Şimdi Ara

Sagemcom F@st 2964 İnceleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.926
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sagemcom F@st 2964 İnceleme


    Merhabalar, yeni bir modem incelemesi ile karşınızdayım. Bu seferki konuğumuz Ttnet'in 2013 yılında dağıtmaya başladığı Sagemcom F@st 2964 modeli olacak. Telekom o yıllarda gayet güzel modemler dağıtıyormuş şimdiye göre. Bunu söyleme sebebim bir diğer incelediğim modem Zyxel P2812 ile aynı zamanda dağıtıldı bu modelde ve Zyxel P2812 gibi gigabit ethernet portuna sahip. Şimdiyse 100'lük portlara sahip en dandik modemleri veriyor.


    Modem kasa olarak çok sağlam ve büyük. CPU ve Switch chipleri üzerinde pasif soğutma kullanılmış yazın ısınma sorunu ile karşılaşmadım. Estetik olarak biraz çirkin ama önemli değil sonuçta görünmeyen bir yerlere gizliyoruz modemleri. Bu modemi yeni üretilen modemlerin yerine tavsiye ederim bir çoğu hala bunda kullanılan BCM63168 chipseti kullanıyor zaten veya daha kötü ucuz chipleri kullanıyor. Modemde 5ghz yok ama modemin asıl amacı DSL performansı olmalı kablosuzda performans için access pointler veya mesh sistemleri ile düşünebilirsiniz. DSL performansı tek kelimeyle harika bir aydır hiç kapatmadım 100 megabit bağlantım hep sorunsuz. Benim bağlı olduğum saha dolabı Huawei Broadcom yongasetini kullanıyor. Bu sebepten bu modeli tercih ettim Zyxel P2812 ise Lantiq kullanıyor saha dolabı Alcatel olan yani İnfineon Lantiq yongasetini kullananlara ise Zyxel P2812 kullanmalarını öneririm.


    Eksilerine gelecek olursak Ttnet maalesef hiç firmware güncellemesi vermediği için modemde bridge modu yani köprü modu yok. Bu yüzden modemin dhcp vs. kapatıp openwrt router'a bağlı kullanıyorum keşke köprü olarak kullanabilseyim. Aklıma başka bir eksi yönü gelmiyor. Bu modeli sadece Ttnet kullanmış sanırım yurtdışında hiçbir ülkeye bu model satılmamış sadece Amerika'da Windstream firmasına f@st 4320 modeli satılmış, kasa olarak aynı fakat gigabit portlar yok yani daha düşük versiyon. Farklı ülkelerde kullanılsaydı belki onlardan güncel firmware edinebilirdik.


    Şimdi gelelim teknik özelliklerine:


    Sagemcom F@st 2964 Teknik Özellikleri:

    CPU: BCM63168D0, MIPS: 400MHz, DDR: 400MHz, Bus: 200MHz

    RAM: 128MB SK hynix H5TQ1G63DFR-H9C DDR3

    NAND Flash: 128MB Zentel A5U1GA31ATS-BC

    Switch: Broadcom BCM53125 4x Gigabit Port

    DSL: BCM6302

    Wireless 2.4ghz: BCM6362 (SOC)

    Antenna: Airgain N2430GNS 5dBi


    OEM bootlog:

    https://cloud.mail.ru/public/67sE/43cLxaF2R


    Sagemcom F@st 2964 İnceleme


    Sagemcom F@st 2964 İnceleme
    Sagemcom F@st 2964 İnceleme



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi altuntepe2 -- 1 Kasım 2022; 12:50:55 >







  • elinize sağlık bu nadir parça modemi bende hala kullanıyorum, 5 ghz ve 35b profili kullanmak için turk.net'in sattığı zyxel modeme geçiş yapacağım.

  • Frobisher kullanıcısına yanıt
    Modem değiştirmek yerine unifi ap veya mesh sistem alın hocam kesinlikle daha fazla memnun kalırsınız. 35b hiçbir yerde etkin değil muhtemelen etkinleştirilmeyecek.
  • altuntepe2 kullanıcısına yanıt

    hocam unifi ap'ların fiyatı benim için tuzlu, 5ghz frekansı taradım mevcut bulunduğum lokasyonda hiç kullanılmıyor 5ghz modemin daha faydalı olacağını düşünüyorum çekim açısından.

  • 5ghz menzil olarak kısıtlıdır bu sebepten komşular kullansa bile size ulaşmaz çok az belki. Karar sizin ben öneride bulundum sadece :))
  • quote:

    Orijinalden alıntı: altuntepe2

    5ghz menzil olarak kısıtlıdır bu sebepten komşular kullansa bile size ulaşmaz çok az belki. Karar sizin ben öneride bulundum sadece :))

    teşekkürler hocam tavsiyeleriniz için, Sagemcom F@st 2964 İnceleme  bu arada bu nadide modeli bende satışa koyacağım bu konuyu okuyupta almak isteyenler olur.

