Şimdi Ara

PSU Fan Gürültüsü / Fan Değişimi Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar, elimde yaklaşık 1.5 yıldır kullandığım FSP Hydro 600W güç kaynağı mevcut. PSU'yu aldıktan 2-3 ay sonra fanından gelen sürtünme sesi sonucu FSP'nin destek kısmına mail atmış fakat herhangi bir cevap alamamış olmamdan dolayı daha önce buraya konu açıp, konuda yardımcı olan arkadaşlardan aldığım bilgiden sonra PSU'yu açıp fanı temizleyip yağlamıştım.

    Geçtiğimiz günlerde kasa fanlarımı değiştirmemin ardından bilgisayardan gelen yüksek gürültü dikkatimi çekti, kasa fanları ve işlemci fanından gelmediğini doğruladıktan sonra sesin PSU fanından geldiğini tespit ettim. Herhangi bir sürtünme sesi yok lakin hatırı sayılır derecede gürültülü çalışıyor. Soruma gelecek olursak, PSU'nun kapağını açtığımdan garantiye gönderme kısmında sorun yaşarım diye düşünüyorum, o nedenle bu ihtimali en son çare olarak bırakırsak, PSU'yu tekrar açıp, fanı tekrar temizleyip yağlamak bir opsiyon fakat aklımda fanı değiştirmek var. Lakin içerisinde bulunan fan OEM ve hız,cfm bilgilerine internetten erişemiyorum. Daha önce PSU fanını kasa fanı gibi bir alternatifle değiştiren varsa bilgi almak istiyorum. Şimdiden teşekkürler.







  • Konu takip. Cooler Master Masterwatt Lite 600W 80+ PSU dan ben şikayetçiyim. Fan değiştirilebilirse değiştireceğim. Aşırı bir gürültüsü yok ama sessiz çalışmasını istiyorum.
  • İlk mesajı attıktan sonra PSU'yu söktüm, PSU'yu ve fanı iyice temizledim, fanın yağını değiştirip kapattım. PSU'yu test için kasa dışında çalıştırdım, psu yukarı ya da aşağı bakar vaziyette çalıştığında fandan tıkırtı geliyor. yatay konumlandırdığımda ses yok. Mecburen geri kasanın içine taktım, halen aynı gürültü devam etmekte.
    İnternette biraz araştırdıktan sonra sonunda fanın bilgilerine eriştim.
    12V - 0.44A , 85 CFM ,2200rpm 40dB, 2pin. Şimdilik elimdeki SP120'lerden birini bağlamayı düşünüyorum. Lakin PSU fanının konektörlerini mi kullanayım yoksa SP120'yi direkt anakart üzerindeki çıkışlardan birine bağlayıp ordan mı kontrol edeyim bilemedim. PSU'nun fan konektörü çıkarılsa dahi alet çalışıyor mu emin değilim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F996CAA7D -- 12 Ocak 2020; 9:11:3 >
  • Bende de Hydro 700w modeli var FSP'nin. Rahatsız edici bir fan sesi yok yalnız ben sıfır ses takıntılı olduğum için içine bir tane 2200rpm lik bequiet marka fan takasım var. Fan anakarta takılan 4pin girişe sahip ama PSU ya nasıl bağlanacak? Lehim falan gerekiyorsa kendim halledemem. PSU içinden bir foto atabilir misiniz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi münşi -- 12 Ocak 2020; 9:16:29 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • münşi kullanıcısına yanıt
    Şu an PSU'yu tekrar toplayıp kasaya taktığım için tekrar çıkarıp sökmeye gerçekten üşendim kusura bakmayın :)
    Lakin şöyle izah edebilirim. PSU'nun içindeki fan 2 pinli fan, yani iki kablo, birisi 12V ve diğeri Ground kablosu. 4 pinli PWM fanda, kablolar; 12V-G-RPM-PWM kabloları. PSU'nun fanının kablosunu kesip, PWM fanda 12V-G kablolarına bağlarsam fan çalışır diye düşünüyorum. Lakin kabloları kes, lehimle vs. uğraşmak istemediğimden , PSU'nun fanını direkt olarak söküp, değiştirdiğim fanın kablosunu PSU'nun yanından artık neresi müsaitse çıkarıp, anakarttaki fan ucuna takıp direkt olarak BIOS üzerinden kontrol etmek daha mantıklı geldi. Lakin buradaki tek sorum , ki cevabını denemeden öğrenemeyeceğim, PSU'nun fanını söktüğümde fansız bir biçimde psu'nun çalışıp çalışmayacağı. Örnek vermem gerekirse, CPU soğutucusunun kablosunu takmadığınızda post ekranında uyarı gelir çoğu anakartta kabloyu takın diye, psu'da bunun gibi bir kontrol sistemi var mı yok mu bunu öğrenmem gerek.
    Edit : PSU'nun fan konektörü şunun gibi olması lazım. PSU'yu açtığımda konektörün üzerinde köpük gibi izolasyon malzemesi var, söküp altına bakmadım.
    PSU Fan Gürültüsü / Fan Değişimi Hakkında



