Şimdi Ara

Samsung Q310 13.3' notebook

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
4.289
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi günler
    Şu sıralar notebook almayı istiyorum.
    Ancak 15.4" olanlar oldukça ağır ve pil ömürleri kısa
    oyunda oynamadığım için 13.3" almak istiyorum.
    Samsung'un bu modelini alan var mı acaba?
    Performans bilgilerini paylaşırsanız sevinirim.
    Birde 9200 GS ekran kartı giriş seviyesi bir kart sanırım.
    Autocad, 3d Max gibi programlarda sorun çıkarırmı?
    İlgilenen herkese şimdiden teşekkürler.



  • Donanım Özellikleri
    Chip Seti : Intel 965PM Chipset
    İşlemci / Hızı : Core 2 Duo P8400 2.26 Ghz 3MB 1066MHz
    Ekran Özelliği : 13.3" / 1280x800 / WXGA
    Ekran Kartı : Nvidia® GeForce 9200M GS DirectX 10
    Sistem Belleği : 2048MB
    Sabit Disk Kapasitesi : 250GB 5400RPM 8MB
    Optik Sürücü : DVD Dual Yazıcı
    Klavye : TR/Q
    Kablosuz İletişim : Wireless 802.11b/g
    Bluetooth Özelliği : Var
    USB (Adet) : 3
    FireWire : Var
    S-Video (TV-Out) : Yok
    10/100 Ethernet : Var
    Pil Ömrü (Saat) : 2
    Ağırlık : 2 kg
    Paket İçeriği : Notebook
    Yazılım Özellikleri
    İşletim Sistemi : MS Vista Home Premium


    özellikleri bu , pil ömrünün 15.4lerden pek bir farkı yok ne yazık ki
  • evet burda 2 saat yazıyor ama
    samsung genel başlığında bilgisayarı alan bir arkadaş yaklaşık 3,5 saat olduğunu yazmıştı.
    Kullanan arkadaşlar bilgilendirirlerse sevinirim.
  • ben 3-4 gün oldu alalı
    genelde nette zaman harcıyorum şarjı 3 saatin üzerinde gidiyor . Gerci ben daha 3-4 kere boşalttım pili yani tam performansa gecmedi. Tabi bunda yapılmıs olan güç planınında etkisi var. Parıl parıl kullanmassanız ekranı baya bir etkisi oluyor pil ömrüne. Ayrıca chipseti 965PM den daha ileri teknolojisi oldugunu biliyorum.
  • Geçen gün inceleme şansı buldum. Çok hızlı ve stabil çalışıyor. Beğendim bu modeli
  • Ben de SAMSUNG Q310 almayı düşünüyorum. Bu modeli kullanan forumdaşlar ACABA LCD ekranının SAMSUNG olup olmadığını, küçük bir program ile kontrol edip bildirebilirlerse hemen alacağım. En çok LCD ekran kalitesi üzerinde duruyorum. Çünkü PARLAK LCD ekranları hiç sevmiyorum AMA 13,3" MAT LCD ekranlı bir notebook modeli de bulamadım. Bu nedenle "madem parlak LCD ekrana mecburum, bari ortalama kalitenin üzerinde olsun" diye düşünüyorum.

    SAMSUNG iyi bir LCD panel ve monitör üreticisi ANCAK daha önce konuştuğum bir Q310 kullanıcısı, küçük bir program yardımıyla LCD ekranının özelliklerine bakıp SAMSUNG olMAdığını belirlemişti. Bu da beni biraz hayal kırıklığına uğrattı.

    Sen bugüne kadar uzak durduğun notebook pazarına gir, notebooklarında "SAMSUNG" ürünlerinin kullanıldığını söyleyerek reklam yap, sonra anlaşılsın ki ne hard diski samsung ne de LCD paneli.




  • Geçen birkaç gün içinde SAMSUNG Q310 13,3" notebook alıp kullanmaya başlayan forumdaş oldu mu?
    Olduysa izlenim ve yorumlarını burada paylaşmasını rica ederim.
  • Neredeyse 3 ay geçmiş ! Ekonomik kriz, kurlardaki artış derken hiçkimse SAMSUNG Q310 almadı heralde.
  • Bugün aldım ben 1 adet :) çok şık duruyor ve kullanımı gayet güzel. 15.4" lik laptopumdan çok daha hafif ama kullanırken hiç küçükmüş hissi uyandırmayacak kadar da yeterli. media marktten 1600 tl ye aldım. finanasbank kresi kartına da 6 taksit yaptılar. şimdilik bu kadar :)
  • pil ömrü normal kulanımda 2 aaat civarında gidiyor
    işlemi p8400 ve ekrn krtı pylaşimsiz 256 olduğu
    için açtığım programlarda sorun çıkarmadı.(photoshop,3dmax. undergrand carbon)
    ve olumsuz olarak bir geri dönüş yok müşterilerimden.
  • Ben ilk çıktığında almıştım. Ağustos sonu idi.

