Şimdi Ara

RAW FORMATI NEDİR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
7.718
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar makinam fuji finepix s5500. makinam raw formatı özelliğine sahip. fakat makinayı iyi tanımadığımdan dolayı bu nedir bilmiyorum. bununla neler yapabilirim? teşekkürler şimdiden



  • jpeg olarak çekilen fotoğraflar makinaya kayıt edilmeden önce birtakım işlemlere tabi tutulur (sharpen,mhite balance ...vs...). raw formatında ise fotoğraf makinaya ham olarak kaydedilir ,kullanıcı işlemleri raw editör programlarıyla bilgisayarında kendisi yapar. yani "dijital banyo" diye bir tabir de kullanılır. ayrıca sıkıştırılmamış olduğundan bellekte çok fazla yer tutar.
  • Benim bildiğim kadarıyla yukardada bahsedildiği gibi sıkıştırılmamış hali.(ya da az sıkıştırılmış gibi bi şey)
    jpeg,raw,tiff bunlar dosya çeşitleri.En kalitelisi tiff sonra raw sonra jpeg.
    Amatör kullanıcılar için ideali jpeg.
    Akşam enişteme sorarım o RGB(renkler) filan bi şeyler anlatıyordu.
  • RAW formatı pendikli nickli arkadaşın anlattığı gibidir. İlave olarak jpeg her renk kanalı için 8bit'lik parlaklık değeri ile çalışır. Yani tam siyah 0, tam beyaz 255 değeri alır. Raw formatları 12bit olarak kayıt edilir. Bunun anlamı, jpeg üzerinde photoshop ile yapabileceğiniz pozlama değişiklikleri daha az iken raw üzerinde yapılabilecek değişiklikler daha fazladır. RAW formatında çekilen fotoğraflar, makinanızdaki görüntü işlemcisinin eksikliklerinden kurtulmuş olur. Örneğin makinanız çok iyi bir sharpening yapamıyorsa siz raw çekip sharpening(keskinleştirme) işlemini yazılımdan, istediğiniz gibi yapabilirsiniz. RAW'ın kötü yönü her makinada kendine özel bir format olmasıdır, tek bir format değildir. Ayrıca işlemesi de güçlü bilgisayar ister. RAW üzerinde değişiklik yapılmaz, onun yerine RAW dosyasının nasıl işleneceği ile ilgili bilgiler değiştirilir. Yani her zaman geri dönüşü mümkündür, bilgiler değişmez, bilgilerin nasıl işleneceği bilgisi değiştirilir.

    Tiff formatına gelince, 8 ve 16 bitlik versiyonları vardır. Makinalarda kullanılan hali 8 bittir ve RAW'a göre daha çok yer kaplarken daha az bilgi taşır. 16 bitlik olanı tarayıcılarda kullanılır, RAW'dan fazla veri barındırır ama boyutları devasa olur, ayrıca makinalarda bu versiyon kullanılmaz. Makinanızın sensörünün dynamic range'i 12bit'ten fazlasına yetmiyorsa zaten gereksizdir.

    RAW işlemek için makinanızın kendi yazılımı, Photoshop ve CameraRaw plugin'i yada Bibble Pro yazılımlarını kullanabilirsiniz ki ben Bibble Pro'yu tavsiye ederim.

    Saygılar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 4mpower -- 28 Ekim 2006; 16:41:46 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.