Şimdi Ara

Sağ ön frende sıkma problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
23.325
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, birkaç gün önce ikinci el bir araç aldım, uzun zamandır istediğim özelliklere sahip olduğundan biraz, biraz da alıcının gözü kördür muhabbetinin doğruluğu yüzünden alırken fark edemedim. sağ ön frenim sıkma yapıyo, sol arkanın da balatası diskin üzerine 1,5 - 2 cm anca değiyor, diskin gerisi paslı( araç biraz yatmış ben almadan önce, 3 ay kadar adamın dediğine göre)

    frenleri çok süper tutmamakla birlikte kötü de değil ama sağ ön teker yüzünden trafikte yavaşlarken hani aracı bırakırsınız ya, o anlarda çok daha net anlaşılıyo frende sıkma olduğu, hafif yokuşlarda falan sabit duruyo hafif hafif ilerlemesi gerekirken. kalkışta da eminim aracın asıl gücünü hissetmemi engelliyor ve aşırı yakıt yakmasına da sebep oluyordur.

    daha da kötüsü ise, araç sabah soğukken çalıştırdığımda hiçbir sorun yok, ancak özellikle sanıyorum o sağ ön tekerlek- fren sistemi komple ısındığı için bir süre sonra gösterge tablosunda abs ışığı yanıyor ve yol tutuş sistemi(esp sanırım) devreden çıkıyor, ve tabi abs de devreden çıkıyor, frene abandığımda kazıklıyor. ben bunun ısınma yüzünden olduğunu varsayıyorum.

    bunu çözmek için bi ustaya götürdüm adam kaldırdı lifte dediğim taraflardaki jantları indirdi, daha balataları bile çıkarmadan bunun komple 4 kaliper 4 disk 4 de balata değişecek dedi, ben de tabi "yok yaa" diyerek geri toplattım arabayı(1500 liraya da yakın fiyat çekti tabi) ondan sonra bir oto parçacısından fren temizleme spreyi aldım, bu wd-40 a benzeyen tip tüp şeklinde ve ucuna o kırmızı ince hortumdan takılıyo, acaba dedim araba yatarken fren sisteminde bir paslanma tozlanma olduysa diye jantın arasından elimden geldiğince sıkmaya çalıştım, ilk gün sanki açar gibi oldu ama heralde diske mi gelmiş ne olmuş( kayganlaşmasını sağlamış sanırım ilk gün için) bugün gene aynıydı, ve araç ısındıktan sonra abs gene gitti.

    acaba diyorum 4 fren balatasını komple değiştirsem düzelir mi, çünkü sanki sol arka balata bittiği için o kadar az değiyor gibi geldi, belki de hidrolik sistem nasıl bilmiyorum ama çapraz bir bağlantı bişey varsa sol arkada biten balata sağ ön ün sıkma yapmasına neden oluyor olabilir mi acaba diye aklıma geldi. ( 4 balatanın bana maliyeti 150 tl civarı olacak, brembo nun balataları varmış araştırınca gördüm onlardan taksam dedim ama sorduğum parçacının haberi yoktu brembonun normal araçlar için balata ürettiğinden)

    pazartesi sabah 8 de bir ustaya daha göstereceğim ama korkuyorum gerçekten yani boru gibi bir masraf çıkarırsa diye. sizlere danışayım dedim.







  • Rusların meşhur deyişi var:"sam ğazayi,sam raboçi"-hem patron hem işçi-..arıza ve teşhisi koymuşsunsuz.e geriye ne kaldı....
    çok uzun yazdınız aracın marka modelini ısrarla yazmadınız.arkadaşlar neye göre yorum yapsınlar.
    siz hemen arızayı 4 adet balataya ihale ettiniz.bende diyorumki:fren hortumları dahil bütün sistemin elden geçmesi gerekir.
    kolay gelsin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hezerfen

    Rusların meşhur deyişi var:"sam ğazayi,sam raboçi"-hem patron hem işçi-..arıza ve teşhisi koymuşsunsuz.e geriye ne kaldı....
    çok uzun yazdınız aracın marka modelini ısrarla yazmadınız.arkadaşlar neye göre yorum yapsınlar.
    siz hemen arızayı 4 adet balataya ihale ettiniz.bende diyorumki:fren hortumları dahil bütün sistemin elden geçmesi gerekir.
    kolay gelsin

    öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Aracın marka modelini, türkiyede pek sık kullanılan bir araç olmadığı için yazmamıştım, ben şu an amerikada master eğitimim için bulunuyorum, burada hem arabaların hem de benzinin ülkemiz fiyatlarının çok aşağısında olması sebebiyle de( ve çok fazla mil yapmayacak olmamı da hesaba katarak) her zaman hayalini kurduğum 2000 model bir ford mustang gt aldım. araç 4.6 litre v8, yanılmıyorsam fabrika çıkış 260 beygir ancak üzerinde magnaflow eksoz ve k&n tel filtre var, yani 260 beygirin bir miktar üzerinde olduğunu tahmin ediyorum. araç düz vites. Bu fren problemi dışında çok memnunum.

