Şimdi Ara

R5 3600 İşlemcili Sistem Değerlendirmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
554
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, yaklaşık 4 aydır kafamdaki sistemi toplamak için para biriktirip indirim kovalıyordum. Neredeyse tamamladım ancak bu süreçte çok fazla fikir değişikliği yaşadım ve problem konuları okudum. Şu anda kasayı çalıştırıp kullanabileceğim parçalara sahibim ve 3 gündür kullanmaktayım. Kullanım amacım CAD/CAM programları ve boş zamanlarımda biraz da oyun oynamak. Ekstrem kullanıcı değilim her parçayı sınırlarını kadar zorlamıyorum ama ocyi de eksik etmiyorum.

    Sistem şu şekilde:

    AMD Ryzen 5 3600
    ASUS ROG STRIX 1660ti
    Gskill FlareX 16 GB
    MSI B450 Gaming Plus
    Adata S11 Gammix Pro 256 GB NVME SSD
    Samsung 860 Evo 250 GB
    Samsung 860 QVO 1 TB
    Arctic Freezer 34 eSports DUO
    HighPower Performance GD 80+ Gold 600W
    Cooler Master MB511 RGB
    Be Quiet! BL081 PURE WINGS 2 x2

    Sürecin başında 9600k ve 2070s düşünüyordum mesela, bu sonradan 3600 ve 2070s evrildi, devamında 3600 ve rx 5700xt oldu ve nihai olarak 3600 ve 1660ti alındı.
    5700xt alamamamın sebebi paramın tam çıkışmaması, son zamanlarda ki döviz yükselişi ve şu an ki kartı indirimle almam. 9600k almamamın sebebini ise herkes tahmin edebiliyordur.

    Elimde sadece Samsung ssdler eksik, onları da yakın zamanda alacağım.

    Tema olarak sistemde başlarda rgb istesemde çocukluğumdan kalan kırmızı-siyah aşkı baskın geldi. O yüzden varolan rgb parçaları bile sabit kırmızıda yakıyorum.
    R5 3600 İşlemcili Sistem Değerlendirmesi

    R5 3600 hakkında iyi ve kötü yorumlar, kullanıcı incelemeleri okudum. Hafif bir korku vardı içimde sistemi tamamen kurana kadar. Sonuçta tüm parçaları aynı anda alıp kurmadım. Teknobiyotik'ten 1348 liraya satın aldım. Kapalı kutuda 3 günde güvenlik bandı ile geldi. İlk iki gün all core 4.2 Ghz 1.35v pbo kapalı şekilde override modda stabil olarak kullandım. Bu yazıyı yazmadan önce 4.25 ve 1.36v ve 1.37v denedim ama olmadı. Sınırı 4.2 Ghz bana gelen işlemcinin sanırım. Daha fazla kurcalamayacağım. Ancak buna problem denir mi bilmiyorum ama şöyle bir şey var, 4.3 Ghz denemelerim sonrası voltaj 1.36'da kaldı. Öncesinde 1.35'de kullanabiliyordum. BIOS'ta uğraşlarıma rağmen 1.35v yapamadım. İlerde sıkıntı çıkarmayacağını biliyorum ama yine de insanın içi rahat olmuyor. Bunu nasıl geri 1.35 volta düşürebilirim? Bunun dışında herhangi bir pürüz yok. Cinebench R20 skorum 3794. 4.25Ghz denerken testin ortasında reboot etti işlemci kendini. Bu yüzden sınırı için 4.2 Ghz dedim. Azıcık nette araştırdım ve sanırım 8700k ile kafa kafaya sonuçlarım. Test sırasında tepe sıcaklık 75 derece oldu. İşlemci boşta 30-40 derece arası, oyun oynarken max 65 dereceyi gördü. Ancak 10 saniyede bir sıcaklık 10 derece artıyor ve yavaşça geri düşüyor. Bu oyun oynarken de boştada böyle. Windows güç seçeneklerinde Ryzen için özel bir seçenek yok bu yüzden ben de yüksek performansta kullanıyorum. İşlemci üzerinde Arctic MX-4 2019 termal macun ve Arctic Freezer 34 eSports DUO bulunmakta.
    R5 3600 İşlemcili Sistem Değerlendirmesi
    R5 3600 İşlemcili Sistem Değerlendirmesi