    Şu an yine laptopu aldığım Topkapı Vatan bilgisayara çok yakınım.
    2gb rami 4'e çıkarmak istiyorum. İçinde 2 adet 1lik var.
    Hangi 2gb tan 2 tane alsam en iyi randımanı alırım?
    http://www.vatanbilgisayar.com/products.aspx?L2=OEMMEM&K3=Notebook
  • Cevap gelmeyince kingston'un 667'liklerinden 2 tane aldım. 92 Tl.

    Bilgisayar ramleri gördü de boşta çalışırken ram kullanımı %32 diyor.
    4gb'ta çok geldi bana. Bakalım neleri kapatabilirim vistada şimdi onu araştırıcam.
  • HDMI çıkışı var mı acaba?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: @pi

    HDMI çıkışı var mı acaba?


    Var arkadaşım.
  • Yaklaşık 1 haftadır Q310 kullanıyorum ve ufak bir inceleme yazmaya karar verdim.. Umarım alacakların işine yarar. Fotoğraf çekme fırsatım olmadığından şimdilik fotoğraf koyamayacağım malesef fakat internette yeterince fotoğraf ve video bulabilirsiniz Q310 ile ilgili.. Fırsatım olduğunda fotoğrafları da ekleyeceğim.

    Samsung'un ürün ile ilgili websitesine gitmek için http://www.samsung.com/tr/consumer/detail/detail.do?group=computersperipherals&type=notebookcomputers&subtype=qseries&model_cd=NP-Q310-AS02TR..

    Aşağıdaki bütün testler ve yorumlar Windows 7 RC1'e göre yapılmıştır. Aldığım gün Vista'yı açmadan formatlayarak Win 7 yüklemek oldu ilk işim :) Samsung Win 7 driverlarını çıkarmamış daha. Win Vista driverları sorunsuz çalışıyor. x64 için ise herhangi bir sürücü bulamadım. Biraz da bunun etkisiyle 32bit olan sürümü yükledim. 64 bit ile ilgili herhangi bir yorum yapamayacağım o yüzden.

    Samsung Q310 Özellikleri,
    Intel Core 2 Duo P8400
    256 MB nVida GeForce 9200M GS
    250GB HDD (Bendekinde WD HDD takılı. Fakat piyasada Fujitsu/Siemens HDD takılı olanlar da varmış duyduğum kadarıyla)
    Parlak LCD ekran (1280x800)
    3GB RAM (2 GB olan modeli de var. Ben alırken aradaki fark 10$ kadardı. Yani 3 olanı tercih etmeniz daha iyi olur :))
    Intel WiFi Link 5100 Kablosuz Ağ Kartı (Çekim açısından çok iyi. Şimdiye kadar gördüğüm en iyi çekim gücüne sahip)
    Marvel Yukon Gigabit Ethernet
    8x DVD+-RW
    1.3Mp Webcam

    Kutu İçeriği:
    Q310 ufak bir kutu içerisinde geliyor ve kutu içerisinden;
    Q310 :)
    Şarj adaptörü (Kablosu yeterince uzun)
    Standart Batarya (6 Hücreli, 57720mWh)
    Windows Vista SP1 Recovery DVD'si
    Samsung Driver ve Program DVD'si
    Quick Setup guide ve 2 tane de laptop ile ilgili bilgi veren kitapçık çıkıyor. Hepsinde Türkçe bölümü var.
    Temizlik bezi

    Notebook Kasası/Sağlamlık
    Q310 pili ile beraber 2 Kg'yi biraz geçiyor. Taşınabilirlik açısından çok sorun yaratacak bir ağırlığı yok. Zaten bu ağırlın 400gr kadarı pilden kaynaklanıyor. Boyutları ise bir A4 kağıttan çok az büyük. Notebookun kasası yeterince sağlam duruyor. Kasa açısından en büyük sorun parlak kaplaması nedeniyle dokundulduğu anda üzerinde parmak izinizin çıkıyor olması. Eğer bu konuda titiz bir iseniz rahatsız edici olacaktır sizin için.. Samsung kutuya microfiber bir temizlik bezi de koymayı unutmamış (Sık sık ihtiyacınız olacak :)). Kasanın klavye bölümü siyahdan kırmızıya geçen bir renge sahip ve bu çok güzel duruyor.

