Şimdi Ara

Şahıs şirketi üzerine araba alıp gider göstermek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (3 Mobil) - 1 Masaüstü3 Mobil
5 sn
120
Cevap
11
Favori
72.866
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, yakın zaman içinde kendime sıfır bir araç almak istiyorum. Şahıs şirketim üzerine alıp gider göstermek istiyorum. Mali müşavirimle görüşmedim yinede merakımdan konu açmak istedim. Tecrübesi olanlar belki cevap verir diye.


    Şimdi 360bin tl lik bir araç alsam. Bunu ne şekilde gider gösterebilirim? Ay ay mı yıl sonu mu yoksa tek sefer de mi oluyor? Benim derdim o para her türlü çıkacak vergiye vereceğime arabaya vermiş olayım...


    nasıl hesaplanır ve ay ay gider girebilir miyim yardımcı olursanız sevinirim.




  • İnsanımız ahlaksız, maalesef gerçek bu. Eğitim sistemimiz ve aile geleneklerimiz ve de kültürümüz ahlaklı insan yetiştirme üzerine kurulu değil. Atasözlerimizin bile bazıları bize bunları öğütlüyor;

    - Bal turan parmağını yalar.
    - Devletin malı deniz, yemeyen keriz.
    - Yemek buldun giriş, iş gördün sıvış.
    - Üzümünü ye, bağını sorma.
    - Doğruyu söyleyeni dokuz köyden kovarlar.
    - Parayı veren düdüğü çalar.
    - Benim memurum işini bilir.

    Şöyle atasözleri ya da vecizevi sözleri olan bir toplumdan bugün yaşadığımzın ötesini beklemek büyük hayal kırıklığı yaratır.

    1994 Yılından beri muhasebe mesleğinin (Çeşitli kademelerde) bilfiil içindeyim, 150 civarında mükellef ile çalıştım. Aşırı solcusundan ateistine, milliyetçisinden dindarına kadar her görüşten mükellef ile çalıştım. İnanın içlerinde kazancının vergisini dürüstçe, vergi kaçırmadan ya da vergiden kaçınmadan ödeyen sayısı 2 ya da 3 tür. İlginçtir bunlarda hep siyaseten solcu, inanç açısından inançsız insanlardı.

    Demem o ki okulda, evde, iş ve arkadaş ortamında ömür boyu süren eğitim ve öğretim sistemi değişmediği ve ahlaklı bireyler yetiştirmeye çalışmadığımız sürece bu iş kanunlarla olacak bir iş değil. KDV yi bugün 18 den 5 e düşürün yine mükellef KDV ödemek istemeyecek. Kurumlar vergisini 25 ten 10 a düşürün onu da ödemek istemeyecek. Çünkü bilinç eksik, ahlak eksik.

    Lakin bu başlıkta sorulan soru ve konunun yukarıda yazdıklarımla ilgisi yoktur, kanunlar buna tamamen cevaz vermektedir ve yapılan işlemler kanunidir. Binek otomobillerin her durumda iş için kullanılmadığı ve şahsi kullanımlarında olabileceğini göz önüne alarak kanun koyucu gider kısıtlaması uygulamasını başlatmış ve binek araçlara isabet eden giderlerin belirli bir oranını gider olarak gösterme imkanını ortadan kaldırmıştır ve her ne kadar biz uygulayıcılara ekstra bir tük getirse de yerinde ve hakkaniyete uygun bir uygulamadır.
  • 2 yil once sadece kdv yi dusmuslerdi ..otv yi vermistik..asil para tutan otv zaten
  • Sadece aracın ilk alımındaki kdv yi düşmek gibi düşünmemek lazim. Aracın kullanilirkenki maslarida sirkete gider gosterebiliyorsunuz. Yakit bakım kasko vb.
  • Hakan5434 H kullanıcısına yanıt
    Evet %70ini gösterebiliyormuşuz bakımları ve yakıt giderlerini. Kasko vs de vardır elbet. Fakat aracı ne şekil gösterebilirim onu merak ediyorum. Çünkğ her ay 5-6 bin tl vergi çıkıyor bunun üstüne birde araba kredisi ödeyemem bir kısmını gider gösterdem iyi olur en azından her halükarda ödediğim para ile araba almış olurum. Eğer oluyorsa...
  • Ticari araç olmayan standart araçta benim muhasebeci faturanın %20 sini 3 ayda ödenen geçici vergiden 5 yıla yayarak düşüyor.(Araç 2018 de alındı)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi icemy -- 11 Mart 2021; 0:36:27 >
  • Takipteyim bilgililer aydınlatsın bizi lütfen