    Aslında 5 gün önceye kadar 5700xt Red Devil almak vardı kafamda. Arka plakada ki şeytan logosu kasanın içinde muazzam gözükür diye düşünüyordum. Ancak hem amazon.de stoğun olmaması hem amazon.com daki 3200-3300 fiyat aralığı ve dövizin yavaşça yükselişi beni vazgeçirmek zorunda bıraktı. Hepsiburada'dan 2170 liraya 1660ti aldım. Biraz da cebimde para kalmış oldu. Kapalı kutuda 1 günde güvenlik bandıyla beraber geldi. Kart büyük. Büyük yani. Arka plakada ki ROG sembolünde rgb yok, ışıksız orası, bunun haricinde dışı bildiğimiz ROG Strix kartı. Üst kısmında 3 adet pwm fan girişi var. 2 HDMI ve 2 Display Port girişi mevcut. Benim monitörüm eski olduğu için HDMI'dan DVI aparatı ile beraber kullanıyorum. Dönüştürücü konusunda problem yaşamadım. Kart 2.08 Ghz frekansta Witcher 3 oyununda Ultra Hairworks + Ultra ayarlarda Novigrad'da 80+ fps değeri veriyor. %1 değeri ise 50'nin altına inmedi. HW kapadığımda ise fps direk 100+ oluyor. Bu sırada kart 60 dereceyi geçmedi.

    Bellekler konusunda hiç problem yaşamadım. Samsung b-die'lara sahip. Takıp XMP profili seçip CL16 3200 Mhz de kullanıyorum. Belki sonra 3600'e denerim. Sitesinde kayıt ettirerek 5 yıl global garantiyi başlattım. Sinerjiden 640 liraya satın aldım. 3 günde geldi. Kutuda güvenlik bandı yoktu. Bir ay sonra vatanda 560 liraya düştü. Bu beni biraz üzdü.

    Anakart MAX olamayan modeli. BIOS Flashback+ özelliği ile bios güncelledim. Siyahlı kırmızılı güzel bir anakart. Ama renk takıntım olmasa Tomahawk alırdım bunu da belirteyim. 4133 Mhz'ye kadar ram desteği var bu modelinde MAX'taki gibi. Sistemi kurup bios'u abba sürümüne bios üzerinden yükseltirken, bios update modunda siyah ekranda kaldı. 10 dakika kadar bekledim görüntü gelmeyince şarteri indirdim, kaldırdım ama değişen bir şey olmamıştı. Muhtemelen bricklendi anakart o zaman. Ben de hemen parçaları söküp flashback ile abba sürümünü yükledim. Sıkıntısız kullanıyorum şu an. Vatan'dan 630 liraya aldım. 2 günde geldi. Kutuda güvenlik bandı yoktu. Normalde direk değişim talep ederdim ama statik poşetin üstündeki bant daha önce açılmamıştı ve başka bant izi yoktu. O yüzden uğraşmadım cici cici kullanıyorum şu anda. Anakart sıcaklığı bu yazıyı yazarken 35-40 derece arasında dolaşıyor.
    R5 3600 İşlemcili Sistem Değerlendirmesi

    Adata ssd alırken çok kişinin firmware problemi yaşadığını okudum. Bende bir sıkıntı olmadı. Taktım çalıştı hemen, Windows 10 3 dakikada yüklendi. Windows flash belleğini taktıktan 10 dakika sonra bilgisayar kullanıma hazırdı. Teknobiyotik N11 mağazasından 343 liraya aldım. Güvenlik bandıyla 2 günde elime ulaştı.