    LCD
    Q310 parlak kaplamalı LCD ekran ile geliyor. Herkesin ekran ile ilgili görüşü farklı olacağından benim hoşuma gitmeyen bu özellik sizin hoşunuza gidebilir. Yine de internetten alacaksanız almadan önce bir yerde gidip görmenizi tavsiye ederim. En azından bir fikir verecektir. Karanlık ortamlarda parlak ekran gerçekten çok güzel oluyor fakat aydınlık ortamlarda ve gün ışığında ekranı net görebilimek için parlaklığı arttırmanız gerekecektir.
    Parlaklık konusu dışında ekran gayet güzel. Alırken imkanınız varsa ölü pixel var mı diye kontrol etmeniz iyi olur. Görüş açıları çok iyi olmasa da fena değil. Yanlarda üstten ve alttan bakmaya göre biraz daha iyi. Ekran arkaya doğru 160 derece kadar yatıyor. Yatarak kullanacaksanız veya yukarıdan bakarak kullanmanız gerekirse pek sorun olmayacaktır bu yüzden.. Ayrıca ekran parlaklığı belirttiğiniz bir süre laptopu kullanmadığınızda otomatik olarak düşürülüyor. Bu da pil süresini arttırıcı güzel bir özellik.. Örneğin 10 dk laptopu kullanmazsanız ekran parlaklığını %50'den %5'e düşürebilirsiniz. Herhangi bir tuşa veya touchpad e dokunduğunuzda ise eski haline geliyor..

    İşlemci/Ekran kartı
    Q310 Intel C2D P8400 işlemci ile geliyor. Yurt dışında P8600 ile gelen modeller de var. İşlemci çarpanını ihtiyaca göre 6-8.5 arasında 0.5lik aralıklar ile arttırıp azaltabiliyor. TDP değeri 25W olan P8400 Intel'in düşük güç harcayan işlemcileri arasında. Bu da pil suresini olumlu yönde etkiliyor. Birkaç küçük ayarlama ile daha düşük pil harcamasını da sağlayabilirsiniz eğer yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duymuyorsanız..

    Ekran kartı olarka ise geForce 9200M GS var Q310'da. Bu nedenle oyun meraklılarına tavsiye etmiyorum. Fakat benim Q310 almaktaki asıl amacım oyun oynamak değil ama çok sıkılırsam da açar bi yarım saat oyun oynarım diyorsanız Q310 sizi üzmeyecektir. 9200M GS 2 yıl kadar önce çıkmış oyunları akıcı bir şekilde oynatabiliyor (Tabi biraz overclock ile :)). Saat hızları standart olarak 529/702/1300Mhz. Overclock ile 750/950 ye kadar çıkarabiliyorsunuz. Tabi notebook gibi dar bir kasaya sahip olan bir cihazda bunu yapmanızı pek önermiyorum :) Yine de sonuna kadar sömürürüm diyenlerin bir fikri olsun :) GPU'ya ihtiyacınız olmadığında ise 80/80 Mhz ye düşürerek (Herhangi bir overclock yazılımı ile, sorunsuz bir şekilde bu kadar düşürebildim en fazla) pil süresini uzatabilirsiniz. 9200M GS Cuda,DXVA ve physics destekli. Özellikle Cuda'yı kullarak video işleme gibi yüksek işlemci gücü gerektiren işlemleri rahatlıkla yapabilirsiniz. DXVA desteği sayesinde 1080p videolar dahil tüm videoları rahatlıkla oynatabiliyorsunuz (DXVA desteği olmasa da Q310'un işlemcisi bunu yapabilecek kadar iyi zaten)..
    Şimdilik fazla oyun oynama fırsatım olmadı zaman içerisinde oynadıkça oyun testlerini de buraya ekleyeceğim. Son olarak Q310 yurt dışındaki sitelerde gördüğüm kadarıyla 2000-2600 arasında puanlar alıyor 3D Mark 06'dan..
     Samsung Q310 13.3' notebook


    Ekran kartı 750/800MHz hızına overclock yapıldığında alınan 3DMark06 skoru aşağıda. 3DMark skorunun göründüğü resimde yanda kırmızı ile işaretlenen bölümde ise stok değerler ile alınan sonuç var.
     Samsung Q310 13.3' notebook
     Samsung Q310 13.3' notebook



    Şimdiye kadar Need For Speed Most Wanted ve Flatout yükledim. İkisi de stok değerler ile en yüksek ayarlarda hiç takılma olmadan akıcı bir biçimde oynanabiliyor..