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F996CAA7D -- 12 Ocak 2020; 9:28:23 >




  • Anakart üzerinden sıcaklığa göre PSU fan kontrol fikri mükemmel. Windowstayken film izlerken falan dursun hatta hiç dönmesin ama PSU kendi sıcaklığına göre ayarlıyor fan hızını. Oyuna giriyon fan sesi biraz duyuluyor misal. Windowsta iyice yavaşlıyor sıfır ses. Ancak bana pek güvenli gelmedi. Benim r5 3600 maks 70derece oyunlarda, ekran kartım ise 61 derece en fazla. Fan sesi duymuyorum hiç. PSU fan sesini de kessem mükemmel olacak.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Çoğu güç kaynağında fan takılı değil uyarısı yoktur, belki de tamamına yakınında. 1000w üzeri çok kaliteli psu'larda var mıdır bilmiyorum. Ben eski fanı söküp anakartın sys fan kısmına kenardan kabloyu uzatarak yeni fanı takmıştım(xigmatek'ti galiba). msi Eco center programından tamamen devre dışı bırakabildiğim gibi, msi command center üzerinden de istediğim hıza ayarlayabiliyordum. Benim psu'nun fan tarafı üste bakıyordu. Bu sayede ısınan hava yükseldiği için sadece oyun oynarken açıyordum fanı.
  • Aslında bi uyarı olmalı. Velev ki fan bozuldu bişey oldu. Oyun oynarkrn kondansatör gümler allah muhafaza

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Son durum şu şekilde :

    PSU'yu fanı değiştirmek için tekrar açtım. Fan direkt olarak PSU'nun kartına lehimli idi. Çarpılma riski olduğundan karta müdahale etmedim, fan kablolarını kestim. Elimde bulunan Corsair SP120'lerden birini montajlayıp, kablosunu PSU'nun kablolarının çıktığı yerden çıkarıp anakartta boş bir fan yuvasına taktım. Lakin işler istediğim gibi gitmedi.

    Söktüğüm fan 85 cfm değerine sahip, taktığım fan ise 1800rpm'de 57 cfm değerine sahip. SP120 7.2V'ta çalışırken bile PSU'nun orjinal fanından daha gürültülü vaziyette idi, 12V'ta çalıştırdığımda çıkan gürültü zaten tahammül edilebilir seviyede değildi.
    Mecburen eski fanı takmaya karar verdim, fan kablosunu bilerek pay bırakarak kesmiştim fakat kabloyu soyarken kablo çıktı ve motor PCB'sinin üst katmanı,tam kablonun lehim noktasının olduğu yerden soyuldu. Kabloyu geri lehimledim ama PCB soyulduğundan hiç kolay olmadı, ciddi derecede uğraştım. Kontrol ettim, fanda bir sorun yok ama o lehim noktasının sağlamlığı tartışılır. Eğer PSU fanının hava akış değerine yakın bir fan elinizde yoksa denemenizi tavsiye etmiyorum.




  • Öncelikle merhabalar. Konuyu hortlatıyorum ama aynı sorundan müzdarip biri olarak ben de aynı güç kaynağına sahibim. Güç kaynağımdan coil whine benzeri bir ses geliyor ve bu sesin fandan geldiğini fark ettim. Fanı yağlamak için söktüm fakat kuvvet uygularken fanım kırıldı. Bir şekilde japonla yapıştırararak sorunu çözdüm. Fanı tamamen değiştirmek istiyorum. Bunun bir yolu mevcut mu? Siz hala aynı güç kaynağı ve fanı mı kullanıyorsunuz?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.