  • Öncelikle inceleme için teşekkür ederiz.

    Ben bu modemle 3 yıl ttnet fiber kullanım tam 100 mb veriyordu.

    Sonra Türknete geçtim. 75 mb kadar dediler 60 mb verdi ama şun 90 mb de 8 mb upload hala da kullanıyorum.

    Gerçektende kapatmadan aylarca kullanıdığım oldu ama arada wifi de gördüğü halde bağlamadığı oldu kapatıp açarım.

    Ama nazar deymesin maşallah diyim hiç ne hat kopma ne yavaşması olmadı gayet iyi.

  • Yıllardır aynı modemi sorunsuz kullanıyorum. MaşaAllah saat gibi çalışıyor.

    usb girişine usb bağlayarak kullandınız mı ?


    ağ üzerinden usb bağlayarak dosyalara ulaşmak istiyorum. çözemedim.

    biliyorsanız makbule geçer..

  • aslanenver kullanıcısına yanıt

    Merhaba, hayır usb girişlerini hiç kullanmadım çünkü modemi sadece modem olarak kullanıyorum köprü modunda. Ayrıyeten torrent için openwrt kurulu intel celeron işlemcili router kullanıyorum. Hangi modem olursa olsun usb konusunda fazla zorlamanızı tavsiye etmem çünkü işlemcileri bu işler için yeterli gelmeyebilir performans olarak. Bu modemin dsl chipseti ve yazılımı sorunsuz yağ gibi akıyor. Geri kalan wifi usb falan hiç kullanmıyorum harici donanımlarla hallettiğim için tek önemli noktası modemliğini sorunsuz yapıyor.

  • altuntepe2 kullanıcısına yanıt
    Bilgilendirme için teşekkürler.
  • altuntepe2 kullanıcısına yanıt
    Bir kez daha rahatsız ediyorum. Cihazın güncelle yazılımı siz de mevcut mu?

    Ben de ki resimde ki gibi..


    Bazen resetledikten sonra bağlantı kurmuyor.

    Bulunduğum bölge ile mi alakalı bilmiyorum.

    Nakil yaptım çünkü.

    İstanbul da hiç böyle sıkıntı yaşamadım. Sagemcom F@st 2964 İnceleme
  • aslanenver kullanıcısına yanıt

    Hayır cihazı dünyada sadece ttnet kullanmış başka bir ülkede kullanılmamış. Cihazın yazılımında ben hiç bir sıkıntı yaşamadım sadece Bridge modunu gizlemişler onun dışında sorunsuz her açıdan çok hızlı açılıp dsl bağlantısı kuruyor. Yaşamış olduğunuz sorunun modem kaynaklı olduğunu sanmıyorum zaten kendiniz de yazmışsınız nakil yapktıktan sonra oldu diye. Muhtemelen kablolama veya uzak bağlantıda sorun olabilir. Mesela ben Oris telekom kullanırken saha dolabı bağlantısı hemen oluyor ardından pppoe bağlantısıda hemen oluyordu. Türknete geçtim saha dolabı yine hemen bağlanıyor ama pppoe bağlantısı bazen uzun sürebiliyor. Uzak bağlantıda yavaşlık var türknetin arada. Bunun gibi bir problem olabilir.

  • altuntepe2 kullanıcısına yanıt
    Bilgilendirme için teşekkürler
  • altuntepe2 kullanıcısına yanıt

    Hocam selamlar, nasılsınız? Umarım her şey yolundadır ve iyisinizdir.

    Yakın zamanda elime bu modemden geçti bir tane. Gerçekten çok kallavi Avrupa malı bir cihazmış keşke daha önce alsaymışım. Ben kişisel olarak airties modemlerini elektronik komponent kalitesi bakımından beğeniyordum bu onlardan bile daha sağlammış. Eldeki ağırlığı bile farklı resmen adamlar kaliteli bir cihaz yapmışlar.

    Kısmetse modem olarak bu cihazı bridge moda alıp kullanmak istiyorum. Gizlenmiş brigde modunu nasıl açabilirim? Menüleri gezdim dolaştım ama kendim bulamadım. Yardımcı olur musunuz?

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam, ne yalan söyleyim pek tadım tuzum yok son zamanlarda öylesine boş boş yaşayıp gidiyoruz işte..

