Şimdi Ara

PSU Yıllık Elektirk Tüketim Tablosu ve 80 Plus Modelleri Elektirik Tasarruf Oranları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
4
Favori
2.757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İş yerinde boş kaldım, can sıkıntısından yapayım dedim. Bilmiyorum başka yerlerde var mı.

    Link'ten erişebileceğiniz bilgisayarınızın yıllık çalıştırma masrafının ortalama ne kadar olacağını görebilirsiniz.

    Göz önünde bulundurulması gereken kriterler;
    1-) Sizin bilgisayarınız daha çok veya az elektrik harcayabilir, Güç İhtiyacı W, olan kısıma kendi ortalama güç harcama miktarını girin.
    2-) Günlük kullanım miktarı, günde ortalama kaç saat kullanıyorsunuz bilgisayarı.
    3-) Ve birim fiyatı, Birim fiyatı hangi firmanın size elektrik sağladığına göre değişecektir. İstanbul için CK Boğaziçi Kasım 2019 Fiyatı yazılıdır tabloda.



    Dosya'ya tıklayıp kopyasını oluştur diyin. Değerleri kendi kullanımınıza göre değiştirdiğinizde size özel olan rakamı elde edeceksiniz.

    PSU Yıllık Elektirk Tüketim Tablosu ve 80 Plus Modelleri Elektirik Tasarruf Oranları

    Belki birisi merak eder veya yeni PSU seçerken işine yarar dedim. Kendi kullanımım için hesapladığımda mesela, 650W'lık 80+ olmayan PSU aldığımda elektrik faturası yüzünden 1 yılda 80+ veya 80+ Bronze 'un aradaki fiyat farkı çok rahat çıkıyor.

    Linki Buraya bırakayım.

    Edit: İkinci mesajı silemiyorum bi moderator arkadaş el atabilirse. İlk mesajı düzenledim ve resmi taşıdım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Goodmane -- 21 Kasım 2019; 13:45:8 >







  • 80+ Gold günlük 6 saatten 500w aylık tutarı kaç sana zahmet mobildeyim
    emegine saglık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aylık 98,6 Lira oluyor sizin verdiğiniz bilgiler ile. 80+ olmazsa eğer o zaman aylık 129,5 Lira'ya kadar yükselebilir, içinde ki malzemenin kalitesine göre.
    Edit: KDV ve vergiler dahil fiyatlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Goodmane -- 17 Kasım 2019; 17:13:59 >
  • Doğru gözüküyor hocam zamanında yaptığım hesaplamalara yakın sonuç verdi.

    Güç ihtiyacını ortalama girmek daha mantıklı rakamlar gösteriyor aylık fatura için. Sanırım orası mevcut tüketimi sormuş, max çekilebileni değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xentios -- 19 Kasım 2019; 20:45:20 >
  • Bence çok tatlı bir konu. Değerler de doğru gibi görünüyor.

    Günlük ortalama 5-6 saat sistemi kullanıp yarısında oyun oynayan yarısında boşta takılan birisinin 80Plus Bronze ile Gold arasındaki yıllık cebinden çıkacak fark 40-50TL civarı. Sistem daha uzun süre açık kalacaksa daha fazla. Buda şu demek aslında, bir sistem 3-4 sene kullanılacaksa 400TL ye bronze yerine 600TL ye gold almak mantıklı olacaktır.
  • Güzel bir tablo olmuş teşekkürler.

    Günde 1 saat oyun oynuyorum, 4 saat civarı da başka işlemler için açık duruyor bilgisayar. Oyunlarda yaklaşık 300W harcıyor, monitör dahil olarak. Diğer işlemlerde ise 100W civarı.

    80+ Bronze güç kaynağı kullandığıma göre aylık 24TL gibi bir elektrik giderim var.
  • Dün vatan bilgisayar'dan PSU bakıyordum kendime. 650W olanları ucuzdan pahalıya göre sıraladım, ilk üçte Frisby 650W , 650W 80+ ve 650W 80+ Bronze olmak üzere.
    Fiyat farklarından hesaplayayım dedim elektrik olarak ne harcayacağım, yüksek harcayacağım paraya değecek mi diye bakmak istedim. Yapmışken diğer sertifikalı ürünlerinde farkına bakayım dedim ne kadar acaba olacak. Hepsini bir seferlik hesaplamak yerine, değişken elektrik fiyatları artan dolar falan derken onlara uyum sağlayacak bir şey yapmak istedim.

    80+ Bronze ile normal 80+ arasında ki elektrik faturası farkını hesapladım. Bir ayda 80+ Bronze, 80+ ile arasında ki fiyat farkını çıkartıyor elektrik faturasında. Bir yılda kendi parasını dahi çıkartıyordu 80+ normal olana vereceğim elektrik faturası farkı yüzünden. Tabi birde 80+ ve üzeri sertifikaları olan ürünlerin içerisinde ki malzemelerde daha kaliteli olacağı için sorun çıkartma risk'i azalacaktır diye düşünüyorum.




  • Goodmane G kullanıcısına yanıt
    Emeğine sağlık güzel çalışma😇

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Goodmane G kullanıcısına yanıt
    Acaba zamanla verimlilik düşüyor mu güç kaynaklarında? Benimkini alalı 5 sene falan oldu.

