Şimdi Ara

Sanal oyun ürünleri için küresel bir market oluşturmak

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
135
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Oyun sektörünün yenilikçisi DMarket’in Ukrayna kökleri vardır ve Kyiv’de bir ana geliştirici ekibe sahiptir

    Video oyun endüstrisi, dünyadaki en hızlı büyüyen ekonomik sektörlerden biridir ve Ukraynalı şirketler bu sürecin önemli bir parçasıdır. Araştırma firması NewZoo’ya göre küresel oyun marketi 2018’de yaklaşık 135 milyar dolarlık bir gelir elde edecektir, ki bu 2012 gelirinin neredeyse iki katıdır. Tahminler, önümüzdeki yıllarda çift haneli yıllık büyüme rakamlarını göstermektedir. Ukrayna kökleri veya Ukrayna’da ofisleri olan şirketler küresel oyun endüstrisinde ciddi bir paya sahip olmuş, mobil oyunlar ve 4A Games’in Metro’su veya GSC Game World’ün S.T.A.L.K.E.R.’ı gibi pek çok meşhur PC ve konsol oyunları ile bu hızlı gelişmeye katkıda bulunmuşlardır.

    DMarket, video oyun sektörünün küresel çapta yayılmasını artıran güçlü bir Ukrayna bağlantısına sahip bir diğer oyun firmasıdır. DMarket, geliştiricilerine kullanıma hazır bir teknoloji ve oyun içi eşya ticareti yoluyla unvanlarını paraya çevirebildikleri bir platform sunmaktadır. Ayrıca oyunculara, içerik geliştiricilerine ve oyun topluluğuna bir bütün olarak fayda sunan özgün bir hizmettir.

    DMarket, ilk olarak yaklaşık bir yıl önce yatırım çekiciliği bakımından ülkenin en başarılı teknoloji girişimlerinden biri olarak Ukrayna iş medyasının manşetlerinde yer buldu. Ukrayna ile olan yakın temaslarına rağmen şirket, merkezini Kaliforna’nın oyun dünyasının Kabesi olan ve 900’den fazla video oyun şirketini barındıran Amerika’nın batı sahilindeki Santa Monica’ya kurdu. Buna rağmen DMarket Kyiv’de ana bir ofis çalıştırmaya devam etmekte ve burada geliştirici ekibinin büyük bir kısmı görev yapmaktadır. Şirketin üçüncü ofisi ise Londra’da bulunmaktadır.

    DMarket oyun topluluğunda dalgalar oluşturmaya devam etmektedir, ancak pek çok açıdan hala bir bebektir. Ukraynalı oyun girişimcisi Vlad Panchenko, şirketi Mayıs 2017 gibi kısa bir süre önce kurmuştur. Yıl içerisinde yaptığı iki adet ilk para teklifi (ICO) ile 19 milyon Dolardan fazla para toplamayı başarmıştır. Blok zinciri teknolojisi sektöründe bilinen bir firma olan Pantera Capital, en büyük katılımcıların arasındadır. İlk ham anapara (ICO’nun başarılı olduğunu gösteren toplanmış anapara) olan 1 milyon Dolar, kitlesel fonlamanın ilk 17 dakikası içerisinde toplanmıştır. Ancak teknoloji girişimlerinde proje yürütme başarısı, fonlama başarısına rağmen her zaman oluşmayabilir. Business Ukraine dergisi, projenin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını ve yatırımcılarına karşı sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini görmek için titiz bir inceleme yaptı.



    Sanal Eşyalar, Gerçek Değer

    Bir oyun içi eşya değerlendirme teknolojisi ve hizmeti olan DMarket, oyun topluluğuna oyuncuların kendi aralarında oyun içi eşya ticareti yapabildiği ve geliştiricilerin her işlem ücretinden gelir elde ettiği bir çevrimiçi platform sunmaktadır. Oyunlara çok fazla ilgisi olmayan birisi bu tür ticarete tepeden bakabilir, toy oyuncuların ciddi bir gelir elde etmeden vakit öldürdüğü bir başka yöntem olarak görebilir. Ancak ilgili rakamlara bakıldığında bu iddiayı kanıtlamak güçtür. Bu yılın başlarında Counter Strike: Global Offensive adlı bir oyun içerisindeki sanal bir tüfek, rekor bir ücret olan 61.000 Dolar karşılığında satıldı. Daha açık konuşmak gerekirse bu bir tüfekte kullanılan tabir-i caizse bir kaplama, tüfeğin oyun özelliklerini değiştirmeden görünüşünü değiştiren bir grafik dosyasıydı.

