Arkadaşlar herkese merhaba, başlığa Ege Üniversitesi yazdım ama genel anlamda bilgisayar mühendisliği hakkında sorularınızı sorabilirsiniz. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım, amacım tercih yaparken bilg. müh. seçeceklere veya kararsız olanlara bu bölüm hakkkında bilgi verebilmek 
edit: konu günceldir arkadaşlar sormak istediklerinizi sorabilirsiniz. [21.06.2018]
edit: Güncelleme [16.05.2019]
Bilgisayar mühendisliği ve Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği hakkındaki görüşlerimi mezun olmaya 1 ay kala paylaşmak istiyorum. Öncelikle en çok sorulan konuyla başlamak istiyorum: İngilizce meselesi. Konu içerisinde çokça cevap yazdım nedenlerini ve görüşlerimi belirttim. Dileyen kişiler daha önceden verdiğim cevapları okuyabilirler. Ben bugün daha çok sonuca odaklanmak istiyorum. Bildiğiniz üzere Ege Ünv. Bilg. Mühedndisliği %30 İngilizce. Derslerin çoğunluğunun Türkçe olması dersleri anlamada oldukça kolaylık sağladı ve konuların daha iyi anlanmasını sağladı diyebilirim. Bilgisayar bilimlerinin dili İngilizcedir. Örneğin CPU'yu Central Process Unit olarak öğrenirsin. Terimler İngilizce olarak kalır. Bizim bölümde yapılan politika da tam olarak buydu, orjinal terimlerle, Türkçe konu anlatımı. Kendi nezdimde bu yaklaşımın bence doğru olduğunu söyleyebilirim. Yabancı dil eğitimi hem öğernci hem öğretmen bazında çok iyi derecede olursa evet derslerin İngilizce işlenmesi daha yararlı olabilir ama günümüz şartlarında bu koşulların tam olarak sağlandığını düşünmüyorum. Ayrıca gözlemlediğim kadarıyla şöyle bir kanı da var: Türkçe bölümde okuyan insanlar İngilizce bilmez. Tez çalışmamda, bireysel araştırmalarımda, stajımda, part time çalışma hayatımda kısacası çalışma hayatımın çoğu yerinde yabancı dökümanlardan araştırma yapmıştım. Yine iş başvurusu için girdiğim mülakatların hemen hemen hepsinde sözlü veyay azılı İngilizce mülakatlara girdim. Şuan işe girdiğim yer de yapmıştı, nitekim işe de girdim.. İş başvurularında kimse sizin Türkçe veya İngilizce bölüm okuduğuna bakmıyor, ne bildiğinize bakıyor. O yüzden Ege Ünv. Bilgisayar Mühendisliği'ni sırff %100 İngilizce değil diye tercih etmeyen birileri varsa tekrar düşünmesini tavsiye ederim :)
Gelelim ikinci konu olan "İzmir" meselesine.. İzmir'de okumak güzeldir, hoştur. 2 ay sonra İstanbul'da işe başlayacak biri olarak İzmir'in sakin bir şehir olduğunu söyleyebilirim. Bi yerden bi yere giderken, sokakta dolaşırken, kalabalıktan, trafikten çok şikayet etmezsiniz. İzmir İstanbul'a göre veya Ankara'ya göre (Ankara hakkında çok bilgim yok kendi gözümden değerlendiriyorum sadece) daha sakin bir şehirdir. Peki hiç mi eksisi yok İzmir'in? Tabiki var. Gerek okul hayatında (etkinlikler, hackhattonlar vs.) gerekse sosyal hayatta (konserler, festivaller vs) İstanbul'un gerisinde kalıyor. İş ve staj konusunda da İzmir İstanbul'a veya Ankara'ya göre solda sıfır diyebilirim. Yazılım alanında çok yer var evet ama asıl büyük toplar İstanbul ve Ankara'da. ben 2 stajımı da İzmir'de yaptım ama İstanbul ve Ankara'da daha iyi yerlerde staj yapan sınıf arkadaşlarım olmuştu. İş konusunda da mülakatlar ve işe kabul edilme sürecim dahilinde son 1 ay içerisinde 3 kere İstanbul'a gittim. Yorucu ve maliyetli olmuştu biraz bu süreç. Bu dezavantajlarına rağmen iyi ki İzmir'de okumuşum diyorum..
Eğitim olarak Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'ne iyi diyebilirim. Şöyle ki mezun olunca çalışmaya başlayacağım yerde benimle birlikte mülakata çağrılan kişilerden tanıştıklarım arasında Bilkent, İtü, Yıldız Teknik'te okuyan kişiler vardı. Bu okullarda okuyan kişiler kötüdür veya eğitimi kötüdür demek istemiyorum, demeye hakkım da yok zaten çünkü onların bulunduğu okul ortamını bilmediğim için yorum yapamam. Demek istediğim sadece Ege Üniversitesi sıralama olarak çoğunun gerisinde olmasına rağmen iş konusunda Türkiye'deki her okulla yarışabilir. Elbete ki eğitim konusunda en iyisi Ege'dir demiyorum ama ben mesela aldığım eğitimle işe kabul edildim. yine sınıf arkadaşlarımdan şuan 2 kişi Aselsan'da işe kabul edildi. Yapı Kredi, Denizbank, Obss, Garanti Teknoloji gibi kurumlarda işe şimdiden kabul edilen bir çok arkadaşım var. Ege'nin İzmir'de olması ve %30 İngilizce olmasından dolayı sıralamasının düşük olduğunu düşünüyorum. Onları da zaten üstte ve konu içerisinde bolca açıkladım.
