Uygulama ile Aç Kapat butonu
Kayıt
Arama butonu
O

Teğmen
20 Şubat 2014
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
6 üye
Görüntülenme (?)
267 (Bu ay: 3)
Gönderiler Hakkında
O
2 yıl
Silinsin

Silinsin

O
2 yıl
Sıkılıyorum & Daralıyorum & İsyan Ediyorum

Abi her güne kadın cinayeti haberleri, dolar şu kadar oldu, yok reis cehapeye şunu dedi haberleri vs valla bunaldım artık. 2 dk youtube a gireyim dedim girmez olaydım, ilave tv nin kıvırcık başlıklı videosunu izledim:

Sonra merak edip şu kıvırcık kanalı neymiş bakıyım dedim:

dk 6'da 3 tane genç geliyo onlarla konuşuyo, dk 17'ye kadar dayanabildim abi yok mansur başkan sözünü tutmamış, yok 20 yıl önce milli eğitim kiapları bedava mıydı, ismet inönü ülkeyi sattı, atatürk zamanı bira fabrikası açıldı... Bu saçmalıklar konuşulurken videoyu canlı izleyen tayfa da rte <3<3 yazıyo, bi diğeri mansur allahımızdır yazıyo.. Normalde şu kıvırcığın kanal linkini verip prim yapmasını hayatta istemem ama cidden bunaldım la artık. Bu ne kardeşim 20li yaşlarda biz bunları çekmek zorunda mıyız? Dolar 30 lira olsa daha çok yatırım alırmışız bak hele muhabbete bak.. Ne diyim yani..

O
2 yıl
Evlendikten sonra ne yapmalıyız?

Merhabalar, evlilikten sonra nerede nasıl yaşayacağımız konusunda çok arada kaldığım için buraya yazmak istedim. 5 yıldır birlikte olduğum kız arkadaşımla önümüzdeki yaz evleneceğiz. Nişan yüzüklerini taktık, ağustos ayına da düğün tarihi aldık. Düğün konusu hiç bize göre değil, iki tarafın da aileleri istediği için yapıyoruz. Zaten ana masrafı aileler üstlenecek o yüzden çok sorun değil bizim için. Ben bilgisayar mühendisiyim ve istanbulda büyük bi firmada çalışıyorum. Maaşım 8500, pademiden dolayı uzaktan çalışıyoruz şu an. Kız arkdaşım da psikolojik danışman olarak bir kolejde çalışıyor. İkimizin maaşları toplamı Türkiye şartlarında ortalamanın üstünde yapıyor. Ama ekonomik, sosyo-kültürel, genel özgürlükler vs gibi bir çok konudan dolayı yurtdışına taşınmayı düşünüyoruz. Şimdiye kadar hiç yurtdışına iş başvurusu yapmadım hatta ülkeden dışarı adımımı bile atmadım. Kız arkdaşım da aynı şekilde. İngilizcem de klasik her Türkiye vatandaşında olduğu gibi okuyup anlıyorum ama iyi konuşmak için pratiğe ihtiyacım var. Evlendikten sonra 1 yıl kadar Türkiyede yaşayıp sonrasında başta almanya, hollanda, ingiltere olmak üzere bir avrupa ülkesine taşınmayı planlıyoruz. Bu 1 yıllık süreçte de hem dil konusunu tamamen halledip hem de pasaport, vize, işbaşvurusu gibi konuları halletmeyi ddüşünüyoruz. Hatta imkan bulabilirsek yaşamak istediğimiz yerleri görmeye kısa süreli gidip gelebiliriz. Buraya kadar her şey güzel. Evlendikten sonra hangi şehirde, nasıl bir evde yaşamamız en mantıklısı olur ona karar veremedik. Aileler ev eşyası konusunda da destek olacak ama ev eşyası için boşa yatırım yapmak istemiyoruz. Oraya harcayacakları parayı bize versinler, başka şeylere yatırım yapalım kafasındayım. Eşyalı evlere bakıyorum sonra, eşyalar ya ev sahibinin kullanmadığı eskiyen eşyalardan oluşuyor, ya yeni eşyalar ama ev 50 m2 1+1, ya da ev de eşyalar da güzel ama kira bi anda 4500e çıkıyo. 4500 verebilecek durumdayız çok şükür ama bi memur çocuğu olarak inanın bi eve 4500 vermek koyar bana.. Bu konuda fikirlerinizi almak istedim, şu an en yakın seçenek olarak İstanbulda kurtköy gibi şehrin dışı yerlerde 1+1 veya 2+1 eşyalı bi ev bulmak ve yaklaşık 1 yıl sonra gitmek gibi duruyor. Şehir olarak da İzmir veya İstanbul düşünüyoruz bu arada. Donanım haberde uzun yazı okuma kültürü yoktur, buraya kadar okuyan arkadaşlara çok teşekkür ederim. Yorumlarınızı bekliyorum.