    Fren problemine gelince, eminim türkiyede olsa sanayide ustalar sorunu bulur ve en makul şekilde hallederlerdi ancak burda korktuğum şey kimse doğru dürüst anlamıyor ve bütün servisler her marka model araca bakıyor burda, yani servis açan bir adam belli bir marka üzerine değil de her marka model araca yönelik açıyor, böyle olunca da bütün marka model araçlardan anlaması imkansız hale geliyor. yetkili servisler se tabiki burda da ülkemizde de olduğu gibi aşırı pahalı.

    Yine pazartesi günü götüreceğim servis daha çok güvendiğim bir yer bakalım umarım büyük masraf değildir. problem balatalardan fazlası ise, yada şöyle diyim balata fiyatının çok çok üzerinde ise belki satar kurtulurum.
    Yani anladığım kadarıyla bu problemin birçok farklı kaynağı olabilir ve sanırım eğer sorun sadece balatalar değilse çok pahalıya mal olması muhtemel. pazartesi adama balataları söktürüp bakarız durumlarına, ona göre birşeyler yaparım artık heralde.




  • Amerika`daysan gecmis olsun diyorum. 1500 Tl verirsin duzelmezse gidersin aa ona da bakalim buna da bakalim derler hani dersin degisince duzelcekti ben bilmem bu da bozukmus falan yaparlar isin zor yani. Bilmedigin yere kesinlikle gitme derim acayip kazik yersin. Balata ve diski falan degistirmeyi dusunuyorsan internetten arastir siparis et ucuza, o dedigin Brembolardan al varsa. Al balatayi ve diski cik disari artik hangi eyalaette oldugunu bilmiorum ama Cinli mi bulurusn Meksikali mi bulursun bul bir oto tamircisi gir iceri. Kardes kaca takarsin bunlari de, biraz pazarlik yap, 1500 Tl nin yarisina mal olacagina emin olabilrisin.

    Ben genelde yag degisimlerinde falan teshisi koyduruyorum laf arasinda sonra parcayi internetten alip baska yerde taktiriyorum.
  • bahsettiğiniz aracın çok daha eski modelini kullanmıştım.insana şöförlüğü unutturan özelliği vardı,sahibi dükkan komşumdu varsıl aileden gelme,hep o tür araçlara binerdi.
    amerikadaki tamir işlerini orada tamircilik yapan bir arkadaştan dinlemiştim,şu an burada başka bir markanın özel servis hızmetini veriyor.
    bu baglamda işiniz biraz zor gibi görünüyor.biraz anlıyorsanız kaliper pistonlarını kontrol edin,yapabilirseniz oraya yağ sıkın(aman yağ balatalara değmesin).fren rakoru eski olup tıkanabilir "biliyorsanız"onuda kontrol edin.en son önerim aynı aracı hurdadan bulup sistemi ona aktarmak.kolay gelsin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: berk984

    Amerika`daysan gecmis olsun diyorum. 1500 Tl verirsin duzelmezse gidersin aa ona da bakalim buna da bakalim derler hani dersin degisince duzelcekti ben bilmem bu da bozukmus falan yaparlar isin zor yani. Bilmedigin yere kesinlikle gitme derim acayip kazik yersin. Balata ve diski falan degistirmeyi dusunuyorsan internetten arastir siparis et ucuza, o dedigin Brembolardan al varsa. Al balatayi ve diski cik disari artik hangi eyalaette oldugunu bilmiorum ama Cinli mi bulurusn Meksikali mi bulursun bul bir oto tamircisi gir iceri. Kardes kaca takarsin bunlari de, biraz pazarlik yap, 1500 Tl nin yarisina mal olacagina emin olabilrisin.

    Ben genelde yag degisimlerinde falan teshisi koyduruyorum laf arasinda sonra parcayi internetten alip baska yerde taktiriyorum.

