Şimdi Ara

PARDUS kamu kuruluşlarında zorunlu hale geliyor (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
296
Cevap
2
Favori
12.313
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ben istanbul unide calisirken bu denenmisti. Memurlar biraz gayret edip ogrenneye calissalardi ve surekli kullandiklari excel ve word belgelerini yasanan uyumsuzluklardan dolayi duzenleselerdi super olacakti. Ama ogrenmek istemediler belgelerimiz duzgun calismiyor diyip bilgisayara dokunmadilar.

  • Pardüsün gelişimi durdu sayılacak vaziyetteydi, resmi kurumlarda kullanılacak düzeyde mi şuan acaba ve umarım geliştirmeye eskisi gibi heycanla devam edilir.
  • Klavye konusunda kendimden biliyorum. 1 haftada alışıyor insan. Q Klavyeden f klavyeye geçiş yapmıştım. Sorunsunz 10 parmak kullandım. Counter-strike oyununda klavye sorunları yaşadığım için tekrar Q klavyeye geçtim.

  • Güzel bir gelişme ama donanımı kendin üretmediğin sürece ne kadar faydasını göreceksin ki? Rusya kendi donanımını üretmeye başladı bu konuda. İntel işlemcilerin, arka kapısı olduğunu herkes biliyor. Bir dönem haberi bile yapılmıştı.
  • Pardus hala yerli sanan zeki ler var :)
  • Çok enterasan.

    İlk defa donanımhaberde gündeme ilişkin bir haber paylaşılmış ve altında siyasi kavgalar dönmemiş.

    Gerçekten enteresan...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bluraydisk

    Pardus kullanamayan memurlar işten atılsın.

    Lan adam okadar suç işliyo işten atılmıyoda o yüzdenmi atılacak



    Not: Kamuda memurum. Linç etmeyin
  • windows almaya para kalmadı tabi
  • Kamu kuruluşunun birinde çalışıyorum.

    Yakın zamanda bir bilgisayar verdiler. Celeron alıp i3 işlemci bir bilgisayar. Çağ atladım resmen.

    Kurumda Pardus zorunluluğu var bizim bölüm dışında herkes Pardus kullanacak diye genelge yayınlandı. Neden bizim bölüm dışında çünkü kullandığımız evrak kayıt sistemi Pardusta çalışmıyor. Bunun gibi bir şeyler işte.

    Yan birimdeki arkadaşların da bilgisayarları bizden sonra yenilendi (başka müdürlük). Onlara Pardus zorunluluğu olduğu için sistemleri Pardus geldi kuruldu vs. Pardus sistemi çok ağır çalıştığı için işlerini yapamaz olduklarını söyleyerek yalvar yakar sistemlerini windows'a çevirttiler.

    Keşke burada söylendiği gibi her şey bu kadar kolay olsa.

    Kullandığımız programları kurumun kendi çalışanları yapmaya çalışıyor. Çalışıyor diyorum çünkü işlerin hepsi yarım yamalak. Sistem desen doğru değil. Yapılanlar yanlış, eksik. Bu eksiklikler yanlışlıklar giderilmiyor, giderilemiyor. Bir yeri düzeltirken diğer yeri bozmanın korkusu var.

    Bu konu o kadar uzar gider ki anlatamam. Yaza yaza bitiremem hataları eksiklikleri.
    Velhasılkelam boş muhabbet yapmayın fazla.




  • pardus iyidir. sadece kamu kuruluşu değil ülke geneline de yaymak lazım amma windowstan kaçacaksın diyor kaçacaksın
  • Bu haberi ilk duyduğum an 10-12 sene önceydi...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: jestercat

    Pardus hala yerli sanan zeki ler var :)

    Pardus gibi önemli bir projeyi linux tabanlı diye "yerli değil" demek daha az zekice.



    Çünkü ;



    Birincisi: open source/açık kaynak bir yazılımı, sırf %100 yerli yapacağım diye sıfırdan kodlamak-tasarlamak hem büyük bir emek israfı hem de gereksiz. Çünkü zaten bu yazılım bütün insanoğlunun. Önemli olan belli bir kurumun, ülkenin hegemonyası altında olmamak.



    İkincisi: Sıfırdan işletim sistemi yazmak zor değil, çok zor değil, neredeyse imkansıza yakın. Çok büyük ülkeler, şirketler bile böyle bir işi yapamıyor. Android, tizen, steam os, mac os(unix) felan hepsi linux kökenli.





    velhasıl Pardus önemli bor proje. az bir kısmının da yerli imkanlarla geliştirilmesi millilesme yönünde iyi bir gelişme




  • Çok güzel bir uygulama. Her sene Microsoft'a milyonlarca dolar lisans ücretleri ödememiş olacağız.