    Soğutucumdan memnunum. Ellerim büyük olduğu için montajı nispeten beni zorlasa da sıcaklık olarak güzel değerler veriyor. Fanları sessiz ve güzeller. Kablolarında 1 dişi ve 1 erkek pwm portları mevcut. Böylelikle başka fanları da anakartta aynı yuva üstüne takabilirsiniz. Geniş fan yaprakları ve kırmızı-siyah olması agresif bir hava katmış. 4 tane bakır boruya sahip ve paketin içinden tek kullanımlık eski MX-4 termal macun çıkıyor. Bilişimport'tan 276 liraya aldım. 3 günde güvenlik bandıyla beraber geldi.

    PSU'nun kabloları yuvarlak değil ince yapıda ve siyah. Kablolamayı nispeten kolaylaştırıyor ve çirkin görüntü bırakmıyor. Benim PSU'dan çok ince bir tıss sesi geliyor ama bunu anca kulağımı yaklaştırınca duyabiliyorum. Teknobiyotik'ten 438 liraya aldım ve 2 günde güvenlik bandıyla beraber geldi.

    MB511, hava akışı çok güzel ama fanları çok kötü. Zırıl zırıl ses çıkarıyorlar ve pwm değiller. Ama yine de biostan dc mod ile istediğiniz sıcaklıkta istediğin hızda çalıştırabiliyorsunuz ancak yine de sesliler. Tabi anakartınızın bunu desteklemesi de önemli. Kasa hakkında fanları dışında bir şikayetim yok pöfür pöfür esiyor. Sese karşı benim gibi duyarlı olanlar ya es geçsinler ya da 4 tane sessiz ekstra fan alsınlar. 517 liraya Vatan'dan satın aldım. Kargolaması iyiydi kenarında köşesinde çizik eğik yoktu.

    Be quite'ın namını hep okurdum bu sefer de deneyeyim dedim. 2 fanı da kasanın üst kısmına içeri hava üfleyecek şekilde taktım. Ses olarak varlıklarıyla yoklukları birler. Şimdilik çok memnunum kısacası. Bilişimport'tan tanesini 60 liraya satın aldım. 3 günde geldiler.

    Tüm yazıyı okumak istemeyenler için 2 problemim var;
    1- İşlemci voltajını dün 1.35v de kullanırken bugün 1.36v dan aşağı düşüremiyorum.
    2- İşlemci sıcaklığı 10 saniyede bir 9-10 derece artıp yavaşça azalıyor ve tekrar yükseliyor.
    Bu 2 probleme cevabınız varsa lütfen yazın.

    Benzer sisteme sahip olanlar deneyimlerini paylaşırsa çok memnun olurum. Aklınıza takılanı, süreç boyunca merak ettiklerinizi, sistemle ilgili sorularınızı lütfen yazın. Burada bir bilgi alış-verişinin olması beni çok memnun eder.

    İyi akşamlar.







  • Merhaba hocam..
    Ben de Ryzen 5 3600 ve gtx1660ti sistem toplamak istiyorum.Ama benim amacım oyun:)
    Cs go veya lol oynuyor musunuz fps performansını merak ettim de.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Samsung 860 QVO 1 TB
    varken

    bunlar fazla
    Adata S11 Gammix Pro 256 GB NVME SSD
    Samsung 860 Evo 250 GB
  • 3 adet bellek disk i çözemedim. varmıydı bunlar?
  • GiveMeYourLife G kullanıcısına yanıt
    dün akşam yükledim cs 2 el attım. fps 250'nin altına inmedi hiç. Ayarlarda karışıktı low değildi hepsi
  • adata windows ve diğer çerez uygulamalar için, qvo oyun, evo da cad/cam için
  • forvet09 kullanıcısına yanıt
    adata var şu anda sadece
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.