    Evet modem çok kaliteli sağlam malzemeler kullanılmış kasasından iç donanımına kadar. Yazılımıda güzel aslında, çok hızlı açılıp DSL bağlantısı kuruluyor. Yeni modemlerin kendine gelmesi neredeyse 5dk sürerken eskiler cayır cayır :)) Fakat ttnet özel üretimi olduğu için köprü modu devredışı bırakılmış. Ben aktifleştirmek için önce config ayarlarını dışarı aktarıp metin dosyasında düzenlemeyi denedim, başarılı olamadım. Belki komutları doğru yazmadım, belkide başka türlü bir yanlışım vardı. Sagemcom ile iletişime geçip yeni Firmware istedim ama kabul etmediler ttnet ile iletişime geçin deyip başından savdılar. Ttnet hiç güncelleme vermemiş cihaza şaşırmadım zaten bu duruma.


    Çift nat olması sorun değil derseniz cihazın wifi, dhcp vs diğer tüm herşeyini devredışı bırakıp kullanabilirsiniz. Hiçbir problem yaşamadım zaten artık tüm servis sağlayıcılar CGNAT kullandığı için pek bir dezavantajı olmuyor çift nat olayının..


    Şu an için Draytek 2760 kullanıyorum, aynı şekilde bu modem gibi hızlı açılıp DSL bağlantısı kuruyor. Wifi olmadığı için daha tercih edilesi hemde köprü modu sorunsuz hemde 2021 yılında bile güncelleme yayınladı Draytek.





  • altuntepe2 kullanıcısına yanıt

    Maalesef öyle ağzımızın tadı kalmadı. Biz de işi gücü bıraktık bütün gün dolar-euro ekranlarına bakıyoruz.. Allah sonumuzu hayır etsin.


    TTnet'in kendi modemine destek vermemesi şaşırtmadı:) İnternette böyle bir modem hiç geçmiyor, aynı sizin dediğiniz gibi TTnet için özel üretilmiş sanırım. Muadil modeli bulsak belki unbranded hale döner zyxel cihazı çevirdiğiniz gibi.


    DrayTek'ler güzel cihazlar. Hele şöyle bir vigor 166, 167 falan olsa tadından yenmez. 166'da 35b'yi geçtim G.fast bile var işin geldiği son nokta artık.

    https://www.amazon.com.tr/DrayTek-212MHz-G-Fast-Gen2-AT-CH-dp-B08SQBDR3M/dp/B08SQBDR3M


    Ama ne yalan söyleyeyim şimdi modeme o paraları vermek zor geliyor. Eninde sonunda alacağım hız belli ne uzar ne kısalır. Kaderimiz böyleymişSagemcom F@st 2964 İnceleme 





  • Merhaba,

    Bugün öğleden sonra boş vaktim vardı. Kendime chill bir Pazar günü projesi bulayım dedim. Ve bu cihazın başına oturdum. Bu cihaz TTNET çıkışlı, çok güzel dolu dolu bir cihaz. İşte çift USB portu, print server, media server, dlna, samba server, farklı ssid'ler için ayrı ayrı QoS profilleri atayabilme, IPv6, igmp, fiber desteği, gigabit ethernet ve wan portları, 2x2 wifi, özel test menüleri vs vs yani gelişmiş bir cihazda olabilecek her şey var. Bugün sıfır satılan birçok cihazı rahat rahat cebinden çıkarır öyle söyleyeyim. DSL başarımı da üst düzey, DSL sinyali kısa sürede çok kolay bağlanıyor, yüksek hız alıyor ve düşük SNR ile bile kopmuyor. Broadcom farkı artık şaşırmıyorum. Bir kere yapıştı mı bırakmıyor ADSL/VDSL sinyalini. Hiç abartısız söylüyorum böylesini ben hiç görmedim. Ama gel gelelim nedense arayüzde bridge mod'a alma seçeneği yok. TTNET brdige mod istememiş herhalde ki yazılımda bu özellik gizlenmiş.. Ama ben bu cihazı bridge moda alıp elimdeki x86_64 firewall arkasında çalıştırmak istiyorum. Ne yapacağız şimdi? Hack'leyeceğiz 


    Her neyse. Bugün cihazı bayağı bir kurcaladım. Önce web consol'dan meşhur sagemcom $.xmo ile denedim ama olmadı (veya ben yapamadım). Belki bizim cihazda yoktur bu komutlar. Sadece undefined (tanımsız) diyip durdu. Sonra baktım adamın biri tutmuş Python'la Sagemcom cihazlarına özel API yazmış. Ama bizim cihaz listede yok (belki yine uyumlu değil). Aşağı yukarı 1 saati harcadıktan sonra tam bırakıyordum cihazı ama sonunda ssh bağlantısı kurmayı başardım. Şuanda ssh ile yazılıma tam erişimim var. Ve şimdi cihazı bridge moda almak için çalışıyorum. Bridge mod için wan komutlarından istediğim gibi yeni arayüz ekleyip silebiliyorum. Sonuca yakınız 


