Şimdi Ara

Pasif Gelir Nedir? - Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
3
Favori
938
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba.

    Amatör olarak ABD borsalarına yatırım, ABD temettü hisseleri, ABD temettü fonları konusunda yazılar yazdığım bir sayfam var. Belki bu konulara meraklı olanların bir işine yarar düşüncesiyle sayfamda paylaştığım bir makalemi burada da paylaşıyorum.


    İyi okumalar.


    Yatırımcılar iyi getiri sağlayan bir hisse senedi portföyünün kıymetini bilmekle birlikte çoğu kez her ay temettü getirisi sağlayan ETF' lerin potansiyelini (ve faydalarını) gözden kaçırmaktadır. Aylık temettü veren fonlar yatırımcılara düzenli pasif gelir sağlama potansiyelleri sebebiyle yatırımcıların aklının bir köşesinde bulundurması gereken bir yatırım aracıdır halbuki. Aylık temettü veren yatırım fonları birçok açıdan aşağıda bahsedeceğim özellikleri sebebiyle klasik hisse senetlerinden üstün olabilmektedir bazen. Günümüzde borsa yatırım fonlarına ulaşmak eskisinden çok daha kolay olduğuna göre modern çağın en zahmetsiz pasif gelir kaynaklarından biri olan aylık temettü ödeyen fonlar hakkında bir yazı yazmak elzem oldu.


    Pasif Gelir Nedir?


      Genel anlamda yatırımcının sürekli olarak aktif katılım sağlamasına gerek kalmayan yani çaba sarf etmeksizin getiri sağlayan gelir türüne pasif gelir denmektedir. Kiralık bir mülk, sabit getirili bir tahvil, sınırlı katılımınızın olduğu bir işletme, temettü geliri, faiz geliri ve hatta fikri mülkiyetlerden elde edilen telif hakları gibi yatırımlar pasif gelire örnek teşkil etmektedir. Peki pasif gelirin aktif gelirden farkı nedir? Aktif gelir kazanmak için sürekli çalışmanız gerekir yani çalışmak için zamanınızı verip karşılığında para alırken pasif gelir için aktif bir çalışma hayatınızın olmasına gerek yoktur (gelir beklentinizle orantılı olarak) yani pasif gelirden elde edeceğiniz nakit akış döngüsü bir kere başladığı zaman kişinin diğer başka faaliyetlerle (sosyal, ekonomik, kültürel.. vs.) uğraşacak çok daha fazla zamanı olmaya başlayacaktır çünkü sistemli olarak oluşturulmuş bir pasif gelir akışının size uzun zaman boyunca gelir yaratması beklenir. Yani siz sahilde kitabınızı okurken pasif gelir kaynaklarınız banka hesabınızı kabartır.


    Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?


       Pasif gelir nedir sorusunu cevapladıktan sonra şimdi de pasif gelir nasıl elde edilir buna bakalım. Öncelikle birçok yolu olmasına rağmen sizlere yardımcı olabilecek bazı pasif gelir fikirlerini tanıtmak istiyorum. Aşağıda bazı pasif gelir kaynaklarına örnekler bulabilirsiniz.

    1. Kira Geliri: Ev, ofis veya bina gibi mülkleri bir kiracıya kiralayarak pasif gelir elde edebilirsiniz. Kiraya verdiğiniz mülk bakımlı olduğu sürece ve kiracınız da güvenilir oldukça bu tür bir yatırım size düzenli olarak pasif gelir sağlayacaktır.
    2. Faiz Geliri: Vadeli hesap gelirleri, mevduat sertifikaları, bono gelirleri ve diğer sabit getirili yatırımlardan elde edilen gelirler faiz geliri olarak adlandırılan pasif gelir kaynakları arasındadır. Ana para yatırımınıza ödenen faizden elde edilir ve tutarlıdır.
    3. Temettü Geliri: Hissedarlarına düzenli olarak temettü ödemesi yapan şirketlerin hisselerini alarak kendinize pasif gelir akışı sağlayabilirsiniz. Her ay, üç ayda bir veya yılda bir sefer alacağınız temettüler sizin için güvenilir pasif gelir kaynağı olabilir.
    4. Satış Ortaklığı Geliri: Bir şirkete ait ürünleri veya o şirketin hizmetlerini tanıtmak için başka web siteleriyle ortaklık yapıp komisyon elde edebilirsiniz. Siz şirketin ürününü tanıtırsınız ve sizin aracılığınızla satılan ürün başına da komisyon alırsınız. Bu çeşit bir gelir akışı da pasif gelir kaynakları arasındadır. Sosyal medya, blog sayfaları veya web sitesi gibi iletişim araçları kullanılarak gerçekleştirilebilecek bir gelir türüdür.
    5. Telif Hakkı Geliri: Sahibi olduğunuz patent, ticari marka, telif hakkı gibi fikri mülkiyet gelirleri de pasif gelir kaynakları arasındadır. Size ait bir telif hakkının veya patentin başkaları tarafından kullanılması size uzun süre boyunca pasif gelir sağlayacaktır.


    Pasif Gelirin Faydaları Nelerdir?


    1. Pasif gelir sayesinde tek bir gelir kaynağına olan bağımlılığınız azalır.
    2. Pasif gelir sayesinde günlük iş yükünüzden (çalışma hayatınızdan) bağımsız olarak fazladan para kazanma imkanınız artar.
    3. Pasif gelir zamanla size daha fazla para biriktirme fırsat verir ve bunun sayesinde de servetiniz artar.
    4. Çalışma hayatınızda oluşabilecek inişli-çıkışlı dönemlerde daha az stres yaşarsınız çünkü pasif gelir sizin için bir sigorta vazifesi görecektir. Öngörülebilir bir gelir olması sebebiyle finansal anlamda daha az stresli bir yaşantınız olur.
    5. Pasif gelir hayatınızı daha dolu dolu yaşamanıza imkan sağlar. Hobilerinize, ilgi alanlarınıza ayıracak daha çok vakit bulursunuz.
    6. Belirli bir miktara ulaşmış pasif gelir sayesinde finansal özgürlük yolunda işiniz çok daha kolay olacaktır. Geleneksel bir işe olan bağımlılığınız pasif gelir sayesinde azalacağı için hep hayalini kurduğunuz finansal özgürlük günlerinize daha erken yaşta kavuşabilirsiniz.


      Yazımın buraya kadar olan bölümünde pasif gelir nedirpasif gelir kaynakları ve pasif gelirin faydaları sorularını cevaplamaya çalıştım. Buradan sonraki kısımda daha önceki yazılarımda açıklamış olduğum borsa yatırım fonlarına (ETF) değineceğim fakat bu sefer detaylı olarak inceleme yapmayıp her ay temettü veren ETF' ler listesini yayınlayıp yazımı bitireceğim.


    Düzenli Temettü Veren ETF Listesi


      Aşağıdaki listede göreceğiniz ETF' ler aylık olarak temettü veren (fakat gelecekte temettü vermek gibi bir zorunluluğu bulunmamakla birlikte, geçmişte de temettü vermediği dönemler olmuş olabilir) ve son 4 yılda ortalama %19 ile %1 arasında temettü dağıtmış ETF' lerdir.



    Pasif Gelir Nedir? - Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?





    < Bu konunun sahibi redrua iken redrua tarafına aktarılmıştır -- May 14 2023 10:32AM >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.