Maaş konusuna gelecek olursak, bu konu sizin yaptığınız işe, çalıştığınız kuruma ve şehre bağlı olarak çok değişkenlik gösterebilir. Kısaca özetlemek gerekirse İzmir'de ortalama 3000-5000, İstanbul ve Ankara'da 3500-7500 diyebilirim. Bunlar tabi ki başlangıç maaşları. 1 yıl tecrübeyle bile bu sklalar çok değişebilmekte. Ben de İstanbul'da bir şirkette 5bin tl ile işe başladım. "Software Engineer" olarak çalışacağım ben. Database Admin, İş Analisti, Veri Bilimci gibi bir çok alan bulunmakta. O yüzden maaşlar da çalıştığınız pozisyona göre değişebilir, ben ortalama ücretleri söyledim..
Hiç kodlama hatta bilgisayar kullanmayı bilmiyorum, Bilgisayar Mühendisliği okuyabilir miyim tarzında sorular geliyor. Evet okuyabilirsiniz. Ben de üniversiteye gelene kadar kodlama namına hiç bir şey bilmiyordum..
Başka bölüm okuyup yada çalışmakta olan kişiler yazılım öğrenebilir miyim diye soruyorlar. Onlara da yanıtım evet öğrenebilirsiniz. İnternetten videolarla, kurslar satın olarak, veya kitaplardan kodlama öğrenebilirsiniz. Ama sadece kod yazarsınız, uygulama yaparsınız. İşin asıl zor kısmı mühendislik kısmı. Yani yazdığınız kodun bilgisayarın hangi birimlerinde nasıl işletildiğini bilip, hangi algoritmanın neden daha iyi olduğunu bilerek ona uygun çözümler geliştirmekle, salt kodlama bilmek aynı şey değildir. O yüzden hobi olsun diye öğrenmek istiyorsanız yazılım ve kodlama öğrenebilirsiniz. Algoritma öğrenebilirsiniz. Para da kazanırsınız. Ama bu işi meslek olarak yapacaksanız ve alanında yetkin birisi olmak istiyorsanız işin mutfağında yani yazılımla ilgili herhangi bir mühendislikte okumanızı tavsiye ederim.
Bilgisayar mühendisliğinin yazılım mühendisliğinden farkı çok soruluyor. Bilgisayar mühendisliği donanım + yazılım, yazılım mühendisliği daha çok yazılım az miktarda donanım dersi görüyor şeklinde kabataslak özetleyebilirim. İki bölümün de orak derslerine baktığınızda bu farkı daha iyi anlayabilirsiniz. Türkiye'de iş imkanlarının daha çok yazılım üzerine olduğunu düşünürseniz bu ayrımın çok da bir anlamı kalmıyor aslında. Nitekim ben de "Software Engineer" pozisyonunda çalışacağım. Elektrik-elektronikle farkı ise elektrik elektonikçiler daha çok donanım üzerinde çalışır ve o donanımı çalıştırabilecek kadar kodlama bilirler ve iş alanları da çok geniştir. Bilgisayar mühendisliğinde ise bilgisayarın en ince ayrıntısına kadar ve aynı şekilde yazılımın da ayrıntısına kadar öğrenirler. İş alanları daha çok yazılım ve az miktarda donanım üzerinedir diyebilirim.
Eğer soru gelmesi durumunda okul hayatımda neler yaptım, iş ve staj bulma süreçlerini de anlatabilirim. Bunun dışında yine sormak istediğiniz sorularınızı elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.
edit: Güncelleme [29.06.2020]
Arkadaşlar malum bir sınav dönemini daha geçirdik. Tercih yapacak arkadaşlara yardımcı olması için hem Ege bilgisayar mühendisliği hakkında hem sektör hakkında son görüşlerimi burada ana mesajda paylaşacağım. Sorularınız olursa yine elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. 
edit: Güncelleme [08.07.2021]
Bu sene sınava girmiş arkadaşlar geçmiş olsun öncelikle. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinde okurken açmıştım bu konuyu. (2017) O zamandan beri gelen soruları yanıtlamaya çalışıyorum. Sorularınız varsa özelden veya bu konudan yazabilirsiniz. Genel olarak bilgisayar ve yazılım mühendisliği hakkında da sorabilirsiniz. 
edit: Güncelleme [25.07.2022]
Bu konuyu yıllar önce Ege üniversitesi için açmıştım ama genel olarak IT alanındaki bölümler için de sorularınızı yanıtlamaya çalışırım. Okuldan mezun olalı 3 yıl oldu kampüs nasıldır, yurt imkanları nelerdir gibi soruları daha önceden yanıtlamaya çalışmıştım ama o zamanki bilgilerimden hiç bir farkım yok şu an, o yüzden eski mesajları biarz karıştırabilirsiniz.
|