  • Daha önce konuşulmuştu...
    Aşağıdaki linkten bakabilirsiniz...

    https://forum.donanimhaber.com/sirket-adina-sifir-binek-otomobil-almak-avantajli-mi--110640430
  • icemy İ kullanıcısına yanıt
    Matematiksel hesap olarak yazar mısınız? Aracın fiyatı, ötv kdv tutarı düşülen tutar vs. Çok teşekkürler
  • alidolek A kullanıcısına yanıt
    Evet ama konu çok eski. Kanunlar çok değişti o yüzden rakam üzerinden basit hesapla anlatılırsa iyi anlayacağım.
  • 29.12.2020 Tarih ve 31349 Sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 313 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile söz konusu uygulamanın 2021 yılında uygulanacak hadleri yeniden belirlenerek aşağıdaki gibidir :


    -Binek araçların alımında gider yazılabilecek azami KDV ve ÖTV tutarı toplamı 140.000 TL’den 150.000 TL’ye,


    -KDV ve ÖTV hariç tutar üzerinden amortisman ayrılmasının tercih edilmesi durumundaki tutar sınırı 160.000 TL’den 170.000 TL’ye,


    -KDV ve ÖTV’nin aracın maliyetine eklenerek toplam tutar üzerinden amortisman ayrılmasının tercih edilmesi durumunda ise sınır 300.000 TL’den 320.000 TL’ye,


    -Kiralanan binek araçlara ilişkin gider yazılabilecek azami tutar KDV hariç aylık 5.500 TL’den 6.000 TL’ye, Çıkarıldı.


    Kaynak ; https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/12/20201229M1-12.htm



    Özet ; 320.000TL üzeri fiyatlı sıfır aracı şirket üzerine almanın vergisel yönden avantajı yoktur.


    320.000TL'ye kadar olan araç alımlarında


    ÖTV + KDV tutarı vergiden düşülmek istenirse üst sınır 150.000TL


    Amortisman ayrılmak istenirse üst sınır 170.000TL





  • Bunu okudum hocam hiç bir şey anlamadım ben. Bana düz matematik hesabı lazım.
  • Yanlış hesaplamadıysam aracınızın net bedeli 169.500,00TL, ÖTV 135.600,00TL, KDV ise 54.900,00TL.

    Binek taşıt alımlarında iki tür giderleştirme yöntemi bulunuyor. Bunlardan birincisi aracın tüm bedelini aktife kaydedip amortisman ayırarak giderleştirilebilir. İkincisi ise ÖTV ve KDV tutarları alındığı yıl giderleştirilir aracın kalan bedeli amortismana tabi tutulur.


    Birinci yöntemde binek taşıt gider kısıtlamasına göre araç bedelinin ÖTV ve KDV dahil toplam 320.000,00TL'sini aktife kaydederek amortismana tabi tutabilirsiniz. Örneğin Mart 2021 döneminde araç alırsanız birinci yöntemi seçtiğiniz taktirde 2021 yılı için gider yazabileceğiniz maksimum tutar 53.333,33 TL olacaktır.


    İkinci yöntemde araç net bedelinin maksimum 170.000,00 TL'sini aktife kaydedebilirsiniz, ÖTV ve KDV toplamlarının da maksimum 150.000,00TL'sini alındığı yıl gider gösterebilirsiniz. Sizin aldığınız araçta ÖTV ve KDV toplamı 190.500TL yapıyor. Bunun 150.000,00TL'sini gider olarak gösterirsiniz. Kalan araç bedeli olan 169.500,00TL'yi ise amortismana tabi tutarsınız. Yİne araç Mart 2021 döneminde alındığını varsayarsak amortisman ile birlikte 2021 yılı için maksimum 178.250,00TL'sini gider gösterebilirsiniz.


