale gelir.
  • Snake_Shit kullanıcısına yanıt
    resimdeki entegre nedir. işaretlediğim.
     Şeması bulunamayan kartı çalıştırma sorunu
  • toyer T kullanıcısına yanıt
    Hocam daha detaylı resimlerini ekledim. İşaretlediğiniz entegrenin ne olduğunu bilmiyorum ancak resimler fikir verebilir.

     Şeması bulunamayan kartı çalıştırma sorunu
     Şeması bulunamayan kartı çalıştırma sorunu
     Şeması bulunamayan kartı çalıştırma sorunu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Snake_Shit -- 6 Temmuz 2014; 10:56:10 >




  • 5 volt voltaj regülatörüdür sorduğunuz entegre.
  • Hocam bu işlerin hiç şakası yok bulaşmayın, en ufak hatanızda aracın beynini bozabilirsiniz, madem anlamıyorsunuz neden bu kadar hassas yerlere elinizi sokuyorsunuz, benim param çok bi karavan tutar sanayilerde konaklarım derseniz kurcalayın, AMA HİÇ TAVSİYE ETMEM tecrübem ile sabittir, sonuçta stop lambası ampülü değiştirmiyorsunuz dikkatinizi çekerim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: porsche911turbo

    Hocam bu işlerin hiç şakası yok bulaşmayın, en ufak hatanızda aracın beynini bozabilirsiniz, madem anlamıyorsunuz neden bu kadar hassas yerlere elinizi sokuyorsunuz, benim param çok bi karavan tutar sanayilerde konaklarım derseniz kurcalayın, AMA HİÇ TAVSİYE ETMEM tecrübem ile sabittir, sonuçta stop lambası ampülü değiştirmiyorsunuz dikkatinizi çekerim.

    Hocam 30 yaşım itibarı ile sahip olduğum ne varsa ( Maddi anlamda söylemiyorum, bilgi birikimi diyebiliriz ) "anlayan birilerini bulmaktan ziyade anlamaya çalışmak" tutkumdan dolayı elde ettim diyebilirim. Yapmak istediğim şeyin çok daha fazlasını veren ürünler mevcut. Siparişi verir kargodan alır almaz da kargocunun kapısında araca takar paşa paşa kullanırım. Çoğu insan için de mantıklı hareket sanırım budur. Ancak ben yapı itibarı ile kendim bir şeyler yapabilmeyi, anlayabilmeyi daha da önemlisi aracımda bana ait izlerin olmasından daha fazla keyif alıyorum. Benzer çalışmaları önceki araçlarımda da yaptım ve yaptığım uygulamanın sadece kendi aracımda bana özel olduğunu bilmekten hep mutlu oldum. Bu işlerden anlamamayı sanırım çok açmadığımdan böyle bir yorum yapmanıza sebep oldum. Keza arabamın elektrik ve mekanik çoğu bakımını kendi bahçemde yapan biri olarak aracın neresinin elimi sokmayacağım kadar hassas bir bölgesi olduğu bilgisine haizim. Dikkatinizi çektiyse ben konunun ilk mesajından itibaren araçtan söktüğüm parçanın üzerinde evde denemeler yapmak için öneriler almaya çalışıyorum. Risk muhakkak her zaman vardır. Ancak resimlerde gördüğünüz kartın tamamen yanması, kullanılamaz hale gelmesi dahi uğraşım sırasında öğreneceklerim ve edineceğim deneyim karşısında alınabilir bir risk. En azından benim için öyle. Sizinde bahsettiğiniz gibi acı tecrübelerim olmuştur. Dolayısıyla korumacı tavsiyenize çok kıymet veriyorum. Teşekkürler, saygılar.

    Diğer cevaplarda siyah ve kırmızı kablo kombinasyonundan öneriler sunulmuş. Araçtaki erkek sokete bağlı 4 kablonun renkleri mavi, kahverengi, uçuk yeşil ve siyah. Kablo üzerindeki yazılar en azından bana fikir vermedi. porche911turbo nickli üyemizin mesajında belirttiği gibi multimetre kullanımı konusunda yeterli bilgiye sahip olmayışım. Dahası mevzubahis soketin direk araca bağlı olması sebebiyle ECU veya araç tesisatı üzerinde kısa devre yaptırma riski bulunduğundan erkek soketle ilgili işleme sıcak bakmıyorum. Bu arada kartta yer alan dişi soketin plastik aksamında PCT-GF30 ibaresi yazıyor. Google da arattığımda elektronik sonuçlar var pinler içeren ama konu olarak bana uzak. Belki bu kod ile soketteki güç pinleri tespit edilebilir mi ? Ya da benim bu kartın veya soketin şemasını bulabilmem için aratılacak kodu kartın neresinde aramalıyım ? (Araç modeli ile yapılan girdiler sadece yedek parça sonucu veriyor ) Tekrar yorumlar için teşekkür ederim