    Her şeyin yerlisi en iyisidir.
  • Umarım kısa sürede ciddi bir geliştirme olur , seve seve kullanırım milli işletim sistemimizi

  • "Öğrenmek zor mor" geçelim bunları. İşin buysa yaparsın. Kaldı ki; tuş kombinasyonları, uygulamalar vb. ortak ya da benzer seçilirse çok da zorluk çekilmez.

    Tüm devlet kurumlarında kullanılacak olması gayet yerinde...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pataron

    Bilmediğimden soruyorum, açık kaynak kodlu olmasıyla güvenli olmasının ilgisi nedir?

    Sadece o değil mimari farklılıklar da linuxu çok daha güvenli bir işletim sistemi yapıyor.

    Linuxta her kullanıcının kendi Ev dizini vardır. Bir kullanıcı diğer bir kullanıcının ev dizinine ancak onun izin verdiği ölçüde erişebilir. İster sadece okunabilir yapar, ister sadece yazılabilir yapar, ister hepsini engeller ya da izin verir. Bu işlem herbir klasör ve herbir dosya için ayrı ayrı belirlenebilir. Kullanıcılar belli gruplara atanarak grup izinleri belirlenebilir.

    Standart kullanıcıların yanında bir de root dizinine yazma izni olan yönetici yetkisi vardır. Tabi bir de yönetici parolası var. Bütün programlar root dizinine kurulduğu için program kurulumlarını sadece yönetici yapabilir. Bir programın root dizinine yazabilmesi için mutlaka su (super user) yetkisi ile çalıştırılması gerekir. Bu yüzden diğer kullanıcılar çok tehlikeli bir virüs dahi çalıştıracak olsa, olabilecek en kötü şey kendi ev dizininin silinmesi olur. Hiçbir şey kuramaz, kaldıramaz, modifiye edemez, sistem ayarlarına dokunamaz.

    Programlar yönetici şifresiyle çalıştırılmadığı için program ayarları herkesin kendi ev dizininde tutulur. Bu yüzden mesela bir kullanıcı firefox eklentisi kurduysa o eklenti diğer kullanıcıda görünmez.

    Gelelim açık kaynak olayına. Açık kaynaklı uygulamalar herhangi bir tehlikeli özellik barındıramazlar çünkü kodları herkes tarafından okunabilir. Tehlikeliyse gizli olması gerekir çünkü.

    Güvenliği sağlayan diğer bir etken programların sadece linux dağıtımının kendi depolarından indirilip kuruluyor oluşu. Çoğu linux dağıtımı kendi deposuna ancak açık kaynaklı ve test edilmiş programları koyar. Tehlikeli özellik barınrıdan, reklam içeren, aşırı yetki isteyen programlar depoya giremez. Dışarıdan indirdiğin bir programı (genelde Java tabanlı olurlar) yönetici yetkin yoksa sadece ev dizininde çalıştırabilirsin. Program dışarıya müdahale edemez.

    Aklıma geldiği ölçüde yazdım. Umarım yardımcı olmuştur.




  • İçişleri Bakanlığı nda artık program kurmak engellendi ve VPN ağına geçildi . Yakın zamanda bütün kurumlar bu hale gelecek. Bilgi İşlem elemanları hariç kimse bilgisayara müdahale edemiyor.

    Virüs konusunda ise virüslü taşınabilir bellekleri Pardus kurulu bilgisayara takıyoruz ve virüs çalışmadığı için görüp rahatça siliyoruz.

    Herkes 10 parmak yazmak zorunda değil ve bir klavyeye alışmak çok da uzun sürmüyor. Ayrıca öğrenemez dediğiniz yaşlılar zaten F klavyeye alışık olduğundan onlarda F klavye var.

    İşin içinde olmayanar lütfen bilmediğimiz konularda yorum yapmayın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pardusa uyumlu sürücü durumu ne olacak?

  • Linux kullanmak isteyenlere mint öneririm
  • Bilgisayarlar Bakanlık tarafından gönderilir ve sürücü içeren CD gönderilir. Ayrıca kurulacak program CD si bakanlık tarafından gönderilir. Bilgi İşlem elemanları tarafından verilecek 1 haftalık eğitimle beraber sıkıntıkar büyük ölçüde azalır. Zaten memurların kullandıkları programlar belli ve değişmeyecek .

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.