O
5 yıl
Yandaş medyadan yalandan kaostan bunaldım
Arkadaşlar son sınıf üniversite öğrencisiyim, ailem köyde olduğu için 2 hafta önce evime döndüm. Ailem İnternet kullanmadığı için evde televizyon dışında gündemi vs. takip edebildikleri bir ortam yok. Ne kadar telefondan sosyal mecralara ulaşabilsem de genel olarak televizyondan takip ediyorum gündemi. Arkadaşlar 2 haftada bunaldım artık yahu 5 gün sonra seçim olacak, haber kanallarını acıyorum hepsinde cumhurbaşkanı var, şuan bu yazıları yazarken bile çoğu cumhurbaşkanıni canlı yayınla veriyor, bir kaç tanesi geçen günkü cumhurbaşkaninin gençlerle olan kaydını yayınlıyor. Ana haber bültenlerini açıyorum hepsi yandaş yayın yapmaktan bunaldım artık. Buna millet ittifakı da dahil cumhur ittifakı da. Yahu bir tane tarafsız doğru haber yapan eşit muamele gösteren kanal olmaz mı şu televizyonda. Geçen yıllarda Amerikada başkanlık seçimi için televizyona çıkıp 2 aday tartismisti. O görüntüler gözümün önüne geldikçe halimize acıyorum, imreniyorum adamlara. Dolar 5 lira olmuş 10 da olur bu kafayla biz daha kendi içimizde tarafsız, doğru düzgün iş yapamıyoruz. Tüm bu yaşadıklarımız müstehak bize. Bize derken tabii ki ülke olarak bahsediyorum. Yoksa bizim suçumuz neydi böyle kaos ortamında yaşıyoruz.. Bunaldım artık, her gün haberleri açtigimda o ona sövmüş öteki ötekini feto cu demiş, kadına şiddet cinayet, hayvanlara işkence.. Çok daraldım gerçekten. Köyde genel olarak tarlada bahçede çalışan nüfus fazladır, tum gün çalışıp geliyorlar ülkede ne olmuş diye televizyonu açıyorlar karşılastiklari manzara bu. Sonra da kanalların %90 inda Tayyip in olduğu, ama tüm kanalların sağcı veya solcu olarak yandaş yayın yaptığı programlar var. El insaf yahu. Bir kişi de işini doğru düzgün yapmaz mı. Bu ülkenin çalışan dürüst insanları bu muameleyi haketmiyor. Zaten bu kaos ortamı yüzünden gitmiyor mu yurtdisina iş yapacak okumuş bilgili insanlar. Şimdi ben bunları yazdım bunaldım biraz da olsa içimi dökeyim size diye. Burada bile kavga olacak muhtemelen. Biz bir şeyleri yanlış yapıyoruz arkadaşlar, birbirimize suç atmaktan, yanlışını kabul etmemekten, 3 5 kuruş için yolsuzluk yapmaktan gözümüz dönmüş. Paranız da batsın koltuğunuz da. Seçimi kazanacaz diye insan olmayı da unuttunuz yazıklar olsun hepinize..
O
5 yıl
Tez konusu (Bilgisayar Mühenddisliği)
Gençler bilgisayar mühnedisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Malum 4. sınıfta tez yazma gibi bir durum var. Tez konusununda fikirlerinize ihtiyacım var. Forumda işsiz ama kafa zehir çok adam var düzgün bir tez çıkarsa yaparım Genel olarak ilgilendiğim alanlar: yapay zeka, veri analizi, veri madenciliği yazılım geliştirme, mobil yazılım
O
6 yıl
Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği sorularınızı cevaplıyorum..
Arkadaşlar herkese merhaba, başlığa Ege Üniversitesi yazdım ama genel anlamda bilgisayar mühendisliği hakkında sorularınızı sorabilirsiniz. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım, amacım tercih yaparken bilg. müh. seçeceklere veya kararsız olanlara bu bölüm hakkkında bilgi verebilmek