    wan add interface atm ve wan add service atm --protocol bridge ile yeni arayüz eklemek istediğimde ise hata veriyor. Girdiğim komutta sanırım bir hata var. Ya atm değil ptm olacak, ptm0.1 falan filan şeklinde ya da atm0.8.35 gibi olabilir port.vpi.vci şeklinde. Çünkü web arüzündeki gizli wancfg.cmd sayfasında arayüz isimleri böyle geçiyor. Deneyip doğrusunu bulmak lazım. Ya da varsayılan arayüzleri sildikten sonra restart etmek gerekiyor da olabilir. Böyle bir interface var gibisinden uyarı veriyor çünkü. Buraya kadar geldikten sonra gerisi kolay. Gözümden kaçan bir şeyler var ama ne acaba? Bulacağız elbet  Haftaya devam.



    cihazdaki komut seti bunlar. Oldukça zengin bir menü, maxdata rate, snr vs bir sürü ayar mümkün görünüyor.

    [code]

    > help

    ?

    help

    logout

    exit

    quit

    reboot

    adsl

    xdslctl

    xtm

    brctl

    cat

    loglevel

    logdest

    virtualserver

    ddns

    df

    dumpcfg

    dumpmdm

    dm

    meminfo

    psp

    kill

    dumpsysinfo

    dnsproxy

    syslog

    echo

    ifconfig

    ping

    ps

    pwd

    sntp

    sysinfo

    tftp

    wlctl

    arp

    defaultgateway

    dhcpserver

    dns

    lan

    lanhosts

    passwd

    ppp

    restoredefault

    route

    save

    swversion

    uptime

    cfgupdate

    swupdate

    exitOnIdle

    wan

    mcpctl

    [/code]



    Varsayılan wan conf. bu şekilde

    [code]

    > wan show interface

    Type  PortId VPI/VCI      Link Type    Categ. encap Enable QoS   Enable VLAN Mux

    ATM   0     8/35  EoA          UBR   LLC   Yes          

    ATM   0     8/55  EoA          UBR   LLC   Yes          

    Type  PortId VPI/VCI      Link Type    Categ. encap Enable QoS   Enable VLAN Mux

    ATM   0     0/35  Unconfigured        UBR   LLC   No  

    [/code]



    Bunlar da wan menüsüyle girebildiğimiz komutlar

    [code]

          wan add interface <atm|ptm|eth>

          wan add service <interfacename> --protocol <bridge|ipoe|pppoe|ipoa|pppoa>

          wan delete interface atm <port.vpi.vci>

          wan delete interface ptm <port> --priority <normal|high|both>

          wan delete interface eth <ethx>

          wan delete service L3IfName

          wan show interface

          wan show [<port.vpi.vci>]

          wan --help <bridge|pppoe|pppoa|ipoe|ipoa>

    [/code]





  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    Bu modemi sırf köprü modu yok diye satmıştım, zamanında çok uğraştım bende config dosyasını düzenleyerek ve internette sagemcom farklı modemlerin config dosyalarına bakarak kıyaslayarak. Her seferinde sanki olacakmış gibi hissettiriyordu ama bir türlü başaramadım. Belkide çok basit bir şeyi gözden kaçırıyoruzdur :)


    Eğer köprü modunu kullanmayı başarabilirseniz, tekrardan bu modemi alırım çünkü çok hızlı açılıyor ve hemen dsl bağlantısını kuruyor. Bununla aynı hızda açılıp dsl bağlantısı kuran sadece draytek 2760 var ve onu kullanıyorum şu anda.


    Yedekte VMG8924-B10A modem var, sagemcom ile aynı donanıma sahip fakat cihazın yazılımı çok yavaş... Öyleki açılıp dsl bağlantısı kurması için 3-4 dakika geçmesi gerekiyor (süreyi yanlış hatırlıyor olabilirim)


    Birebir aynı donanım olduğu için VMG8924'ü köprü olarak ayarlayıp, config dosyasını çıkartıp kıyaslamıştım. Birçok yeri aynısı zaten ama olmamıştı yardımcı olacaksa köprü modu ayarlı VMG8924 config dosyasını paylaşayım:


    https://cloud.mail.ru/public/SR4u/kpK9xhofx





  • altuntepe2 kullanıcısına yanıt

    Vallahi hocam olacak gibi ama kesin bir şey demeyeyim. Bu haftasonu bakacağım tekrar. Deneme yanılmayla buraya kadar geldimSagemcom F@st 2964 İnceleme 


    Config için teşekkürler, hiçbir şey olmasa fikir verir hocam. Bakacağım muhakkak.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.