    Bu arada elektronik cihazların kaç watt elektrik çektiğini gösteren cihazlar var ya onlardan aldım 1 tane. Çeşitli cihazlar üzerinde yaptığım testlere göre doğru ölçüyor. O cihaza göre bilgisayar kasam oyun oynarken 250W (anlık olarak 230-270 arası değişiyor) civarı güç çekiyor. 80+ Bronze güç kaynağımda %17 gibi bir kayıp var sizin tablonuza göre. Bu durumda aslında kasam 207W çekiyor diyebiliriz öyle değil mi?
  • Evet verimlilik duvardan çekilen gücün aslında ne kadarını bilgisayara gittiğini hesaplamak için kullanılıyor. Kaybedilen güç, ısı olarak yansıyor PSU'ya. Kısacası o elektrik boşa gitmiş oluyor. Ben duvardan çekilen yapmak yerine PSU'nun ihtiyacı olarak hesapladım bütün tablo'da. Ama hatalı olduğunu düşünüyorum şu anda o şekilde yaklaşmamın :D
    Ufak bir hesap yapayım hemen aynı mı rakamlar yoksa farklı mı..
    270-17% = 224,1W
    225+17% = 263,25W 263,25 ≠ 270

    500+17% = 585W
    585-17% = 485W 485 ≠ 500

    Vallahi bilemiyorum hangisi doğru hangisi yanlış. Belki az buçuk yanlış olabilir hesaplar. Ama W ihtiyacı çok yüksek olmadığı sürece yakın çıkacaktır birbirine.

    Bu arada sorunun cevabına gelirsek, evet duvardan çekilen - verimlilik. PSU'nun verimliliği düşer yıl geçtikçe bu arada. Ama PSU'lar yapı gereğince daha basit, diğer bir değişle içerisinde daha az parça var bu yüzden bozulma şansı daha az olduğu için, genellikle 5 yıl ardından 500W olan bir PSU 450W'a düşer en fazla. İhtiyacınızın biraz üstünde ve sertifika programından başarılı bir şekilde geçmiş olan PSU'ları tercih ettiğinizde 10 yıl hiç bir sıkıntı yaşamadan kullanabilirsiniz diye düşünüyorum. Hala daha 7 sene önce aldığım Xigmatek PSU var elimde 1200W 80+ Gold. İkinci sistem için aynı şekilde ihtiyacımından daha fazlasını almayı düşünüyorum. Zaten bilgisayarlarda iyice az güç harcamaya başladı. Ve yeni gelecek parçalarda daha az güç isteyecek sürekli. Ondan dolayı bir sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum.




  • Emeğe sağlık ama verimlilik değerleri PSU üstündeki yüke göre değişkenlik gösteriyor.
    Sanırım %50 yük altındaki verimlilik değerlerine göre hesapladın.
  • %70-80 olacak bir değer aldım. Doların deli gibi artması ile çoğumuzun 1000W civarı PSU alacak parası kalmadı. O yüzden %70-80 PSU kullanımı daha gerçekçi geldi.

    PSU'ların en verimli çalıştığı zaman %50 yük altında oldukları zaman. %50 altında ve üstünde verimlilik azalır. 80+'larda normal olanlarında %20, %50 ve %100 güç tüketimlerinde %80 tam verimlilik vermesi gerekir. Daha yüksek verimlilikler 80+ Bronze veya üstü oluyor. Hesaplarımda ki verimlilik değerlerinin tam sertifika'da geçen değerlerden düşük olmasının sebebi bu.

    Örnek olarak 80 Plus Gold'u örnek alırsak, güç tüketimi %20'de %87 verimlilik, %50'de %90 verimlilik, %100 güç tüketiminde %87 verimlilik sağlar.

    Edit: Şurada ki yabancı kaynaktan esinlendim biraz;https://www.corsair.com/us/en/blog/80-plus-platinum-what-does-it-mean-and-what-is-the-benefit-to-me
    En kötü PSU'lar için %67 verdim %60 vermek yerine birde :D Evet bu arada 220V elektrik kullandığımız için bizde biraz daha verimli çalışıyor bizde PSU'lar. Ama en kötü olabilecek değerleri almak istedim. o yüzden 110V'ta çalışırcasına aldım değerleri.

    Edit 2: Asıl konu zaten tam olarak ne kadar elektrik harcadığınızı bulmak değil, ortalama ne kadar elektrik tasarrufu yapabileceğinizi hesaplamak. ''Daha fazla para vermek işinize yarayacak mı, 80+ Gold almak yerine 80+ Platinum veya 80+ Titanium almanız kazancınıza olur mu?'' gibi soruları cevaplamak için yaptığım bir tablo.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Goodmane -- 21 Kasım 2019; 1:11:58 >




  • Çok yararlı bir konu, elinize sağlık hocam.
  • Teşekkürler, güzel bir paylaşım olmuş.
  • Konu yukarıya.
  • Plat yada gold bir psu ömürlük kullanımında her türlü harcadığı elktrik ,sağladığı hizmet, güvenlik ve kalteyle ucuza geliyor
  • Ellerinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş. Konunun sabitlenmesi lazım kanımca.
  • Yararlı bilgiler hocam, elinize sağlık. Eskiden kullandığımız leş Güç Kaynakları kim bilir ne kadar zarara uğrattı bizleri.
  • yüksek psu tavsiye ettiğim zaman beni taşlıyordunuz, bakın bir avantajı daha elektrik tasarrufu.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.