  • TLE 4269 GM kodlu entegrenin 12 ve 13 nolu bacağını takip ederek de bulabilirsiniz nereden enerji vereceğinizi.
  • forgatten2 F kullanıcısına yanıt
    Hocam yardım bilgi için çok teşekkürler. Söylediğiniz gibi yaparak sanırım güç pinlerini buldum. Yanlız yine bahsettiğim gibi multimetreyle çok haşır neşir olmadığım için hangisi + hangisi eksi bilemiyorum. Adaptörü denerken polariteyi ilk denemede ters yaparsam karta zarar gelir mi yoksa sadece çalışmaz mı ? Zarar verme riski varsa polariteyi multimetre ile kesin belirlemem için nasıl bir yol izlemeliyim. ?
  • Anladım, hocam aynı yaştayız, benim başıma geldiği için uyarmak istedim, artık tıkır tıkır işleyen hiç şeye elimi vurmuyorum, ben de araçta değişiklik yaparken 1 anlık hata ile beyine giriş yapılan soketi bozdum, beyin bozulmadı ama kısadevreyi bulmak 24 saat sürdü, kabarık bir fatura çıktı. Mekanik ve elektrikte ne kadar başarılı olsak da elektronik hassas yerlerle bilmeden uğraşmanın sonu hep genelde hüsran oluyor, bazı yapılan yanlışlar beraberinde başka elemanları da yanında götürebilir, cesaretle anlamadan yaptığım ama anlıyormuş gibi sandığım yerlerde sonuç genelde başarı olmadı, bu yüzden temel elektronik bilmeden, arıza bulma, bozuk eleman tespit etme deneyimi olmadan çalıştığınız kısımda başarılı olma şansınız yok, yine de eleştriye açık kişiliğinizden ve cesaretinizden dolayı kutluyorum, kolay gelsin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Snake_Shit

    Hocam yardım bilgi için çok teşekkürler. Söylediğiniz gibi yaparak sanırım güç pinlerini buldum. Yanlız yine bahsettiğim gibi multimetreyle çok haşır neşir olmadığım için hangisi + hangisi eksi bilemiyorum. Adaptörü denerken polariteyi ilk denemede ters yaparsam karta zarar gelir mi yoksa sadece çalışmaz mı ? Zarar verme riski varsa polariteyi multimetre ile kesin belirlemem için nasıl bir yol izlemeliyim. ?

    12 nolu bacak (-), 13 nolu bacak (+)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: forgatten2

    TLE 4269 GM kodlu entegrenin 12 ve 13 nolu bacağını takip ederek de bulabilirsiniz nereden enerji vereceğinizi.


    13 nolu bacagı giris + voltajın oldugu yer sanırım forgatten2 arkadasımızında belirttiği gibi. 12,11,10 bacakları nötr - voltaj .

    entegrenin adını nereden beslenmesi gerektiğini görebilmek amacıyla sormustum. entegrenin datasheetini indirip kendinizde bir takım fikirler edinebilirsiniz.

    13 nolu bacagı takip edip sanırım girişin nereden verilmesi gerektiğini bulabilirsiniz.
  • porsche911turbo kullanıcısına yanıt
    Doğrudur hocam. 94 model bir corsam vardı. Saf far anahtarındaki turuncu göstergeyi beyaz lede çevirme sevdasından anahtar elimde kalmış, üstüne üstlük bu işi gecenin körü yolda yapmak gibi bir heves ve gereksiz özgüvenden ötürü anahtarı tamamen dağatmıştım. Eve malesef parklar ve flaşör yanık dönmek zorunda kalmıştım. Sonraki bir günümü anahtarı tamir etmeye uğraşıp araca taktığımda da kısa devre sonucu az daha tesisatı yakacak duruma gelmiştim. Uzatmayayım anahtarı öyle ya da böyle tamir ettim ve beyaz led uygulamasını malesef uygulayamadım. Bu sonuç çoğu insan için bir başarısızlık örneğidir. Benim içinse : Artık aracımın far anahtarının nasıl sökülüp takıldığını, arkasında nasıl bir yapının olduğunu, iç mekanizmasını, sokete gelen kablolardan güç kablosunun hangisi olduğunu, bağlı sigortaların yerleri vs pek çok bilgiyi biliyordum. Ve inanırmısınız çok sonraları yaşadığım bir iki problemde bu bilgiler çok işime yaradı ve arızamı çabucak giderebildim. Daha kötüsü olabilir miydi? Mutlaka hiç daha kötüsü başıma gelmedi mi ? Mutlaka :) Yine de her zaman bir şeyler öğrenmiş olmak maddi zararı biraz tölere ediyor diye düşünüyorum. Yine de benzer işlerle uğraşacak yakınlarım olduğunda da aynı sizin yaptığınız gibi bende koruyucu hatta belki biraz göz korkutucu önerilerde bulunuyorum. Keza karşı taraf başarısızlık durumunda konuya benim gibi bakmayabilir. Özetle sizin yapıcı eleştirinize asıl ben teşekkür ederim.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.