    Çok teşekkürler yorumun için, haklısın bu arada işte benim korktuğum da o yani takır takır değiştircek parçaları bi de üstüne gene adam olmayacak araba. adam bütün diskler kaliperler balatalar değişcek diyince zaten sen bi dur dedim indirttim arabayı gittim internette brembolara falan baktım yani eğer gerekirse öyle birşey asla bir daha fordun frenlerini taktırmam brembo dururken. bakalım bu ikinci götüreceğim yer dayımla yengemin arabalarına bakan bir servis, zaten buraya da götürünce başında bekleyip parça değiştirmeden önce duruma bakcam. ama yani eğer bu da komple değişcek 900 dolar 1000 dolar masrafı var derse o zaman oturup düşünürüm yani ya aldığımın 500 dolar altına satar kurtulurum yada işte frenleri brembo ile değiştirebilirim hem öyle bir durumda fren gücü de artmış olur, artık onun duruma göre araştıracağım.
    Ben Chicago, Illinois deyim, arabayı aldığımın ertesi günü de gittim jiffy lube da yağ değiştirttim hatta ben de aynı şekilde yağ değiştiren adamlara sordum dedim böyle böyle siz bakar mısınız adam biz anlamayız onu mekaniğe götürceksin dedi ve hikaye böyle başladı..
    elimden gelse herşeyi burda kendim yapacağım da lift lazım lift olmadan mümkün değil, yağ değiştirirken hava filtresine de bakın dedim adam açtı abi bu k&n dedi, ordan diğeri de çıktı onu en az 25 dolara temizlerler, ben sana 15 dolara normal kağıt filtre takayım dedi, ben de içimden hade len ordan diyerek adama istemediğimi söyledim sonra burdaki oto parça mağazasından ( oreily) k&n bakım setini 11 dolara alıp kendim temizledim filtreyi bugün de taktım canavar gibi maşallah :) mesela bugün farkettim sağ far ampulüm de gitmiş yarın da onu alıp değiştircem, böyle ufak şeyler için tamirciye gidince hakkaten sağlam öpüyolarmış arkadaşların anlattıklarına göre o yüzden denemedim bile ufak problemler için götürmeyi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hezerfen

    bahsettiğiniz aracın çok daha eski modelini kullanmıştım.insana şöförlüğü unutturan özelliği vardı,sahibi dükkan komşumdu varsıl aileden gelme,hep o tür araçlara binerdi.
    amerikadaki tamir işlerini orada tamircilik yapan bir arkadaştan dinlemiştim,şu an burada başka bir markanın özel servis hızmetini veriyor.
    bu baglamda işiniz biraz zor gibi görünüyor.biraz anlıyorsanız kaliper pistonlarını kontrol edin,yapabilirseniz oraya yağ sıkın(aman yağ balatalara değmesin).fren rakoru eski olup tıkanabilir "biliyorsanız"onuda kontrol edin.en son önerim aynı aracı hurdadan bulup sistemi ona aktarmak.kolay gelsin

    Değerli yorumunuz için gerçekten çok teşekkür ederim. Şu an için en azından pazartesi günü gittiğimde yanıma parçacıdan aldığım fren temizleyiciyi ve wd-40 falan da alırım, orda adam izin verirse ( baştan konuşcam ben başında beklerim diye) balataları söktükten sonra fren pistonunun çevresine tekrar fren temizleyici sıkmayı düşünüyorum, en azından ustaya tarif edebilirim pistonlara ulaşamazsam bile söktürmeyi deneyebilirim, dediğiniz gibi en son çare çıkma parça bakmayı düşünürüm veya internetten brembo sipariş edip onu monte ettirebilirim.
    Yorumlarınız için tekrardan çok teşekkürler.




  • Eğer fren sıkma yapıyorsa bu fren merkezinden kaynaklanır fren merkezleri araç biraz fazla yatarsa toz topradan şişme yapıyor ve doğal olarak merkes kasılıp kalıyor ve bundan dolayıda sürekli sıkıyo merkezin değişmesi gerekir.Değmemesinin nedenide Balatanın ayarsızlığındandır ayar yapılırsa düzelir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: of dead

    Eğer fren sıkma yapıyorsa bu fren merkezinden kaynaklanır fren merkezleri araç biraz fazla yatarsa toz topradan şişme yapıyor ve doğal olarak merkes kasılıp kalıyor ve bundan dolayıda sürekli sıkıyo merkezin değişmesi gerekir.Değmemesinin nedenide Balatanın ayarsızlığındandır ayar yapılırsa düzelir.