edit: konu günceldir arkadaşlar sormak istediklerinizi sorabilirsiniz. [21.06.2018]

edit: Güncelleme [16.05.2019]

Bilgisayar mühendisliği ve Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği hakkındaki görüşlerimi mezun olmaya 1 ay kala paylaşmak istiyorum.
Öncelikle en çok sorulan konuyla başlamak istiyorum: İngilizce meselesi. Konu içerisinde çokça cevap yazdım nedenlerini ve görüşlerimi belirttim. Dileyen kişiler daha önceden verdiğim cevapları okuyabilirler. Ben bugün daha çok sonuca odaklanmak istiyorum. Bildiğiniz üzere Ege Ünv. Bilg. Mühedndisliği %30 İngilizce. Derslerin çoğunluğunun Türkçe olması dersleri anlamada oldukça kolaylık sağladı ve konuların daha iyi anlanmasını sağladı diyebilirim. Bilgisayar bilimlerinin dili İngilizcedir. Örneğin CPU'yu Central Process Unit olarak öğrenirsin. Terimler İngilizce olarak kalır. Bizim bölümde yapılan politika da tam olarak buydu, orjinal terimlerle, Türkçe konu anlatımı. Kendi nezdimde bu yaklaşımın bence doğru olduğunu söyleyebilirim. Yabancı dil eğitimi hem öğernci hem öğretmen bazında çok iyi derecede olursa evet derslerin İngilizce işlenmesi daha yararlı olabilir ama günümüz şartlarında bu koşulların tam olarak sağlandığını düşünmüyorum. Ayrıca gözlemlediğim kadarıyla şöyle bir kanı da var: Türkçe bölümde okuyan insanlar İngilizce bilmez. Tez çalışmamda, bireysel araştırmalarımda, stajımda, part time çalışma hayatımda kısacası çalışma hayatımın çoğu yerinde yabancı dökümanlardan araştırma yapmıştım. Yine iş başvurusu için girdiğim mülakatların hemen hemen hepsinde sözlü veyay azılı İngilizce mülakatlara girdim. Şuan işe girdiğim yer de yapmıştı, nitekim işe de girdim.. İş başvurularında kimse sizin Türkçe veya İngilizce bölüm okuduğuna bakmıyor, ne bildiğinize bakıyor. O yüzden Ege Ünv. Bilgisayar Mühendisliği'ni sırff %100 İngilizce değil diye tercih etmeyen birileri varsa tekrar düşünmesini tavsiye ederim :)

Gelelim ikinci konu olan "İzmir" meselesine.. İzmir'de okumak güzeldir, hoştur. 2 ay sonra İstanbul'da işe başlayacak biri olarak İzmir'in sakin bir şehir olduğunu söyleyebilirim. Bi yerden bi yere giderken, sokakta dolaşırken, kalabalıktan, trafikten çok şikayet etmezsiniz. İzmir İstanbul'a göre veya Ankara'ya göre (Ankara hakkında çok bilgim yok kendi gözümden değerlendiriyorum sadece) daha sakin bir şehirdir. Peki hiç mi eksisi yok İzmir'in? Tabiki var. Gerek okul hayatında (etkinlikler, hackhattonlar vs.) gerekse sosyal hayatta (konserler, festivaller vs) İstanbul'un gerisinde kalıyor. İş ve staj konusunda da İzmir İstanbul'a veya Ankara'ya göre solda sıfır diyebilirim. Yazılım alanında çok yer var evet ama asıl büyük toplar İstanbul ve Ankara'da. ben 2 stajımı da İzmir'de yaptım ama İstanbul ve Ankara'da daha iyi yerlerde staj yapan sınıf arkadaşlarım olmuştu. İş konusunda da mülakatlar ve işe kabul edilme sürecim dahilinde son 1 ay içerisinde 3 kere İstanbul'a gittim. Yorucu ve maliyetli olmuştu biraz bu süreç. Bu dezavantajlarına rağmen iyi ki İzmir'de okumuşum diyorum..