    Harddisk
    Benim aldığım Q310'da 250GB 5200rpm WD SATA HDD vardı. Fakat piyasada sanırım bir de Fujitsu/Siemens model HDD olanı var. O da 250GB ve 5200rpm. HDD'nin 5200 RPM olmasından kaynaklanan doğal bir yavaşlık var fakat hızı 5200RPM HDD'lere göre kabul edilebilir bir düzeyde. Çok sessiz çalşıyor. Kafanızı üzerine koymadığınız sürece sesini duymanız olanaksız. Aldığınızda HDD 3e bölünmüş olarak geliyor. Bunlardan biri Samsung Recovery yazılımı tarafından kullanılan bölüm ve Windows'da görünmüyor. Bilgisayarınıza yükleyeceğiniz Samsung Recovery yazılımı aracılığıyla ve bilgisayar açılırken F4'e basarak bu bölüme yedek alabilir, bölümdeki yedeğinizi geri yükleyebilirsiniz.. DİKKAT:Eğer bilgisayarı formatlarken bu bölümü silerseniz tekrar oluşturmak için Q310 ile verilen Windows Vista SP1 cdsinden Vista'yı kurmalısınız. Bu sırada otomatik olarak recovery bölümü oluşturuluyor..
     Samsung Q310 13.3' notebook
     Samsung Q310 13.3' notebook


    Klavye/TouchPad
    Q310'un klavyesi son derece rahat. Fakat yoğun kullanım sonrasında klavyenin sol tarafı (Havalandırma çıkışını üstü) belirgin bir biçimde ısınıyor. Yine de çok rahatsız edecek düzeye gelmiyor. Enter tuşu ve Türkçe karakterlerin olduğu tuşlar büyük (Bazı notebooklarda Türkçe karakter tuşları yarı büyüklükte olabiliyor). CTRL tuşu ise olması gereken yerde, FN tuşu ile yer değiştirmemiş ki bu da birçok kullanıcı açısından bir +.. Ayrıca klavyenin 2 tarafında da FN tuşu var bu da kullanımı kolaylaştırıyor.. Tuşlar çok sert veya yumuşak değil. Olması gerektiği gibi. Bastırınca herhangi bir esneme hissetmiyorsunuz.
    Touchpad ise ilk başta biraz ufak gelebilir. Ama sonradan alışıyorsunuz. Sağ kenarını kullanarak yukarı/aşağı, alt tarafını kullanarak ise sağa/sola kaydırma yapabiliyorsunuz fakat bunun için yazılımını yüklemeniz gerekiyor. Tuşları ise ne çok sert ne çok yumuşak. Klavyede olduğu gibi orta karar..

    Kablosuz Ağ
    Kablosuz ağ için söylenebilecek çok fazla şey yok. Şimdiye kadar gördüğüm en iyi çekim gücüne sahip notebook olduğunu söyleyebilirim sadece :) Kablosuz ağ ile ilgili yazılabilecek tek kötü yok donanımsal olarak kapatamıyor oluşunuz. Yani Q310 üzerinde kablosuz ağı açıp kapatmak için herhangi bir düğme bulunmuyor. FN+F9 tuşu ile yazılımsal olarak kapatılıyor.

    Bartarya Süresi
    Belki de incelemenin en öneli kısımlarından birisi pil süresi. Q310 standart olarak 6 hücreli pil ile geliyor. Q310'u seçmemdeki belki de en büyük neden pil süresi oldu. Testleri Windows 7 ile yaptığımdan XP ve Vista süresi ile ilgili pek fikrim yok fakat Windows XP'nin yarım saat daha uzun dayanacağını tahmin ediyorum. Windows 7'de Aero ve tüm görsel efektler açıkken aldım aşağıya yazacağım sonuçları bunu dikkate alınız.
    Power Saver modunda, kablosuz ağ açık, bluetooth kapalı, ekran parlaklığı %20, max işlemci düzeyi %35 iken ortalama kullanımda (Yazı yazma, internette dolanma vb.) pili 3.5-4 saat arası gidiyor. Ki bu da harici ekran kartı olan bir laptop için gayet güzel bir değer. Yurt dışındaki forumlarda ince ayarlar ile 4.5-5 saate kadar çıkabilidiği yazıyor. Pilin bu kadar gitmesi büyük ihtimalle Windows 7'den kaynaklanıyor. XP ile daha uzun pil süresi elde edilebilir. Tabi laptopu daha 3-4 kere şarj ettiğimden pil tam performasına ulaşmadı bunun da etkisi var.
    Oyun oynarken ise pil ortalama 1.5-2 saat kadar gidiyor. Bunu daha tam test etmediğimden kesin bilgiler veremiyorum. Eğer pil süresi sizin için önemli ise Q310 ortalama günlük kullanımda sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Pilin şarj olması ise 1.5-2 saat kadar sürüyor.