    İkinci yöntemin avantajı aracın alındığı yıl karınızı büyük ölçekte düşürerek ödenecek verginizi azaltabilirsiniz. Dezavantajı ise aracınızı örneğin 2022 yılında 300.000,00TL'ye satarsanız 118.250,00TL karınız artmış olur.



    Araca ait giderlerin ve bu giderlere ait KDV'nin de %70'ini giderlerinize yazabilirsiniz. Maalesef kalan %30 çöp olacak.





  • Faydaları;


    KDV düşersiniz.

    Kredi alırsanız, Kredi faizlerini gider olarak işletip gelir vergisinden düşersiniz

    %70 olayı bildiğim kadarıyla geçen sene ortalarında geldi ve denildiği gibi kasko sigorta benzin bakım gibi şeylerin %70ini gider olarak gösterebiliyorsunuz.

    Aracın yıllık amortismanını düşerek yine gelir vergisinden avantaj sağlayabilirsiniz.



    Amaaa önemli husus araç binek araç olursa KDVyi unutun. Birde aracı Satarken %1 KDV kesmeniz lazım. Size tek faydası gelir vergisi olur yani gider gösterirsiniz.


    Amaç en verimli şekilde kullanmaksa kamyonet sınıfında ticari araç alınmalı.

    KDVsinide kullanırsınız bu sayede.

    %70 sıkıntısı yok ticarilerde. Tüm giderin %100 ünü gösterebilirsiniz.



    Ama en nihayetinde bu sizi vergilerden kurtarmaz en fazla ötelemiş olursunuz. İlerde bu aracın değeri artsa bile aldığınız fiyattan gösterdiğinizde dahi o KDVyide Gelir vergisinide ödüyorsunuz bi şekilde.


    Benim bilgilerim bu şekilde. @MÜŞAVİR diye pro bir forumdaşımız vardı o görürse daha doğru bilgiler verir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uza -00- -- 11 Mart 2021; 10:10:17 >




  • 320bin üzeri araç alınınca maksimum 320binlik araç almış kadar faydalanırız diye biliyordum. Yanlış mı biliyorum?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: commandx

    320bin üzeri araç alınınca maksimum 320binlik araç almış kadar faydalanırız diye biliyordum. Yanlış mı biliyorum?

    Doğrudur

  • BaZZaM B kullanıcısına yanıt
    Çook teşekkür ederim çok güzel açıkladınız peki o yıllık gideri 3 aylık geçici vergiye bölebiliyor muyum nasıl oluyor? Birde yıllık en fazla 100bin tl falan vergi ödüyorum. Hangisini uygulamak mantıklı olur acaba?
  • Rica ederim. Aracı aldığınız aydan itibaren hesaplanacak vergilerinizi etkileyecektir. Bu yüzden geçici verginizi de düşürecektir. Amortismanlar genelde geçici vergi sebebiyle 3 aylık olarak hesaplanır. Ama bu konuyu mali müşavirinizle teyit ederseniz iyi olur.


    Şahsi fikrim ÖTV ve KDV bedelini alındığı yıl giderlere atarsanız sizin yararınıza olacaktır. Ancak daha önce de dediğim gibi bu yöntemi kullandığınızda aracınızın kayıtlı değeri çok düşeceğinden sonraki yıllarda aracınızı sattığınızda karınız artacaktır. Bu konuyu da iyi değerlendirip kararınızı ona göre verirseniz iyi olur.

  • BaZZaM B kullanıcısına yanıt

    Bu oranların hepsi limited şirketi için de geçerli mi peki? Giderlerin %70i vs?

  • Uza -00- kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim. Araç binek olarak kullanılacak. Kredi de çekilecek. Derdim sadece bu seneyi rahat çıkartayım. İlerki senelerde sıkıntı olmaz diye umuyorum. Kredi faizi ve aracın ham fiyatını gider göstersem bile yeter. Zaten aylık olarak hesaplarsak 5-6 bin tl falan çıkıyor ortalama vergi
  • BaZZaM B kullanıcısına yanıt
    Tamamdır muhasebecimle de gerikalanını görüşeceğim
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.