Eğitim olarak Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'ne iyi diyebilirim. Şöyle ki mezun olunca çalışmaya başlayacağım yerde benimle birlikte mülakata çağrılan kişilerden tanıştıklarım arasında Bilkent, İtü, Yıldız Teknik'te okuyan kişiler vardı. Bu okullarda okuyan kişiler kötüdür veya eğitimi kötüdür demek istemiyorum, demeye hakkım da yok zaten çünkü onların bulunduğu okul ortamını bilmediğim için yorum yapamam. Demek istediğim sadece Ege Üniversitesi sıralama olarak çoğunun gerisinde olmasına rağmen iş konusunda Türkiye'deki her okulla yarışabilir. Elbete ki eğitim konusunda en iyisi Ege'dir demiyorum ama ben mesela aldığım eğitimle işe kabul edildim. yine sınıf arkadaşlarımdan şuan 2 kişi Aselsan'da işe kabul edildi. Yapı Kredi, Denizbank, Obss, Garanti Teknoloji gibi kurumlarda işe şimdiden kabul edilen bir çok arkadaşım var. Ege'nin İzmir'de olması ve %30 İngilizce olmasından dolayı sıralamasının düşük olduğunu düşünüyorum. Onları da zaten üstte ve konu içerisinde bolca açıkladım.

Maaş konusuna gelecek olursak, bu konu sizin yaptığınız işe, çalıştığınız kuruma ve şehre bağlı olarak çok değişkenlik gösterebilir. Kısaca özetlemek gerekirse İzmir'de ortalama 3000-5000, İstanbul ve Ankara'da 3500-7500 diyebilirim. Bunlar tabi ki başlangıç maaşları. 1 yıl tecrübeyle bile bu sklalar çok değişebilmekte. Ben de İstanbul'da bir şirkette 5bin tl ile işe başladım. "Software Engineer" olarak çalışacağım ben. Database Admin, İş Analisti, Veri Bilimci gibi bir çok alan bulunmakta. O yüzden maaşlar da çalıştığınız pozisyona göre değişebilir, ben ortalama ücretleri söyledim..

Hiç kodlama hatta bilgisayar kullanmayı bilmiyorum, Bilgisayar Mühendisliği okuyabilir miyim tarzında sorular geliyor. Evet okuyabilirsiniz. Ben de üniversiteye gelene kadar kodlama namına hiç bir şey bilmiyordum..

Başka bölüm okuyup yada çalışmakta olan kişiler yazılım öğrenebilir miyim diye soruyorlar. Onlara da yanıtım evet öğrenebilirsiniz. İnternetten videolarla, kurslar satın olarak, veya kitaplardan kodlama öğrenebilirsiniz. Ama sadece kod yazarsınız, uygulama yaparsınız. İşin asıl zor kısmı mühendislik kısmı. Yani yazdığınız kodun bilgisayarın hangi birimlerinde nasıl işletildiğini bilip, hangi algoritmanın neden daha iyi olduğunu bilerek ona uygun çözümler geliştirmekle, salt kodlama bilmek aynı şey değildir. O yüzden hobi olsun diye öğrenmek istiyorsanız yazılım ve kodlama öğrenebilirsiniz. Algoritma öğrenebilirsiniz. Para da kazanırsınız. Ama bu işi meslek olarak yapacaksanız ve alanında yetkin birisi olmak istiyorsanız işin mutfağında yani yazılımla ilgili herhangi bir mühendislikte okumanızı tavsiye ederim.