    Giriş/Çıkış bağlantıları
    Bağlantılar açısından Q310 yeterli bir tablo çiziyor. Bağzı bağlantıların arka tarafa konulmuş olması yanlarda olabilecek kablo karmaşasını engelliyor.

    3 USB (2 Arkada, 1 Yanda)
    HDMI
    VGA
    Mikrofon/Kulaklık
    Express Card
    Ethernet (Arkada)
    Modem
    7 in 1 Kart Okuyucu (Önde)

    Sonuç olarak Q310 13.3" rahat taşınabilir bir notebook almak isteyen birçok kişinin ihtiyacını görebilecek düzeyde. Şu anda banka kartlarına olan kampanyalar ile beraber 1550-1650 TL arasında bulunabiliyor. En yakın rakibi ise Lenovo U330. Benim asıl işim programlarla oyun fazla oynamam, ama arada da sıkılırsam bi yarım saat oynarım diyenler rahatlıkla Q310'u alabilirler. Bunun dışında Q310'da film izlemek de gayet keyif verici. 1080p dahil tüm videoları rahatlıkla oynatabiliyor. HDMI bağlantısı ile LCD TVnize bağlayıp filmleri izleyebilirisniz.. Uzun batarya süresi sayesinde yolculukta ve gün içerisinde prize ihtiyaç duymadan birçok işinizi halledebilirsiniz. Performanslı kablosuz ağ bağlantısı sayesinde internette sorunsuz bir şekilde gezebilirsiniz.. Sessiz ortamlarda bile fan sesi duyulmuyor. Fakat bunun sonucunda laptop hissedilir derecede ısınıyor..

    Güzel Yönleri
    +Uzun batarya süresi
    +Güçlü işlemci
    +Harici ekran kartı (Cuda, Pure HD, DXVA, Physics desteği)
    +Sessiz fan
    +Kaliteli malzeme
    +Kabul edilebilir boyutlar ve ağırlık
    +Kendi sınıfı için uygun fiyat
    +Rahat klavye ve olması gereken yerde duran CTRL tuşu :)

    Kötü Yönleri
    -Wireless açıp kapatmak için herhangi bir düğme yok.
    -64Bit sürücüleri yok ve Samsung'un bazı programları Win 7 ile şimdilik uyumsuz (İlerde uyumlu hale geleceğini tahmin ediyorum)
    -Arkadaki USBler üst üste yani kalın bir cihaz takarsanız birini kullanamayacaksınız
    -Yoğun kullanımda hissedilir derecede ısınıyor. Touchpad rahatsız edici bir sıcaklığa ulaşabiliyor.
    -Parlak ekran (Bana göre dezavantaj olsa da bazılarının hoşuna gidebilir)
    -Kasada çok fazla parmak izi kalması

    Incelememin 1. bölümünü burada bitiriyorum. Diğer bölümde oyun performansı ve Samsung'un programlarını inceleyeceğim. Ayrıca batarya süresini uzatmak için yapılabilecek birkaç ufak ayardan bahsedeceğim. Yakın zamanda fotoğraflar eklenecek o zamana kadar internetteki fotoğraflar ile idare edin :)




  • SAMSUNG web sitesinde Vista sürücüleri var AMA "64 bit" ibaresi belirtilmediğinden Vista 32-bit sürücüleri olduğunu farzetmek gerek.
  • Bir ara Samsung'un bazı monitörlerinde görülen tiz ses son 2 haftadır laptopun adaptöründen de geliyor. Benim için önemli olmadığından ve elektronik açıdan herhangi bir problem yaşatmayacağından önemsemiyorum fakat alacak arkadaşlar bunu göz önünde bulundursunlar. Laptopa 1 hafta kadar ihtiyacım olmadığı bir arada teknik servise yollayıp adaptörü değiştirteceğim.

    Bunun dışında Red Alert 3 yükledim. Medium ayarlarda ve 1280x800 çözünürlükte oyun gayet akıcı olarak oynanabiliyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.