    hocam disk frenlerin ayarı nasıl yapılıyor.anlatsanız bilgilensek.
  • Benim düşüncem:
    Öncelikle, balata spreyi ile fren merkezlerindeki silindirlerin (balataya baskı yapan) yatağı temizlenmeli. Sökülerek daha detaylı yapılabilir.
    Sonra da fren hidroliği komple boşaltılmalı. Yenisi koyulmalı. Her disk merkezinden ayrı ayrı havası alınmalı. (bu en önemli nokta).
    Ana merkezde problem olduğunu düşünmüyorum. Öyle olsaydı sadece tek olarak değil hepsi sıkma yapardı.
    Kolay gelsin.
    Disk frenlerde ayar yapılmaz...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi roverci -- 30 Ocak 2011; 12:03:54 >
  • Araç önden darbe almış veya tümsek benzeri bir yere çarpmış olabilir.Eğer darbe yoksa büyük ihtimalle kaliperin üzerindeki pistonlarda sorun vardır.Diskin üzerinde bakarsın eğer balata yüzey alanı kadar disk ile birleşmiyorsa ( paslı ise çok daha kolay anlaşılır,balatanın diske deydiği alanlar aşınır yani pas olmaz,diğer alanlar ise paslı ve aşınmamış kalır) önden darbe almıştır yok ise kaliper arızalıdır.
  • Çapraz hattaki kaliperlerin birbirini etkileyeceğini düşünmenizde isabet var. Sorunun balatalarla veya markalarında olduğunu -ilk aşamada- sanmıyorum.

    Bir işaret arıyorsanız ve orjinal servis de pahalıysa ASE sertifikalı bir tamirciye gidin. Fren sıkması bilinen bir problemdir.
    Fren balataları da "D3EA" standardına uygun olsun. Bu standart malzeme ve işleyişteki homojenliği garanti eder. Brembo pahalı bir markaysa Wagner Thermo-Quiet'ı tavsiye edebilirim.

    Fren neden sıkabilir:

  • Sistemde hava kalmış olabilir. Bu durum merkezin tuhaf çalışmasına sebebiyet verebilr. Doğru sırayla doğru işlemle hava alınmalı. (Bu sırada hidrolik de yenilenebilir.)

  • Ön sağ hortumda iç birikim vardır, merkezden kaliper yönüne direnç gösteremez ama hidroliğin geri gelmesini engelleyebilir. Bu durumda hortum değiştirilmeli.

  • Kaliper kızakları paslanmış, tutukluk yapıyor olabilir. Temizlenip frenler için özel, ısıya dayanıklı greslerle yağlanmalı. Varsa balataların içinden çıkan gresler kullanılabilir, veya "brake lubricant" olarak küçük ebatta ayrıca temin edebilrsiniz. Derin paslanma varsa tamir takımı ucuzdur, sipariş edilebilir. Bu durumda gres contaları da değişir ve tekrar paslanmaz.

  • Kaliper silindirindeki conta bozuktur veya yanlış (ters) takılmıştır. Pek bilinmez ama balatanın serbest kalmasında bu contanın önemi büyüktür.

    Aynı akstaki fren balataları aynı anda değişir. Çapraz yaşadığınız problem büyükse, diskler de çizilmişse dördünü de değiştirmek doğru pratiktir. Parçaların bu kadar pahalı olamaması gerek, işçilik fazla tutuyor. Eğer balatalar bitmiş ve ses yapıyorlarsa önce arka akstaki balataları değiştirin. Duruma göre öne doğru devam edersiniz.

    Geçen yaz ben de aracımda sağ ön kaliperin bırakmadığını hissediyordum. Burada da başka sorunlar var, "frenci"ler sorunu bulamamıştı, herşeye "normal abi" diyorlar, herhalde araba spin atmalı ki bozuk olsun. Doğru gresleri bulmak çok zor, küçük miktarda satılmıyorlar. Neyse, kaliper kızaklarını elden geçirmek sorunu bertaraf etti. Neticede TÜV fren testinde 2900 Newton'da %0 sapma vermişti. Ben de "D3EA" konusuna inanmaya başladım.




  • arkadaşlar öncelikle cevap yazan herkese çok teşekkür ederim.
    servise gittiğimde aracın arka frenlerinde olan sıkışmayı usta mengene gibi bir alet kullanarak açtı, hatta sağ ön kaliperi de açtı ama sağ ön adam olmaz gene sıkışır biz bunu değiştirelim dedi ok dedim, sağ ön kaliper ve hortumu değişti, bu sırada arka balatalar da oldukça azalmış onları da değiştirttim, bu şekilde sorun çözüldü ancak daha önce bahsettiğim ( normalde soğukken sorunsuz çalışan abs ve traction control un ısınma sonrası devreden çıkması) problemi artık devamlı, birkaç gündür sabah soğukken de olsa abs devamlı ışık yakıyor ve devre dışı, traction tuşunda da off ışığı yanmıyor ancak sistem de çalışmıyor. ancak bu bana şunu gösterdi ki bence problem sağ ön tekerdeki kaptörle alakalı gibi, çünkü kaliper değişirken sadece o taraf kurcalandı ve bu şekilde şu an, bu aralar idare ediyorum ancak ilerde lazım olursa sağ ön kaptörden gireceğim işe.




  • sorunun kısmende olsa çözüldüğüne sevindim.devamı gelir.sağlıklı kalın.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.