Bilgisayar mühendisliğinin yazılım mühendisliğinden farkı çok soruluyor. Bilgisayar mühendisliği donanım + yazılım, yazılım mühendisliği daha çok yazılım az miktarda donanım dersi görüyor şeklinde kabataslak özetleyebilirim. İki bölümün de orak derslerine baktığınızda bu farkı daha iyi anlayabilirsiniz. Türkiye'de iş imkanlarının daha çok yazılım üzerine olduğunu düşünürseniz bu ayrımın çok da bir anlamı kalmıyor aslında. Nitekim ben de "Software Engineer" pozisyonunda çalışacağım. Elektrik-elektronikle farkı ise elektrik elektonikçiler daha çok donanım üzerinde çalışır ve o donanımı çalıştırabilecek kadar kodlama bilirler ve iş alanları da çok geniştir. Bilgisayar mühendisliğinde ise bilgisayarın en ince ayrıntısına kadar ve aynı şekilde yazılımın da ayrıntısına kadar öğrenirler. İş alanları daha çok yazılım ve az miktarda donanım üzerinedir diyebilirim.



Eğer soru gelmesi durumunda okul hayatımda neler yaptım, iş ve staj bulma süreçlerini de anlatabilirim. Bunun dışında yine sormak istediğiniz sorularınızı elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.



edit: Güncelleme [29.06.2020]

Arkadaşlar malum bir sınav dönemini daha geçirdik. Tercih yapacak arkadaşlara yardımcı olması için hem Ege bilgisayar mühendisliği hakkında hem sektör hakkında son görüşlerimi burada ana mesajda paylaşacağım. Sorularınız olursa yine elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.


edit: Güncelleme [08.07.2021]

Bu sene sınava girmiş arkadaşlar geçmiş olsun öncelikle. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinde okurken açmıştım bu konuyu. (2017) O zamandan beri gelen soruları yanıtlamaya çalışıyorum. Sorularınız varsa özelden veya bu konudan yazabilirsiniz. Genel olarak bilgisayar ve yazılım mühendisliği hakkında da sorabilirsiniz.

edit: Güncelleme [25.07.2022]

Bu konuyu yıllar önce Ege üniversitesi için açmıştım ama genel olarak IT alanındaki bölümler için de sorularınızı yanıtlamaya çalışırım. Okuldan mezun olalı 3 yıl oldu kampüs nasıldır, yurt imkanları nelerdir gibi soruları daha önceden yanıtlamaya çalışmıştım ama o zamanki bilgilerimden hiç bir farkım yok şu an, o yüzden eski mesajları biarz karıştırabilirsiniz.
O
6 yıl
java ödevim için yardımcı olabilecek var mı?
Merhaba arkadaşlar, okulda verilen java projesiyle ilgili bir sorum olacak yardımcı olabilecek biri varsa pm atabilir mi?
O
6 yıl
Kaspersky çoklu kullanıcı hakkında soru
Merhabalar, 4 arkadaşımla beraber kaspersky internet security'i 5 cihaz için almak istiyoruz. Bu aldığımız 5 cihaz lisanslarını 5 ayrı bilgisayarda ayrı ayrı kullanabiliriz değil mi, saçma bir soru olabilir ama ilk defa alacağım için sormak istedim iyi forumlar
O
6 yıl
Kaspersky çoklu kullanıcı hakkında soru
Merhabalar, 4 arkadaşımla beraber kaspersky internet security'i 5 cihaz için almak istiyoruz. Bu aldığımız 5 cihaz lisanslarını 5 ayrı bilgisayarda ayrı ayrı kullanabiliriz değil mi, saçma bir soru olabilir ama ilk defa alacağım için sormak istedim iyi forumlar
O
6 yıl
1dk nıza ihtiyacım var
DH Mobil uygulaması ile devam edin.
DH Uygulaması
Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin.
DH App Store Uygulaması DH Google Play Store Uygulaması
Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.
DH Mobil Uygulaması
Yeni bir sürüme kadar uyarıyı gizle