    Yalnızca bu ticaret bile sanal ürün marketini daha ciddiye almak için iyi bir sebeptir. Bu sektörde dönen para akıllara durgunluk verebilir. Bu yeniyetme sektördeki toplam yıllık dönen para şu anda birkaç milyar dolar, hatta bazı kaynaklara göre onlarca milyar dolardır. Bu milyarların çoğu birkaç oyun etrafında dönmektedir ve önemli oyunların çoğu tek bir geliştiriciye aittir. Oyun içi ticaret sektörü şu anda 2,4 milyarlık oyuncu topluluğunun yaklaşık %6’sını kapsamaktadır. Oyuncuların büyük bir kısmı, favori oyunlarında kazandıkları veya satın aldıkları eşyaları tekrar satamamaktadır. İşte Vlad Panchenko’nun bir fırsat penceresi gördüğü yer tam da burasıdır. Panchenko, “En önemli nokta, DMarket’in sunduğu çözümün geliştiricilere, oyunculara, içerik geliştiricilerine ve oyun girişimcilerine topluca fayda sağlamasıdır,” diyor.

    Geliştiriciler artık oyunlarını DMarket platformuna bağlayabilir ve oyuncular arasındaki tüm oyun içi eşya işlemlerinden ücret alabilir, muhtemelen sonsuz bir gelir kapısı oluşturabilirler. Oyuncular ise oyun içerisinde kazandıkları sanal eşyaların ticaretini yaparak oyun içerisinde geçirdikleri süreyi paraya çevirebilirler. Ayrıca ek içerik oluşturabilir, geliştiriciler bu kullanıcı ürünü eşyaları oyunlarına ekleyip ticarete açtıklarında ticaret ücretlerinden de kendi paylarına düşeni alabilirler.

    DMarket, dolandırıcılık ve hesap çalma gibi oyun içi eşya ticaretinin mevcut sorunlarını çözen blok zinciri teknolojisinden yararlanarak kendini rekabette ön plana çıkarmaktadır. DMarket’in blok zincirinde bir eşya ortaya çıktığında, bu eşya kendi özel kare kimliğini alır ve bu sayede eşyanın işlem geçmişi takip edilebilir. Eğer birisi bu veriyi değiştirmeye kalkarsa yapılan her türlü değişim anında herkese görünür hale gelir, her türlü gizli müdahale önlenmiş olur.



    Kilometre Taşlarına Ulaşma

    Pek çok ICO projelerinin aksine, DMarket ilk para teklifini platformun Ekim 2017 tarihinde mevcut olan Alpha versiyonuyla gerçekleştirdi. Sonrasında Mart 2018 tarihinde tam fonksiyonel sürüm piyasaya sunuldu. Eklenen en önemli özelliklerden biri, platform kullanıcılarının CS:GO ve Dota 2 gibi popüler oyunların eşyalarını DMarket üzerinden satın alabildiği, satabildiği ve eşya toplayabildiği Steam entegrasyonudur. Bu zamandan beri platform düzenli güncellemeler yaşadı, 200.000’den fazla ticaret yapmış olan kullanıcılara daha da gelişen ticaret imkanları sundu. Şirket, Haziran 2018’de bir iOS ve Android uygulaması olan ve kullanıcılara paralarını, oyun içi eşyalarını ve toplanabilir dijital eşyalarını saklama ve yönetme imkanı veren blok zinciri Cüzdanını piyasaya sundu.

    DMarket’in sonraki hedefi, daha fazla geliştiricinin kaydolmasını sağlamak için platformun menzilini genişletmektir. Şirket, oyun endüstrisi devi ve dünyanın en popüler oyun motorunu geliştiren Unity Technologies’in desteğini almayı başardı. Unity CEO’su John Riccitiello’ya göre küresel çaptaki oyunların yarısı Unity’i kullanmaktadır. Şu anda dünya çapındaki yaklaşık 700 milyon oyuncuyu kapsayan bu oyunlar, Unity Technologies Asset Store’da Ağustos 2018 tarihinde yayınlanan DMarket Integration SDK sayesinde DMarket’in ticaret ekosisteminde sorunsuz entegrasyon için mevcuttur. DMarket cephesinden son zamanlarda şirketin çevrimini platformunun Rusça, Korece, Almanca, Fransızca, Portekizce, İspanyolca, Lehçe ve Türkçe gibi sekiz dile çevrilmesi gibi heyecan verici haberler gelmektedir. Şirket ayrıca takımını güçlendirmektedir. En son eklenti, 2008’de bulut oyunculuğunun öncüsü olan ve bu süreci toptan market seviyesine getirmesiyle meşhur, yeni İş Geliştirme Başkan Yardımcısı ve G-cluster eski yönetim kurulu üyesi Sevan Kesissian’dır.

    Bu gelişmeler, DMarket’in son bir yıllık süreç içerisinde ciddi manada uzun bir yol kat ettiğini, ancak oyun endüstrisi ekonomisinin tüm şeklini değiştirmeyi hedeflediği için daha bile uzun bir yolun başında olduğunu göstermektedir. Şirketin nihai hedefi ise milyonlarca oyuncu ve binlerce oyun için sınırları ve engelleri kaldıracak bir küresel ticaret ekosistemi oluşturarak oyunculukta tam bir devrim yapmaktır. Bu sınırları olmayan ekosistem içerisinde Kyiv önemli bir rol oynamaktadır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omerosman -- 13 Şubat 2019; 15:45:38 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.